Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzy Drogi do Szczęścia :-) SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spokojnie mozna zrobic to recznie, mdf latwo sie struga. Trzeba zrobic maly katownik, ktory posluzy za wzor do strugania, zeby zrobic mozliwe rowno.

Skomentuj

Dzięki panowie z następnym projektem będę myślał o tym i pytał jak to zrobić we wcześniejszej fazie gdzie płyty jeszcze nie są przytwierdzone , wiem jak to gra i jest naprawdę dobrze... ,narazie zostawiam jak jest i rzeźbie dalej

Skomentuj

Frezy do wczepów jaskółczy ogon są Tanie -szukamy takiego o szerokim profilu + pierścień kopiujący i lecimy.
        Ewentualnie frezy do falcowania / rowków i jw.

Skomentuj

Zanim polecimy, to trzeba sie dokopac do dlugiego, dobrej jakosci frezu, ktory raczej nie jest tani. Do tego trzeba dorobić lub dokupić pierścień kopiujący o malej średnicy. Tak czy owak operacja troche bedzie nas kosztowac, ale raz kupione klamoty przydadza sie kolejnym razem, przy wlasciwie kazdych kolumnach.

Skomentuj

Jaka szpachle używacie,albo polecacie ? Potrzebuje coś rzadszego ale aby potrafiło dobrze stwardnieć.

Skomentuj

Ja używam szpachle do drewna Dragon o dobranym kolorze. Dobrze się nakłada po wyschnięciu jest twarda, spoko się szlifuje. Wiadomo wciąga przy dużych ubytkach ogólnie szpachli stosować jak najmniej

Skomentuj

Nie nie dragon to kiepski pomysł ,ale dzięki szpachla samochodowa jest znacznie twardsza i ja taka stosuje tylko potrzeba mi samochodowej dość rzadkiej z utwardzaczem

Skomentuj

To może żywica?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                    to kiepski pomysł ,
                    Racja przecież będzie lakier ale miałeś zastosować hdf.
                    Obawiam się, że z ogólnodostępnych zostanie novol, którym już na pewno pracowałeś i nie zrobisz nic by dłużej nakładać po rozrobieniu z utwardzaczem. Za pewne o to chodzi bo bezpośrednio po rozrobieniu nakłada się w tej gęstości idealnie. Rozrabianie małej porcji tak by zdążyć wyszpachlowac puki jest plastyczna dobrze się prowadzi i nie zaczyna jej ściągać. Z takich gotowych (z utwardzaczem już w sobie), używałem i tez bardzo szybko ściąga.
                    Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                    To może żywica?
                    Bedzie dało się ją równo dotrzeć z miękkim materialem mdf czy też hdf? Żywica wyplynie z ubytku, musiał by każda ściankę robić na plask i czekac do jej zaschniecia.
                    Last edited by Flip90; 23.11.2019, 16:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                      Bedzie dało się ją równo dotrzeć z miękkim materialem mdf czy też hdf?
                      Aaa, o tym zapomniałem.
                      Niech się kto inny wypowie, bo ja żywicą się nie bawiłem.

Skomentuj

Międzyczasie podstawki , wiem ,drewno ,płyta pracuje i nie tylko ... za pomocą frezarki równam jak widać na tych zdjęciach krawędzie , powiedźcie mi czy da się to dobrze ogarnąc aby nie było znać miejsc łączeń ,po lakierowniu to wyjdzie pewnie ,dużo szpachli załatwi sprawę ?
                        Przykładowe zdjęcie

Skomentuj

dużo szpachli załatwi sprawę
                          Szpachli zawsze jak najmniej, masz złe podejście do przygotowania powierzchni, która powinna być już bardzo równa na łączeniach od samego początku (nie rozwiążesz tego wiadrem szpachli).
                          Pierw musisz wyrównać materiał szlifując tak by utrzymać płaską powierzchnię bez miejscowych głębszych wytarć czy też krzywizn w kierunku rantu bo pod światło będzie to widać po lakierowaniu. Oczyść płytę, nałóż potem specjalny podkład na mdf wystarczająco grubo następnie dotrzyj go to wyrówna w dużym stopniu powierzchnie. Ewentualne widoczne ślady łączeń czy nierówności zaszpachluj, dokładnie dotrzyj i odtłuść. W tak dużych kolumnach nie unikniesz klawiszowania łączonych płyt w ten sposób.
                          Last edited by Flip90; 08.12.2019, 19:18.

Skomentuj

powiedźcie mi czy da się to dobrze ogarnąc aby nie było znać miejsc łączeń ,po lakierowniu to wyjdzie pewnie ,dużo szpachli załatwi sprawę ?
                            Nie zalatwi, jesli plyty sa laczone do czola. Jedyne co w tej kwesti mozna zrobic, to rowkowanie polaczeni i ich szpachlowanie i/lub pokrycie obudowy specjalna zywica - żelkotem - tak jak to robi Wilson.

