Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forumowy ARTA JIG

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LuSzTi, coś się dzieje w temacie czy został zarzucony?

Skomentuj

Czasu na razie brak, ale z racji, że to urządzenie jest mi potrzebne to kiedyś w końcu powstanie :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam,
        wiem, że temat stary, ale czy poczynione zostały jakiekolwiek kroki w stronę budowy Jiga? Potrzebuję go i zaczynam rysować schemat. Jeżeli macie jakieś sugestie, pomysły to piszcie.
        Planuję zrobić to na STM-ie i przekaźnikach. Jig będzie miał wbudowany wzmacniacz. Nie planuję umieszczać tam wzmacniacza mikrofonowego, bo posiadam kartę z phantomem i typowy mikrofon pomiarowy. Chyba, że zasugerujecie taką opcję.
        Jakiej mocy wzmacniacz byście zastosowali? Wstępnie myślałem o TDA7294.
        Co w/g Was STM mógłby jeszcze robić oprócz sterowania przekaźnikami. Trochę się będzie nudził :-)

Skomentuj

Przydalby sie projekt jiga wlasnie pod intefejsy studyjne. Przelaczane funkcje pomiaru impedancji i czestotliwosci, wzmacniacz kilkanascie, kilkadziesiat W. Moze byc tez opcja zasilania zasilaczem laptopa, ale wtedy TDA7294 raczej odpada.

Skomentuj

Myślałem o zrobieniu urządzenia z zasilaczem. Włącznie z TDA7294.

Skomentuj

Dzialaj :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Dzialaj :)
                Czyli mam rozumieć, że jeszcze nikt nie wziął się za temat jiga :-)

Pytania:
                SMD nie będzie chyba przeszkodą?
                Do TDA7294, dawać trafo 100VA dla pełnej mocy, czy mniejsze?

Gniazda będą montowane do obudowy, a nie na PCB, aby każdy mógł sobie wybrać jakościowo jakie mu pasują.
                Last edited by karmer; 22.01.2025, 10:33.

Skomentuj

Lepiej bez smd. Będą to budować hobbyści, którzy z elektronika mają tylko trochę wspólnego.
                  Trafo może być słabsze o ile jest to opłacalne. Bo jeśli różnica między 100 a 50VA jest rzędu kilkunastu % to chyba nie warto.

Skomentuj

Cześć,
                    pomożecie w wyborze wzmacniacza mocy? Tak jak Pogromca napisał - kilkanaście watów powinno wystarczyć. Chciałbym uniknąć ładowania do obudowy dużego transformatora i 230V, szczególnie, że miałyby budować go osoby bez doświadczenia z elektroniką.
                    Wzmacniacz nie może być wzmacniaczem w mostku. Wstępnie myślę o TDA 2050. Zasilanie 20 - 35V DC. Co o tym myślicie?

Skomentuj

Swego czasu coś takiego popełniłem:

https://marcinsywala.pl/arta-box-kon...ocy-tda-2030a/
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                        Swego czasu coś takiego popełniłem:

https://marcinsywala.pl/arta-box-kon...ocy-tda-2030a/
                        Cześć,
                        czy moc wzmacniacza była wystarczająca do wykonania wszystkich pomiarów, włącznie z pomiarami pomieszczenia odsłuchowego?

Skomentuj

Zobacz do tego tematu https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...ge2#post664453

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź.
                            Ok, chyba nie ma co się bawić w półśrodki. Podejrzewam, że najlepszą opcją będzie podłączanie jiga do 230 i zastosowanie wzmacniacz na TDA7294.

Skomentuj

TDA729x to sprawdzona konstrukcja, a trafo nie musi byc duze, aby operowac na najnizszym napieciu i malej mocy. Istnieje mozliwosc uzycia wzmacniacza w mostku, do pomiarow czestotliwosci jak i impedancji, ale wtedy jig musialby byc w pelni symetryczny, co tez mogloby lepiej wspolpracowac z interfejsami studyjnymi.

Skomentuj

TDA729x to sprawdzona konstrukcja, a trafo nie musi byc duze, aby operowac na najnizszym napieciu i malej mocy. Istnieje mozliwosc uzycia wzmacniacza w mostku, do pomiarow czestotliwosci jak i impedancji, ale wtedy jig musialby byc w pelni symetryczny, co tez mogloby lepiej wspolpracowac z interfejsami studyjnymi.
                                Nie będę już komplikował z symetrycznością. Co do współpracy z interfejsami to tu trzeba chyba dorabiać kable pod posiadane. Do swojego MOTU M4 musiałem dorobić kabelek TRS -> TS do podłączenia wyjścia z wejściem. Wyjście symetryczne i włożenie TS-a powoduje zwarcie na liniach symetrycznych :-)
                                Czy możesz jeszcze napisać jaka moc maksymalna byłaby wystarczająca? Chcę tak policzyć, żeby bezpiecznie podpiąć też głośniki 2Ohm w razie potrzeby.

Skomentuj

10-20 W czystej mocy w zupełności wystarczy do pomiarów częstotliwości. Wazniejszy od mocy bedzie niski poziom znieksztalcen, stabilna praca na niskiej impedancji i jak najszersze pasmo przenoszczenia, szczegolnie na niskich czestotliwosciach.

Skomentuj

10-20 W czystej mocy w zupełności wystarczy do pomiarów częstotliwości. Wazniejszy od mocy bedzie niski poziom znieksztalcen, stabilna praca na niskiej impedancji i jak najszersze pasmo przenoszczenia, szczegolnie na niskich czestotliwosciach.
                                    Dzięki. Mam już kit-a z TDA 7294. Podepnę do zasilacza laboratoryjnego i pomierzę. Niestety trochę to potrwa bo jestem w trakcie projektowania i składania obciążenia audio.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X