Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

18w4434g00 + hds tw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    A tak z ciekawości, dlaczego zamówiłeś fronty z laminatem?
    Nie zamówiłem Facet miał tzw "odpady" więc wziąłem bo było taniej. Za fronty z frezowaniem CNC zapłaciłem 60zł a za resztę formatek 12,50zł. Trudno było się nie zgodzić na taką cenę.

Skomentuj

Jeszcze bez zwrotnicy ale ciekawość nie dawała mi spokoju. Wytargałem starą obudowę włożyłem tubę BS i porównywałem głośniki. Scan gra bardzo szerokim zakresem pasm. Będzie ciekawie. Aż mnie kręci z ciekawości jak musi grać Usher w połączeniu z HDS TW z projektu Ravena1985

Skomentuj

Co prawda mam jeszcze mocno nie dopracowana zwrotnice ale już można posłuchać że hds to fajny głośnik tylko mam go trochę z innym ss niż ty bo 18w-4531g00 więc z usherem też pewnie było by miło

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jeszcze nie dorosłem do ss revelatora. Tzn ja tak ale mój portfel jeszcze nie 😉.

Skomentuj

Nie przejmuj się bo nie ty jeden, dla tego na tw jeszcze hds jest

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              dla tego na tw jeszcze hds jest
              Nie dołuj mnie bo się cieszyłem że kupiłem fajne TW. 😞

Skomentuj

Nie mówię że są złe wręcz przeciwnie, nie słuchałem jeszcze wyższych modeli tw ss ale po tym co ta 18 prezentuje można się spodziewać dobrego grania .

Skomentuj

Dostałem dziś części do zwrotnicy. Ułożyłam na kawałku tektury żeby upewnić się czy wszystko dobrze poukładane. Jest ok?

Skomentuj

Finalnie zwrotka wygląda tak.

Skomentuj

Przemeblowałem połowę pokoju żeby znaleźć miejsce żeby odpowiednio zagrały..

Kilka spostrzeżeń.

1. Zwrotnica zbudowana naprawdę zawodowo. Wszystko gra na swoim miejscu. HDS TW poprostu powalił mnie na kolana (zresztą nie tylko mnie). Gra pięknym pasmem.
                      2. Scena którą "budują" kolumny nie jest może specjalnie szeroka ale ładnie układa instrumenty w przestrzeni.
                      3. Kolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni. Nie wiem czy wynika to z trendu do nadmiernej kompresji instrumentów grających w takich produkcjach czy czegoś innego.
                      Generalnie ciężko się tego słucha na tych paczkach bo słychać dużo chaosu w tego typu produkcjach.
                      4. Mój wzmacniacz jest do bani Denon DRA-500AE. Osobiste odczucia. Kiedy pierwszy raz odpaliłem te kolumny byłem strasznie zaskoczony. Spodziewałem się zupełnie innego brzmienia.
                      Ogromna ilość dziwnego basu i sopranu a średnica przesadnie ocieplona i cofnięta. Od razu przypomniałem sobie jak pierwszy raz odpaliłem kolumny na STXach i narzekałem na wycofany środek.
                      Zmieniłem wzmak na jakiś chiński 2x50W i zagrało to zaskakująco dobrze. Mniej sopranu i basu ale środek wyłonił się z oddali.

Wobec tego Denona wziął mój brat a ja proszę Was o radę. Co taniego (może być używanego) kupić do tych paczek żeby fajnie grało? Jaki wzmacniacz do 1000zł i ani złotówki więcej.
                      Dzięki.

Skomentuj

Znalazłem wzmacniacz NAD C320. Czy ktoś z forumowiczów posiada ten model i może mi go polecić lub nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz posta
                          Mój wzmacniacz jest do bani Denon DRA-500AE
                          to wcześniej (na innych kolumnach) tez grał do bani?
                          Zachwalasz te kolumny to na czym je sprawdziłeś że są takie dobre?

Kolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni
                          dobre kolumny grają conajmniej poprawnie każdy gatunek muzyki - takie przynajmniej jest moje zdanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                            to wcześniej (na innych kolumnach) tez grał do bani?
                            Kiedy zaczynałem swoją przygodę z audio nie za bardzo miałem wyrobione zdanie na temat tego czego oczekuję od zestawu.
                            Kupiłem Denona 10 lat temu bo w tamtym czasie wydawał mi się najsensowniej grającym wzmacniaczem w tej cenie.
                            Grał najpierw z Techniksami potem dokupiłem kolumny firmy ELAC. Był to dla mnie niezły skok klasowy brzmieniu.
                            Wtedy zdałem sobie sprawę że nie tylko głęboki bas się liczy ale i inne wrażenia odsłuchowe (np. scena).

Pięć lat temu do produkcji muzycznej, którą się zajmuję hobbystycznie kupiłem Yamaha HS80 (monitory aktywne bliskiego pola) i znowu moje preferencje odsłuchowe uległy zmianie przede wszystkim ze względu na piękną scenę którą reprodukują.

