Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000

Skąd takie głośniki w projekcie ?
    Po odsłuchach konstrukcji z SB12CAC i SB29RDC, która mnie się spodobała, ale nie grzeszyła basem, przyszła pora na większego brata.
    Do kompletu na podobnym poziomie cenowym słynny D2608 ( HDS tweeter).
    Zestaw ma być lepszym hi-fi może nawet wstępem do hi-endu.

Po wstępnych odsłuchach w obudowie testowej mogę już powiedzieć, że może konkurować z moim zestawem 3D.
    Zestaw generuje zaskakująco dużo basu jak na takiego malucha.
    Mogę go porównać z Fountekiem FW168 +TW030WA07 w zestawie, z którym to zdecydowanie wygrywa SB17CAC+D2608.
    Z kolei w porównaniu do 3D ( SB23NRX+SatoriMR13+Satori TW29RNB ) wg mnie , już nie ma tak dużej różnicy jakościowej ( przynajmniej w przy średnich poziomach głośności) , ale oczywiście 3D jest wg mnie lepsze.
    Kosztowo jednak różnice są już jednak istotne - 3D będzie chyba ponad 2x droższe niż 2D, które właśnie powstaje.

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Mogę go porównać z Fountekiem FW168 +TW030WA07 w zestawie, z którym to zdecydowanie wygrywa SB17CAC+D2608.
    Akurat mnie to nie dziwi. Mam oba tweetery osłuchane i zdecydowanie moim zdaniem wygrywa hds, a rożnica nie jest tylko subtelna a znaczna. Jak to można najprościej ująć hds brzmi naturalniej, ma więcej na górze, jest bardziej otwarty i przestrzenny. To zacny głośnik którego słucha się z przyjemnością.

Skomentuj

Słuchałem hdsa ,w tych pieniążkach super głośnik , gdybym robił jeszcze raz od zera moje 3 drogi na 23 cac 15 cac to wybrałbym teraz hdsa na górze , koszt niewielki ,a głośnik bardziej kompletny ,rdc gra dobrze już nie rozpisując się ,nic nie psuje , ale brakuje mu otwartości ,która to HDS ma , z cac który jest również otwarty na srednicy ,powinien wyjść ciekawy zestaw :)

Chociaż masz 17 nie 15, więc niewiem jak ona wypada względem 15

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie. Masz już jakiś projekt obudowy?
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Obudowa w trakcie sklejania . Myślałem o pochylonej przedniej ściance ale w Castoramie nie chcieli pociąć pod kątem, więc zostałem przy prostej obudowie.
          Kolumny będą stały na szafce pod telewizorem który wisi na ścianie.
          Planuję, że kolumny będą stały na szafce odchylone trochę do tyłu, tak aby promieniowały dźwiękiem w uszy słuchaczy.
          Planowane rozmieszczenie głośników na froncie poniżej.
          Wysokotonowy położony asymetrycznie, dodatkowo asymetrycznie BR na dole , lekko po przekątnej.
          1 wzmocnienie pomiędzy głośnikami.
          Przód ma wymiary 400x210 mm.
          Druga kolumna będzie miała rozmieszczone głośniki po przekątnej ale na przeciwnych rogach ( w drugą stronę).
          Może BR dać bliżej ścianki bocznej ??

Planowane jest położenie forniru.
          Dawać jeszcze płytę HDF na obudowę, czy może wystarczy szlifowanie plus zagruntowanie farbą polepszającą przyczepność ?
          Last edited by wiesiek9990; 03.09.2020, 11:40.

Skomentuj

Zawsze możesz pochylić na kolcach...
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Planowane jest położenie forniru.
              Dawać jeszcze płytę HDF na obudowę, czy może wystarczy szlifowanie plus zagruntowanie farbą polepszającą przyczepność
              Hdf lepiej dać. Pod światło po czasie będzie widać gdzie są łączenia płyt.
              Lepszym rozwiązaniem było by front, tył oraz górę wkleić pomiędzy boczne ścianki obudowy i hdf dać prznajmniej na front i górę obudowy. Teraz jak dasz hdf na boczne to monitorki pogrubieją o +/- 6mm będą szerokie. Mi podobają się wąskie fronty. Zrobiłem kiedyś obudowy na 23cm szerokości i wyglądały wizualnie nie najlepiej a głośnik był 181mm. Były wizualnie bardzo duże.
              Last edited by Flip90; 03.09.2020, 12:13.

Skomentuj

Masz rację Filipie. Chyba zrobię budy od nowa, tak żeby HDF połozyć na przód. Nie jest to jakiś duży koszt.

Skomentuj

Jak będziesz miał płaską ściankę, to możesz spróbować zrobić filtrację LR2, z użyciem mostka LC
                  https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post541764

To wcale nie jest jakieś trudne i skomplikowane. :)

Nie musisz wtedy pochylać obudowy lub robić skośnych ścianek aby mieć filtrację Linkwitz-Riley II rzędu. Zgranie fazowe zrobisz elektrycznie.
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dzięki. Ciekawy pomysł z mostkiem LC ( czyżby to linia opóźniająca ?).

