Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LT projekt eksperymentalny z STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie znam programu, który mógłby symulować działanie gąbki w TL. Wszystkie te które są znane i sprawdzone działają w oparciu o symulacje wełny poliestrowej lub owaty.

Skomentuj

Ja bym dał jeszcze tłumienia. Tunel straci na efektywności, ale głośnik jest wystarczająco duży i mocny aby było wystarczająco basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Ja bym dał jeszcze tłumienia. Tunel straci na efektywności, ale głośnik jest wystarczająco duży i mocny aby było wystarczająco basu.
        W mojej bajce każdy decybel basu jest na wagę złota, inaczej to bym zrobił OZ :biggrin:

Skomentuj

Jakość a ilość to dwie różne rzeczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Jakość a ilość to dwie różne rzeczy.
            To co myślisz o takim tworze ? połączyć aktywnie tą TL z OZ 25L też na tym samym głośniku. Mam panel ful wypas do suba własnej roboty

Skomentuj

Wg mnie tworzenie tych twoich hybrydowych konstrukcji nie ma sensu. Skoncentruj się na dopracowaniu tej TL, jeśli się za to zabrałeś.

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
              mojej bajce każdy decybel basu jest na wagę złota, inaczej to bym zrobił OZ
              Tak jak Marian napisał, nie chodzi o każdy decybel tylko o jakość. Jeśli potrzebujesz decybeli, zrób sobie aktywną pompkę i będzie trzęsła zasłonami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                Wg mnie tworzenie tych twoich hybrydowych konstrukcji nie ma sensu. Skoncentruj się na dopracowaniu tej TL, jeśli się za to zabrałeś.
                Dobrze, walczę dalej z różnymi konfiguracjami tłumienia. Siodło -6dB i lepiej nie zrobię. Wynik bez i ze zwrotnicą pasywną 230Hz. Moim zdaniem 230Hz nie pasuje do tej konstrukcji. Gdzie lepiej byłoby uciąć ?

Last edited by Oliver; 23.01.2019, 11:49.

Skomentuj

Zrobiłem podział 500Hz, posłuchałem chwilę bo dłużej nie trzeba było i wywaliłem. Brzmiało strasznie i jakieś cykania doszły na wyższych. Wróciłem do problemu z siodłem i zrobiłem podział akustycznie na siodle. Średniak gra od 120-150Hz i jest naprawdę fajnie jak dla mnie. Zapaść 6dB w okolicy 100Hz niestety pozostała ze względu na trudność zwrotnicy pasywnej. Zapaść jest na szczęście bardzo wąska i raczej mało kto ją wychwyci. Dołączam wykres niskotonowca razem z średniakiem.
                  Czekam na krytykę :biggrin:
                  Last edited by Oliver; 24.01.2019, 16:16.

Skomentuj

Siemanko Wszystkim !:)

STX W.27.400.8.MC
                    -SD in 500 cm 2
                    -SD out 110 cm 2
                    -Driver pos. 32cm
                    -Długość tłumiona 125 cm
                    -Długość bez wytłumienia 45 cm
                    -Długość całkowita 170 cm
                    -Tłumienie to default'owa owata w wartości 3.5 kg /m3

To tylko tak w teorii na parametrach z katalogu STX .
                    -Głośnik trzeba zmierzyć i wpisać docelowe dane, każda nawet drobna odchyłka parametrów niż zakładane w symulacji może mieć dość znaczny wpływ na całokształt.
                    -Dobranie gęstości , wielkości , kształtu materiału tłumiącego oraz jego umiejscowienia w obudowie ma kluczowe znaczenie .
                    -Używaj gąbek, owaty i wełny mineralnej różnych gramatur oraz mierz ich wpływ na char. każdy z tych materiałów ma swoje zalety i wady.
                    -Zawiłość labiryntu lub jego prostota oraz pozycja głośnika ma wpływ na występowanie zapaści i górek w char.
                    -Nie warto iść po omacku ale opłaca się eksperymentować i mierzyć co się dzieje w falowodzie kiedy dodamy lub zmienimy element X lub Y.

Nabazgrane na szybko do doszlifowania.

Last edited by kokoelloko; 26.01.2019, 03:17.

Skomentuj

Czaruję...
                    X