Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Siema

Przenosze dyskusje w nowy temat. Postanowilem ze zrobie kilka malutkich bardzo prostych projekcikow. Jezeli jakis uklad jest prosty wcale nie jest powiedziane ze musi byc kiepski. Przy odrobinie checi mozna zrobic prosty, dobrze grajacy sprzet. Duzy wplyw na efekt koncowy bedzie miala solidnosc wykonania wszelkich polaczen (albo eliminacje zbedych polaczen), lacznie z solidnym polutowaniem calosci. Dla przykladu stosowalem dwupinowe zlacza sygnalowe, ktore jak sie okazalo potrafily miec nawet kilkanascie omow, po podlutowaniu przewodu masy sygnalowej do plytki moje klopoty sie skonczyly.

No to jedziemy z pierwszym: SR Amplifier (simple retro amplifier). Zlozony z zaledwie trzech tranzystorkow front wzmacniacza steruje potrojnym wtornikiem emiterowym (potezne wzmocnienie pradowe), ktory swietnie buforuje sam stopien napieciowy (zabootstrapowany). Kompensacja trzyma wzmacniacz w ryzach i zapewnia spory zapas wzmocnienia i fazy, takze wybuchac nie bedzie. Wzmacniacze tego typu byly i sa budowane od dawna, nawet do dzisiaj mozna spotkac tego typu rozwiazanie w wielu amplitunerach. Odpowiednie dobranie punktow pracy i rozplywu pradow pozwolilo wycisnac calkiem ciekawy rezultat koncowy. Uklad ''generuje'' parzyste harmoniczne, czyli cos co niedzwiedzie lubia najbardziej

Troche plikow ponizej:

marcin polutowal pierwszy egzemplarz, jak sie okazalo trzeba skorygowac kompensacje temperaturowa, w tym celu mozna troche poeksperymentowac z doborem tranzystora czujnikujacego (np BC546 oraz 2N5551 maja mniejsze tempco niz MPSA42). Nalezy tez tutaj nadmienic ze po zamotnowaniu plytek w gotowym urzadzeniu chlodzenie predriverow moze sie znaczaco zmienic i moze sie okazac ze przekompensowana wersja z MPSA42 zda egzamin (w razie czego wystarczy wkleic mi kilka pomiarkow i powiem co robic).
    Jak polutuje pierwsze plytki (wlasnie na nie czekam) i nic nie bedzie wybuchac to zamieszcze gerbery.

Teraz mecze sie z kolejnym ukladzikiem wykonanym praktycznie w calosci w SMD.

Pozdr

EDIT:
    Do kolekcji dolaczyl tez jakis czas temu prosty zasilacz, ktory tez przerobilem na na SMD bo duzo latwiej sie lutuje.
    Załączone pliki
    Last edited by borys; 11.02.2018, 18:34.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Borys zapomniałeś jeszcze o wersji ef2 sr ampifiera. Ja wlasnie czekam na płytki we wtorek powinny dotrzeć. Polutuje i opisze jak to cacko gra :).
    P.S. Juz sie nie mogę doczekać tej wersji smd z układem przeciwsobnym. Wydaje mi sie, ze powinna być to ciekawa propozycja.

Skomentuj

Borys załączysz pliki Mini PSU w SMD ?

Skomentuj

Co do smd...ja wolę tht .

Ja tam czekam na ten wzmacniacz SE :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Co do smd...ja wolę tht .

Ja tam czekam na ten wzmacniacz SE :) .
          Ja tez czekam az Holgin narysuje PCB. Ja moge dopiero za miesiac narysowac bo narazie nie mam czasu. W tht wkurza mnie ucinanie tych dziudzikow + obracanie PCB, SMD leci sie bardzo szybko.
          PS
          W tme sa rezy thin film laserowo trimowane, powinny byc z 100x lepsze niz te zwykle tanioszki.
          Last edited by borys; 11.02.2018, 19:24.

Skomentuj

Z smd jest tak, ze jak raz spróbujesz to pózniej nie chcesz wracać do tht :)

Skomentuj

Ja próbowałem już SMD :) .

Skomentuj

BIG Roman
                Jasne ze zamieszcze psu w smd, tylko niestety nie lutowalem prototypu, czekam na PCB jak przyjda, polutuje i jak nic nie j..bnie to wklejam gerbery

Skomentuj

Borys, przypomina mi to wzm Diory z serii mini z lat 80. Posiadanie wtedy takiego sprzetu z Altusami wtedy to... - jak w Niebie bylo. Wcale nie mowie ze to zly wzm, wszystko zalezy od konstruktora. Jak przestawia sie pasmo i znieksztalcenia gdy podlaczysz do niego rzeczywiste obciazenie w postaci glosnika. Pytal bo robilem pomiary pasma kilku wzm, AV receiverow i czasem mialem ciekawe doswiadczenia, szczegolnie z jednym AVR JVC ktory 'robil' kilku decybelowa dziure w basie, tam gdzie glosnik niskotonowy mial rezonans. Dopiero pociagniecie pradu spoczynkowego do 35-40mA wyrownalo ch-te przenoszenia. Po tym przypadku gdy sobie Spice'uje wzm, czy to DIY, czy fabryczne jako obciazenie podaje symulowany glosnik - ch-ka czasem jest prosta jak strzala, nieraz miesci sie w 1dB w pasmie pracy glosnikow i nawet sie czasem powtarza sie to w realnej konstrukcji.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Pawel L
                    Musze zbudowac sobie takie sztuczne obciazenie z cewek rezow i kondow zeby mnie uszy nie bolaly.

A tymczasem plytki wpadly wiec powoli zamawiam czesci i biore sie za lutowanko.

Skomentuj

Zajefajnie wygląda

Skomentuj

marcin
                        Dawaj adres na PW, jutro ci wysle plytki.

Skomentuj

Kuzwa ladne plytki 👍

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

3 etapowe lutowanie SMD, dojdzie jeszcze etap nr 4 czyli mycie ale brakuje mi kilku elementow. Bardzo latwo i bardzo szybko sie lutuje.

Stage1

Stage2

Stage3
                            Last edited by borys; 13.02.2018, 08:19.

Skomentuj

z ciekawości jakiego używasz topnika ? - ja uzywałem RF800 kiedyś ale nie wiem czy nie wygodniejsze jest coś bardziej "gęste" ?

Skomentuj

Borys po co się tak męczysz z kilku etapowym lutowaniem :) Ja walę od razu tzn najpierw topnik w żelu na to układam elementy. Następnie łapię pęsetą i lutuję z jednej strony, następnie druga strona i gotowe. Idzie szybciutko

RF800 to badziew. Użyj czegoś w żelu to zobaczysz jak łatwo się lutuje :)
                                Last edited by lemosek; 13.02.2018, 10:10.

Skomentuj

Z topnikow polecam Future revork gelly z warton metals, troche drogawy ale najlepszy topnik jakiego uzywalem.

lemosek
                                  Bardzo latwo mi sie lutuje 3 etapowo, pierwszy i drugi etap to tylko oblatywanie lutownica.

Skomentuj

W sumie to kwestia przyzwyczajenia. Ja osobiście wypracowałem sobie taką technikę.
                                    Co do topników to ja używam KESTER TSF-6592 i do tego cyna też KESTERA i mogę z czystym sumieniem polecić :)

Skomentuj

Borys masz jakąś stronkę gdzie udostępniasz projekty?

Skomentuj

http://i-amp.cba.pl/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X