Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini monitorki Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Jaką średnicę ma bolec od cyrkla?
    Trochę cienki...
    Jak został przytwierdzony do cyrkla? spawany?
    Wrzucisz fotkę?

Skomentuj

Ten cyrkiel to rzeźba
      Materiał blacha grubości 2,5mm, bolec od cyrkla ma średnicę 2,5mm jest to ucięty gwóźdź cienki ale sztywny, przyspawany oszlifowany.
      Nie jest to bardzo eleganckie ale frezowałem z dobrym efektem :biggrin:

Last edited by Flip90; 23.10.2019, 20:30.

Skomentuj

Spasowałem ostatecznie głośniki oraz zrobiłem otwory mocujące :) Nie wiedziałem, że będą już w nich uszczelki dla szczelności. Wydają się cienkie ale mają minimum 0.5mm. Frezowałem głębiej 0.3mm ale i tak musiałem poprawić troszkę głębiej.
        Ogólnie jestem zadowolony, szerokość frezów idealna :)

Last edited by Flip90; 26.10.2019, 12:56.

Skomentuj

Kolejny mały postęp do przodu przed wysłaniem na pomiar zagruntowałem obie obudowy. Ewentualne poprawki, kolejne gruntowanie, dogładzanie papierem wodnym oraz lakierowanie będę robił po pomiarze.:)

Skomentuj

OK. Tak zapytam do kogo wysyłasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
              Tak zapytam do kogo wysyłasz?
              Prawdopodobnie Granat audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                Prawdopodobnie Granat audio.
                Podeślij rezultaty bom ciekaw tej wysokotonówki :) . Zanim ja ją przemierzę to jeszcze trochę minie a jestem ciekaw jak to w realu wygląda :) . Szkoda że nie zrobiłeś jej lekko do boku żeby zniwelować dyfrakcję...ale i tak jestem ciekaw :) .

Skomentuj

Flip będzie ok akurat o to możesz być spokojny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                    Podeślij rezultaty bom ciekaw tej wysokotonówki . Zanim ja ją przemierzę to jeszcze trochę minie
                    Też mi się jeszcze zejdzie z tym, niedlugo święta a chce też zrobić standy także myślę pierwszy kwartał nowego roku by posłuchać dwuch

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                    Szkoda że nie zrobiłeś jej lekko do boku żeby zniwelować dyfrakcję...
                    Nie wiem jak to zjawisko się ujawnia i czy daje się odczuć, wspominał mi o tym QidinAD ale nie uwzględniłem tego a szkoda... Przy kolejnej konstrukcji postaram się to poprawić.

Skomentuj

Monitory są już po pomiarze. Wygłuszenie powędrowało tylko na tylną ściankę, wewnętrznie zostało 10 litrów z groszem. Strojenie obudowy uplasowało się na równe 50hz. Podział w okolicach 2khz.
                      Dzisiaj miejsca, które trzeba było jeszcze dopieścić zaszpachlowałem szpachlą samochodową finisz. Po dotarciu zostało jej znikomo a powierzchnia gładziutka :)
                      Nałożyłem kolejny raz podkład, prawdopodobnie powtórzę jeszcze tą operację by było co gładzić na glanc bez miejscowych przetarć.
                      Jak dotąd nie zauważyłem efektu klawiszowania w poprzedniej konstrukcji następnym razem by było bardziej profesjonalnie zastanowię się np. nad hdf pod kątem 45 stopni.

Mam już wstępny projekt standów, które będą prawdopodobnie czarne, wysokość 78 max 80 cm.

Last edited by Flip90; 13.11.2019, 11:24.

Skomentuj

Masz pomiar?

Skomentuj

Masz pomiar?
                          Niestety mam tylko schemat elementów zwrotnicy, pomiar nie zapisany. Udało mi się tylko dowiedzieć, że strojenie 50hz podział w okolicach 2khz. Na wysokie tony jest jedna pułapka zmniejszająca jakiś zakres podbicia. W sumie mam jakiś niedosyt...
                          Musiał by ktoś je zmierzyć jak będą już gotowe
                          Last edited by Flip90; 13.11.2019, 12:54.

