Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"NOS" DAC - czyli jak to dobrze zrobić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja sie zastanawiam.
    Plan mam taki zeby kupic kostki AD od chinczyka, za 10dolcow/sztuka.
    Tak zeby wybral takie same, moze sie oplacic

Ja mam ten moj za 8 dolcow i nie dosluchalem sie niczego zlego, moze byc OK.
    Dla pewnosci trza by jakis pomiar zrobic.

Tylko ten sam problem, ja tego nie polotuje

Skomentuj

Tomek to ja będę lutował a Ty ograniesz elementy :)
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nowy koncept na tym samym pomyśle, ale ze znacząco tańszymi układami :) W tym wypadku po 32 D/A na kanał, 64 D/A w konfiguracji różnicowej.

Skomentuj

W konfiguracji nie różnicowej chyba ma to szanse być tańsze od AD z drugiego wątku.

Skomentuj

Na pewno, tym bardziej, że ja za 100 sztuk TDA1543A płaciłem jakieś 85 PLN. TDA1543 sam w sobie jest raczej słabym przetwornikiem pod względem technicznym, ponieważ jego THD typowo przy 0 dBFS wynosi 0,018% (-74,89 dB), ale przy 32 sztukach powinien on zejść poniżej 0,01% :)

Skomentuj

Gdzie kupiłeś tyle tych tda?

Skomentuj

Ebay, aliexpress :) Pełno tego jest.

Skomentuj

Zawsze się zastanawiałem skąd oni to biorą i czy to faktycznie są w pełni sprawne, oryginalne układy scalone, ale z drugiej strony, skąd miałyby się wziąć te TDA?

Skomentuj

TDA1543 to przetwornik zrobiony po taniości, w nim nic sensownego nie ma. Nie opłaca się nawet tego podrabiać :)

Na Allegro też jest kilka aukcji, ale nie aż tak tanio jak gdzieś na Ebay czy Aliexpress.

Skomentuj

Cóż zapewne znowu wygra ciekawość i znowu zapowiada że stracę trochu kasy i nerwów ^^

Skomentuj

A mi teraz chodzi po głowie 8 szt TDA1543 równolegle i AD1896 Ktoś chętny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                          A mi teraz chodzi po głowie 8 szt TDA1543 równolegle i AD1896 Ktoś chętny?
                          Pytanie - po co? :) Architektura TDA1543 jest bardzo podobna do TDA1541, tylko gorzej wykonana, tj. "ekonomiczniej". Nawet 32 sztuki nie starczą aby zniekształcenia były na poziomie TDA1541A.

Skomentuj

Zaczął bym od zrobienia sobie przejściówki 2xtda1543 na ad1865 i posłuchał czy warto tą kością zawracać sobie głowę przed całą akcją .
                            Bo jak gra kiepsko to nawet 128 dac raczej tego nie zmieni :)

Skomentuj

Szkoda, że format danych wejściowych TDA1543 to I2S, więc tak czy siak muszę dosyć znacząco przepisać opis w VHDL'u aby to działało :)

Następny problem to taki, że nie da się opóźnić poszczególnych kanałów w jednym TDA1543. Kanały będą się zatrzaskiwać w tym samym momencie, tj. przy opadającym zboczu WS.

Skomentuj

>.3lite
                                Jakie zastosowałeś bramki tuz przed przetwornikami?
                                Bo przy dłuższych połączeniach to "zalecana praktyka", zapewne w pierwszej wersji pcb coś niedobrego się działo.

Skomentuj

W tym wypadku SN74LVC2G17 W pierwszej rewizji też takie same były, więc nie jestem do końca pewny do jakich problemów się odnosisz.

Skomentuj

Czytałem dawno, ale teraz odświeżyłem sobie i pokręciłem fakty.
                                    Ale za info dzięki.

Skomentuj

W sumie tego mi brakowało. Myślałem o SN74LVC2G34, ale G17 załatwia mi więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Nie ma to jak wyciągnąć ten projekt po półtorej roku, dokończyć połączenie dwóch płytek i wreszcie zrobić pomiary w konfiguracji różnicowej :) Sygnał 1 kHz bez cyfrowej interpolacji (bez filtru cyfrowego). Interpolacja sygnału tylko i wyłącznie sprzętowa (liniowa) w samym DAC'u:

W sumie to pozamiatane, zważywszy na fakt, że to NOS DAC :)
                                        Czy byłbys uprzejmy podać przy jakim napieciu sygnału na wyjściu dac robiłes pomiar
                                        z thd 0,61%?

Skomentuj

Z tego co pamiętam to trochę poniżej 1 mV

Skomentuj

Czaruję...
                                          X