Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SATORI 2-way - w małym ciele wielki duch

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
    Troszku to dzisiaj pomierzyłem i posymulowałem [emoji3]

Trzeba by teraz polutować i posłuchać....
    Niestety mam tylko zdjęcie monitorów w tle bo tego samego dnia były jeszcze mierzone:
    Er18rnx
    27tdfc
    Tw29n

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr0691 Zobacz posta
      Oczywiście udostępnimy cały projekt.
      Te będą znacznie bardziej uniwersalne niż OZ.
      Szkoda MW13 na OZ i 100Hz, a poza tym zawsze można odciąć poniżej 100Hz na amplitunerze kina domowego.
      Pytam tak dlatego że przerabiałem już u siebie 18tki i 16stki na tyle, w pełnym paśmie i bez i zasilane z osobnej końcówki mocy i tam poprostu jeśli chodzi o tył w kinie to są tam efekty i nie ma nic z niskich tonów dlatego nie widzę potrzeby dużych głośników tam

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        Pytam tak dlatego że przerabiałem już u siebie 18tki i 16stki na tyle, w pełnym paśmie i bez i zasilane z osobnej końcówki mocy i tam poprostu jeśli chodzi o tył w kinie to są tam efekty i nie ma nic z niskich tonów dlatego nie widzę potrzeby dużych głośników tam

Typowo, jeśli myślisz tylko o kinie to zgadzam się. Ale jest jeszcze możliwość słuchania muzyki wielokanałowej i wtedy również głośniki tylne powinny mieć dobre pasmo. A może się mylę...... kto wie.....

Skomentuj

Właśnie jakoś muzyki nigdy tak nie włączałem, zawszę było to porządne stwreo z pominięciem av pre

Skomentuj

A u nas w piątek trzynastego takie pomiary wyszły.

Zwrotnica testowa

Symulacja

Pomiary rzeczywistości
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ale brzydkie garby między 600-1300Hz :c

Skomentuj

Taki woofer :/
                Górka na 1k wychodzi od dyfrakcji obudowy, a potem ma własny dołek na 1,3k. I taki szybki łamaniec wychodzi.
                Posłuchamy, zobaczymy czy coś z tym robić...
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Parę fotek

Skomentuj

A basem to w ogóle coś gra przy tak poprowadzonej charakterystyce?
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Daj mi z tydzień na odsłuchy :)
                      Nie chciałem tu celowo robić pełnej kompensacji BS.
                      Co nie oznacza, że nie zmienię zdania.

Skomentuj

No i od jakiegoś czasu słucham takiej wersji:

I jakoś górki na na 1,0 - 1,1kHz nie ma...
                        Bo raz, że pomiary zrobiłem w innych warunkach, a dwa kolega Piotr zrobił zbyt głębokie podfrezy.
                        1mm za dużo na woofer i aż 2mm za dużo po tweeter. Zrobiłem podkładki, zlicowałem głośniki z frontem i od razu lepiej to wygląda.

Gra to typowo dla Satori - przyjemnie i przestrzennie, średnica bardzo ładna. Basu jest zaskakująco dużo, jak na 13 cm wooferki.
                        Potęgi na dole oczywiście nie ma, ale jak to się mówi "bas nadrabia jakością wyższego zakresu" :biggrin:
                        Last edited by pawel_luk1; 04.05.2018, 20:37.

Skomentuj

Byłem dziś słuchać u Pawła.

Powiem tak nie mam zastrzeżeń. Jest bardzo dobrze. Monitory znikają. Stereofonia pierwsza klasa i źródła pozorne.
                          Jak na 13cm zaskoczony byłem ilością basu i zejsciem ale są oczywiście pewne ograniczenia takiej wielkości membrany, nie ma dużej podstawy basowej tego dociażenia. Jak kolumny do sypialni basu wystarczy ale jako główny system w domu 13cm za mało. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Wokal skupiony, można słuchać długo bez zmęczenia.

Skomentuj

Kolumienki przyszły od Pawła.
                            Pierwsze wrażenia są takie, po wstawieniu do gabinetu (12m2), że w odbiorze prawie niczego nie brakuje.
                            Słuchając mimo woli przy pracy powiem, że tak przyjemnie grających i nie męczących kolumn jeszcze nie miałem.
                            Grają jakby trochę same z siebie lampowo - aksamitnie.
                            Dźwięk nie dobiega z miejsca gdzie znajduje się kolumna. Jest świetna stereofonia i przestrzeń.
                            Mam wrażenie, że scena buduje się za kolumnami, gdzieś w głębi przede mną.
                            Źródła pozorne są zlokalizowane precyzyjnie (bez zamykania oczu).
                            Basu jest tyle ile potrzeba do słuchania w gabinecie - muzyka ma nie przeszkadzać w pracy.
                            W przerwie w pracy włączałem subwoofer REL T5 i wtedy grało już pełnym pasmem.

Skomentuj

Dodam, że ostatnia wersja zwrotnicy wygląda tak:

Lista elementów:
                              Inductors L DCR Wire
                              L1 0,15 mH 0,24 ohm 0,8 mm
                              L2 1,8 mH 0,45 ohm 1,4 mm
                              L3 0,24 mH 0,17 ohm 1,2 mm
                              Capacitors C
                              C1 6,8 uF
                              C2 10 uF
                              C3 3,9 uF
                              C4 0,15 uF
                              C5 8,2 uF
                              Resistors R Pmax
                              R1 6,8 ohm 5 W
                              R2 1,5 ohm 5 W
                              R3 8,2 ohm 5 W
                              R4 2,4 ohm 5 W
                              R5 33 ohm 5 W
                              Drivers Model
                              D1 TW29RN
                              D2 MW13P-8

Porty BR: 2x rurka miedziana 28/25 x 130 mm

Skomentuj

To już chyba wiem w co będę celował, może nie teraz ale za jakiś czas.
                                Stereofonia i przestrzenność u mnie mają dużą wagę przy odsłuchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                                  Niestety mam tylko zdjęcie monitorów w tle bo tego samego dnia były jeszcze mierzone:
                                  Er18rnx
                                  27tdfc
                                  Tw29n

Kondrax napisz proszę coś więcej o Er18rnx. Poszukuję 18 w sensownej cenie, która zgrać może dynamicznie, z przyzwoitym zejściem i pier... na basie w układzie 3-way, oraz będzie czymś innym jak SS 18 😀

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                    Kondrax napisz proszę coś więcej o Er18rnx. Poszukuję 18 w sensownej cenie, która zgrać może dynamicznie, z przyzwoitym zejściem i pier... na basie w układzie 3-way, oraz będzie czymś innym jak SS 18 [emoji3]
                                    Moim zdaniem ER18 jest taki na pół nie twardy nie miekki. Moim zdaniem uniwersalny. Ala ja już mocno do niego przyzwyczajony jestem.
                                    Ja mam go w 15L więc zejście jest ale nie jakieś mega.
                                    Wczoraj słuchałem mw19 w 24l i zejście ma lepsze mocniej subem zalatuje. Ale jest szybki ale zaokraglony ma ten bas.
                                    Er18rnx nie zapewni Ci mega pie...
                                    Raczej musisz patrzeć na ofertę scana.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X