Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

P&D Audio - Budowa monitorów HI END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na takiej malej formatce nie ma sensu bawic sie z zelazkiem, bo klejenie na zimno, pod dociskiem jest banalnie proste i daje duzo lepsze rezultaty. Poza tym marian slusznie zauwazyl, ze klej i fornir moze spowodowac odksztalcenie nawet tak grubej sklejki.

Skomentuj

Marian za mała formatka
      Jak dornirujesz cała płytę to zawsze sie wygina
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Postęp prac :

Gotowy, fornirowany i wyfrezowany front.

jak widać front ma się dobrze :)

Skomentuj

Jeśli można słowo - przy takim budżecie trochę festyniarsko wygląda tani plastikowy bass reflex - może o wiele ładniejsza byłaby sfazowana aluminiowa rura?

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
            Jeśli można słowo - przy takim budżecie trochę festyniarsko wygląda tani plastikowy bass reflex - może o wiele ładniejsza byłaby sfazowana aluminiowa rura?
            Szczerze nie pomyśleliśmy o tym... Na szczęście można to zrobić w każdej chwili. Dzięki
            W Pon powinien do mnie trafić kabel Ultralink Excelsior 2.4 ktoś z was go używa :) ? Będziemy testować parę wersji okablowania z wytłumieniem a to właśnie jedna z propozycji.

Skomentuj

Zamieszczone przez DukDuk Zobacz posta
              Szczerze nie pomyśleliśmy o tym... Na szczęście można to zrobić w każdej chwili. Dzięki
              W Pon powinien do mnie trafić kabel Ultralink Excelsior 2.4 ktoś z was go używa :) ? Będziemy testować parę wersji okablowania z wytłumieniem a to właśnie jedna z propozycji.
              Jeśli możecie, w ramach testów spróbujcie również srebro próby 999 0.3-0.4mm w izolacji teflonowej na wysokotonówce. Jedno i drugie można nabyć na Allegro.

Skomentuj

Postęp prac :

Dziś fornirowanie wnętrza obudowy
                Jutro będziemy kleić pierwsza obudowę, dopiero w pon będziemy nakładać kanapkę ze sklejki wraz z MDF na boki.

Co mydlicie o zastosowaniu takiego talerza w górnej części obudowy ?

Widziałem to w paru kolumnach i zastanawiało mnie to.

Miłej nocy
                K. D.

Skomentuj

nie zapomnijcie zrobić otworów w przegrodzie na kable wysokonotówki :)

Skomentuj

10kzł trochę dużo jak za monitor.
                    Można zrobić za tą cenę 3 drogi i też na seasie.

Co prawda jeszcze nie wykończone ale grają super.

Skomentuj

fornirowanie wnętrza obudowy
                      A jaki jest cel takiego zabiegu?
                      Rozumiem, że to projekt wysokobudżetowy, ale czy to już nie przesada?
                      Przecież tego nikt nigdy nie zobaczy.

Skomentuj

Wdzieczny monitor.
                        A propo talerza
                        http://crystalcable.com/news/new-arabesque

Skomentuj

Zle wklejone. Teraz lepiej
                          http://crystalcable.com/news/new-ara...nissimo-scala/

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                            10kzł trochę dużo jak za monitor.
                            Można zrobić za tą cenę 3 drogi i też na seasie.

Co prawda jeszcze nie wykończone ale grają super.
                            Kiedyś na pewno zrobie 3 drogi ale to pewnie za około 5/6 lat, aktualnie nie mam warunków by trzymać 3 drogi. 2,5 to już zdecydowanie za dużo...

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                            A jaki jest cel takiego zabiegu?
                            Rozumiem, że to projekt wysokobudżetowy, ale czy to już nie przesada?
                            Przecież tego nikt nigdy nie zobaczy.
                            Pewna osoba która wychowała nas w świecie audio i słyszała każdy topową konstrukcje poleciła nam takie rozwiązanie. A że materiału starczy to dlaczego by nie :) ?

Zamieszczone przez hipopotam Zobacz posta
                            Wdzieczny monitor.
                            A propo talerza
                            http://crystalcable.com/news/new-arabesque
                            Dzięki za link ale niestety odnośnik nie działa :/

Ale jakie cuda są na stronie to ich. Niektóre są na prawdę piękne :)

Skomentuj

Ten drugi powinien byc poprawny http://crystalcable.com/news/new-ara...nissimo-scala/

Skomentuj

Skoro ma to być konstrukcja hi-end, dlaczego nie pomyślałeś @DukDuk o podfrezowaniu pod kątem 45st. wewnętrznej krawędzi otworu od Seas? Czemu również nie fornirowałeś przegród?.
                                Last edited by hi_aro; 04.03.2017, 12:32.

Skomentuj

Forniruje z dwóch stron ponieważ chodzi mi o zachowania symetrii i gęstości ścianek dlatego przegroda nie będzie fornirowana. Takiego zabiegu dokonuje np.firma Equilibrium, na pewno uzasadnia to nasza decyzję fornirowania. Dzięki temu powstanie kanapka z jednolitą gęstości w środku. Co do frezow frontu pod Seasa nie jestem pewien czy jest to konieczne oraz czy ma jakikolwiek wpływ jeśli będzie konieczne to poprawimy :)

Skomentuj

Co do frezow frontu pod Seasa nie jestem pewien czy jest to konieczne oraz czy ma jakikolwiek wpływ
                                    Wielokrotnie ten temat poruszał http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm. Szczególnie zalecane przy średnio-nisko tonowych głośnikach.

Skomentuj

Zastanawia mnie jak połączysz wyginane boki z frontami i tyłami .

Skomentuj

Forniruje z dwóch stron ponieważ chodzi mi o zachowania symetrii i gęstości ścianek dlatego przegroda nie będzie fornirowana. Takiego zabiegu dokonuje np.firma Equilibrium, na pewno uzasadnia to nasza decyzję fornirowania.
                                        Zmartwię Cię ale firma Equilibrium niczego nie dokonuje, to zwykły marketingowy bełkot. Mają obustronnie fornirowane ścianki dlatego, że po prostu kupują takie formatki płyty meblowej która już fabrycznie jest fornirowana obustronnie a oni ja tylko tną pod katem 45 stopni i sklejają. To fornirowanie wewnątrz to jest po prostu efekt uboczny technologii jaką sobie przyjęli a gadanie o symetrii gęstości to zwykłe dorobienie teorii do faktów dokonanych. Dlatego z czystym sumieniem możesz przestać się męczyć z tym fornirem w środku i jeżeli chcesz już coś dać to wyklej to matą bitumiczną a fornir sobie odpuść bo to nic nie da.

Skomentuj

Druga warstwa forniru to tak zwana przeciwprężna by klej z jednej nie ściągał i wywijał formatek

Wysłane z mojego x800+ przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X