Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB17MFC35 + Satori TW29RB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
    Aktualizacja na dzień dzisiejszy. Udało się utrzymać rozmiar, kąt 7 stopni. Minus jest taki, że bez narzędzi (w tym piły z możliwością cięcia pod kątem to robota głupiego ale do zrobienia). Efekt jest taki, że czeka mnie tona szpachli i szlifowania ale jest to do zrobienia. boki oraz fronty wyszły praktycznie na 0. Jeśli chodzi o dół i górę to bez wiadra szpachli się nie obejdzie.

Na ten moment sklejona jest całość bez jednego z boków (musi być otwarty aby wkleić dokładnie wygłuszenie (czekam na filc Jantezna aby go wkleić). Widzę światełko w tunelu.

Od razu napiszę, że front i tył będzie jeszcze przycinany tak aby wyszła idealnie gładka powierzchnia i był zachowany kąt 7 stopni.

Tal wiec jutro czeka mnie frezowanie otworów pod głośniki, br oraz pod terminale, cięcie, szpachlowanie i do soboty szlifowanie.
    A tak miałbyś gotowe formatki ścięte na 45’ tylko do sklejenia
    Ale przynajmniej większa satysfakcja i nauczyć się czegoś można :)

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
      A tak miałbyś gotowe formatki ścięte na 45’ tylko do sklejenia
      Ale przynajmniej większa satysfakcja i nauczyć się czegoś można :)
      Jest z tym pieprzenie ale idzie to zrobić. Poza tym kat jest 7 stopni nie 45. Tutaj właśnie z tym pochyleniem jest najwięcej zabawy. Szykuj dla mnie już paczkę z satori. Jutro jak wrócę z roboty to puszczę zamówienie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Chodzi o łączenie ścianek na 45’. Musiał bym to rozrysować

Skomentuj

Karol i tak wcześniej czy później zamówię skrzynki od profesjonalnego stolarza bo nie mam warunków ani miejsca na robienie tego typu rzeczy. Problem jest kasa. Dobrze wiesz, że rozmawialiśmy o pełnym Satori w tym miesiącu a wyszło jak sam widzisz half i to jeszcze po ekonomicznej wersji wykonania . Pełna Ara to kwestia maksymalnie 60 dni a może i szybciej. A z racji tego, że w chwili obecnej nie mam nic a głód słuchania jest duży no to człowiek coś kombinuje . Poza tym 2 tygodnie czekania to trochę zbyt dużo.... może twój stolarz się ogarnie że będzie bardziej czasowy.

Żeby była sprawa jasna co do kosztów Stolarki i tego typu wycen - robota jest niewdzięczna i nazywając rzeczy po imieniu ciulowa jeśli robi się to ręcznie nie mają odpowiednich narzędzi i to nie podlega dyskusji. Z drugiej strony za samo przycięcie formatek + kąty to dobrze wiesz, że trochę poleciał w kosmos z ceną tym bardziej, ze za sam materiał + klej zapłaciłem 62 zł.... :) a na 100% nikt tego ręcznie by nie dłubał tylko ustawia piłę i jedzie z koksem. Kwestia rysunków.
          Last edited by QidinAD; 13.09.2019, 01:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
            eby była sprawa jasna co do kosztów Stolarki i tego typu wycen
            Powiem Ci jak to mniej więcej wygląda. Generalnie są dwie możliwości. Dostałeś cenę za robotę, na którą trzeba poświecić czas, w którym można zrobić coś innego i na tym zarobić. Do tego trzeba zarobić na inwestycje w stolarnie i prowadzenie firmy. Druga możliwość, to rzucił Ci taką cenę, żebyś się odczepił i nie zawracał głowy robotą, którą na co dzień nie robi :)

Trzecia możliwość. Kupujesz cały sprzęt do dłubania, inwestujesz swoja kasę, swój czas. Potem zepsujesz robotę wiele razy, aż się czegoś sensownego nauczysz.

Jedyne co można napisać na "pocieszenie" to to, że ceny usług będą jeszcze wyższe, bo koszty pracy stale rosną.

