Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MX 140 we własnym wydaniu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MX 140 we własnym wydaniu.

Razem z bratem postanowiliśmy wykonać klony kolumn STX'a. Wybór padł na model MX 140 ze względu na wymiary zestawu, oraz pozytywne opinie odnośnie jakości dźwięku.
    Skrzynki zostały wykonane z płyty MDF 16 mm:

Okleina naturalna - mahoń

Utrudnieniem jest to, że okleina ma szerokość 20 cm i trzeba ją łączyć na każdej ściance z obudowy. Efekty naszej pracy:

Mamy mały dylemat. A mianowicie: mat czy połysk, naturalny kolor, czy nieco przyciemniony...

Czas na zwrotnice. Elementy zakupione w Polinku. Projekt płytki drukowanej:

Wykonanie metodą termotransferu:

Last edited by Popo22; 10.09.2016, 19:49.

Czy obudowa ma wewnątrz jakieś wzmocnienia ?
    Czemu tylko 16mm ?
    Jak zamierzacie wykończyć fornir ? lakier czy olej/wosk ?

Skomentuj

16mm jest w oryginale, bez wzmocnień, więc...
      Last edited by Popo22; 10.09.2016, 19:35.

Skomentuj

Mi się osobiście podoba połysk i kolor przyciemniony :)
        Wiecznie narzekam:glare:
        -Pieniądze szczęścia nie dają
        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Fronty kolumienek będą wyglądać tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez Popo22 Zobacz posta
            16mm jest w oryginale, bez wzmocnień, więc...
            Wiem, jednak DIY ma to do siebie że można poprawić fabrykę, a w tym przypadku można to zrobić niewielkim kosztem a rezonanse będą znacznie mniejsze.
            Front lakierowany ?

Skomentuj

Front to ceramika.

Skomentuj

Front to ceramika.
                Ciekawe, coś nowego na forum. Może coś więcej o procesie produkcji ? CNC ?

Skomentuj

Formatki wycięte są z czarnego gresu polerowanego waterjet'em. Jak to będzie wyglądać finalnie to się dopiero okaże. Chcieliśmy stworzyć coś nowego innego...
                  Last edited by Popo22; 10.09.2016, 21:19.

Skomentuj

A podfrezowania pod głośniki? Aaa... i zdecydowanie lakierowany połysk jeśli chodzi o mnie :)
                    Last edited by Beatliner; 11.09.2016, 07:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Wiem, jednak DIY ma to do siebie że można poprawić fabrykę, a w tym przypadku można to zrobić niewielkim kosztem a rezonanse będą znacznie mniejsze.
                      Zastanawiam się.
                      Nie wiem, czy zawsze te wzmocnienia są tak bardzo wskazane. Teoretycznie wzmocnienia zmniejszają amplitudę drgań ścianek, więc promieniują one mniej, ale... wzmocnienia przenoszą też rezonanse w wyższe pasmo, a tam mniejsza amplituda potrzebna jest do wytworzenia tego samego ciśnienia akustycznego. Poza tym w wyższym paśmie ucho ludzkie czulsze a i treść przekazu bardziej złożona.
                      Sam nie wiem jak do tego podchodzić. Na razie myślę sobie albo w ogóle nie wzmacniać, jak obudowa duża i podatność skrzynki uwzględniona, albo bardzo mocno usztywniać. Czyli "środek" jest do d...

Co o tym sądzicie?

Miłego.
                      Irek.N.

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
                        A podfrezowania pod głośniki? Aaa... i zdecydowanie lakierowany połysk jeśli chodzi o mnie :)
                        Głośniki będą przykręcone do skrzynki bez podfrezowań, jednak na dystansach tak, żeby po zamocowaniu frontów licowały z płaszczyzną frontu.
                        Zaczynam się przekonywać do tego połysku :)
                        Last edited by Popo22; 11.09.2016, 09:32.

Skomentuj

Jeśli chodzi o wzmocnienia czy też grubsze ścianki to przy takim małym zestawie, chodzi mi o gabaryty skrzynek 16mm MDF zupełnie wystarczy. W tym przypadku czy skrzynki będą miały grubość ścianki 16, 18 czy 20 mm raczej nic sie nie zmieni. Fabryczny zestaw ma taką samą grubość ścianek i gra całkiem nieźle, więc po co przesadzać.

Skomentuj

Kolumny Pawła.S:

Widzę że się uparłeś :). Ok, Twoje kolumny, Twoja sprawa
                            Firma zawsze gdzieś musi pójść na kompromis i na czymś oszczędzić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

chodzi mi o gabaryty skrzynek
                            Mam monitorki na 13 cm wooferze i uwierz mi że różnica w pustej skrzyni a ze wzmocnieniem jest bardzo wyczuwalna. Dotykając kolumny podczas gry nawet na średnim poziomie głośności czuć wyraźnie mniejsze drgania obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              Kolumny Pawła.S:

Widzę że się uparłeś :). Ok, Twoje kolumny, Twoja sprawa
                              Firma zawsze gdzieś musi pójść na kompromis i na czymś oszczędzić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam monitorki na 13 cm wooferze i uwierz mi że różnica w pustej skrzyni a ze wzmocnieniem jest bardzo wyczuwalna. Dotykając kolumny podczas gry nawet na średnim poziomie głośności czuć wyraźnie mniejsze drgania obudowy.
                              Dobrze zaznaczyłeś "czuć" a nie słychać. Przeglądając artykuły o MX 140, nie natknąłem się na opinie, że mają za cienkie ścianki obudowy i to wpływa na ich dźwięk. Zresztą zastosowanie grubszych ścianek czy też wzmocnień wymusza zmianę wymiarów a to już nie będzie klon. Twoje monitorki mają obudowę zamkniętą czy bas-reflax? Bo jeśli chodzi o drgania ścianek obudowy to ten efekt jest większy dla obudowy zamkniętej, gdzie ciśnienie wewnątrz obudowy podlega bardzo dużym wahaniom z powodu szczelności tej obudowy. Do fotki się nie odniosę, ponieważ nie znam wymiarów tych skrzynek. Jeżeli mają wymiary średniej wielkości monitorów to jest to przerost formy nad treścią.
                              Last edited by Popo22; 11.09.2016, 17:55.

Skomentuj

W projekcie MX-140 nie uzyto grubszej plyty i wzmocnien z bardzo prostej przyczyny - zeby bylo taniej i prosciej! A to ze obudowa sama w sobie jest licha to zupelnie inna para kaloszy.

Skomentuj

Przez to gorzej gra?

Skomentuj

Odpowiem inaczej. Zawsze moze byc lepiej lub gorzej.

Skomentuj

Zgadzam się z Tobą. :biggrin: Jest dokładnie tak jak mówisz. Przypomina mi to "gonienie zajączka" :)

Skomentuj

Za wiele juz tutaj nie zmienisz. Mozna wstawic jakies nieduze poprzeczki, ktore beda spajac np boczne scianki, ale nie mozna przesadzic, bo zmniejszysz pojemnosc. O wykonaniu lepszej wersji tego projektu, trzeba myslec zanim zacznie sie ciac plyty. Mozna go zrobic duzo lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X