Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan/Seas - Obudowa stratna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktualizacja

Nie pisałem od dawna, postanowiłem zaktualizować l wątek.

1. Projekt nie zmarł.

2. Znalazłem dobrego stolarza, którego. Pięknie układa fornir, w tym na zakrzywionych powierzchniach. Podrzucił mnie kilka pomysłów, jak zrobić piękne obudowy. Obliczy, ile moja lista życzeń będzie kosztowała.

Okazało się że facet jest z Lwowu. Mieszka w Warszawie od 16 lat.

3. wciąż jestem zadowolony z Beymy 8p300fe/n. Ale nie może ten głośnik grać powyżej 1500Hz. Głośnik ma wysoką 3 harmoniczną na 1500 Hz. Kiedy jest podzielony przy 1800hz, słychać já i to męczy.

4. Nie jestem w pełni zadowolony z obecnej realizacji "otworów". Mój głośnik wysokotonowy ma małą tubę i jego kierunkowość najlepiej pasuje do kierunkowości 8 calowca pomiędzy 1800-2100 Hz. Podział pomiędzy głośnikiem niskotonowym a głośnikiem wysokotonowym przy 1800 Hz zapewnia najlepsze wytyczenie obrazów. Niestety słychać przy tym zniekształcenia od 8".

Przy podziale przy 1500 Hz obrazy nie są złe, ale znacznie gorsze niż przy podziale przy 1800 hz.

Widzę dwa rozwiązania: dodać większą tubę na głośnik wysokotonowy lub zamienić 8" na mniejszy głośnik. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Nie jestem na razie pewien które jest lepsze.

5. Podczas sprzątania znalazłem w domu parę 5 calowych głośników STX. Postanowiłem ponownie spróbować szeroką obudowę w stylu LS1. Już Próbowałem ją złożyć wcześniej, jest o tym info w pierwszym poście. W przeciwieństwie do poprzedniej próby zamówiłem formatki z HDF zamiast sklejki i będzie 3 drogi zamiast dwóch: 1.2", 5" i 8".

Skomentuj

Więcej informacji na temat różnicy głośników Beyma i Scan-Speak. Dla Beymy musiałem zwiększyć ilość watoliny w otworach stratnych. Chyba wynika to z powodu tego że Scan-Speak ma bardziej otwarty kosz i fale dzwiękowe swobodnie omijają magnes. Z drugiej strony magnes Beymy jest o tyle duży że zmienia kierunek rozpraszania fal.
      W jednej kolumnie w otworach dodałem 2 warstwy watoliny, w drugiej - 1 warstwę. Różnica między lewym i prawym kanałem wynika z faktu, że podczas produkcji w prawej kolumnie otwór wyszedł dalej od przedniej ściany niż w lewej.
      Wykresy pokazują amplitudy na osi, pod kątem 90 ° i 180 °.

Przypuszczam, że garb przy 800 Hz w prawym kanale jest również spowodowany tym, że "dziura" jest dalej od przedniej ściany obudowy niż w lewym kanale. Ten garb jest również w lewym kanale, ale ma niższą amplitudę.

Jeśli głośnik Scan-Speak jest zamontowany w tej samej obudowie, praktycznie nie widzimy garbu przy 800 Hz. Prawdopodobnie na to też wpływa bardziej otwarty kosz u Scan-Speak. Skuteczność obudowy stratnej jest też wyższa w przypadku głośnikow Scan-Speak. W przypadku Beymy rozpraszanie do tylnej półkuly jest osłabione o 6 dB, a dla Scan-Speak o 9 dB.

Obecnie gra to w taki sposób:
      Last edited by chebum; 19.12.2018, 09:32.