Skomentuj

Kolejny mały kroczek do przodu, polutowałem zwrotnice. Do tego celu użyłem zwyczajnych elementów i zrobiłem to na płytce ze sklejki.
                            Jak dotąd nie spotkałem się jeszcze z tak dużą wartością cewki, którą ze względu na dużą rezystancję oraz wielkość postanowiłem zastosować na rdzeniu.

Skomentuj

Jedna już dzisiaj złożona, druga prawdopodobnie na weekendzie :) Ogólnie wyszło lepiej jak poprzednia moja pierwsza konstrukcja. Pod światło pod kątem nie widać przebarwień zmian struktury ogólnie super :biggrin:
                              Porównania oraz dźwiękowe wrażenia opiszę po dłuższym osłuchaniu w weekend.

Skomentuj

Podeślij rezultaty bom ciekaw tej wysokotonówki

Do tej pory miałem do czynienia z dwoma głośnikami wysokotonowymi, które mogłem porównać bezpośrednio do siebie i testować.
                                Brzmienie stx jest rozmyte małej rozdzielczości brak detali jak przez szmatke, bas mało kontrolowany brak twardszego pukniecia.

Porównanie brzmienia monitorów Sb15mfc30-8 plus Peerless da25bg08-06.
                                Spójny bardziej zwarty bas, w żadnym wypadku nie brakuje uderzenia czy też zejścia przy tym rozmiarze woofera, na słuch jest bardziej punktowy co przeklada się na jego efektywne lepsze nie męczące brzmienie.
                                Średnie tony oraz górka pasma dużo wiekrzej rozdzielczości nie brakuje detali czy też przestrzeni jest bardzo wyraźnie, wysokie tony podobają mi się - głośnik trafiony w moje ucho. Monitor dokładnie oddaje wyraziste brzmienie wokali i instrumentów. :)
                                Cieżko mi jest opisać ale te utwory, które grały lipnie na stx nabrały wyrazistości czy też rozdzielczości jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Myślałem do tej pory, że to utwór ma słabą jakość a to stx mało wyraźne brzmienie.
                                Last edited by Flip90; 22.11.2019, 21:01.

Skomentuj

Udało mi się zrobic troszkę lepsze zdjęcie jeszcze za widoku tak na raty. Było warto włożyć tyle pracy.

Skomentuj

Ja też po przesiadce z stxow na SB doznałem szoku ,ogromna różnica , chcoisx w cenie również spora :p widać Ci klawisz ? , niewiem jak Ty ale ja tak mam ,że choć niewiem jakby mi się podobało to i tak zaraz chce coś zmieniać i uczyć się rzeźbienia dalej :)) i słuchać więcej ,porównywać itp... ,to choroba jakaś chyba nie sklasyfikowana... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                                      widać Ci klawisz ?
                                      Nie ma klawiszowania, w lato robiłem stx wkręty, klej tak samo 2 rodzaje szpachli i do tej pory też nie pojawiło się.

niewiem jak Ty ale ja tak mam ,że choć niewiem jakby mi się podobało to i tak zaraz chce coś zmieniać i uczyć się rzeźbienia dalej ) i słuchać więcej ,porównywać itp... ,to choroba jakaś chyba nie sklasyfikowana...
                                      Ja mam tak samo kiedy już zrobię brakuje mi czegoś, musi być konstrukcja w trakcie montażu bym mógł popatrzeć stopniowo przejść do kolejnego etapu.
                                      Jak nie choroba to duże zainteresowanie w tym kierunku :biggrin:
                                      Last edited by Flip90; 23.11.2019, 17:48.

Skomentuj

Muszę popracować jeszcze jak uniknąć klawiszu, mimo hdfu i równania frezarka ,wyszedł mi :/ szpachla dużo szpachli ..:)

Skomentuj

Muszę popracować jeszcze jak uniknąć klawiszu, mimo hdfu i równania frezarka ,wyszedł mi :/ szpachla dużo szpachli ..:)
                                          Sezonowanie materiału.
                                          U mnie z braku czasu paczki grają tak z minimum pół roku w gołej MDF w suchym/grzanym pokoju i pod fornirem klawisza nie widać.
                                          Kwestia zmiennych warunków.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X