Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzy Drogi do Szczęścia :-) SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Odważny jesteś. Klejenie na kontakt w temp poniżej 5 stopni...
    Robiłem próby kiedyś przy takiej temperaturze i nic nie było,dowcip polega na tym,że pod odparowaniu tego smrodu zanosiłem je pod obciążeniem do domu gdzie tam dochodziły do siebie :)

Zdjęcia przed lakierowaniem

Aktualnie polakierowane tym o to lakierem http://www.domalux.pl/produkty/domalux-bezpodkladowy czekamy aż wyschną i wrzucę resztę zdjęć :-)
    Last edited by Cebanczyk; 16.02.2019, 11:00.

Skomentuj

Jestem na etapie schnięcia jeszcze lakieru , będę szlifował gradacją 1000-1200 wodnym po wyschnięciu i ostatnie lakierowanie mnie czeka,jakby kogoś interesował rodzaj forniru http://www.sklep.wirbialystok.pl/dab...349.htmlbardzo kruchy (przynajmniej jak na te z którymi miałem do czynienia) bez fizeliny ,szlifowało mi się go lepiej niż tego na fizelinie...
      Last edited by Cebanczyk; 18.02.2019, 06:48.

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie , długo wstrzymywałem się z opisem dźwięku głównie z uwagi na fakt oswojenia się z czymś nowym
        braku docelowego pomieszczenia w którym to będzie grało... i odpowiedniej elektroniki
        z tym ostatnim chce się jeszcze wstrzymać i licze na sugestie,aktualnie jest to spięte pod Yamaha ax 870 oraz
        z przetwornikiem C/A https://www.audiofanatyk.pl/recenzja...x-quattro-dac/ podpięte pod komputer.

Początkowo przed budową było wiele nie wiadomych odnośnie tego ,który projekt końcowo powstanie,
        pod uwagę brałem kilka projektów Troelsa
        https://www.google.com/search?q=troe...YoRjxnjp1aDsM:
        http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830875.htm

jeszcze kilka innych z tego forum,problemem była możliwość odsłuchania któregokolwiek z zestawu i takiej gwarancji
        ,że to zagra wedle moich upodobań... ale
        dodatkowo chciałem też zaangażowania osoby,która ma pojęcie i pomoże mi przy projekcie na bieżąco,
        ponieważ też chiałem się czegoś nauczyć ... zaznaczę ,że otrzymałem to wszystko z nawiązką...

Jeżeli chodzi o dźwięk to pierwsze co rzuca się w słuch to swoboda z jaką to gra,
        nic nie razi nie "wybija" się choć wokale są prawie namacalne dźwięk otacza jest do przodu ale nie na pysk
        nie nachalny... instrumenty słuchając DŻEMU (KLOSZ) (JESIONY) ( LIST DO M) brzmią pięknie
        mają taką lekkość w wybrzmieniu dźwięk jest blisko ale nie przytłacza
        , wręcz przeciwnie ,jest spójny lekki i kulturalny u góry ,a jednocześnie dobrze nasycony
        ,choć nie zbytnio analityczny na górze
        (to nie granie typowe do rocka,mocne kawałki mają taką sterylność w brzmieniu)
        (nie można mieć wszystkiego chyba biorąc pod uwagę kompromisy "cena")
        na górze pasma podoba mi się ta kultura brzmienia RDC nie jest to" cykacz " raczej nie zwraca bardzo na siebie uwagi
        można go słuchać słuchać,nie męczy detale są na odpowiednim poziomie no i
        bass tu zawsze przywiązywałem największą wagę i muszę przyznać,że w końcu nie mam ochoty go podbijania...
        ani za bardzo zmieniania jest go w dobrej ilości ,a długo słuchałem muzyki na subie z AWX 10... nie jest to może jakiś "szybcior",
        ale bardzo mi się podoba jego zmiękczenie i dociążenie jest solidny ...

