Szpachla prawdopodobnie zmieni lekko kolor po lakierowaniu ale nawet jeśli to się stanie to wcale nie musi oznaczać że to będzie wyglądać źle :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory do salonu T.10.200.8.PCX + STX w.18.200.8.MCX
Collapse
X
-
QidinAD
Tak naprawdę to wszystko wyjdzie na dniach już wiem że fornir który kupiłem był świeży i nie był sezonowany. Dlatego stało się jak się stało. Ponad to wszystkie arkusze są pęknięte i lekko wygięte więc pęknięcia mam na swoje życzenie. Teraz jak patrzę to 0 purchli. Mam nadzieję że to już koniec przygód i reszta pójdzie już gładko.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Pęknięcia i pofalowanie raczej świadczy, że fornir był wysuszony. Jeśli chodzi o forniry naturalne to lepiej jak nie jest nadmiernie przesuszony , wtedy liście są proste i bez pęknięć na końcach. Zwłaszcza przy niektórych egzotykach, czeczotach . Większość szanujących się stolarni i hurtowni fornirów magazynuje je w pomieszczeniach nieogrzewanych. Nie dotyczy to modyfików.
Skomentuj
-
QidinAD
Fornirowanie zakończenie. Zostało szlifowanie i wieczorem frezowanie. Potem lakierowanie, wygluszanie, montaż zwrotnicy i całości. Wydaje się proste ale i tak na bank coś jeszcze wyjdzie.
Skomentuj
-
QidinAD
Kolejna aktualizacja - frezowanie ukończone w 70%. Jutro muszę przy jednej kolumnie przefrezować wewnętrzny pierścień i zostaje lakierowanie i składanie zwrotnicybliżej niż dalej.
Skomentuj
-
QidinAD
Dzisiejsza aktualizacja z postępu prac. Wszystkie otwory zostały wyfrezowane/wycięte. Obudowy zostały przetarte papierem 80 a potem 120. Został nałożony lakier podłogowy poliuretanowy (4 warstwy, każda z warstw dokładnie szlifowana przed nałożeniem kolejnej). Wszelkie pęknięcia forniru zostały uzupełnione "pyłem + lakier' tak jak sugerowaliście. Jest to widoczne ale nie szpeci bardzo kolumny. Taki niestety miałem fornir i teraz pluje sobie w twarz. Był mocno zgrufrowany i przesuszony. Ogólnie na taką ilość problemów jakie były przy fornirowaniu efekt końcowy jest więcej niż zadowalający tym bardziej, że to 1 kolumny jakie robię.
Co nie poszło po mojej myśli. Głębokość frezowania pod głośniki. Ustawiłem na 6 mm przez co wysokotonowe trzeba było uzupełnić "wkładką z forniru" tak aby wyszło ~~ 4 mm. Kto się śpieszy ten robi 2 razy niestety. Brakujące elementy zwrotnicy dotarły tak więc na chwilę obecną zostało zmontować zwrotnice, wytłumić środek, poskręcać całość i grać. Jest duża szansa, że jutro uda się to wszystko zrobić. Jeśli nie to w środę zamknę projekt i uzupełnię pierwszy post o szczegółowy opis wraz z kosztorysem oraz podsumowaniem całości. W ramach podziękowania dla wszystkich będę chciał zrobić tabliczkę zaćmieniową gdzie każda z osób będzie na niej wypisana (oprócz samych parametrów kolumny). Tak w formie podziękowania - gdyby nie wasze uwagi i pomóc byłbym w lesie z kolejnym gniotem pokroju VK.
Skomentuj
-
QidinAD
Kolejna aktualizacja z placu budowy. Wewnętrzne pierścienie, które były frezowane pod głośniki zaszpachlowałem kitem tak aby wyrównać głębokość frezu i wszelkie niedoróbki powstałe wcześniej. Przyjąłem strojenie na 47 Hz przy średnicy 59 mm otworu i długości 220 mm (2 tunele BR sklejone i przycięte). Dzisiaj niestety to wszystko. Z racji obowiązków służbowych projekt rozwleknie się w czasie do końca tygodnia. Jutro planuje wykleić środki matą bitumiczną + owata tapicerksa 400g (4 cm) + 2-3 warstwy lakieru bezbarwnego i ostatnia warstwa finisz pastą polerską + drobny papier.
Skomentuj
-
QidinAD
Tak. Obudowy są już zmontowane i czekają na formatowanie. Jutro będę robił 2 komplet. Zwrotnica musi poczekać. Zamówiłem płytki uniwersalne i z 2 dni będę je montował
Skomentuj
-
QidinAD
Obudowa wytłumiona matą bitumiczną + owata tapicerska 400g.
