Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

P&D Audio - Budowa monitorów HI END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ścianki połączę po przez nakładanie cienkich płyt 3 mm sklejki przełożonych klejem, zastawiam się jeszcze nad tą kanapka tzn. 3 warstwy sklejki grubszy MDF i znów 3 warstwy sklejki nie jestem pewien czy ilość pracy do obliczenia grubości ścianek i ich dopasowanie w wersji kanapkowej przyniesie adekwatną poprawę brzmienia, redukcje dogrywania twardej sklejki nie chodziłoby tutaj o usztywnienie a o dodatkowy tłumik rezonansów sklejki... gdyby tak można było dorwać trochę kompozytu Wilsona

Co do forniru nie jestem pewien czy Equilibrium wybiera fornirowane formatek z dwóch stron dla wygody, mam plan odwiedzić ich fabrykę w kwietniu myślę że wtedy rozwieje swoje wątpliwości.

Zastanawiam się nad użyciem Mundorf Msolder SUPREME Silver Gold cyna 9,5% srebra. Co o tym sądzicie ? Bądź WBT 0825. Która będzie lepsza ?
    Last edited by DukDuk; 04.03.2017, 23:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
      Wielokrotnie ten temat poruszał http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm. Szczególnie zalecane przy średnio-nisko tonowych głośnikach.
      Ale to zależy tez od konstrukcji kosza głośnika

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez DukDuk Zobacz posta
      astanawiam się nad użyciem Mundorf Msolder SUPREME Silver Gold cyna 9,5% srebra. Co o tym sądzicie ? Bądź WBT 0825. Która będzie lepsza ?
      Bądź poważny
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Ale to zależy tez od konstrukcji kosza głośnika
        Nie chodzi o kształt kosza.
        http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

Skomentuj

Podcięcie frontu od tyłu zawsze dobrze działa na przepływ powietrza . Płyty fornirowane fabrycznie zawsze są fornirowane przeciwprężnie , wiem bo takie dostaje na warsztat

Wysłane z mojego x800+ przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Postęp prac:

Fazowanie tyłu frontu + klejenie pierwszej obudowy bez ścianek bocznych

Skomentuj

@DukDuk
              Bryła kolumny całkiem fajna, lecz widać że nie do końca wiesz co robisz. Nie będę wspominał o gięciu bocznych ścianek na gotowej, pofornirowanej ramie. Namęczysz się z tym pieruńsko. Lecz jak widzę, jak traktujesz ściskami to co już masz, przewiduję że efekt końcowy będzie "wymęczony". Oznacza to pełno niewielkich wad na powierzchni, ubytków itp, itd.

Skomentuj

Ściskanie ściskiem bez jakiejkolwiek podkładki? :rolleyes:

Skomentuj

żebyś nie zrobił sobie stempla z tego czerwonego czegoś na ścisku...
                  Last edited by Przemek; 08.03.2017, 17:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez DukDuk Zobacz posta
                    Ścianki połączę po przez nakładanie cienkich płyt 3 mm sklejki przełożonych klejem, zastawiam się jeszcze nad tą kanapka tzn. 3 warstwy sklejki grubszy MDF i znów 3 warstwy sklejki nie jestem pewien czy ilość pracy do obliczenia grubości ścianek i ich dopasowanie w wersji kanapkowej przyniesie adekwatną poprawę brzmienia, redukcje dogrywania twardej sklejki nie chodziłoby tutaj o usztywnienie a o dodatkowy tłumik rezonansów sklejki... gdyby tak można było dorwać trochę kompozytu Wilsona

Co do forniru nie jestem pewien czy Equilibrium wybiera fornirowane formatek z dwóch stron dla wygody, mam plan odwiedzić ich fabrykę w kwietniu myślę że wtedy rozwieje swoje wątpliwości.