Skomentuj

Trudno coś powiedzieć o nagraniu z pomieszczenia oprócz tego, że słychać wyraźny pogłos i warto było by coś z tym zrobić.
        Z moich doświadczeń z otworami stratnymi wynika, że dobre wyniki daje stosowanie kilku warstw materiałów o różnej gęstości.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Trudno coś powiedzieć o nagraniu z pomieszczenia oprócz tego, że słychać wyraźny pogłos i warto było by coś z tym zrobić.
          Z moich doświadczeń z otworami stratnymi wynika, że dobre wyniki daje stosowanie kilku warstw materiałów o różnej gęstości.
          Dziękuję za odpowiedź. Tak jest. Zwykłe "kredki" w ogóle źle grają. Dla tego robię kolumny ukierunkowane.

Jaką konstrukcję robiłeś?

Skomentuj

Może zamiast obudowy stratnej na bocznych ściankach zamocować głośniki w przeciw fazie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Może zamiast obudowy stratnej na bocznych ściankach zamocować głośniki w przeciw fazie?
              To jest rozsądne rozwiązanie tylko mocno podnosi koszt.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                Jaką konstrukcję robiłeś?
                Modyfikowałem kolumny Dynatron z pocz. 1960 r. na 20 cm głośnikach Peerelss alnico z wysokim Qtc, które były w zamkniętej obudowie i podbarwiały mocno w okolicach f3.
                Po modzie grają tak dobrze muzykę kameralną, że stoją jako druga para. Są dość specyficzne, bo mają cienkie ścianki z naturalnego czeczotu i zachowują się trochę jak instrument. Nie do każdej muzyki się nadają ale wokale, kameralistykę i jazz akustyczny odtwarzają jak dla mnie rewelacyjnie.
                Last edited by KAPRINT; 22.12.2018, 23:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                  Obecnie gra to w taki sposób:
                  Trudno oceniac z filmiku, ale skoro wrzucasz... Uwielbiam Portera i moim zdaniem to co slychac na filmie ( slucham na sluchawkach oczywiscie ) jest dalekie do wokalu Grzecha. Jego wokal to niezwykle trudny material dla glosnikow, szczegolnie dwudroznych. Pomijajac fakt, ze slychac duzo pomieszczenia, to jego wokal jest za suchy, ma duzo sybilantow. Byc moze jest to mur nie do przejscia na kolumnach 2 way Oversize. Dla mnie barwa jest jedna z najwazniejszych cech dzwieku. Moglbym poswiecic stereofonie bez zastanowienia, jesli dostane w zamian barwe, dobra dynamike, niskie znieksztalcenia i dobra analitycznosc dzwieku. Dosc czesto lubie poslugiwac sie porownaniem do muzyki nagranej w mono, ktora z oczywistych wzgledow nie oddaje nam zadnej sceny, ale mimo to moze zaoferowac wybitny dzwiek.

Skomentuj

Dziękuję za piszecie o własnych wrażeniach z moich nagrań i za podpowiedzi. Opinia są bardzo przydatne. Rzeczywiście granie jest dość suche i pokój nadal słychać.
                    Poeksperymentowałem z materiałem tłumiącym. Spróbowałem kilka wariantów mierząc pasmo przenoszenia na osi i pod kątem. Najlepszy wynik dała kombinacja ok. 5 cm wełny luzem + 2 cm watoliny.
                    Do tego jeszcze wyłączyłem korekcję*fazy przez filtr FIR - też trochę łagodzi dźwięk.
                    Przerobiłem oprogramowanie zajmujące podziałem częstotliwości: teraz pracuje w przestrzeni 64-bitów zamiast 32-óch. ale to już ma minimalny wpływ na brzmienie.
                    Zaktualizowałem nagranie Portera:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Modyfikowałem kolumny Dynatron z pocz. 1960 r. na 20 cm głośnikach Peerelss alnico z wysokim Qtc, które były w zamkniętej obudowie i podbarwiały mocno w okolicach f3.
                      Po modzie grają tak dobrze muzykę kameralną, że stoją jako druga para. Są dość specyficzne, bo mają cienkie ścianki z naturalnego czeczotu i zachowują się trochę jak instrument. Nie do każdej muzyki się nadają ale wokale, kameralistykę i jazz akustyczny odtwarzają jak dla mnie rewelacyjnie.
                      Możesz coś więcej napisać na ten temat, na czym polegała modyfikacja?