Zwrotnice zmontowane. Proszę jakąś dobrą duszę o weryfikację czy poprawnie została zmontowana.
Skomentuj
-
QidinAD
Prace zakończone. Pierwsze DIY. Wspaniała przygoda i nauka. Efekt końcowy? Najlepsze monitory na ten moment jakie miałem i słuchałem. I nie piszę tego, dlatego, że je wykonałem z Waszą pomocą i dobrą radą ale faktycznie tak brzmią. Wokale? średnica? Stereofonia - BAJKA. Bass bardzo punktowy, lekki a jak trzeba to łupnie tak jak przy dobrej podłogówce. Jestem MEGA pozytywnie nakręcony i nastawiony. Bardzo dużo się nauczyłem i już zaczynam pracę nad kolejnym zestawem wzorowanym na SB Ara. Relacja na diyaudio w osobnym temacie.
Jutro postaram się uzupełnić pierwszy post o opis oraz wycenę. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! DIY to świetna zabawa dająca olbrzymią frajdę. Warto było spróbować i zaryzykować
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaCiekawe co nie podpasowalo w tych kolumnach.
Skomentuj
-
QidinAD
Chłopaki - żeby była sprawa jasna - kolumny od samego początku były robione na zasadzie, żeby sprzedać jeśli się znajdzie chętny i odzyskać część poniesionych kosztów właśnie pod docelowy projekt. Wystawiłem je na OLX ale dałem sobie spokój bo zbyt fajnie to gra, żeby też sprzedawać nawet za te 800-900 zł. Dzisiaj jeszcze bawiłem się wytłumieniem oraz strojeniem tunelu BR. Zmieniłem na 50 mm x 185 mm. Bass wydaje mi się bardziej poukładany.
Zatem kolumny cały czas są u mnie. Jestem w trakcie rozpisywania inne (bardziej ambitniejszego projektu).
Co do dźwięku mam kilka spostrzeżeń już teraz. Kolumny są bardzo neutralne i poukładane. Brak im takiego pazura (można to uzyskać zabawą ustawieniami na wzmaku w szczególności przy opcji phase matching bass w Onkyo robi się naprawdę miło). Może to wynikać z zestawienia neutralnych kolumn do w miarę neutralnego wzmaka. W jednym gatunku błyszczą, w innym trochę pozostawiają niesmak. O dziwio świetnie radzą sobie w filmach i to mnie mocno zaintrygowało bo w takim mad max miałem ciarki na plecach. Może na to potrzeba czasu aby się jeszcze wygrzały.
Opcje są dwie na ten moment. Przeprojektowanie samych kolumn i wymiana paczek na większe (tak zamierzam zrobić w międzyczasie). Zwiększając litraż i dając wzmocnienia oraz wytłumienia innego rodzaju powinienem uzyskać przynajmniej fajniejszy efekt wizualny. Trochę nie zgrały się do koloru mebli. Wyglądają pięknie ale powinny być trochę ciemniejsze. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Projekt ogólnie zakończony - pewnie będzie jeszcze dogrywka.
Last edited by QidinAD; 03.09.2019, 19:22.
Skomentuj
-
QidinAD
Trochę spóźnione (dużo spraw na głowie tak jak w to w życiu bywa) ale podsumowanie dodaję zgodnie z obietnicą. Szybko poszło, ale wynikało to z wolnego oraz parcia na szkło, żeby jak najszybciej kolumny stanęły na półce. Roboty tak naprawdę było na 3-4 dni ale wymagany był czas jeszcze na schniecie. Są to tak jak pisałem wcześniej pierwsze kolumny jakie zrobiłem. Pierwszy kontakt z stolarką, fornirowaniem, lakierowaniem – ot chłop piwny jełop zabrał się za coś za co wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Dużo mi to dało – więcej wiem i rozumiem nad czym muszę popracować i czego nie robić przy kolejnych projektach.
W podsumowaniu ku przestrodze innym młokosom chcę napisać kilka uwag (dla innych może to być rzecz oczywista, dla innych już nie). Na co zwrócić uwagę i jakich błędów się ustrzec.
1. Płyty mdf zamów w takim miejscu gdzie będziesz miał pewność że przytną zgodnie z wymiarówką. Inaczej będziesz poprawiał ręcznie a to wydłuży czas.
