Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

18w4434g00 + hds tw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

18w4434g00 + hds tw

Po kolumnach według projektu LuSzTiego przyszedł czas na kolejny. Jako że posiadałem już scan speak (HDS TW) szukałem projektu z tym głośnikiem. Zdecydowałem się na ten http://www.justdiyit.com/prima/ Trochę z braku kasy na projekt ravena1985 z Usherem a trochę bo tego jeszcze nikt z naszego forum nie wykonał. Dziś dotarła do mnie stolarka więc mogę zaczynać.
    https://diyaudio.pl/i/27042/7678814d...1475933239.jpg
    https://diyaudio.pl/i/27042/bd026f04...1475933233.jpg

Mam pytanie. Dostałem liście forniru (orzech amerykański) który po lewej i po prawej ma jaśniejsze "ramki". Czy mogę to odciąć przed czy po przyklejeniu do obudowy kolumny?

Skomentuj

Dużo wystają poza obudowę?

Masz frezarkę, czy będziesz obcinał naddatek forniru ręcznie ?
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Mam naddatek forniru nawet 10cm. Mam frezarke Mogę też odcinać ręcznie.

Skomentuj

to odetnij tak żebyś miał -+ 1 cm na każdą stronę, a po przyklejeniu frezem z łożyskiem.
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Na zawsze naddatek obcinałem po przyklejeniu nożykiem powoli tak, żeby zostało 3-5mm i potem papierem ściernym ręcznie, można też tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
              Na zawsze naddatek obcinałem po przyklejeniu nożykiem powoli tak, żeby zostało 3-5mm i potem papierem ściernym ręcznie
              Szkoda czasu i sił na szlifowanie takiego naddatku.
              Frez złożyskiem jest idealny.
              Trzeba oczywiście pierw zrobić próbę ażeby frez nie zbierał forniru z boku obudowy:

...jeśli tak się dzieje to trzeba nakleić taśmę papierową w miejscu gdzie opiera się łożysko.

Czasem się trafia tak idealnie zrobiony frez, że nawet nie trzeba później szlifować :) (ale tylko raz mi się taki trafił)

Skomentuj

Poskładałem skrzynie i okazuje się że poza frontami bardzo krzywo przycięli mi formatki. Teraz szpachlówka do drewna i szlifowanie. Dodatkowa robota.

Skomentuj

marian, dokładnie tak sobie wyobraziłem efekt po przejechaniu takim frezem, niedokładność rzędu dziesiątek milimetra byłaby widoczna myślę... ale po sprawdzeniu freza na czym innym i ew korekcie - pewnie że tak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
                    Poskładałem skrzynie i okazuje się że poza frontami bardzo krzywo przycięli mi formatki. Teraz szpachlówka do drewna i szlifowanie. Dodatkowa robota
                    ja bym hdfem okleił

Skomentuj

Aha, jak będziesz robił to frezem, to zwróć uwagę w którą stronę kręci się frez jak będziesz robił posów.
                      Musi się kręcić tak aby nie pociągnął forniru (który jest przed nim) jak będziesz zdzierał fornir po długości.
                      Czyli patrząc na Twje zdjęcie forniru, gdyby był przyklejony do obudowy, to jak frezarkę byś miał z prawej strony a frez kręcił by się zgodnie ze wskazówkami zegara, to posów frezarki musi być w dół.

Odcinasz nożykiem nadmiar zostawiając 2mm forniru i reszte frezem.
                      Nie frezuj forniru gdy naddatek ma wymiar połowy średnicy frezu lub większy, zwiększa to prawdopodobieństwo że frez pociągnie za fornir i oderwie go po długości jak idzie słój.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz posta
                      Poskładałem skrzynie i okazuje się że poza frontami bardzo krzywo przycięli mi formatki. Teraz szpachlówka do drewna i szlifowanie.
                      Dlatego takie fronty powinny być większe o 2mm i do nich doklejasz resztę.
                      Nadmiar który zostaje przejeźdźasz frezem z łożyskiem i masz równo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                      ja bym hdfem okleił
                      To trzeba zrobić na pewno, zwłaszcza gdy klei się ze sobą różne materiały.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Czyli patrząc na Twje zdjęcie forniru, gdyby był przyklejony do obudowy, to jak frezarkę byś miał z prawej strony a frez kręcił by się zgodnie ze wskazówkami zegara, to posów frezarki musi być w dół.
                        Po prostu frez musi sie wspinac po materiale :)

Skomentuj

A jak juz jesteśmy w temacie, taka opcja - fornirowana skrzynka a lakierowany front. Wtedy nie znamy wymiarów końcowych frontu (tj. o ile powiększy się on przez fornir i klej na bokach), więc robimy na gotowo skrzynkę bez frontu (tj. fornir ale bez lakierowania), na to mocujemy surowy front, równamy go frezem, zdejmujemy, lakierujemy w kolor - ale bez bezbarwnego, naklejamy na gotowo na obudowę i lakierujemy całość bezbarwnym? Jak byście to zrobili?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Dlatego takie fronty powinny być większe o 2mm i do nich doklejasz resztę.
                            Nadmiar który zostaje przejeźdźasz frezem z łożyskiem i masz równo.
                            Człowiek uczy się całe życie. Cenna uwaga.

Skomentuj

Jest i hdf.

Skomentuj

Mariano posUw :)
                                I chodzi wam o frezowanie współbieżne, że nie rwie forniru, a druga sprawa nie tępi freza.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Mariano posUw
                                  Fakt

Skomentuj

Dziś miałem chwilę czasu więc położyłem szpachlę i wyszlifowałem wszystko. Mam natomiast pytanie odnośnie forniru. Czy przed położeniem forniru muszę zmatowić front (biały laminat)?

Skomentuj

Jak bedziesz kleic na klej bialy, to trzeba usunac laminat do surowego drewna. Jak klisz na kontakt, to wystarczy dobrze zmatowic, odpylic i odtluscic.

Skomentuj

A tak z ciekawości, dlaczego zamówiłeś fronty z laminatem?

Skomentuj

Czaruję...