Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini monitorki Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 13 cm będzie za mały do frontu szerokości 18cm w tym temacie co podałeś objętość dla niego jest 8 litrów moja obudowa ma 10.7 w dodatku strojona będzie na około 51 Hz nie wiem czy nie lepiej sprawdził by się ten 15mfc30 8 kosz 150mm w sam raz tylko czy założona objętość 10.7 nie będzie zbyt duża?

Koszta z 500 wzrosna 2x do około 1 tys. Same głośniki 640 zł. Założenia początkowe byly małe tanie
    Last edited by Flip90; 27.09.2019, 18:59.

Skomentuj

Patrzyłeś w ogóle na ten głośnik basowy? http://www.sbacoustics.com/index.php...b13pfc25-08-r/ Zobacz jaką ma średnicę.

Skomentuj

No tak mój błąd ma 150mm, patrzyłem ale nie na wymiary tylko na jego nazwę. Przez to zmyliło to mnie, że to jakiś mniejszy.

Skomentuj

Mały/duży wariat . Na pewno będzie różnica na plus w stosunku do STX. Zastanów się jeszcze. Dopłacisz raptem ~~200 zł licząc pomiar.

Skomentuj

Idąc w tym kierunku wolał bym zastosować SB15mfc30-8 + Peerless by Tymphany DA25BG08-06. Jeszcze poczekam na odsłuch Oskar29 - pisał, że zamówił.
            Problem polega na objętości obudowy czy te 10.7 litra nie jest dla niego za dużo?
            QidinAD dopłacę minimum 400 -500zł w tym zestawieniu wraz z wykończeniem wyjdzie około 900 max 1tys.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
              Jeszcze poczekam na odsłuch Oskar29 - pisał, że zamówił.
              No zamówiłem ale pierw to muszę je pomierzyć itd. i zamówiłem je do przyszłego projektu gdzie nie mam jeszcze formatek wyciętych nawet :) . W tej chwili zajmuję się innym projektem ogólnie. Ten projekt z tymi da25 to pewnie na zimę albo wiosnę jak dobrze pójdzie skończę.
              Last edited by Oskar29; 27.09.2019, 21:51.

Skomentuj

Idąc w tym kierunku wolał bym zastosować SB15mfc30-8 + Peerless by Tymphany DA25BG08-06. Jeszcze poczekam na odsłuch Oskar29 - pisał, że zamówił.
                Problem polega na objętości obudowy czy te 10.7 litra nie jest dla niego za dużo?
                QidinAD dopłacę minimum 400 -500zł w tym zestawieniu wraz z wykończeniem wyjdzie około 900 max 1tys.
                Wyłożysz za całość 1000 zł ale poczujesz REALNĄ różnicę. Robić kolejny projekt na oklepanych STX to tak trochę sztuka dla sztuki. Chcesz poczuć różnicę i dołóż. I tak będzie wymagany pomiar obudów więc zwrotnica i parametry kolumn będziesz miał dopasowane do konstrukcji.

Skomentuj

W chwili wolnego czasu poszpachlowałem to co mogłem. Fronty czekają jeszcze, koncepcja głośników się zmieniła.
                  Na tą chwilę nie spieszę się z niczym. Frezy wykonam jak będę miał już głośniki. Wszystko na spokojnie - będzie kasa, będą głośniki oraz postępy prac
                  Naturalnie monitorki wyślę na pomiar.
                  Zastanawiam się nad dodaniem kolejnych wzmocnień góry oraz dołu obudowy.

Skomentuj

Jaki to gruby mdf? Front będziesz miał nakładany czy wpuszczany?

Skomentuj

Grubość płyty 18mm, front będzie nakładany. Patrzyłem wstępnie już i doskonale się zgrywa, pasuje. Teraz bez frontu głębokość - długość tych górnych oraz dolnych płyt wynosi 28.2 cm. Jak pukam słychać trochę zmianę dźwięku natomiast tam gdzie mam wzmocnienie to jak beton głuchy głos.

Skomentuj

Nie popadajmy w paranoje z tymi wzmocnieniami.... jest teoria, że poniżej 30 litrów i grubości ścianek 18 mm nie ma sensu dodawać bo i tak cała konstrukcja będzie sztywna. Tutaj masz 10 litrów więc tym bardziej bym się tym nie przejmował . To co masz w zupełności wystarczy (jest nawet na wyrost). Tak zapytam - jaka finalnie decyzja co do głośników? Co do pomiarów mogę Ci polecić Granta Audio - sprawdzone. Zresztą na forum jest wiele osób, które maja warunki i narzędzia do tego. Na pewno ktoś Ci pomoże. Wspomnisz moje słowa - to nie będzie ostatni projekt jaki zrobisz w tym roku (chyba, że barierą będzie kasa). Kibicuje projektowi jaki i tobie. Zaczynaliśmy w jednakowym czasie więc miło patrzeć jak się rozwijasz ;D (u mnie w niektórych przypadkach jest niedorozwój ale mimo wszystko do przodu).

