Ale tu także nie ma problemu. Podobnie jak przy wycinaniu można postąpić z wyrównywaniem powiedzmy tego otynkowania. Przykładam HDF z ładnie wyciętą krzywizną i obracam formą - musi wyjść nieźle. Potem lekka obróbka papierem i tyle.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Omni 2
Collapse
X
-
Po dłuższym czasie próbuję powrócić do projektu. Może się uda nabyć po jednym głośniku do testów. Stoję przed trudnym wyborem. Mam upatrzone głośniki z dwóch firm. Pierwsza para to głośniki z BMS (driver 4550 oraz nisko-tonowy 12S305), druga to 18 Sound (driver ND2080A i niskotonowy 12NLW9300). Gdzieś wyczytałem, że 12NLW9300 jest trudny do napędzenia. Nie miałem styczności z tymi głośnikami. Może się coś na ten temat orientujecie?
Skomentuj
-
Mam pytanie - czy SW poradzi sobie z tym głośnikiem? Czy sygnał nie będzie za słaby?
Obecnie "sklejam" Box v3 do Arty. Do złożenia całości jeszcze brakuje mi przedwzmacniacza mikrofonowego. Dzisiaj przyjdzie.
Za pewno muszę sporo poustawiać żeby to miało sens. Z Artą miałem sporadyczny kontakt a w zasadzie z Limpem i to tylko na pomiarze impedancji na samym rezystorze referencyjnym. Teraz sygnał z karty dźwiękowej wg opisu z ich tutoriala idzie na wzmacniacz i dalej. Nie wiem co mi z tego wyjdzie. Zaczyna mi się to wszystko mieszać. Muszę to spokojnie ogarnąć.
Skomentuj
-
Zastanawiam się nad pewną sprawą. Jak już wcześniej wspomniałem, składam takie powiedzmy "combo" do Arty czyli wzmacniacz, ustrojstwo do Arty i przedwzmacniacz mikrofonowy + zewnętrzna karta muzyczna. I teraz pytanie - czy do "pudełka" włożyć transformator toroidalny do zasilania wzmacniacza czy raczej w celu wyeliminowania ewentualnych zakłóceń, wywalić go na zewnątrz? Zasilnie wzmacniacza to + gdn -
Skomentuj
-
Złożyłem swoje ustrojstwo czyli Box v 3,2 ze strony arty i teraz takie pytanie. Są tam 2 przełączniki.
1. Lewy - (góra Response Measurement, dół Impedance Measurement)
2. Prawy - (góra Impedance Measurement, dół Impedance Calibration)
I tu pytanie:
1. W LIMP co ustawić, żeby dokonać kalibracji, co ustawić żeby pomierzyć głośnik?
2. W ARTA co ustawić, żeby zrobić kalibrację, co ustawić aby zrobić pomiary mikrofonem?
Przerosło mnie to - nic już nie kumam.
Coś tam zmierzyłem tzn. w LIMP ale nie wiem czy na dobrych ustawieniach. Mam te tutoriale ale praktyka robi swoje.
Mogę liczyć na wsparcie czy mam spadać do lektury?
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Ale jak to? Chcesz w jeden wieczor nauczyc sie pracy w programie? Tak sie nie da, trzeba czasu.
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaI tu pytanie:
1. W LIMP co ustawić, żeby dokonać kalibracji, co ustawić żeby pomierzyć głośnik?
Teraz mozna juz mierzyc glosniki i elementy LCR. Jak mierzyc? O tym trzeba by napisac ksiazke, wiec zapraszam do tutoriali, i manuala LIMP.
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta2. W ARTA co ustawić, żeby zrobić kalibrację, co ustawić aby zrobić pomiary mikrofonem?
Skomentuj
-
Ok ogólnie jest tak:
Jak już wcześniej wspomniałem mam zrobiony Box v3,2 do ARTY, do tego kiedyś robiony wzmacniacz na końcówce z TDA (nie pamiętam jaki, dodatkowo przedwzmacniacz mikrofonowy AVT2728, kartę na USB ASUS XONAR U3. Wszystko spakowane w 1 skrzynce, polutowane. Tylko wyjścia i wejścia do karty dźwiękowej są na wtykach jack. W osobnej obudowie jest zasilanie do TDA. Przedwzmacniacz zasilany z baterii 9V.
Docelowo mam małego laptopa na którym jest zainstalowany win XP. Do tego LIMP i ARTA. Sterowniki do karty tylko i wyłącznie ASIO.
Tak na wstępie zrobiłem wstępną kalibrację ale na innym kompie ze sterownikami z Windowsa.
Sprawdziłem ile wynosi rezystancja przewodów podłączanych do pomiaru głośnika - na 1kHz wyszło 0,85:
Po wpisaniu tej wartości sprawdziłem same kable:
Na koniec jakiś tam stary głośnik:
Czy na wykresie kabli nie jest za duża sieczka?
Później jeszcze dla próby pomierzyłem parę kondensatorów, rezystorów i cewek - wyniki zbliżone do opisanych fabrycznie.
Czy to wygląda sensownie jak na sam początek? Co jest źle, co do d....??
Nie mam punktu odniesienia.
Skomentuj
-
Wyglada bardzo dobrze.
Roznice w kanalach sa moze troche zbyt duze, ale nie wiem czy to wina karty czy calej reszty, ale po to jest kalibracji, aby to zniwelowac.
Pomiar przewodow wcale nie jest zaszumiony, na jaki wyglada. Zwroc uwage, jakasz masz skale - 0.1 oHma, czyli bardzo dokladny pomiar. Mozesz stastosowac usrednianie pomiaru, np 10-15 pomiarow z usrednianiem liniowym. Zmieniasz to w ustawieniach pomiaru setup/measurements/max averages. Pod czas pomiaru LIMP bedzie liczyl te pomiary po prawej stronie okna ( Avg:0 czyli brak usredniania ).
Przy pomiarze cewek i kondensatorów, ustawienie kursora rowniez ma znaczenie.
Skomentuj
-
Musisz przetestowac karte, aby ustawic jej najbardziej optymalne warunki pracy. Trzeba zrobic pomiar zgodnie z opisem od strony 30 http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA...%20English.pdf
Karta w petle wyjscie wejscie, wyjscie na max i wejscie ustawiasz tak, aby osiagnac jak najmniejsze znieksztalcenia.
Skomentuj
-
Zrobiłem jak jest napisane na 30 stronie. Odłączyłem kartę dźwiękową od całej reszty i podpiąłem 1:1 krótkim przewodem z końcówkami "jack". Ustawiłem tak mikser aby uzyskać około -3dB - wyszło jak poniżej:
Następnie Impulse Responce i wykres z karty:
Nie wiem czy jest w miarę?
Jeżeli te poziomy mam ustawione to mogę kartę podłączyć już do reszty?
Skomentuj
Skomentuj