Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumnu naścienne .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumnu naścienne .

Głosniki leżakowały w szufladzie juz pewnie dobrych pare lat wiec postanowilem cos z nich zrobic. Kolumny beda do sypialni jako fronty do amplitunera .Głośniki to monitor audio 5 inch srednica z serii bx aluminiowo magnezowe a tweater to 1inch aluminiowa kopułka od Cantona.

Midwoofer ma fajne wcięcia na okrągły front kopułki i BR:) Powodzenia w projekcie.

Skomentuj

Symulacje obudowa 9 litrow strojona do 55 hertzow charakterystyka opada szybko napewno demony basu to niebędą ale bliskie sąsiedztwo sciany troche pomoże.

Skomentuj

Mały sub i będzie jak trzeba ^^
        Vintage wyjdzie, białe membrany i te osobliwe kopułki.

Skomentuj

Pomalu do przodu. A mialo byc tak pieknie szybko i łatwo a tu tyle roboty z tymi pierdułkami :)

Skomentuj

Chciałem zrobić cos takiego jak ten tribe od Totema.Bo troche wkurzaja mnie kolumny wolnostojace albo jeszcze gorzej monitory na podstawkach. Tych to napewno pies nieprzewroci.

Skomentuj

Spruje zrobic front z podfrezowaniem na midwoofer a tweater zeby był zakryty i tylko mała fazka na 45. Basreflex zrobiłem u dołu dzisiaj znierze impedancje zobaczymy ile sie rozminalem z obliczeniami. Niemoglem sie doczekac jak to gra to wprowadzilem kable przez bassreflex i podlaczylem tylko na probe przez zwrotnice od focala i jestem milo zaskoczony efektem ,az chce sie dalej robic :).

Skomentuj

Trochę one głębokie jak na naścienne.

Skomentuj

Nie jest ostry ten tweeter od cantona? Bo ja z tweeterami cantona mam takie doświadczenia że są strasznie ostre i się zastanawiam na ile to była wina ich aplikacji a na ile to po prostu wina głośnika.

Skomentuj

https://heissmann-acoustics.de/en/wa...olautsprecher/

Skomentuj

Plytsze juz niedalo sie zrobic magnes i tak prawie dotyka tylniej sciany. Dzieki echo jak bym widzial te kolumny wczesniej pomyslal bym o tym ksztalcie w trakcie projektowania. A jak myslicie co do montarzu na sciane trzeba jakies gumowe stopery żeby tłumiły drgania?

Last edited by zbyszekh; 23.02.2019, 20:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                        A jak myslicie co do montarzu na sciane trzeba jakies gumowe stopery żeby tłumiły drgania?
                        Nie zaszkodzi dać cienkie podkładki np. z pianki pod profile ścianek g-k.

Skomentuj

Pod profile? Chyba zartujesz. Będzie więcej pęknięć na łączeniach płyt.
                          Autor wątku pytał o podkładkę pomiedzy ścianą a kolumną.

Skomentuj

Tak.. I propozycja była by podkleic tą piankę którą daje się na profile w ramach tłumienia...

Popieram tą piankę jest dość fajna.. nie zaszkodzi...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Pod profile? Chyba zartujesz. Będzie więcej pęknięć na łączeniach płyt.
                              Autor wątku pytał o podkładkę pomiedzy ścianą a kolumną.
                              No właśnie o tym piszę

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jesli chodzi o cantona to jest on troche ostry na gorze szczegolnie jak slucham go na amplitunerze znaczniej lepiej jest na wzmacniaczu stereo ,różnica jest duża w całym pasmie na plus wzmacniacza stereo ale kolumienki maja byc tylko do filmow wieczorem jak juz niechce mi sie na sofie leżec tylko ide do wyra. Moze zlagodze go troche mundorfem mkp. Strojenie wyszlo calkiem przyzwoicie.

Skomentuj

Czaruję...
                                X