Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 way STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 way STX

Zawodnicy :
    http://stx.pl/t-10-200-8-alx.html
    http://stx.pl/w-18-200-8-mcx.html

głosniki niedrogie, niskosredniotonowy to dawny GDN 17-140-8 SCX.

Zostało trochę materiału z projektu FW168 TW030WA07 więc cos trzeba było z tym zrobic...

Pierwsze przymiarki w Boxsimie

Obudowa B-R ok 14litrów netto

Obecnie zestaw na przesluchaniu.. Mogę na razie powiedzieć, że nie jest źle (cena/jakość), bas jest ( nie wiem czy za bardzo nie przyciałem średnich tonów)
    Co jest grane ? - wyjdzie na pomiarach..., jak na razie po doswiadczeniach z kopułkami "szmacianymi" mogę powiedzieć że aluminium to coś nowego dla mnie w sumie w pozytywnym znaczeniu
    Last edited by wiesiek9990; 27.11.2015, 22:58.

Pomiary:

Efektywność zestawu zanizona ze wzgledu na brak kalibracji SPL.
    Zestaw ma jakieś 85dB efektywności.
    Celem pomiarów było sprawdzenie zgrania - pomiar w przeciwfazie-
    oraz płaskości charakterystyki - pomiar w fazie.
    Głośniki stały na wysokości ok. 90cm, więc udalo się zrobić pomiary, które są prawidłowe od ok. 200Hz.
    Last edited by wiesiek9990; 28.11.2015, 10:30.

Skomentuj

Chyba raczej trudno zmierzyć efektywność bez skalibrowanego sprzętu, stąd ciekaw jestem jak ci wyszło te 85db. Nie tylko wysokość na jakiej postawisz zestaw ma wpływ jakie najniższe częstotliwości możesz zmierzyć.

Skomentuj

Efektywność widać na symulacji zwrotnicy, zmierzone przebiegi głosników były odpowiednio przeskalowane w SW.

Nie mówię że jest super dokladnie 85dB.
        Zwrotka jest w miarę oszczędnosciowa - kondenastor w pułapce i w obwodzie niskotonowego to tanie bipolary.
        Kondensatory w torze wysokotonowego MKP polskiej produkcji.

Przesłuchania kolumienek wypada
        pomyslnie, zupelnie inaczej brzmią instrumenty smyczkowe i gitary, np w porownaniu do 2-giej mojej konstrukcji 3D z Morelem na górze. No ale 3D jak na razie nie jest skonczone (gra ale oczekiwania moje były wieksze ...), trzeba jeszcze nad 3D usiąść...
        Last edited by Marios; 28.11.2015, 14:04.

Skomentuj

Jakie pomiary / wykresy głośników wprowadzasz do oprogramowania symulacyjnego ??
          Aby można było cokolwiek ocenić musisz nanieść na jeden wykres wszystkie cztery pomiary z filtracji ...

Skomentuj

no i super
            dobre glosniki wiec warto sie pobawic

uprosc jednak zwrotnice finalna, zeby forumowicze mogli prosto i tanio kopiowac

Skomentuj

"a ma toto b-r? "

BR jest z tyłu obudowy. Z przodu nie ma miejsca na BR.

"uprosc jednak zwrotnice finalna, zeby forumowicze mogli prosto i tanio kopiowac"

Ewentualnie możnaby zrezygnować z pułapki rezonansowej, ale jeszcze sprawdzę brzmienie.
              3 rząd na wysokim musi zostac inaczej rozłazi się faza.
              Trudno tu coś więcej upraszczać.
              Ostateczna wersja bedzie po dalszych przesłuchaniach.

Skomentuj

pobaw sie tez z wyzszym podzialem. te MCXy tez graja nieco srednimi

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  Jakie pomiary / wykresy głośników wprowadzasz do oprogramowania symulacyjnego ??
                  Aby można było cokolwiek ocenić musisz nanieść na jeden wykres wszystkie cztery pomiary z filtracji ...

Pomiary zrobione, zaimportowane do SW. Jak widać chyba nie jest źle ?

Skomentuj

Coś nie tak jest przy 5kHz.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                      miałem na myśli boxsima - jakie pomiary do niego wprowadziłeś ? jak zrobione ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Coś nie tak jest przy 5kHz.
                        Obecnie nie ma pułapki na ok.4.5 do 5kHz gdzie niskotonowy ma rezonans i stąd podbicie.

