Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Omni 2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Omni 2

Po Venus rozpoczynam nowy wątek. Na razie są to typowo teoretyczne rozważania, przemyślenia, symulacje, próby itp. Oczywiście wstępny projekt wizualny nastąpił, nie wiadomo czy w ogóle wejdzie w etap praktyczny. Tym razem wolę symulować i podyskutować, bo i tak nie mam funduszy na głośniki a od strony zadu nie ma co zaczynać. Możliwe, że na gdybaniu się zakończy. Przynajmniej gdybanie mnie nic nie kosztuję, więc zaczynam. Głośniki, jakie biorę pod uwagę:

1. Dół: BMS 12S305, BMS 12S330, 18 SOUND 12NLW9300
    2. Drivery: BMS 4555, BMS 4550, 18 SOUND ND2080A

Poniżej także moje próby wykonania czegokolwiek (symulacji) w AxiDriver, którego zupełnie nie znam. Na razie doszedłem do tego jak wpisywać dane (wymiary) tuby (rogu) i reflektora odbijającego fale dźwiękowe. Nie wiem jak z resztą.
    Dołączam zrzuty ekranu takiej symulacji robionej na szybkiego. Jak mam rozumieć rozkład barw? Tam gdzie jest kolor powiedzmy zielono niebieski to sygnał na poziomie 0, wraz z kolorem idącym w stronę czerwieni to mamy wzmocnienie i dźwięk np. koło 5kHz już będzie głośniej niż ten koło 800Hz a 10kHz już trochę cichszy – na wykresie np. w pomiarach mikrofonem będą te nieszczęsne górki i dołki? To na razie chyba tyle. Muszę powoli się w to wgłębiać i pytać.

Ten program mam w miarę ogarnięty. Jak coś to podpowiem.
    https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post506462

- - - - - aktualizacja - - - - -

Doinstaluj jeszcze VacsViewer to będziesz mógł wyświetlać charakterystyki w funkcji częstotliwości i kąta.
    http://www.randteam.de/_Software/Vac...acsViewer.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Ten program mam w miarę ogarnięty. Jak coś to podpowiem.
      https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post506462

Doinstaluj jeszcze VacsViewer to będziesz mógł wyświetlać charakterystyki w funkcji częstotliwości i kąta.
      http://www.randteam.de/_Software/Vac...acsViewer.html
      Ok. Jak będę działał to się odezwę.

Skomentuj

Powoli męczę program. Na pierwszą próbę wziąłem głośnik BMS 12S305 i spróbowałem powpisywać dane itp. Nie wiem czy coś z tego jest ok. Troszkę po omacku, troszkę wnioskuję z tego, co widzę. Zresztą wklejam zrzuty. Co jest dobrze a co nie?

Skomentuj

Gadales moze, ze swoim sasiadem z Legnicy, ktory robi omnipolarne kolumny? Moze moglby cos podpowiedziec. Mialem okazje z nim rozmawiac i jest dosc rozmowny :)

Skomentuj

To ja nawet nie wiem, że ktoś taki w Legnicy jest.

Skomentuj

No co Ty? To bardzo znany czlowiek w swiecie audio.

http://www.figuraaudio.pl/index.php

Skomentuj

No popatrz. Dzięki za info. Nawiążę kontakt. Może coś doradzi. Dzięki. Ciebie Pogromco zaczepię za jakiś czas w sprawie Arty i całych gratów do niej ale to trochę później.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Spoko luz :)

Skomentuj

No i znowu kilka godzin przed kompem. Tym razem porównywałem kilka stożków (krzywizn) ze sobą - moja z poprzednich kolumn, później stośek prosty, następnie kula a na końcu krzywizna bezczelnie zerżnięta z grafiki od Siriusa (krzywe dopasowywane w Corelu i eksport do Cada w celu ściągnięcia wymiarów).

Mój stożek

Stożek prosty

Kula

Stożek Sirius

Jak widać moja krzywizna trochę nijak. Kula jeszcze gorzej. Stożek o prostych ściankach i Sirius bardzo podobnie. Z tego co widzę na wykresie po 500Hz zaczyna opadać "równo" i nie ma jakichś tam pików. Jest dość gładko. Jak by dodać do tego z drugiej strony driver i ciąć oczywiście teoretyczne na 1kHz to może by się poziomy dodały i był by prawie równy poziom. Oczywiście to wszystko bardzo teoretycznie. No i oczywiście z przymrużeniem oka bo nie wiem czy to wszystko choć w części rozumiem.
                    Jak widać krzywizna z Siriusa podobna jest bardzo do stożka prostego i czy tu zastosowano krzywiznę w celu wizualnym - estetycznym czy jeszcze jakiś cel to miało czego ta symulacja nie pokazuje. Mimo wszystko ciekawa zabawa.