2. Obudowy nie musisz skręcać. Jest to opcja na zasadzie skoro leży to walne mu jeszcze raz aby na 100% się nie podniósł. Zbyteczna bo przy dobrze wykonanym klejeniu będzie na pewno trwałe połączenie i jakby nie patrzeć mniej cyrtolenia.
3. Dokładnie przemyśl rozmiar kolumn. Przelicz litraż odejmują uśrednioną powierzchnię na zwrotnicę oraz głośniki (wymiar netto)
4. Nie oszczędzaj na przewodach. 2x2.5 mm w zupełności wystarczy.
5. Jak nie musisz to nie lutuj połączeń z głośnikami tylko do kabli przylutuj szybkozłączki. Koszt 1,90 zł za 5 szt w Brico a pozwolą ci na dalsze eksperymentowanie z wytłumieniem.
6. Jeśli nie masz czasu to klej fornir na klej kontaktowy najlepiej Henkel Universal classic. Są też w spreju ale koszt jest o wiele większy. Jeśli masz czas to żelazko i klej typu rakol. Wtedy będziesz miał gwarancję, że fornir na pewno nie będzie pracował pod spodem.
7. Jeśli fornir pęknie to nie panikuj. Zbierz pył z forniru (drobny papier ścierny pomorze), wymieszaj z lakierem i uzupełnij powstałą szczelinę.
8. Fornir staraj się kupić w jednym kawałku i niezbufrowany. Inaczej szansa na pęknięcie mocno wzrasta.
9. Jeśli kleisz na klej kontaktowy używaj lakieru poliuretanowego. Min. 3 warstwy i przed każdą szlifowanie.
10. Dokładnie sprawdź głębokość głośników.
11. Jeśli masz frezarkę to zrób otwory, aby głośniki zrównały się z obudową. Na pewno poprawi to dźwięk (w teorii).
Co do kosztów wyszło to mniej więcej tak:
• MDF 18/22 mm – 50 zł
• Klej typu wikol – 6,90 zł
• Głośniki wysokotonowe – 146
• Głośniki niskotonowe – 146 zł
• Przewody – 20 zł
• Terminale głośnikowe – 28 zł
• Zwrotnica – 230 zł
• Papiery ścierne – 30 zł
• Klej kontaktowy – 27,90 zł
• Śruby – 10 zł
• Tunele BR – 15,40 zł
• Mata bitumiczna – 10 zł
• Owata tapicerska – 10 zł
• Szpachla z utwardzaczem – 10 zł
• Szybkozłączki – 3,80 zł
• Fornir 0,8 mm czereśnia amerykańska – 30 zł
W sumie: 774 zł
Chciałbym również podziękować następującym osobą (tabliczka jest zamówiona 😉
• Branża
• Flip90
• Paweł. S
• Sylvester
• Marian
• Dzwoniec
• Rychu20
• Pogromca Mitów
• Czekin1
• KAPRINT
Jak to wygląda zdjęcia poniżej 😉
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaCiekawe co nie podpasowalo w tych kolumnach.
W chwili obecnej zabieram się za kolejny projekt już docelowy, który u mnie zostanie na dłużej (SB Satori).
Skomentuj
-
QidinAD
Kolumny zostały sprzedane wraz z wzmacniaczem. :thumbsup: Bardzo się cieszę, że trafił zestaw w dobre ręce (pozdrawiam Pana Łukasza z Krosna). Tak więc zaczynamy nowy (poważniejszy projekt).
Kilka uwag z nowego miejsca odsłuchu. Salon Pana Łukasza jest bardzo specyficzny. Jest to otwarta przestrzeń (jadalnia, salon i kuchnia). Nie jest to w formie kwadratu czy prostokąta przez co dźwięk nie może się w poprawny sposób odbijać. Byłem zaskoczony wręcz zasmucony przy pierwszym odsłuchu. Dopiero zabawa z ustawieniami i odległościami poprawiła brzmienie. Cała ta przestrzeń to około 60 m2 i faktycznie zestawowi brakowało werwy. Bas był bardzo precyzyjny, punktowy ale brakowało mu wykopu. Na szczęście nowy nabywca był świadom ograniczeń samego pomieszczenia i stwierdził, ze słuchał już o wiele droższych u siebie zestawów ale ten zagrał najbardziej neutralnie i tak, że uśmiech z twarzy mu nie schodził. Zatem kolejna osoba potwierdziła opinie, że za niecałego 1000 zł można mieć kolumny które bronią się same. Zatem chłopaki - z całego serca wam jeszcze raz dziękuję i rozpoczynamy kolejny projekt :)Last edited by QidinAD; 08.09.2019, 19:10.
Skomentuj
Skomentuj