Po osłuchaniu Yamah okazało się że w domu chciałbym uzyskać podobny efekt na moich ELACach i Denonie.
                            Niestety to nie ta klasa. Elac z Denonem gra bardzo nasyconymi skrajnymi pasmami brakuje środka.

Ciągle mi czegoś brakowało więc do domu kupiłem słuchawki Beyerdynamic DT 860.
                            Kiedy je pierwszy raz założyłem byłem zdziwiony że grają inaczej niż się spodziewałem. Jakoś mało basu miały. Po jakimś czasie stały się dla mnie najważniejszym źródłem odsłuchowym. Są po prostu cudnie zrównoważone.
                            Postanowiłem wybudować kolumny z tego forum na przetwornikach STXa i efekt dokładnie ten sam środek wycofany, skrajne przesycone.
                            Zacząłem się wtedy zastanawiać dlaczego nie potrafię uzyskać podobnych efektów.

Denona z Elacami i STXami przewiozłem do mojej kanciapy i przesłuchałem w tych samych warunkach na końcówce QSC 1804 PLX.
                            Potem podłączyłem je pod końcówkę mocy i znowu przesłuchałem.
                            Okazało się że ELACi i STXy grają na koncówce zupełnie inaczej niż na denonie (bardziej wyrównane pasma).
                            Ta sama sytuacja ze scanami. Z tym że na scanach przesycenie słychać jeszcze bardziej dobitnie.

I po tym elaboracie i odsłuchu różnych kolumn grających z denonem i mogę stwierdzić że:
                            Tak z tymi kolumnami których ja używałem Denon gra do bani. Jest sztucznie nasycony.

dobre kolumny grają conajmniej poprawnie każdy gatunek muzyki - takie przynajmniej jest moje zdanie
                            I tu się z tobą zgodzę te kolumny grają co najmniej poprawnie ale nie tak jak ja bym sobie tego życzył w produkcjach pop z szybkim basem.
                            Męczy mnie bas w tych produkcjach może to wynikać z miksu utworu.
                            Bas moim zdaniem nie jest wystarczająco szybki. Po dłuższym odsłuchu takich produkcji męczy. Reszta pasm ok.
                            Dlaczego je tak zachwalam?
                            Bo za tą kasę ten zestaw gra naprawdę dobrze.
                            Przede wszystkim bardzo podoba mi się jak w tym podziale gra HDS TW. Nic nie razi w uszy. I scena jest piękna. Nie tak szeroka jak w odsłuchach bliskiego pola.

Skomentuj

Znalazłem wzmacniacz NAD C320. Czy ktoś z forumowiczów posiada ten model i może mi go polecić lub nie?
                              Miałem c320 chyba jeszcze wcześniej z elac fs57 później zrobiłem 3sm i nagle się okazało że trzeba było znacznie bardziej odkrecac gałkę volume żeby podobnie było jak na elacach albo raczej już mu pary brakowało. Co do wzmacniacza dość fajny ale ja bardzo szybko rozlaczylem pre od ampa i wpialem się z zewnętrznym pre diy i najprostszy układ z 1 opampem i zasilaczem oraz alps zagrał dużo lepiej niż to co nad oferował w całości więc jest dość rozwojowy. Nada jako końcówkę zastąpił uni i jakoś bym nie powiedział żebym żałował tej zmiany

Skomentuj

Kolumny raczej do słuchania jazzu i bluesa miłośnicy popu raczej nie będą zadowoleni.

Tak, grają poprawnie, ale są i takie które lepiej się czują w danym rodzaju muzyki, np. z racji materiału membran (charakter brzmienia).

Skomentuj

Co może być powodem zbyt miękkiego basu? Za mało wytłumienia?

Skomentuj

Co może być powodem zbyt miękkiego basu?
                                    1. głośnik
                                    2. zbyt duża obudowa
                                    3. zbyt niskie strojenie
                                    4. za dużo wytłumienia
                                    5. sygnał wejściowy
                                    6. wzmacniacz

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      1. głośnik
                                      2. zbyt duża obudowa
                                      3. zbyt niskie strojenie
                                      4. za dużo wytłumienia
                                      5. sygnał wejściowy
                                      6. wzmacniacz
                                      Coś mi się wydaje że zanim uzyskam to czego szukam (brzmienie) minie jeszcze sporo czasu.
                                      Dzięki.

Skomentuj

Coś mi się wydaje że zanim uzyskam to czego szukam (brzmienie) minie jeszcze sporo czasu.
                                        Dzięki.
                                        Ja szukam już dobrych kilka lat ( a z 10 na pewno), znalazłem dopiero faworyta mojego na wysokie tony a jest nim SS R2904/700000, reszty nadal szukam i szukam cierpliwie, także wszystko przed Tobą :)

P.S dla tego HDS'a te kondensatory to profanacja !! Daj mu minimum czerwonego Jantzena - posłuchasz różnicy w kondensatorach i już nie będziesz oszczędzał następnym razem w tym miejscu
                                        Last edited by gucio.; 03.11.2016, 18:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                          Daj mu minimum czerwonego Jantzena - posłuchasz różnicy w kondensatorach i już nie będziesz oszczędzał następnym razem w tym miejscu
                                          OK Tak zrobię.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X