Ps. Ostatnio jak bylem u dentysty, to mi gość powiedział, że wypełnienie będzie kosztowało 600zl. Myślisz, że choć połowa tej kasy to koszt materiału? Bo roboty to tak na jakieś 20-30 min. Kurła, trzeba było uczyć się na stomatologa...

Skomentuj

Postęp prac na dzisiaj - jestem w czarnej dupie. Robota w bekę. Chciałbem wykorzystać frezarkę do płaszczyzn (efekt taki, że porozrywało płytę i całość nadaje się tak jak widać na złom). Muszę przemyśleć jeszcze raz cały projekt bo wiem jedno - domowymi warunkami nie jestem w stanie tego zrobić.

Skomentuj

Wystarczyło wyrównać frezem z łożyskiem.
                Dlaczego cale powierzchnie frezowales?

Skomentuj

Problem polegał na tym, że nie mam piły z możliwością cięcia pod kątem 45 stopni. Cała konstrukcja dodatkowo byla pochylona o 7 stopni (co też było nie lada wyzwaniem). Biorąc pod uwagę, że płyty były +/-2 mm to i tak musiałem na wszystkie sposoby kombinować żeby te skosy wyszły. Zatem problem był taki, że front był większy od wysokości samej kolumny po to aby go potem ściąć i zachować pochylenie. Od samego początku tak planowałem. Niestety frezarka zniszczyła płyty. Wyrwała wręcz. Przy klejeniu były na górze i dole doliny i tona szpachli. Jak to się mówi - nauczka na przyszłość. To nie jest tak że temat jest zawieszony. Po prostu muszę komuś zlecić przycięcie formatek (komuś kto ma sprzęt). Człowiek uczy się na błędach a popełniłem ich zbyt dużo przy tej konstrukcji już na początku. Gdyby tylko chęci i zaangażowanie były prowodyrem sukcesu to już dawno by te kolumny stały u mnie w pokoju a tak muszę robotę zacząć od nowa

Skomentuj

Nie poddałem. Projekt dociagne tylko muszę zamówić już przecięte formatki albo kupić piłę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Byłem dzisiaj w czystej wisłoce pogadać dlaczego im wychodzi taki rozrzut przy rozmiarówce. Okazuje się, że nie byli tego świadomi nawet. Ma być lepiej. Zamówiłem na testy płyty MDF pod 45 stopniami. Od jakości cięcia i rozrzutu rozmiarówki zależy czy dalej będę kombinował z piłą. Nie jest to jeszcze zamówienie pod graniastosłup ale blisko :). Z starej obudowy zbiorę rozmiarówkę, rozrysuję i zobaczymy. Może uda się coś z tym zrobić i ogarnąć dobrze te płyty. Ogólnie Projekt trochę wydłuży się w czasie. W sumie to brakuje tylko paczek oraz Satori. Reszta jest już skompletowana
                      Last edited by QidinAD; 14.09.2019, 20:54.

Skomentuj

Aktualizacja z placu budowy. Okazało się przypadkowo, że znajomy posiada frezarkę CNC. Będzie w stanie wyciąć mi co dusza zapragnie (w tym idealne otwory pod głośniki i terminale). Rozmawiałem w Czystej Wisłoce i również przytną mi formatki pochylone 7 stopni wraz z cięciem 45 stopni ale oba te tematy najwcześniej na początku października więc muszę poczeka :)

Skomentuj

Do większości projektów kolumn z satori trafia wysokotonówka w wersji ring dome. Jest ona lepsza od wersji z klasyczną kopułką?

Skomentuj

Bez różnicy. Po prostu jest mniejsza z tego co mi wiadomo. Parametry ma podobne.

Prośba do moderacji - po przemyśleniu całości - projekt ten nie będę kontynuował w tym wymiarze, który został na początku rozpisany. Po kolejnej próbie znalezienia firmy, która zrobi paczki i wycenie daje sobie spokój. Proszę o przeniesienie do archiwum.

Pawel_luk1 - mimo szczerych chęci porwałem się z motyką na słońce. Musze mierzyć siły na zamiary. Może kiedyś wrócę do tematu.

Skomentuj

Różnica jest bo to zupełnie inny głośnik. Jeden ma membranę klasyczna (zwykła kopułka) a drugi ma membranę pierścieniową.

Skomentuj

Czaruję...
                              X