Skomentuj

Tak dla porównania / próby dla hecy zrobiłem symulację dla konstrukcji ze strony: http://www.figuraaudio.pl/logos.php oczywiście z dużym przybliżeniem. Chciałem zobaczyć jakie wyjdą wyniki w takiej konstrukcji. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości ale pewne różnice są w porównaniu do moich symulacji.

Skomentuj

Panowie pytanie. Żeby uniknąć kosztów (toczenie stożków z drewna) dla prób można było by takie stożki wyciąć ze styropianu i polakierować lakierem wodnym? Łatwiej i taniej było by takie operacje wykonać. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Według mnie jest to kiepski pomysł , materiał na stożek musi mieć odpowiednią gęstość i sztywność ,styropian jest wypełniony powietrzem i może rezonować .
                          Może odlewaj stożki z betonu lub innego spoiwa będzie jak za pół darmo
                          Tylko matrycę będziesz musiał jakoś wytworzyć ale myślę że to mniejszy problem niz toczenie bo może być zrobiona z miękkiego materiału
                          Last edited by kokoelloko; 20.03.2018, 16:01.

Skomentuj

Matryca z styroduru i gips budowlany :???:

Skomentuj

Było by git ale zawsze jest ale ... masa musiała by być dosyć rzadka i poddawana wibracji lub podciśnieniu aby usunąć bąbelki powietrza które psuły by powierzchnię stożka (dziurki na powierzchni) to akurat jest do ogarnięcia bez większego wysiłku ale sama matryca musi być symetryczna i dokładna i tu jest problem jak wykonać takie detale ?
                              Drukarka 3D odpada bo jakość takich wydruków jest raczej średnia ... szczerze to sam sobie zabiłem ćwieka bo nie wiem jak by można było ją wykonać , sam proces wyrobu takiego stożka był by banalnie prosty , szybki i tani ale sama matryca kucze:???:

Skomentuj

Albo zrobić rdzeń ze styropianu a na wierzch masa gipsowa. Przecież to tylko do sprawdzenia czy mniej więcej pokrywa się z AxiDriver. Później już docelowy stożek.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                  Albo zrobić rdzeń ze styropianu a na wierzch masa gipsowa. Przecież to tylko do sprawdzenia czy mniej więcej pokrywa się z AxiDriver. Później już docelowy stożek.
                                  Ok to tylko do sprawdzenia luzik wszystko kumam ale ten rdzeń musi być symetryczny więc pytanie jak wykonać go w domowych warunkach ? jak obrobisz nawet miękki materiał tak aby zgadzał się z wymiarem który symulowałeś w programie ?

Skomentuj

Można np ze starej wiertarki lub silnika elektrycznego odpowiedniej mocy zrobić mini tokarkę do toczenia miękkich materiałów , konstrukcja z płyty meblowej lub sklejki dorobić odpowiednie narzędzia + koziołek , suwmiarka do łapy i jechane :)
                                    Jeśli chcesz robić omnipolary to musisz zaopatrzyć się w maszynę która zoptymalizuje Ci proces powstawania stożków najlepiej za psie pieniądze innej drogi nie widzę a raczej nie będziesz ich skrobał jak ziemniaka nożykiem do tapet

Skomentuj

Z wycięciem rdzenia to nie ma problemu. Najpierw wydruk jednej krzywizny. Później do krzywizny dopasować sztywny drut oporowy. Styropian położyć na jak by to opisać na kawałku sklejki, płyty z kołkiem na środku, która obraca się na drugiej sklejce. Na takiej obrotowej powierzchni kładę styropian, rozgrzewam drut oporowy, przykładam do krawędzi i obracam modelem - powinno się ładnie wyciąć. Drutem oporowym wycinałem już więc powinno się udać. Później "otynkować" powierzchnię i do pomiarów. Szybko, łatwo i przede wszystkim tanio.

Skomentuj

Ooo widzisz no to bardzo sprytnie możesz to nawet wytopić ze styroduru stożek będzie solidniejszy niż sam styropian etap surowego rdzenia jest ogarnięty ale przydało by się go pokryć twardą skorupą , niby spoko bo jest żywica epoksydowa i tym podobne ale powierzchnia musi być równie prosta i pozbawiona zgrubień , fałd i tym podobnych można by temu zaradzić pokrywając powierzchnię natryskowo kilka równych warstw w tedy miało by to ręce i nogi :)

Tak Dla potomności

Skomentuj

Czaruję...
                                        X