Zastanawiam się nad użyciem Mundorf Msolder SUPREME Silver Gold cyna 9,5% srebra. Co o tym sądzicie ? Bądź WBT 0825. Która będzie lepsza ?
                    Jestem stolarzem i twierdzę że takie klejenie pod takimi kątami do ścianki tylnej i przedniej może zakończyć się płaczem . Teoretycznie jest to ratowanie zawałowca na środku ulicy między pędzącymi tirami . Moja rada zjechać front i tył zgodnie z krzywizną profili nakleić sklejki po kolei w kanapkę jak chcesz potem 3ka sklejka na tył , dół i górę ostatnie w kolejności na front . Wysezonować jeden czasem dwa miesiące bo dużo wody wejdzie z klejenia w sklejki . Zostawić milimetrowe naddatki na ostatnich odkrytych krawędziach sklejki . Przeszlifować naddatki i na koniec fornirować
                    Last edited by Natalleos; 12.03.2017, 20:31.

Skomentuj

No niestety muszę się zgodzić że dałeś tyłka z tym frontem i tyłem kolumny i fornirowaniem ich przed oklejeniem boków. I skup się na rzeczach ważniejszych niż fornirowanie wewnatrz bo jak wpomniał kolega wyżej to tylko bełkot marketingowy wynikający z tego że gotowe płyty fornirowane mają okleine w dwóch stron aby wyrównać naprężenia. Ale to ma znaczenie tylko na powierzchniach płaskich bo przy sklejonej bryle zamkniętej to już nie istotne.

A co to głośników to rewelacyjne przetworniki. Powinno to zacnie grać bez dwóch zdań. Tylko pamiętaj ze aplikacja to 1 warunek do dobrego grania, drugim w mojej opinii jest filtracja a trzecim konfiguracja :) A gdzieś dopiero 10 biżuteria w postaci srebrnych gniazd :)

Nie na temat...
                      U mnie pierwsze pary tych beryli się już wygrzewają, osłuchują będzie kilka różnych konstrukcji w tym np. małe kompaktowe monitorki na MW16P-4 i potężne 5 głośnikowe potworki :)

Trzymam kciuki to głośniki zacne i spory zapał do roboty także widze :)
                      Last edited by Zap Projekt; 12.03.2017, 21:40.

Skomentuj

Co to za plemnik na górze ?
                        Ciekawa koncepcja :)

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                          Co to za plemnik na górze ?
                          to larwa obcego lub coś w ten deseń:) kolumny będą nazywać się Allien. Ciekawe jest to że aplikacji / komory głośników będą ograniczone do kokonów (obcego) A struktura pomiędzy kokonami będzie tylko stelażem. Głośniki basowe 10cali więc kolumny będą chyba ogromne - budują się dopiero 1 prototypy zobaczymy co wyjdzie :) napewno będą zmiany.
                          Bardzo przepraszam za zaśmiecanie. Jak autor tematu poprosi to usuńcie wątki OFF
                          Last edited by Zap Projekt; 12.03.2017, 21:37.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Ten ogonek skierować do góry i będzie git

Skomentuj

Witajcie !

Po dość długiej przerwie wracamy z postępem prac.
                              Poprosiliśmy użytkownika Seba007 o pomoc przy obudowach.
                              Trochę trwało zanim dla nas znalazł czas ale w końcu się udało.

Oto postęp prac przy obudowach. Aktualnie musimy wysłać fornir i do Lakierni.

Pozdrawiam
                              K.D

Skomentuj

Jak postępy? Bo zacznę relanium brać:)

Skomentuj

Przysiągłbym, że gdzieś widziałem je na sprzedaż...

Skomentuj

Ten projekt nigdy nie trafił i już nie trafi do mnie na pomiary. Chłopaki zarzucili tą koncepcję, mimo, że tak na prawdę nawet dobrze nie posłuchali tych głośników ;-).

Skomentuj

Jaka szkoda, fajna idea była...
                                      może przy okazji zapytam, z jakim wysoko tonowym korzystnie połączyć Excela magnezowego "18", tak żeby średnie tony były naprawdę wyborne...chciałem do lampki coś fajnego zrobić?

Skomentuj

Możesz połączyć z SEAS Excel T25CF-002 .
                                        Ja tak mam i jest pełna synergia dziękowa i wizualna.

Skomentuj

W rezultacie kupiłem Jamo Concert 8 / D830 z 17cm excelem magn. za 2400...tanio i przyjemnie :) na razie grają zadowalająco, jak na monitory grają przyzwoicie.
                                          Dłubię 3 way powolutku więc do tego czasu mam spokój ducha

Skomentuj

Czaruję...
                                          X