Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tol2di
    Nie musi miec certyfikatow i moze byc wiekszy, jak sie tylko zmiesci.

Pozdr

Echo1
    Odnosnie Jiga podpowiem nieco, trzeba zmienic "Microphone used ON: Right Ch" i wszystko dziala w ARTA tak jak nalezy (oczywiscie pomiar dwukanalowy tez).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ok czyli można zwykły foliowy jak do zwrotnic też włożyć.

Skomentuj

Pewnie, byleby się napięcie zgadzało, czy wyższe było i git :)

Skomentuj

Powoli ale do przodu brakło mi rezystorów a w drodze już są czerwone kostki wimy.

Skomentuj

Borys, napiszę na razie tyle. Mam problem, bo nie mogę ustawić prądu spoczynkowego w jednej z płytek, między TP1-TP2 mam 0,6 - 0,8V. Wzmacniacz gra ale strasznie zniekształca. Na wyjściu mam 20mV względem masy, a względem zasilania dodatniego mam połówkę całego zasilania. Tranzystory główne się nie nagrzewają. MPSA42 i 92 są dość ciepłe, trochę parzą. Trochę grzeje się kondensator 22uF(C9), wymieniłem, dalej się grzeje. Półprzewodniki wymieniłem wszystkie jakie były, choć były sprawne, przynajmniej na miernik. Masa sygnałowa podłączona do masy głównej. Szlag mnie już trafia, chyba przelutuję wszystko. Rezystory sprawdzałem jeden po drugim, są na bank takie same jak w działającej PCB.

Skomentuj

Borys czy c16 musi być na 63v Czy można włożyć na 50v.

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
                Borys czy c16 musi być na 63v Czy można włożyć na 50v.
                C16 w czym ?? Domyslam sie ze w SR. Tak moze byc na 50V.

marcin
                Bardzo prosze wklej fociaka jak mozesz. Duzo to pomoze. I dzialamy.
                EDIT
                Juz koncze swoja plyteczke i dzialam. Mam nadzieje ze sie nigdzie nie j.. blem na PCB
                Last edited by borys; 21.03.2018, 09:45.

Skomentuj

Tak w SR

Skomentuj

Tak czy inaczej dziala.

Skomentuj

Borys, a możliwe, że przyczyną jest to, że przegrzałem kondensatorki 100nF pod spodem PCB i jakoś zwiera do masy? Trany mam lekko zalutowane, żeby się później nie pieprzyć z nimi.

Skomentuj

Marcin
                        Wszystko wyglada ladnie. Pomiedzy TP1 i TP2 mierzy sie bias pomiedzy emiterami czyli 0,6V/0.44R=1.36Ampera.
                        Sprawdz prosze miernikiem wartosci tezystorow emiterowych, tak dla pewnosci ze nie sa walniete. Grzejacy sie kondensator C9 sugeruje zbyt duze napiecie odlozone na nim(powinno byc okolo 3,7V maks).
                        Wez miernik i sprawdz napiecie pomiedzy bazami driverow lub koncowych (nogi nr 1 z lewej).

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta

Tak czy inaczej dziala.
                          Bezpieczniki Ci się palą 😂
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

A nie zrobiło się zwarcie przy tak przylutowanych tranzystorach

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
                              A nie zrobiło się zwarcie przy tak przylutowanych tranzystorach
                              Nie nie, miałem je mocno odgięte przy podłączaniu.
                              Wez miernik i sprawdz napiecie pomiedzy bazami driverow lub koncowych (nogi nr 1 z lewej).
                              Zmierzyłem, zanim zalutowałem nowy rezik miałem 0V.
                              Sprawdz prosze miernikiem wartosci rezystorow emiterowych, tak dla pewnosci ze nie sa walniete.
                              No i bingo... jeden z rezów emiterowych(2SC) miał 12Mohm :mad: No, przy składaniu biorę taśmę, sprawdzam, no 0,2ohm, patrze, potrzebuje 4, biorę i lutuje, nie pomyślałbym, że jakiś pie...lony rezik mi plany pokrzyżuje...
                              Dzięki Borys, teraz działa jak powinno. Kondensator zimny. Trany końcowe się w końcu nagrzewają. A już dawno mogłem mieć go w obudowie i foty dla Was zrobione... :unsure:
                              Last edited by marcin55246; 21.03.2018, 17:49.

Skomentuj

Miałem kiedyś to samo przy naprawie SONY TA-F470. Nie podejrzewałem rezystora emiterowego a się okazało że rezik 0,22/2W był padnięty;/

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Nie podejrzewałem rezystora emiterowego a się okazało że rezik 0,22/2W był padnięty;/
                                  No, i ja straciłem 3 dni na dojście co jest grane. W końcu się poddałem i napisałem tu. Teraz pozostaje mi zawsze sprawdzać wartość przed wlutowaniem...

Skomentuj

Adzik

Wlutuj prosze diode LED w miejsce zenerki zaznaczonej strzalka. Kierunek diody ma byc taki sam jak diody PWR.
                                    Daj znac.
                                    12V to troche malo miejsca na tak prosty uklad ale moze sie jakos ogarnie.
                                    Wstawiłem leda zamiast zenerki.
                                    Przekaźnik ładnie zaskoczył. Teraz tylko wszystkie ledy świecą razem. Brak sygnalizacji awarii.
                                    DC reaguje na baterię 9V z opóźnieniem ok 1 sekundy. Tak jest ma być?

Skomentuj

Przyszły Wimy ale jak zwykle coś namieszałem i dostałem trochę większe, teraz mi się ledwo mieszczą obok siebie a jedną musiałem lutować od spodu.

Jaki model przekaźnika montujecie do Mini PSU
                                      Last edited by tol2di; 22.03.2018, 16:55.

Skomentuj

rt424024

Skomentuj

Jak mocno nagrzewa się radiator w SR AMP bo zastanawiam się czy lutując cześć kondensatorów od spodu nie strzeliłem sobie w kolano. Jeśli dość mocno będę musiał przedłużyć nogi tranzystorów żeby odsunąć płytkę na conajmniej 15mm od radiatora.
                                          Last edited by tol2di; 23.03.2018, 18:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X