Jednak udało się jeszcze coś nowego wymyśleć ( myślałem że temat opóźnień to już temat zamknięty - albo przesunięcie fizyczne na obudowie czyli brzydki uskok, albo filttry wysokich rzędów).

Po sklejeniu obudowy szer 21 cm/40 wysokość dochodzę do wniosku że jednak będzie zbyt szeroka - obecnie wygląda chyba zbyt potężnie.

Przymierzam się do 19,5/40 cm , powinna wyglądać już lżej, dodatkowo inaczej cięte będą formatki. Temat idzie wolno , ciagły brak czasu na hobby :)

Last edited by wiesiek9990; 08.09.2020, 21:04.

Skomentuj

Ciekawy pomysł z mostkiem LC
                      Ciekawy ale nie do tych głośników. One kompletnie nie nadają się do łagodnych filtrów. Paweł jakoś ostatnio się trochę zapętlił i wszędzie dawałby LR2 :)

Skomentuj

Niby dlaczego się nie nadają? Za twarda membrana?

Skomentuj

NAC,NBAC,CAC to z grubsza te same głośniki, o podobnej sygnaturze brzmienia. Jak odpalisz go solo, bez zwrotnicy, to od razu słyszysz, że to twarda, metalowa membrana, która sypie swoim charakterystycznym dźwiękiem. To nie jest mały, czy średni Satori, który bez zwrotnicy, w ręce gra przyzwoicie i dlatego nadaje się do łagodnych filtrów. Jak te metalowe SBA puścisz takim łagodnym filtrem, to one nadal będą sypać tymi rezonansami. Oczywiście komuś może odpowiadać taka prezentacja. Co innego mniejsze modele 15 i malutkie 12. One graja już inaczej i można z nimi próbować łagodniejszych filtracji, chociaż moim zdaniem 15 tez powinna być filtrowana ostrzej, ale opcja prostych filtracji jest kusząca, szczególnie przy bardziej ekonomicznych projektach.

Dla mnie te głośniki są świetną propozycja do klasycznego układu d'appolito, w którym niejako z automatu filtr musi być odpowiednio stromy, dzięki czemu dostajemy bardzo małe zniekształcenia i świetne, punktowe źródło dźwięku.

Skomentuj

To trzeba zmienić głośniki, bo LR4 to zło.

A poważnie, to faktycznie, trudno odmówić Ci racji w tym przypadku. Ceramika CAC nie słyszałem, ale aluminiaka bez filtracji już tak... :mad:

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                              Nie ma nic gorszego od fanatyzmu, nawet zwrotnicowego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                :) . Nie jest źle , w obudowie testowej głosniki już grały.
                                Jak na taki mały zestaw to jestem w sumie zaskoczony zwłaszcza jesli chodzi o bas - grają prawie jak podłogówki 3D.
                                Zastosowana filtracja LR4.

Skomentuj

Nice project!
                                  How does the hds tweeter stands against the satori?

Skomentuj

Jak dla mnie HDS jest bardzo dobrym tweeterem. Moim zdaniem jakość dźwięku jest na poziomie Satori.
                                    Należy jednak również wziąć pod uwagę sposób aplikacji głośnika w zestawie.
                                    Satori przynajmniej, ten którego używam w zestawie 3D - TW29RN-B ma sporo więcej "powietrza", które dla jednych jest OK, a innych drażni.
                                    HDS nie jest tak "napowietrzony", ale jest za to znacząco tańszy .

Poniżej 1 sztuka obudowy.
                                    Ostatecznie zrezygnowałem z wersji obudowy o szerokowsci 19 cm na rzecz poprzedniej wersji.
                                    Aby kolumna była bardziej smukła krawędzie sfazowałem. Dodatkowo na froncie obudowy inny kolor forniru ( heban) .

Last edited by wiesiek9990; 13.09.2020, 21:20.

Skomentuj

Jaką metodą kleisz i obcinasz fornir? Czy jest już zabezpieczony - wykończony?

Skomentuj

Surowy fornir modyfikowany kleję na żelazko. Klej Pattex do drewna cienko smarowany za pomocą wałka na mdf oraz na formatkę z forniru.
                                        Po przeschnięciu około 5-10 minut, prasuję fornir żelazkiem. Potem obcinam nadmiar forniru nozykiem do tapet. Potem szlifuję delikatnie szlifierką z papierem 120.
                                        Potem lakierowanie, szlifowanie 120, lakierowanie, szlifowanie delikatne i lakierowanie aż efekt będzie OK.

dlaczego pozostałem przy 21cm, otóż Fi głosnika od wewnątrz to 145 mm. na boczne ścianki daję tłumienie 10 mm na 1 bok i 10 mm na drugi , więc w sumie wyjdzie 165 mm.
                                        Do tego dochodzą 2x18mm scianki =36 mm, więc wg mnie minimalna szerokość kolumny to 201 mm . Czyli na styk mogłaby być szerokość 200 mm.
                                        Last edited by wiesiek9990; 14.09.2020, 14:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X