LuSzTi, coś się dzieje w temacie czy został zarzucony?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Forumowy ARTA JIG
Collapse
X
-
Witam,
wiem, że temat stary, ale czy poczynione zostały jakiekolwiek kroki w stronę budowy Jiga? Potrzebuję go i zaczynam rysować schemat. Jeżeli macie jakieś sugestie, pomysły to piszcie.
Planuję zrobić to na STM-ie i przekaźnikach. Jig będzie miał wbudowany wzmacniacz. Nie planuję umieszczać tam wzmacniacza mikrofonowego, bo posiadam kartę z phantomem i typowy mikrofon pomiarowy. Chyba, że zasugerujecie taką opcję.
Jakiej mocy wzmacniacz byście zastosowali? Wstępnie myślałem o TDA7294.
Co w/g Was STM mógłby jeszcze robić oprócz sterowania przekaźnikami. Trochę się będzie nudził :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDzialaj :)
Pytania:
SMD nie będzie chyba przeszkodą?
Do TDA7294, dawać trafo 100VA dla pełnej mocy, czy mniejsze?
Gniazda będą montowane do obudowy, a nie na PCB, aby każdy mógł sobie wybrać jakościowo jakie mu pasują.Last edited by karmer; 22.01.2025, 09:33.
Skomentuj
-
Cześć,
pomożecie w wyborze wzmacniacza mocy? Tak jak Pogromca napisał - kilkanaście watów powinno wystarczyć. Chciałbym uniknąć ładowania do obudowy dużego transformatora i 230V, szczególnie, że miałyby budować go osoby bez doświadczenia z elektroniką.
Wzmacniacz nie może być wzmacniaczem w mostku. Wstępnie myślę o TDA 2050. Zasilanie 20 - 35V DC. Co o tym myślicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
czy moc wzmacniacza była wystarczająca do wykonania wszystkich pomiarów, włącznie z pomiarami pomieszczenia odsłuchowego?
Skomentuj
-
TDA729x to sprawdzona konstrukcja, a trafo nie musi byc duze, aby operowac na najnizszym napieciu i malej mocy. Istnieje mozliwosc uzycia wzmacniacza w mostku, do pomiarow czestotliwosci jak i impedancji, ale wtedy jig musialby byc w pelni symetryczny, co tez mogloby lepiej wspolpracowac z interfejsami studyjnymi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTDA729x to sprawdzona konstrukcja, a trafo nie musi byc duze, aby operowac na najnizszym napieciu i malej mocy. Istnieje mozliwosc uzycia wzmacniacza w mostku, do pomiarow czestotliwosci jak i impedancji, ale wtedy jig musialby byc w pelni symetryczny, co tez mogloby lepiej wspolpracowac z interfejsami studyjnymi.
Czy możesz jeszcze napisać jaka moc maksymalna byłaby wystarczająca? Chcę tak policzyć, żeby bezpiecznie podpiąć też głośniki 2Ohm w razie potrzeby.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta10-20 W czystej mocy w zupełności wystarczy do pomiarów częstotliwości. Wazniejszy od mocy bedzie niski poziom znieksztalcen, stabilna praca na niskiej impedancji i jak najszersze pasmo przenoszczenia, szczegolnie na niskich czestotliwosciach.
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj