Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
18w4434g00 + hds tw
Collapse
X
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postadla tego na tw jeszcze hds jest
Skomentuj
-
Przemeblowałem połowę pokoju żeby znaleźć miejsce żeby odpowiednio zagrały..
Kilka spostrzeżeń.
1. Zwrotnica zbudowana naprawdę zawodowo. Wszystko gra na swoim miejscu. HDS TW poprostu powalił mnie na kolana (zresztą nie tylko mnie). Gra pięknym pasmem.
2. Scena którą "budują" kolumny nie jest może specjalnie szeroka ale ładnie układa instrumenty w przestrzeni.
3. Kolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni. Nie wiem czy wynika to z trendu do nadmiernej kompresji instrumentów grających w takich produkcjach czy czegoś innego.
Generalnie ciężko się tego słucha na tych paczkach bo słychać dużo chaosu w tego typu produkcjach.
4. Mój wzmacniacz jest do bani Denon DRA-500AE. Osobiste odczucia. Kiedy pierwszy raz odpaliłem te kolumny byłem strasznie zaskoczony. Spodziewałem się zupełnie innego brzmienia.
Ogromna ilość dziwnego basu i sopranu a średnica przesadnie ocieplona i cofnięta. Od razu przypomniałem sobie jak pierwszy raz odpaliłem kolumny na STXach i narzekałem na wycofany środek.
Zmieniłem wzmak na jakiś chiński 2x50W i zagrało to zaskakująco dobrze. Mniej sopranu i basu ale środek wyłonił się z oddali.
Wobec tego Denona wziął mój brat a ja proszę Was o radę. Co taniego (może być używanego) kupić do tych paczek żeby fajnie grało? Jaki wzmacniacz do 1000zł i ani złotówki więcej.
Dzięki.
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaMój wzmacniacz jest do bani Denon DRA-500AE
Zachwalasz te kolumny to na czym je sprawdziłeś że są takie dobre?
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaKolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postato wcześniej (na innych kolumnach) tez grał do bani?
Kupiłem Denona 10 lat temu bo w tamtym czasie wydawał mi się najsensowniej grającym wzmacniaczem w tej cenie.
Grał najpierw z Techniksami potem dokupiłem kolumny firmy ELAC. Był to dla mnie niezły skok klasowy brzmieniu.
Wtedy zdałem sobie sprawę że nie tylko głęboki bas się liczy ale i inne wrażenia odsłuchowe (np. scena).
Pięć lat temu do produkcji muzycznej, którą się zajmuję hobbystycznie kupiłem Yamaha HS80 (monitory aktywne bliskiego pola) i znowu moje preferencje odsłuchowe uległy zmianie przede wszystkim ze względu na piękną scenę którą reprodukują.
Po osłuchaniu Yamah okazało się że w domu chciałbym uzyskać podobny efekt na moich ELACach i Denonie.
Niestety to nie ta klasa. Elac z Denonem gra bardzo nasyconymi skrajnymi pasmami brakuje środka.
Ciągle mi czegoś brakowało więc do domu kupiłem słuchawki Beyerdynamic DT 860.
Kiedy je pierwszy raz założyłem byłem zdziwiony że grają inaczej niż się spodziewałem. Jakoś mało basu miały. Po jakimś czasie stały się dla mnie najważniejszym źródłem odsłuchowym. Są po prostu cudnie zrównoważone.
Postanowiłem wybudować kolumny z tego forum na przetwornikach STXa i efekt dokładnie ten sam środek wycofany, skrajne przesycone.
Zacząłem się wtedy zastanawiać dlaczego nie potrafię uzyskać podobnych efektów.
Denona z Elacami i STXami przewiozłem do mojej kanciapy i przesłuchałem w tych samych warunkach na końcówce QSC 1804 PLX.
Potem podłączyłem je pod końcówkę mocy i znowu przesłuchałem.
Okazało się że ELACi i STXy grają na koncówce zupełnie inaczej niż na denonie (bardziej wyrównane pasma).
Ta sama sytuacja ze scanami. Z tym że na scanach przesycenie słychać jeszcze bardziej dobitnie.
I po tym elaboracie i odsłuchu różnych kolumn grających z denonem i mogę stwierdzić że:
Tak z tymi kolumnami których ja używałem Denon gra do bani. Jest sztucznie nasycony.
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postadobre kolumny grają conajmniej poprawnie każdy gatunek muzyki - takie przynajmniej jest moje zdanie
Męczy mnie bas w tych produkcjach może to wynikać z miksu utworu.
Bas moim zdaniem nie jest wystarczająco szybki. Po dłuższym odsłuchu takich produkcji męczy. Reszta pasm ok.
Dlaczego je tak zachwalam?
Bo za tą kasę ten zestaw gra naprawdę dobrze.
Przede wszystkim bardzo podoba mi się jak w tym podziale gra HDS TW. Nic nie razi w uszy. I scena jest piękna. Nie tak szeroka jak w odsłuchach bliskiego pola.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaZnalazłem wzmacniacz NAD C320. Czy ktoś z forumowiczów posiada ten model i może mi go polecić lub nie?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaKolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni.
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postadobre kolumny grają conajmniej poprawnie każdy gatunek muzyki - takie przynajmniej jest moje zdanie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaCo może być powodem zbyt miękkiego basu?
2. zbyt duża obudowa
3. zbyt niskie strojenie
4. za dużo wytłumienia
5. sygnał wejściowy
6. wzmacniacz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta1. głośnik
2. zbyt duża obudowa
3. zbyt niskie strojenie
4. za dużo wytłumienia
5. sygnał wejściowy
6. wzmacniacz
Dzięki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz postaCoś mi się wydaje że zanim uzyskam to czego szukam (brzmienie) minie jeszcze sporo czasu.
Dzięki.
P.S dla tego HDS'a te kondensatory to profanacja !! Daj mu minimum czerwonego Jantzena - posłuchasz różnicy w kondensatorach i już nie będziesz oszczędzał następnym razem w tym miejscuLast edited by gucio.; 03.11.2016, 18:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gucio. Zobacz postaDaj mu minimum czerwonego Jantzena - posłuchasz różnicy w kondensatorach i już nie będziesz oszczędzał następnym razem w tym miejscu
Skomentuj
Skomentuj