Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejna wariacja na temat STX FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ogniska nie było :)
    Po kilku odsłuchanych płytach muszę powiedzieć, że nawet da się tego słuchać. Musiałem się trochę przyzwyczaić do wysokotonowca bo jak dla mnie trochę za "ostry". Basu nie brakuje, do prób wyłączyłem suba na tym mało firmowym głośniku.. Trochę się obawiałem, że gięte boki będą wpadać w jakiś nieprzyjemny rezonans i będą żyć swoim życiem ale jest dobrze. Gięcie i spora dawka kleju usztywniła całość i nic nie wibruje. Były próby z pochylonym frontem i prawie w pionie, jak dla mnie nie słychać różnicy.
    Przyszły tydzień poświęcę na wykończenie - już nie mogę się doczekać efektu końcowego:)

Dodatkowo mam pytanie do kolegów którzy już naciągali skaj na fronty. Czy przy dość ostrych krawędziach na MDF skaj się nie rwie ? Czy może dla spokojności przełamać je trochę papierem i zrobić mały promień ?

Skomentuj

Z przyjemnością pooglądałem efekt Twojej pracy. Przyznaję, że tempo i jakość wykonania masz imponujące. Pytanie: Jak stroiłeś port BR?

Skomentuj

BR kupiony w sklepie, oryginalny od projektu fx-300. Jeszcze nic z nim nie robiłem. Ale przed ostatecznym montażem rozciągnę drugi koniec na jakimś stożku.

Skomentuj

Wczoraj do wieczora udało mi się okleić fornirem całą jedną kolumnę. Dzisiaj po pracy szpachlowanie i oklejanie drugiej. Jak utrzymam tępo to do końca tygodnia skończę dwie na tip-top :cool:

Skomentuj

Przepięknie ten kolor na tym kształcie wygląda. Mam nadzieję że pod lakierem ci bardzo nie ściemnieje.

Skomentuj

Właśnie mam nadzieję, że troszkę ściemnieje i wyciągnie trochę koloru z forniru bo teraz jest trochę za blady.

Skomentuj

A co to za fornir? Bo chyba mam coś podobnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  A co to za fornir?
                  Dokładnie ten.
                  http://allegro.pl/fornir-okleina-dab...RkMDU1NWJjMA== (FORNIR OKLEINA DĄB PASTELOWY DAPS-Y29 CDO 1.60 m2) (FORNIR OKLEINA DĄB PASTELOWY DAPS-Y29 CDO 1.60 m2)
                  Po za tym, przesyłka przyszła bardzo szybko i dobrze zapakowana :)

Skomentuj

Fornir kleiles klejem kontaktowym? Napisz jeszcze slowko o fazkach na krawedziach. Papier na klocku czy jakies narzedzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Fornir kleiles klejem kontaktowym?
                      Tak. Dokładniej kontaktowy w spreju. Używałem kiedyś na stolarni takiego do klejenia większych powierzchni, płyt ze sobą i do klejenia PCV/ABS/HPL na krawędziach płyt i trzyma naprawdę super. Przy odrywaniu wyrywa wióry z płyty.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Napisz jeszcze slowko o fazkach na krawedziach.
                      Co do krawędzi. To kostka, papier min 180 i bardzooo delikatnie szlifowane.
                      Last edited by jOint; 31.01.2017, 12:46.

Skomentuj

jOint, jaki to dokładnie klej? I jaka wydajność, tzn ile ml potrzeba na takie powierzchnie jak u Ciebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
                          jaki to dokładnie klej
                          Teraz używałem kleju TESA https://www.google.pl/webhp?sourceid...sa+spray+300ml bo taki mi zalegał otwarty. Z puszki niepełnej 300ml zostało mi na oko 50-80ml. Ale też nie żałowałem go.
                          Muszę dokupić dzisiaj na drugą i kupię STA-PUT w puszcze 600ml bo takiego używałem na stolarni i był naprawdę dobry.

Skomentuj

Kolejny update.
                            Obudowy wczoraj wieczorem zostały polakierowane. W sumie trzema warstwami lakieru. I jestem z siebie zadowolony :) Jeśli dzisiaj da się już je dotykać to zabiorę się za skórowanie :)
                            Niestety do wykończenia zabraknie mi kolców i płaskowników do nich. Kolega się nie wyrobił przed weekendem z toczeniem.

Skomentuj

Świetne wykonanie. Nie malowałem jeszcze pistoletem tylko pędzlem. Będę musiał spróbować tej metody.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                Będę musiał spróbować tej metody.
                                Spróbuj nie jest aż takie trudne. Ale pierwszy raz nie robiłbym próby na docelowym elemencie :)
                                Ważne jest żeby nie nałożyć za grubych warstw bo spłyną.

Skomentuj

Na chwile obecną wszystko wygląda tak. Czekam jeszcze na kolce i mocowanie do nich i wtedy porobię dokładne i ładne zdjęcia.

Przy słuchaniu muzyki z winyla lub jakieś dobrej jakości z flac wszystko jest ok. Oczywiście przy stereo.
                                  Dodatkowo chciałbym do filmów złożyć do kompletu suba, żeby wyglądem był podobny do nowych kolumn.
                                  I tu rodzi się pytanie do znawców:) Proszę was bardzo doradźcie jakiś głośnik basowy. Mam już do wykorzystania wzmacniacz http://stx.pl/wzmacniacz-a-138.html i fajnie by było go użyć. Będzie grać w pokoju 36m2. Powierzchnia jest na dole większa bo jeszcze dochodzi kuchnia i przedpokój. Czekam na jakieś propozycje.

Skomentuj

Widzę stworzył mi się monolog i nikt nie chce doradzić ani pomóc więc trudno.. Dobiorę coś sam. Dzięki za wszelką pomoc.

Skomentuj

Kolego jak chcesz żeby głośnik pasował do reszty zestawu to zerknij na STX 27 z membrana z włókna węglowego.
                                      Tylko ten wzmacniacz będzie za słaby ale wzmacniacz można zmienić:p

Skomentuj

Gdybyś zastosował głośnik 4 ohm to ten wzmacniacz odda z 70W .
                                        Na STX 10" AWX poda może z 30-40W bo jest on 8 ohm.
                                        Ten wzmacniacz jest na TDA .
                                        Przy jego cenie to jest porażka.
                                        Na 36m2 + otwarta przestrzeń poszukaj innego wzmacniacza.
                                        A wspomniany STX 10" AWX będzie dobrym wyborem.

Skomentuj

Tak czułem, że wzmacniacz nie pociągnie czegoś większego. Z tym co mam 12" firmy krzak radzi sobie słabo ale zawsze coś pomaga przy filmach. Czyli w niedalekiej przyszłości i tak czeka mnie zmiana tego stx-a.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X