Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Philips AD 12100 Onken pomoc porada....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary jako takie wygladaja poprawnie, co nie zmienia faktu, ze 300 litrow dla tej wielkości glosnika, to trochę przerost formy nad trescia.

Zrob chociaż wstępne pomiary parametrow T-S, z których wyciągniesz dobroc glosnika i czesc parametrow. Wtedy można porownac z tym, co wyszlo innym w pomiarach.

Skomentuj

W końcu jakiś konkret.Dzięki. Jak tylko zrobię pomiary to umieszczę. BTW - przepraszam wszystkich czytających, ale wkradł się mały błąd, który pewnie wiele zmienia. Nie netto a brutto winno być w poście #16 , czyli teraz wychodzi w tym w czym grają to c.a. 230 L netto samej komory głównej ( BR lub raczej wyloty to c.a 20 L i płyty kolejne 40-45 L

I jeszcze jedno - zrobiło mi się przesunięcie w SW przy sygnale w dół tzn sygnał zaczyna się na ok -1100 Hz a nie od "0" a różnica -+ w piku jest jeszcze większa.?

Skomentuj

W kwestii problemow z SW nie pomogę. Nie uzywam tego przedpotopowego oprogramowania.

Skomentuj

W takim razie mając tegoż JiG'a co innego mogę użyć ?

Skomentuj

Nie wiem. Ja uzywam pakietu Arta i Room EQ Wizard. Mozesz sprobowac, bo w zasadzie te jigi dzialaja na takiej samej zasadzie. Jesli uzywasz nowoczesnego komputera z systemem od W7 w gore, to chyba lepiej nie przyzwyczajac sie do starego SW, ktory bywa bardzo upierdliwy i wybredny. Oczywiście można go ogarnąć, ale dla tego programu lepsza opcja jest posiadanie osobnego, starego kompa do pomiarów z systemem XP i odpowiednia konfiguracja komputera.

Jak to mowia: "chcieć to móc". Mi sie nie chciało i od razu wybrałem inny soft.

Skomentuj

Arta jak i lspCAD są niestety płatne i chyba zbyt rozbudowane jak na razie dla mnie.
              Poniżej to co mi wyszło z SW - robione po parę razy dla powtarzalności wyniku.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam nadzieję, że nic nie pokopałem bo Fs wychodzi zbyt nisko .
              Przy okazji zrobiłem/zmodyfikowałem obudowy do AD posługując się WinISD, tym co wiem i co doczytałem.
              WinISD sugeruje 306 L

Ja zrobiłem 292 L licząc BR bo tak liczy WinISD, zachowując proporcje BR do SD według sugestii z innych forów i zachowując maksymalną długość BR.
              Lepiej cosik pogrubasić niźli..... dlatego z dużych zawsze mogę zrobić mniejsze a nie na odwrót.
              Niestety resztę pomiarów wykonam w wolnej chwili i chacie :) . Ale na basie się pozmieniało na korzyść( niżej/szybciej/pełniej) tylko niech to pomiary też potwierdzą.
              Jak zwykle proszę o porady/sugestie i inne.

Skomentuj

Te pomiary nie wygladaja dobrze. Poza tym zmien jednostki na metryczne.

Arta i Lspcad w wersji demo sa w pelni funkcjonalne, tylko nie zapisuja projektow. REW room eq wizard jest darmowy i mozna w nim zrobic wszystkie pomiary do zwrotnicy. Zwrotnice mozna symulowac w wielu darmowych programach.

Skomentuj

Chodzi o wykresy ( bez wygładzania) czy liczby w Estimate jakie podał SW?. Co oznacza "niezbyt dobrze" ? złe pomiary czy ich wynik niewiele obiecuje?
                  Pomiary robiłem z głośnikiem przytwierdzonym do podłogi ( według opisu SW cz.1) i dobrze "przyklejoną"masą dodaną.
                  Parametry do WinISD wpisałem "fabryczne" bo te z SW wydawały mi się też niezbyt wiarygodne ( za bardzo odbiegały od fabrycznych).

Skomentuj

Zamieszczone przez Mikoski Zobacz posta
                    Co oznacza "niezbyt dobrze" ? złe pomiary czy ich wynik niewiele obiecuje?