Nie było bezpośredniego porównania z pylonami diamondam głównie dlatego ,że po zasypaniu piaskiem
        waży 37 kg jedna ... i nie chcę mi się ich targać z obawy o uszkodzenie,za to oboje słuchaliśmy u siebie
        , kolumny mają zmiękczony bass u mnie bardziej i jest lepiej dociążony choć wolniejszy nieco
        dzwięk jest mniej analityczny bardziej spokojny u góry czarujący środkiem pasma tworząc spektaktl bardziej bliski
        wokal brzmi świetnie,czuć emocję, a głos jest przekonujący i przededmną
        ,tam jest bardziej do tyłu,wokal jest mniej zaznaczony choć równie czarujący i dobrze nasycony,

I prośba do osłuchanych jaki wzmacniacz w kwocie do maks 4 tys jesteście w stanie polecić??(NOWY)

Na tą chwilę umówiłem się u siebie na odsłuch
        NAD-a C368
        Rotel-a A12
        Cambridge Audio cx 60

Testuje jeszcze panele własnej roboty przed tym jak wejdzie to do docelowego pomieszczenia, prócz zasłon na boki
        dam jeszcze za nimi panele i grubszą wełnę mam na stanie Rockwool i isovera z którego zrobiłem przednie,myślałem jeszcze
        poeksperymentować z sufitem jakies kilka paneli i dyfuzory własnej roboty do przodu kolo paneli ,na razie jest lepiej
        ale musi być jeszcze lepiej :P

Na koniec chciałem podziękować za wszelkie wskazówki dotyczące budowy forumowiczą i za chęć dzielenia
        doświadczenia,wiedzy nie tylko na etapie kolumn,a róznych kwestii głownemu autorowi projektu,
        ,jest chęć rozbudowania o kino ale są jeszcze inne wydatki i to musi poczekać...

Soory za nie ład artystyczny, kable itp :P
        Last edited by Cebanczyk; 28.04.2019, 21:53.

Skomentuj

Zgubiłem fronty w kolumnach... :)

Czas na poprawkę skrzynek na nowo będę przyklejał fronty i poprawiał frezy ,wykończenie tym razem czarny lakier w połysku i białe podstawki aby uniknąć klawiszowania pójdzie hdf w planach jest też nowy projekt,ale wszystko w swoim czasie :)

Skomentuj

Lecimy dalej ,dwie już prawie ogarnięte ,teraz fronty szlif i hdf jak myślicie wystarczy wyszlifowany fornir aby położyć na niego hdf ? I czym najlepiej kleić ? Soudal 64 a wystarczy ?

Skomentuj

Wiesz ja bym napisał klej dalej na kontakt. Jak masz dobry klej to rozerwać to w domowych warunkach będzie ciężko a robotę zrobisz szybciej. Najlepiej byłoby np. na Rakolu i pod naciskiem albo żelazkiem ale wtedy jest bardzo dużo dłubaniny. Jak chcesz na już to kontakt i kleisz drugą warstwę. Pamiętaj aby tylko zmatowić powierzchnię.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                Zgubiłem fronty w kolumnach...

Czas na poprawkę skrzynek na nowo będę przyklejał fronty i poprawiał frezy ,wykończenie tym razem czarny lakier w połysku i białe podstawki aby uniknąć klawiszowania pójdzie hdf w planach jest też nowy projekt,ale wszystko w swoim czasie
                A jak jest koncepcja? nowy fornir na skrzynki i połysk na front?

Skomentuj

Chce okleić wszystko hdfem zagruntować i dać lakier, będzie taki jak efekt jak tutaj ,(połysk czarny )

Z białymi podstawkami z takim efektem

Skomentuj

Lakier zawsze się obroni sam. Tak zapytam hdf kleiłeś na 45 stopni czy 90? Różnie lakiernicy do tego podchodzą. Spotkałem się nawet z sytuacją, że nie chcieli malować jak widzieli chociaż trochę szpachli albo łączenie płyt pod kątem 90 stopni. Ponoć się rozwarstwia, klawiszuje itp. Ja się z tym nie spotkałem w realnym użyciu (po robocie lakiernika) ale może to wynikać z krótkiego czasu użytkowania.

