Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Generalnie rezystory miniMELF sa wykonywane w takiej samej technologii jak zwykle THT metalizowane (przynajmniej te od vishay'a tak maja).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys, w tym nowym CapM, dla pojedynczego napięcia zasilania wystarczy R5 i 4 noga bc846u do masy ?

Skomentuj

dragon
        Jak chcesz podpiac jedno uzwojenie to:
        -podpinasz je w zlacza AC przed mostkiem
        -zwierasz GND i V- na plytce
        -dioda LED D1 musi byc zbiasowana czyli zostawiasz tak jak jest rezystory R4 i R5 (ewentualnie jedna sztuke zastap zworka)
        -nie lutujesz ujemnej polowy zasilacza
        i powinno smigac. Tylko powroty AC nie beda do konca poprawnie.

Skomentuj

Jako że i200 skończone tylko budkę dokończyć (jak się wybiorę do garażu) trzeba było coś polutować :-)
          CapM B odpalony.

Borys ile można bezpiecznie zjechać spadkiem napięcia na CapM ? Dziś mam w sieci 242-244V i napiecie na trafie około 37VAC, po ustawieniu spadku na 3V na wyjściu zasilacza mam 47VDC a kondy w boltxlr mam na 50V. Co prawda zasilacz nie obciążony i liczę że trochę przysiądzie po obciążeniu.

Radiatorki na zasilaczu będą wymienione, tylko dla testu takie małe zalożone.

Skomentuj

megap

Smialo mozesz ustawic i 5V-6V jak potrzebujesz. Pamietaj tylko ze zasilacz pracuje w klasie A czyli straty odkladaja sie w postaci ciepla na radiatorze. Takze jak odprowadzisz cieplo to nie ma problemu.

Skomentuj

Borys dzięki, jeszcze jedno pytanko, czy umieszczenie capM i bolta na wspolnym radiatorze (długim 40cm) będzie wpływać jakoś niekorzystnie na oba układy ? kompensacja temperaturowa sobie poradzi? dużo ciepła produkuje capM?
              Last edited by magep; 15.03.2019, 23:46.

Skomentuj

Mozesz umiescic na wspolnym radiatorze jak potrzebujesz. Jak cos bedzie nie tak z kompensacja temperaturowa to cos sie zaradzi.

CapM, cieplo --> Prad x napiecie = moc strat i to x2 poniewaz mamy dwa raile zasilania.
                Np wezmy pod uwage sam bias 50mA dla jednej plytki (czyli w sumie dwie koncowki po dwa tranzystory = 200mA + jakies 20mA na reszte):
                0,22A * 5V = 1,1W --> dla spadku napiecia na CapM =5V. Moc strat wychodzi bardzo mala, dopiero jak zaczniesz cisnac mocno z jakas muzyczka to ta moc strat bedzie odpowiednio wieksza. Jak widzisz nie beda to duze straty. Jezeli zamontujesz radiator od CapM na radiator glowny z koncowka mocy to raczej koncowka mocy bedzie grzac zasilacz a nie odwrotnie.

Pozdr

Skomentuj

Dzieki. Radiator dosc spory 42x11x6 cm na jeden komplet bolt + cap M to mysle ze sobie poradzi ;-), na razie to takie przemyslenia jak to ulozyc w obudowie i taka opcja jest bardzo fajna ;-)

Skomentuj

Uwaga. Bolt xlr przesunięte są otwory w pdf (4 kolki co trzymają płytkę), na wydruku rozstaw po długości ma 18.8cm a w rzeczywistości 18.7cm, jak ktoś będzie gwintowal to sobie to sprawdźcie.
                    Reszta otworów się zgadza.

Skomentuj

megap
                      To tez zalezy od drukarki.

Rozstaw w autocadzie to 18,77cm.

Moze tak, jak ktos bedzie drukowal sobie kartke to napisac ile wynosi wymiar (najlatwiej zmierzyc dlugosc plytki na kartce), w razie czego moge delikatnie przeskalowac wydruk pod dana drukarke.
                      Albo plan B --> czyli samemu mozna podczas drukowania PDF dac skalowanie np 1,05 i skontrolowac wymiary PCB na wydruku.

pozdr

Skomentuj

Spoko, ja się zorientowałem przed wierceniem że gdzieś jest 1mm różnicy dlatego ostrzegam bo tak na oko było niby ok :-)

Skomentuj

Zabrałem się za ustawianie biasu i po kilkudziesięciu sekundach wystrzeliły kondensatory 1000uF/6,3V C5 i C19
                          Napięcie zasilania skręciłem na CapM do +42 -42V
                          Na uszkodzonych kondensatorach napięcie dochodzi do 9V. Na tych obok C6 i C20 dochodzi do 13V ale nic im się nie dzieje.
                          Rezystory pomierzyłem i są takie jak na schemacie. Błędów w lutowaniu nie widzę. T1, T13, T23, T26, T29, T30 dość szybko grzeją się. Temperatura dochodzi do 60 - 80C po kilkudziesięciu sekundach.
                          Gdzie szukać usterki?

Znalazłem przyczynę usterki!
                          Wstawiłem BC846UE6327 NPN x2 zamiast BC846UPNE6327 NPN / PNP
                          :lol:
                          Last edited by WitekB; 24.03.2019, 12:56.

Skomentuj

Tranzystorki wymienione.
                            Dość szybko (w ciągu 2 minut) grzeją się T24, T25, T31, T32 do 60C Po godzinie pracy mają około 64C
                            Dać im jakieś radiatorki?

Skomentuj

Witek
                              Wydziela sie na nich okolo 100-125mW ciepla, moga tak pracowac.

Skomentuj

Odpalone i wyregulowane wstepnie :-)
                                Po przymiarkach zasilacze powedrowaly na podloge obudowy.
                                Last edited by magep; 30.03.2019, 19:18.

Skomentuj

borys będzie dumny z ledów

Posłuchałeś już coś?
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Niestety jeszcze nie, ale jutro mam zamiar :)

Skomentuj

Megap

Dosc szybko ci poszlo. Ja co prawda mam wszyskto polutowane ale niestety obudowa jeszcze w ''lesie''. Musze sie wziac za robote.

Ledy - piekne.

Skomentuj

Z obudowa jeszcze troche roboty bedzie i do tego sklada sie zrodlo xlr (prawie skonczone).
                                        Mam obawy co do trafa 4x35v 500VA czy wydoli. Jak nie to 2 trafa trzeba bedzie wsadzic po 400VA 2x32v na tyle mam miejsca.

Skomentuj

Pierwszy z dwóch boltów uruchomiony w stereo. To ogólnie mój pierwszy poskładany projekt audio :biggrin:
                                          Biasik wyregulowany, po czterech godzinach mocniejszego grania pozostaje na poziomie 23,5mV
                                          Ledy też mam ładne w barwach narodowych i chyba przesadziłem z ilością kandeli na diodę bo nie trzeba lampki w pokoju zapalać a dojdzie jeszcze jeden bolt.
                                          Co do odsłuchu - jestem bardzo miło zaskoczony jakością dźwięku. Detaliczność, głębia i przestrzeń są niesamowite. Po testach podłączyłem stary wzmacniacz i teraz nie jestem w stanie znieść jego dźwięków.

Bardzo dziękuje Borysowi za tak wspaniały projekt!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X