Skomentuj

Dzięki za sugestie ,to nie podejście, a pytanie ,powierzchnia jest równa ,nie ma takich "kwiatków" o których mówisz , chodzi mi bardziej o kwestie gdzie łączą się dwie płyty i powstaje efekt tego łączenia,widoczny na zaznaczonym zdjęciu ,jak sobie poradzić z tą linią aby cała powierzchnia była gładka

Skomentuj

Oboje z kolegą byliśmy ciekawi jak wypadnie bezpośrednie porównanie pylonów z SB

Lekkie korekty cewki na basie , toroidalna ,zamiast rdzeniowej ,kable cieńsze jantzena

I bas jest ucywilizowany ... Do tych SB 23 cac w 40 litrach tylko szybki wzmacniacz ,expousere robi robotę na basie ,krótko i szybko ,bez żadnego mulenia , moj dawny Vincent SV 500 miał z tym "problem" w połączeniu z tymi kolumnami chcoisx dociążenie było znacznie lepsze ...

Pylony to przedewszystkim uniwersalność , całość jest dobrze zszyta i gra pół kroku do tyłu,szybkość i uniwersalność to zaleta pylonów w porównaniu do moich

Średnica poziom lepsza jak dla nas w SB zdecydowanie ,instrumenty wokale są lepiej zaznaczone ,dźwięk ma więcej powietrza i jest bardziej otwarty ,żywszy pół kroku z przodu nie z tyłu ,bas mimo tego ,że się poprawił to szybciej się zbiera w pylonach ale ma mniejszą wyraźnie masę , góra tutaj dokładniej jest na scanach w pylonach , rdc nie brakuje detali ale scan jest bardziej dźwięczny ,choć dźwięk niema tyle powietrza i nie buduje takiej przestrzeni .

Punkt następny to podróż z kolumnami do Pabianic , potestujemy kilka wzmacniaczy na miejscu i zabiorę dwa do domu na testy po czym jeden ze mną zostanie :))

Koledze się na tyle spodobało ,że chce sprzedać pylony i robić coś półkę wyżej ,coś wąskiego ,może 3x16 satori plus beryl u góry ,metraż 17m2 ,będziemy się odzywać do Pana Adama i relacjonować na forum :)

Ja też będę próbował swoje sprzedać i robić coś nowego ,ale to nie pali się ...:)) Jeżeli się nie uda to pozostaje się cieszyć z tego co mam ... I dorabiać resztę do kina :)

Skomentuj

CAC 8 ohm w 40 litrach i BR - to nie może się udać...

Skomentuj

Dlaczego ? Niczego mu nie brakuje ,nie jest to demon ale gra naprawdę dobrze i zróżnicowanie ,a odsluchiwalem już trochę konstrukcji i to nie tylko moje zdanie ,i jak tutaj bezpośrednio z pylonami ,które są szybsze ale różnica jest nazwijmy do usłyszenia ale nie duża o jakimś przeciąganiu tutaj niema mowy ,pod tym piecem oczywiście (trzeba uważnie go dobierać) ,miało byc mniej litrów początkowo tak też radził Pan Adam , ale chciałem lepszego zejścia bo początkowe założenia to również do kina.

YOShi widzę też aplikował w ponad 40 litrach nrxa 23 ,8 ohm :) w zephyr łe
                                    Last edited by Cebanczyk; 10.02.2020, 12:12.

Skomentuj

NRX ma "lepsze" parametry do BR niż ten CAC, a mimo to jego brzmienie to kisiel. Dobroć CAC w wersji 8 ohm przekracza 0.4 realnym pomiarze ( nie tym producenta, ale podniesie go jeszcze rezystancja cewki ), do tego spory Vas i niski rezonans, powoduje, że osiągniecie wyrównanej charakterystyki częstotliwości i dobrej odpowiedzi częstotliwości jest prawie niemożliwe., no może gdybyś uzyskał strojenie w okolicy 25hz, ale zakładam że u Cie jest raczej znacznie więcej. Nawet 4 ohmowy CAC wymaga bardzo niskiego zestrojenia do uzyskania właściwej odpowiedzi. To są takie strojenia, co to ludzie na początku tym się tym zachwycająca, a później piszą na około, że te serie NRX, NAC, CAC, NBAC graja kiepsko w BR i chętniej lądują je w klozeta, szczególnie NAC, CAC, NBAC. Oczywiście znajdą się smakosze takiego basu z BR, bo gusta są rożne.

Skomentuj

Wiesz ja się nim nie zachwycam , ani nie jestem degustatorem dudnień czy podbić kosztem muzyki ,przy odpowiednim dobranym wzmacniaczu ten głośnik jest wystarczająco szybki i żaden kisiel z niego nie wychodzi ...zapewniam Cię :)
                                        Ja lubię coś poprawiać ,testować ,miałem w planie jeszcze wymiana kondensatorów na inne i zobaczyć ich wpływ na brzmienie ale Pan Adam odradził .

Skomentuj

Najwazniejsze, ze jestes zadowolony, choc nie da sie ukryc, ze strojenie ukladu nie jest optymalne, co z resztż widac na pomiarach Adama.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X