Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB Audio - forumowe "Amanero"

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Złożyłem drugi i jest wszystko w porządku.
    Zero problemów podczas wgrywania softu no i pokazuje w ustawieniach 384kHz 32bit :)
    Kolega magep pomagał w zbieraniu części. Dzięki Ci magep.
    Jak znajdę czas to będę żonglował układami.

Skomentuj

Hej. Jak u Was odtwarzane jest 352 lub 384kHz?
      U mnie trzeszczy. Czyżby kolejny problem?
      Na Xmos jest OK
      Last edited by antichoice; 05.03.2019, 17:21.

Skomentuj

U mnie 24/352 nie trzeszczy. Testowałem na próbkach z wytwórni 2L (muzyka poważna).
        Co prawda mam z "kanapką".
        Środowisko testowe :)
        Daphile 19.01-x86_64-rt na NUC Intela
        DAC "chińczyk na AK4490 bez przeróbek.

Skomentuj

Zamieszczone przez misiaczekmarek Zobacz posta
          Co prawda mam z "kanapką".
          Czyli z addon'em, który cyt. "między innymi dodaje obsługę 768 kHz oraz bezpośrednie wyjścia DSD i obsługę DSD64, DSD128 i DSD256 w formie DoP oraz DSD512 w formie natywnej" ?

Skomentuj

Dokładnie tak jak napisałeś, ale PCM 24/352 daje chyba sama baza.

Skomentuj

Aha.

Na laminacie gołego USB Audio jest napisane 384kHz / 32 bits

Skomentuj

Ja tego nie sprawdzę bo mam DACa tylko do 24/192 ale poproszę jutro kumpla żeby sprawdził, ma jakiegoś NADa (może obsługuje), brał ode mnie jedno usb audio (ta sama partia cm6631) i przez spdif słucha.

A tak przy okazji to osmc.tv działa z usb-audio - sprawdzone :-) na raspberry.

Skomentuj

Zamieszczone przez antichoice Zobacz posta
                  Przy tych wysokich częstotliwościach u mnie zależało od kabla. Na jednym trzeszczało, na innym OK.

Skomentuj

Nagrałem filmik:
                    Na xmos https://youtu.be/7hROpnW_8dY
                    Na cm https://youtu.be/GSahsovmJb8

Skomentuj

U mnie nie trzeszczy przy plikach 384/24 . Mam ich trochę nagrań w DxD z nativedsd i wszystkie śmigają bez problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez antichoice Zobacz posta
                        Hej. Jak u Was odtwarzane jest 352 lub 384kHz?
                        Na Xmos jest OK
                        Już chyba wiem. Trzeszczy bo moj dac nie wyrabia.
                        Pomierzylem i okazuje sie ze xmos dla wszystkich czestotliwości MCKL ma 22/24MHz a USB Audio na CM6631A dla wszystkich ma 22/24 a dla najwyższych 352/384kHz na 44/49MHz.

Skomentuj

Czy ktoś ma może do sprzedania addon'a?

Skomentuj

Hej, a miał ktoś taką sytuację, że Windows 7 64bit zatrzymuje urządzenie z kodem 43?

W menedżerze urządzeń występuje jako unknown device i niestety FW Update go nie widzi :(

Skomentuj

Ma ktos moze na zbyciu CM'a? Zmontowalem 3 sztuki i ta jedna wadliwa...

Skomentuj

Licz się z tym, że jeśli jedna z tych sztuk była wadliwa to trafiłeś na podróbki, które prędzej czy później padną. Podrzuć foto.
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                  Licz się z tym, że jeśli jedna z tych sztuk była wadliwa to trafiłeś na podróbki, które prędzej czy później padną. Podrzuć foto.
                                  Ewentualnie poszło na jakimś etapie ESD, czy to przy transporcie czy raczej bardziej prawdopodobne przy uruchamianiu, jako ciekawostkę dodam, że miałem kiedyś dosyć ciekawe układy RTC, do których spalenia wystarczyło podpiąć oscyloskop bez podpinania masy, trochę ich napaliłem zanim zauważyłem ten fakt...

Skomentuj

postawiłem krzyżyk na kostce, a to był niedogrzany rezystor podciągający do masy R1. Wszystko funkcjonuje już właściwie.

Skomentuj

W pierwszym poście dodałem parę załączników do tego projektu wraz z plikami gerber (dla obu PCB) oraz sam bitstream dla FPGA do addona :) Ja już na pewno nie będę zamawiał, ale jak znajdą się chętni na forum to sami sobie mogą wysłać PCB do produkcji.

Poniżej opis plików:

Project Outputs for USBAudio.zip - pliki gerber dla samej podstawki USB Audio do produkcji (np. pcbway.com).
                                      Project Outputs for USBAudio-FPGA.zip - pliki gerber dla addona z FPGA do produkcji (np. pcbway.com).
                                      Project Outputs for USBAudio-FPGA.txt - informacja o kolejności warstw w plikach gerber dla addona (4 warstwowe PCB) oraz informacja o wycięciu (to się też wysyła do fabryki aby wiedzieli jak wykonać PCB).
                                      XC3S50AN-bitfile.rar - plik opisu sprzętu dla FPGA XC3S50AN do addona (wymagany Xilinx Platform Cable oraz program ISE iMPACT).
                                      USBAudio-FPGA.pdf - schemat addona z obrazkiem samego PCB od góry (rezystory 0603).

Skomentuj

Masz wyczucie :-) , parę dni temu skończyłem lutować drugiego addon i miałem Ci marudzić o wgranie softu :-) (nawet kupiłem programator żeby płytkę sprawdzić przed wysłaniem do Ciebie)
                                        Wielkie dzięki :-)

Skomentuj

Ciekawe doświadczenie :-) pcm61 (dac po lewej) wysterowany bezpośrednio z addona wyjść sd(odpięta sekcja cyfrowa z dac), up-sampling programowy w moodeaudio do 352 i 384kHz oraz w hqplayer pociągnęło do 705/768kHz. Nie spodziewałem się aż takich zmian w dzwięku :-) , będę musiał to samo zrobić z dac na ad1865 :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X