Pomiary zrobione po usunięciu pułapki na wysokotonowym, w planach pułapka na niskotonowym...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...
                        miałem na myśli boxsima - jakie pomiary do niego wprowadziłeś ? jak zrobione ?
                        Pomiary robione w arta dokładne od ok.250Hz. Boxsim bez problemu wczytuje takie pomiary.
                        Obecnie dodatkowo dorobilem pomiar niskotonowego Near Field i połaczyłem za pomocą FRD Blender-a.
                        Symulacje z tak spreparowanymi pomiarami niskotonowego generalnie nie odbiegają od poprzednich, jesli chodzi o zgranie fazowe głośników w okolicach 2kHz.
                        Zwrotnica pozostaje bez jakichś znaczących zmian ( przynajmniej na ten moment).

Skomentuj

Nie na temat...
                          O Ile screen z SW wygląda normalnie to z boxsima wygląda dziwnie. Ale co tam nie przejmuj się Mną ... działaj :)

Skomentuj

jak wstępnie wypada konstrukcja do fw168 i wavecora?

Skomentuj

Zamieszczone przez dako333 Zobacz posta
                              jak wstępnie wypada konstrukcja do fw168 i wavecora?
                              Trudne pytanie. FW 168 jest trudniejszy wg mnie w aplikacji - ponieważ słabo u niego z basem, z kolei uwypuklenie basu powoduje przyciecie srednich tonów i trzeba wybrać co lepsze.. Osobiście sugeruje średnie zostawić a bas podbić sobie regulatorem barwy dźwieku i wtedy powinno byc OK. Vawecor jest również nieco trudny ze wzgledu na podbicie jakie ma od ok.10kHz. Ogólnie rzecz biorąc zestaw jest bardziej analityczny niż STX-a, dla jednych jest to zaleta dla innych nie.
                              Jak dla mnie jest to zaleta.
                              Zestaw STX-a jednak jest tańszy, nie ma problemu z basem i dzięki aluminiowej kopułce ciekawie grają instrumenty strunowe, powiedzialbym że zestaw dobry do rock-a.
                              Biorąc pod uwage stosunek jakość / cena to STX wygrywa.

Uwaga: na słabym wzmacniaczu mozemy nie usłyszeć tego co slysze na BG9. Mam starego Harmana z lat 80-ych i tu już jest gorzej i to w calym zakresie zwłaszcza na srednicy...
                              Last edited by wiesiek9990; 02.12.2015, 19:45.

Skomentuj

Nie na temat...
                                O Ile screen z SW wygląda normalnie to z boxsima wygląda dziwnie. Ale co tam nie przejmuj się Mną ... działaj :)
                                Tak - sprawa sie wyjasnila Boxsim wczytuje 600 punktów charakterystyki, w pliku było ich 6000 i jakoś dziwnie zaczytał. Po przepuszczeniu przez Blendera i zmniejszeniu gęstości SPL charakterystyki wyglądaja już jak w SW.

Skomentuj

Drobne poprawki do projektu..
                                  Po pierwsze mam troche mniejszy litraz bo kolumienki zbudowane są z MDF 22mm który mi pozostał z poprzedniego projektu, ale mozna uzyc MDF 18mm.
                                  Wówczas można zmniejszyć głebokość kolumny do 25cm, aby wyszedł podobny litraż.

Rozmieszczenie głośników

Zwrotnica wesja 1 - bez pułapek.

2 zwrotnica z pułapką na niskotonowym.

Kondensator 570 nF to równolegle połączone kondensatory 470nF i 100nF.
                                  Kondensatore 5.7uF - bipolarne połaczone równolegle 4.7uF i 1uF.

Szacowane koszty materialowe 2 kolumienek ok. 650zł.
                                  Cewka 2.2mH jest to cewka rdzeniowa, Cewka 0.4mH/0.6 om - cewka powietrzna.
                                  Last edited by wiesiek9990; 05.12.2015, 17:53.

Skomentuj

nie bawiles sie z innymi podzialami?

Skomentuj

Więcej cwiczę z projektem 3D.
                                      Dla tych głośników ten podział wydaje sie być optymalny. Jaki proponujesz inny podział ?

Na szybko zrobilem symulacje - podział ok. 2.3kHz. Z symulacji wynika że lepiej powinno być w zakresie średnicy.
                                      Niestety nie mam elementów żeby sprawdzić.

Na zielono przebieg z wersji którą opisałem w poprzednich postach.
                                      Last edited by wiesiek9990; 06.12.2015, 09:01.

Skomentuj

zobacz moja zwrotnice do 17scx

Skomentuj

Czaruję...
                                        X