W formie uzupełnienia - skoro fronty będzie frezował osobno (w tym też otwory). Od razu wklej sobie wytłumienie, będzie Ci łatwiej i dokładniej to zrobisz :)
                        Last edited by QidinAD; 29.09.2019, 22:22.

Skomentuj

Miałem w rekach obudowy monitorów Buchardt, grubość ścianek na oko 16mm, nawet na 18 nie wyglądało, a w środku ani jednego wzmocnienia...

Skomentuj

QidinAD głośniki, które chcę zastosować to SB15mfc30-8 + Peerless by Tymphany DA25BG08-06. Nie wiem czego mam się spodziewać po nich, najbardziej boję się brzmienia peerlessa czy warto będzie.
                            Projekt, który pokazał Oskar29 jest na bardzo podobnym głośniku o trochę gorszych parametrach pojemność wewnętrzna 8 litrów.
                            Różnice na plus dla 15mfc30-8, większy parametr VAS też może wpłynie na plus. Moja obudowa jest znacznie większa (ponad 10 litrów) a nie chciał bym by basik mulił do przesady. Nadal liczę, że coś basu będzie :biggrin:

Co do wzmocnień, dostałem szkołę przy pierwszej konstrukcji. Chciałem zrezygnować z wzmocnienia ale dużo osób negowało to, byłem uparty ale ostatecznie je wkleiłem. Nie żałuję zastosowania jego, obudowa jest na prawdę sztywna opukałem ją to w miejscu wzmocnienia głuchy głos. Na obudowie bez wzmocnienia można było grać jak na bębnie
                            Czy to ma jakiś wpływ na bas nie mam pojęcia ale jest czysto nawet przy pełnej mocy. Zdziwienie moje o tyle jest większe, że ten bas czuć mocno przy niektórych mocnych nagraniach a głośniki mają tylko 18cm i nie stoją blisko narożników pokoju, oczywiście to były takie testy
                            Last edited by Flip90; 30.09.2019, 10:45.

Skomentuj

Różnice na plus dla 15mfc30-8, większy parametr VAS też może wpłynie na plus
                              Od kiedy VAS jest parametrem wpływającym na brzmienie? Na jego podstawie nie można przecież nawet obudowy dobrać bo to tylko jedna z wielu zmiennych :p ? Jak masz brać już 15cm od SB to bierz albo aluminiowe albo nrx.

Skomentuj

Myślałem, że większy Vas to większa obudowa przy danej średnicy głośnika. Czy na to wpływ ma również dobroć głośnika oraz fs a może 10 innych parametrów dużo mówiących o możliwościach mechanicznych
                                Bardziej miałem na myśli podobne parametry a większy Vas dajmy na to 2 głośniki identyczne parametry ale różnica parametru Vas. Chodziło mi o wielkość obudowy nie o brzmienie.
                                Te aluminiowe czy też nrx lepiej sie sprawdzą w basie w tych 10 litrach z groszem?
                                Last edited by Flip90; 30.09.2019, 12:23.

Skomentuj

Ja kupiłem 2 zestawy (8 i 4 Ohm) do swoich projektów ale na zawieszeniu polipropylenowym i sobie chwalę :)

Skomentuj

Chce z pośród tych 15stek wybrać ten, który zejdzie niżej i zagra najlepiej basikiem mimo małego rozmiaru
                                    Dla sb15nrx30-8 producent podaję te 10 litrów @ 40 Hz ale nie ma danych f3.
                                    Który z nich najlepszy nie mam pojęcia.
                                    Last edited by Flip90; 30.09.2019, 13:34.

Skomentuj

Na basie mfc i nrx będą podobne bardzo ale nrx będzie lepszy (moim zdaniem) na średnicy. Aluminiowy będzie miał lepszy jakościowo bas i średnicę. Nie wiem czy zejdzie niżej ale będzie szybszy od w/w. Ogólnie jak cos brać z tych SB to moim zdaniem najlepiej aluminiowe. Tym bardziej że chcesz do tego użyć wysokotonowke która można spokojnie na tych ~2k ciąć.
                                      Last edited by Oskar29; 30.09.2019, 14:51.

Skomentuj

Oskar ale to nie musi brać tak drogiej kopułki żeby ciąć na ~~2k.

Skomentuj

Ten peerless jest drogi :p ? Bez przesady :) . Wiadomo że nie musi brać tak drogiej kopułki żeby na 2k uciąć ale jeśli tego peerlessa chce użyć to czemu by jej do końca nie wykorzystać?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X