Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA-761 kolumny wg Troelsa Gravesena

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zastanawiam się także nad przeniesieniem portu basu z przodu głośnika lub zmianą na port lampowy. Co myślisz?

im also thinking of moving the bass port to the front of the speaker or changing for tube port, what are you thoughts?

Skomentuj

dzięki za radę, myślę, że dostanę oba i zobaczę, czy słyszę różnicę, ponieważ cewka o małej średnicy jest bardzo tania. przekażę sprawozdanie z moich ustaleń.

thanks for the advice, i think i will get both and see if i can hear a difference as the small gauge coil is very cheap. i will report back on my findings.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
      Yes, you should change the coil 0.33 mH, to 0.8mm wire, cross coil or litz coil. Read about the skin effect.

https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect

Read about litz coils.

http://www.jantzen-audio.com/litz-wire-coil/
      dzięki za radę, myślę, że dostanę oba i zobaczę, czy słyszę różnicę, ponieważ cewka o małej średnicy jest bardzo tania. przekażę sprawozdanie z moich ustaleń.

thanks for the advice, i think i will get both and see if i can hear a difference as the small gauge coil is very cheap. i will report back on my findings.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
        Dobrze byłoby wymienić te cewki dla tweetera i rdzeniową. Sygnał o częstotliwości 20 kHz wnika w przewodnik na głębokość 0,46 mm, co wskazuje na maksymalną grubość drutu cewki 0,9mm, jednak 0,7-0,8 mm będzie optymalne. To samo dotyczy kabli miedzy zwrotnicą i tweeterem, optymalne są solid core o średnicy 0,5-0,7 mm. Cewkę rdzeniową najlepiej na drucie 1,6 lub 1,4 mm, to samo dla midwoofera tylko powietrzną. Napisz do sklepu z prośbą o wymianę, nie powinni robić problemu.

Na bas 000-2438 lub 000-2109. Na wysokie 000-1835 lub na wypasie 000-7676.

- - - - - aktualizacja - - - - -

We haven't built those speakers yet.
        Napiszę do sklepu, zobaczymy czy wymienia. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Widze, ze temat zrobił się międzynarodowy :)

Skomentuj

Chciałem dziś kupić midwoofery do tego projektu i doznałem szoku wchodząc na stronę pewnego sklepu. Niestety w innych jest jeszcze drożej. MW19P-8 były niedawno za 472 zł, dziś kosztują 569 zł. Z mniejszymi MW16P-8 niestety podobna sytuacja. Gwizdki TW29RN też droższe o kilkadziesiąt zł, na szczęście kupiłem już jakiś czas temu. Euro podrożało o 8%, a podwyżki na poziomie 20%, masakra jakaś! :o:mad:

Skomentuj

Tanio nie będzie :( troszkę żałuję że nie wybrałem 3 drożcznego YB Audio Zephyr LE.

Skomentuj

Czesc,
                z powodow finansowych nie jestem w stanie zlozyc kolumn. To co mam chętnie odsprzedam. Obudowy w cenie okolo 200zł, a czesci do zwrotnicy w cenie okolo 300zl.
                Last edited by Slawek_B; 28.01.2022, 12:05.

Skomentuj

Głośniki faktycznie bardzo podrożały, sam się zastanawiam czy warto je kupić i zrobić ten projekt.

Jeszcze ciekawostka, ze strony Troelsa zniknęły wartości elementów ze schematu. Projekt nie jest już darmowy :o

Skomentuj

Internet na szczęście nie zapomina i schematy nadal można znaleźć, nie tylko na forum.
                    W takich pieniądzach można zrobić zdecydowanie lepsze projekty, grające porządnym basem i bez paskudnego stopniowania frontu.
                    Taka moja opinia
                    Last edited by piotreq123; 01.02.2021, 22:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                      Internet na szczęście nie zapomina i schematy nadal można znaleźć, nie tylko na forum.
                      W takich pieniądzach można zrobić zdecydowanie lepsze projekty, grające porządnym basem i bez paskudnego stopniowania frontu.
                      Taka moja opinia
                      Stopniowanie frontu zapewnia zgodność czasową przetworników, piękne nie jest. Znasz lepsze projekty z filtracją pierwszego rzędu i wyrównaniem czasowym, to podaj proszę namiary.
                      Last edited by Ibmacir; 02.02.2021, 19:14.

Skomentuj

Czaruję...
                      X