Skomentuj

Pod wpływem waszych opinii i słuchania zestawów na Audio Video Show projekt trochę zmienił kierunek:) Zamiast wysokotonówki Seas 27TBCD/DXT został założony driver kompresyjny RCF ND950 w tubie HF950. Zezwoliło to obniżyć częstotliwość podziału z 1800Hz do 600Hz. Drivery grają świetnie, bardzie bezpośredniej, dynamicznej i mniej wysiłkowo. Tylko kosztują sporo i musiałem podpiąć zewnętrzną końcówkę do amplitunera bo wbudowana się okazała zbyt szumną dla drivera kompresyjnego (chociaż była zupełnie OK dla Seas). W nagraniu różnicę też słychać:

Można porównać do poprzedniego nagrania 2 postami wyżej.
                        Pogromca, co powiesz?
                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Trudno oceniac z filmiku, ale skoro wrzucasz...

Skomentuj

Mam poczucie że 12" horn nie współpracuje z 8" midbasem. Robi się wrażenie że śpiewaczy mają dużą głowę i bardzo cienkie ciało. Brzmi to dziwnie.
                          Dwódrożna kolumny (12 horn + 12 calowy subwoofer) tworzą bardziej naturalne obrazy. O wiele bardziej naturalne obrazy niż 12"+8". Więc zamówiłem sobie 12" midbas od Beymy.

Skomentuj

Wzmak amplitunera okazał się zbyt szumny. Nie da się słuchać tub. Pisałem że kupiłem używaną końcówkę Rotel RB 976. Dużą niespodziankę się okazało "pykanie" przy włączeniu. Myślałem że to wadą tego egzemplarzu się się okazało że Rotel now stawi Soft-start w swoje amplitunery! Wszystkie Rotel tak mają. Nie rozumiem jak znana firma należąca do dużego globalnego koncernu może oszczędzać na takich podstawowych, niezbędnych i niedrogich rzeczach. Chyba trzeba zacząć budować wielokanałowy i-AMP

Skomentuj

No I tak ślicznie wygląda ten nowy driver z 4 calową cewką.

Skomentuj

Nadal jestem bardzo zadowolony z tych tub i driverów RCF. Powoli zacząłem robić obudowy. Zacząłem od łatewieszej części: subwooferów. Mam nadzieję za tydzień pokazać gotowe skrzynki.
                                Na razie publikuję nagranie jeszcze ze starymi subwooferami:

Nagrałem za pomocą Tascama z odłegłości 2.5m od głośników. Tascam trochę dodał "tss" do wokalu. Proszę nie zwracać na to uwagi - to cecha rekordera.

Skomentuj

Parę miesiące temu projekt zmienił kierunek. Zamiast Seas/SS w obudowie stratnej mamy tubę RCF 950 i Beymę 12 mwnd w open baffle. Podział między tubą a beymą wybrałem niski: 600 Hz. Przy takim podziale open baffle normalnie gra w 70m od ściany.
                                  Mam nadzieję iż w przyszłym tygodniu już będą gotowe. Fornir-mahoń. Będzie czerwony.

Skomentuj

Dostałem obudowy. W weekend będę robił zwrotnicę.

Skomentuj

Jeszcze zdjęcie z szczegółami obudowy.
                                      Przewody będą lepiej poukładane.
                                      Last edited by chebum; 10.04.2019, 18:01.

Skomentuj

Nawet fajnie to wygląda... coś innego na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Nawet fajnie to wygląda... coś innego na forum.
                                          Dzięki. One jeszcze i grają nieźle

Skomentuj

Czaruję...
                                          X