Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"NOS" DAC - czyli jak to dobrze zrobić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to trochę poniżej 1 mV
    To jak wygladają znieksztalcenia gdy na wyjściu analogu pojawia się sygnał 2V
    +-1VAC?
    i jak duża poprawę mozna uzyskać ustawiając potencjometrem zniekształcenia samego dac'a ?

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku wszystkim Kolegom!
    Last edited by slawek.xm; 01.01.2019, 03:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
      To jak wygladają znieksztalcenia gdy na wyjściu analogu pojawia się sygnał 2V
      +-1VAC?
      Takie jakie są w poprzednim obrazku z posta, który cytowałeś.

i jak duża poprawę mozna uzyskać ustawiając potencjometrem zniekształcenia samego dac'a ?
      W tym DAC'u nie ma potencjometru

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku wszystkim Kolegom!
      Nawzajem

Skomentuj

Takie jakie są w poprzednim obrazku z posta, który cytowałeś.
        ok teraz wszystko jasne

W tym DAC'u nie ma potencjometru
        tak, pytałem ogólnie o to o ile mozna zmniejszyć zniekształcenia AD1865
        nie robiłem tego jeszcze i muszę wlutowac potencjometry
        tylko zastanawiam się na ile moze to poprawić zniekształcenia?

- - - - - aktualizacja - - - - -

jesli masz gdzies pomiar zniekształceń przed trymowaniem kostki AD1865 i po to poproszę o pokazanie jesli to nie będzie problemem, lub moze jest gdzies na forum tylko nie moge znaleźć, to moze link:)

Skomentuj

Przy sygnale 0 dBFS za dużo nie poprawisz, ponieważ trymując taki przetwornik tak naprawdę trymujesz tylko bit MSB, który jest bitem znaku (przejście przez zero), ale przy sygnale -60 dBFS możesz uzyskać poprawę z 1% THD na powiedzmy 0,4% THD. Czy warto? Moim zdaniem sztuka dla sztuki i w sumie tyle

Niestety nie posiadam takich pomiarów.

Skomentuj

Bardzo Ci dziekuję za odpowiedź

w takim razie zajme się bardziej dopracowaniem analogu a AD1865 zostawie w spokoju

Skomentuj

Definitywnie analog wniesie ci znacząco więcej zmian w samym dźwięku

Skoro mowa o analogu to chciałem coś skrobnąć na lampach z aktywną konwersją I/V i wbudowanym buforem to wyszło... 6 lamp 6DJ8/E88CC/6N23P z zasilaniem (+-15 VAC, 6.3 VAC oraz 150-180 VAC) i wielkość PCB na poziomie 180 mm x 100 mm. Nie ma to jak elementy SMD gdzie cały DAC z zasilaniem zajmuje mi 100 mm x 77 mm Trzeba będzie wysłać płytkę do produkcji i zobaczyć co z tego wyszło.
              Last edited by .3lite; 03.01.2019, 21:01.

Skomentuj

Skoro mowa o analogu to chciałem coś skrobnąć na lampach z aktywną konwersją I/V
                gra jak trioda
                tylko
                H2 -60db
                H3 -90db
                reszta w "trawie"
                impedancja wejściowa 11om impednacja wyjściowa ok 150 do 300 zalezy od rezystora
                na końcu potrzebny kondek bo nie da się ustawić dokładnie 0 V offsetu ze wzgledu na niedopasowanie N do P
                chce jeszcze załadować potek w źródła jfetów zwiekszy to impedancje wejściową o 1-1.5 oma ale zlikwiduje H2
                działa dobrze z pradem mosfetów od 50 mA ale im więcej tym lepiej

bramki jfetów jednak prosto do gleby:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

coś skrobnąć na lampach z aktywną konwersją I/V i wbudowanym buforem to wyszło... 6 lamp 6DJ8/E88CC/6N23P
                co do lampek
                z triod próbowałem 6n8s 6n23p-ev ecc 81
                na pierwszy stopień wzmocnienia proponowałbym raczej ecc81 (gra najbardziej gładkim dźwiekiem ale nie jest tak piekielnie dynamiczna jak 6n23p
                na bufor 6n23p w układzie Whiete'a
                powdójny prąd i najniższa impedancja wyjściowa do każdego zastosowania

Skomentuj

Jakie napięcie wyjściowe uzyskałeś z tej analogówki ?

Skomentuj

napiecie wyjściowe zalezy od rezystora R 13
                    w tym układzie z rezystorem 300om 4V
                    teraz słucham z rezystorem 150 om mam na wyjściu analogu 2V
                    bo takie wzmocnienie mi wystarcza

Skomentuj

Dzięki za info.

Skomentuj

Bardzo ciekawa dyskusja.
                        Po pierwsze do teraz nie miałem pojęcia, że ktoś mógł wpaść na tak "dziwny" sposób rozwiązania problemów z interpolacją ( NOS DAC ). A to automatycznie spowodowało jeszcze głupszego pomysłu ;-)

Dawno temu robiłem do swojego PC taką "kartę dźwiękową" co się COVOX nazywała ( zwykła 8-bitowa drabinka rezystorowa na LPT ).
                        Teoretycznie w dzisiejszych czasach takiego "PURE NOS DAC'a" można by zrobić na jakimś mikrokontrolerze i kilku rejestrach przesuwnych z zatrzaskiem.
                        Do obróbki sygnału PCM stereo myślę, że nawet prosta 8-bitowa ATMEGA by ogarnęła.
                        Idea byłaby taka, żeby zamiast kilku DAC wykorzystać kila drabinek rezystorowych, do których sygnał byłby doprowadzany własnie z tych rejestrów przesuwnych.
                        Jak dobrze pokombinować to i na samych układach TTL ogarnąć. Kilka liczników, trochę bramek i bez uC może by zagrało ( ale to już dla Hardcorowców ).

Kiedyś czytałem ( teraz nie potrafię tego znaleźć ), że ktoś z nudów zbudował DAC na elementach dyskretnych ( podawało się sygnał 16 bitowy a wychodził taki około 5 bitowy ) ale coś tam działało.
                        Idea polegała na tym, że układ rozładowywał cyklicznie kondensatory, które były ładowane "jedynkami" płynącymi w sygnale PCM :-) Jak było dużo jedynek to kondensator ładował się mocniej jak mało to mniej ...
                        Ot, taka Egzotyka - ale czego to ludzie nie wymyślą.

Skomentuj

Czaruję...
                        X