Zamieszczone przez Mikoski Zobacz posta
                    Parametry do WinISD wpisałem "fabryczne" bo te z SW wydawały mi się też niezbyt wiarygodne ( za bardzo odbiegały od fabrycznych).
                    Sam sobie odpowiedziales na pytanie :)

Moze sprobuj najpierw zmierzyc jakis mniejszy glosnik, bedzie latwiejszy w do ogarniecia. Poza tym glosnik przytwierdzony do podlogi to raczej slaby pomysl. Glosnik powinien byc mierzony pozycji pionowej, zdala od duzych powierzchni odbijajcych.

https://www.youtube.com/watch?v=oPqx5La09vs

Przyklejona masa dodana jak najbardziej ok. Mozna ja przykleic do kopulki lub na tylna czesc membrany ( jesli zamocowanie z przodu jest utrudnione ).

Skomentuj

Witam,
                      temat niestety nie "padł" ale trzeba było innymi rzeczami się zająć.Pomiary zrobione i mam nadzieję, że tym razem są wiarygodne i poprawne.
                      Niestety zmiana na jednostki metryczne nic nie daje- SW nie zapisuje tych zmian i nie będę z tym walczył teraz.Pomiar pola bliskiego niewykonany z powodu powrotu domowników.
                      Poniżej to co mi wyszło:

Tego piku w żaden sposób nie mogłem się pozbyć zmieniając sposób mocowania ciężarka więc to nie wina mocowania jego.

I w obudowie

"golas"

i parę godzin później :mellow: z ostatnią wersją korektora SPL wyszło coś takiego:

Mam wrażenie, że wzrost od ok 8 kHz nie jest słyszalny a wręcz tam jest już spory spadek dB. Dlatego na "szybko" do czasu następnej zabawy SW dołożyłem STX ciętego na 9500 Hz II rzędem z takim wykresem ściszonego o 3 dB - ale chciałbym zrobić do niego L-Pad regulowany a nigdzie nie mogę znaleźć sprawdzonego i opisanego pomysłu.....

Jak zwykle proszę o oceny,rady, sugestie, porady co jeszcze z tym mogę zrobić a co powinienem.
                      W zanadrzu jeszcze będzie inna wersja litrażu obudowy.

Z góry dziękuję

Skomentuj

Nic ?

Skomentuj

Nikt? Nic?

Skomentuj

Powiem Ci ze jak dla mnie to wszystkie te wykresy wyglądają średnio, no może ten pierwszy jeszcze jako tako, chociaż dl wyższych częstotliwości też coś się dzieje.
                            Dla pasma ten z ostatnią wersja spl wygląda normalnie też od 7k wygląda coś nie tak...
                            Zaznaczam że ja też jestem poczatkujacy

Skomentuj

Średnio znaczy się mogło być gorzej :) , ale może też być lepiej do czego będę zmierzał. Niestety na razie pomiary dalsze odpadają bo coś karta SB Live External nie chce przechodzić testu impedancji ( zintegrowana lapka przechodzi zawsze). Niestety na polskich forach nic(lub niewiele) nie jest napisane na temat Onkenów, więc na dobrą sprawę nawet nie jestem pewien czy pomiar impedancji dla tego typu obudowy jest wiarygodny. Korektor SPL jest zrobiony zgodnie z sugestią kolegi z forum obcojęzycznego tzn. zniwelować wzrost w zakresie 1900- 2900 Hz podczas pomiarów. Zakres jest dość szeroki ze względu na podatność głośnika na typ obudowy do tego rezystor w zakresie 24-36 Ohm podobnie dobierany . Twierdzi też, że głośnik gra co najmniej do podanych przez producenta 12 000 Hz. Zdziwiło go tylko to,że według mnie na wyższych kHz słyszę spadek a powinien być według Niego wzrost, nie aż tak duży jak na wykresie ale jednak powinien.Za tą radą zacząłem szukać przyczyny mojej głuchoty i znalazłem - Daphile mi się uruchomił z korektorem a tam miałem wyciszoną górę jak grał "bez niczego". I teraz skoro wzrost jest słyszalny potrzebuję praktycznej rady czy stosować drugą pułapkę dla m/w 10 kHz czy coś innego za poradą zrobić?

Skomentuj

W kwestii pasma chodziło mi o to że górkę masz do ca. 18khz czyli raczej w rejon gdzie tego głośnika nie powinno już być slychac...chyba że źle to interpretuje

Skomentuj

Czaruję...
                                X