Skomentuj

Jeszcze nie kleiłem , dopiero fronty mam pocięte , teraz będę je mocował ,później hdf i rownam wszystko frezarka z łożyskiem

Skomentuj

Z tym czarnym połyskiem łatwo nie będzie. Hdf to raczej na białym kleju - mniej pracuje. ( obawiam się, że i tak z czasem się "zarysuje" ). Lakier proponuje - czarna baza + kilka warstw bezbarwnego i polerka.

Skomentuj

Dzięki za dyskusje ,ten biały na zdjęciu to tak jak mówisz ,baza ,wcześniej grunt ,następnie był bezbarwny i została tylko polerka ,również tak zamierzam postąpić z czarnym ,zobaczymy z jakim efektem ...
                          Co masz na myśli ,że mniej pracuje ,czym to się objawia... ?
                          Te białe na zdjęciu kleiłem właśnie na universal classic
                          ale myślałem nad jakąś alternatywa , ogólnie trzyma dobrze ,szybko wiąże ale nie tworzy dodatkowej spoiny i żadnych ubytków mi nie uzupełni ... To tyle co zaobserwowałem...
                          Człowiek się całe życie uczy i umiera głupi ... :/

Skomentuj

Może się objawić klawiszowaniem na hdf. Czarny lakier jest zdecydowanie trudniejszy w polerowaniu ( jak wszystkie ciemne kolory) w przeciwieństwie do białego. Jakim lakierem planujesz to robić ?

Skomentuj

Samochodowym lakierem , baza ,rozpuszczalnik ,utwardzacz ,mam to za (flaszkę) więc nie wypytuje tyle wiem

Skomentuj

Ja w swojej pierwszej konstrukcji mdf łączyłem pod kątem 90 stopni - wkręty plus klej Pattex Wood express, od lata do tej pory nie zauważyłem efektu klawiszowania. Być może ujawni się to po dłuższej eksploatacji kolumn - a być może przy malutkich wooferach 5 - 6 cali mała obudowa 18mm mdf z wzmocnieniem wewnętrznym nie wpada w takie wibrację i nie ujawni się to.

W większych konstrukcjach na pewno nie ma na to gwarancji i trzeba albo ciąć mdf pod kątem 45 stopni albo też okleić obudowę płytą hdf w ten sam sposób by klawiszowanie nie miało nigdy miejsca.
                                Last edited by Flip90; 13.11.2019, 11:58.

Skomentuj

Lakier ok.
                                  Zamiast hdf-u można stosować laminat hpl. Ma to grubość 0,5 - 0,8 mm , zatem nie ma problemu na łączeniach. Stosuje go od lat z powodzeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez rych20 Zobacz posta
                                    Lakier ok.
                                    Zamiast hdf-u można stosować laminat hpl. Ma to grubość 0,5 - 0,8 mm ,.
                                    A masz może jakieś dobre źródło laminatu,bo tanie chyba to nie jest :)
                                    Albo gdzie można szukac?

Skomentuj

NP : Patron-Bis Kraków, Laminart Kalwaria Zebrzydowska, Belmeb Izdebnik. Są laminaty tzw podkładowe, lub na lewe strony w lepszych cenach. Czasem w Patronie mają uszkodzone ( np jakieś pęknięcie ) w dobrej cenie. Pod lakier trzeba brać gładkie bez faktury. Zadzwoń i popytaj.

Skomentuj

Pytanie do was ,wiecie gdzie kupić jakieś dłuższe frezy, abym mógł wejść na głębokość ponad 4 cm ,wyciągnąłem wszystko maksymalnie i brakuję mi 3 mm do wycięcia otworu...
                                        o to moja frezarka
                                        https://www.obi.pl/strugi-i-frezarki...00-w/p/2665552

Skomentuj

Cmt ma długie frezy proste.
                                          Poza tym zawsze możesz dokończyć wyrzynarką :)
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X