Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way Audax TW25A28 + Scan Speak M18 + 2xSB MW19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way Audax TW25A28 + Scan Speak M18 + 2xSB MW19

Przestawię tak pokrótce nową powstającą konstrukcję. Po tym jak okazało się, że żona z projektantką obcięły mi z powierzchni salonu ok.5 m2 i kolumny opisane w wątku: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-Satori-TW29BN okazały się nieco za duże do mojego pomieszczenia musiałem je sprzedać. W czasie podejmowania decyzji o tym co ma powstać zbudowane zostały dla mojego brata te kolumny: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...13-Satori-MW19
    Obie te konstrukcje pokazały mi pewne problemy, których chciałbym uniknąć w nowych paczkach. Najważniejsza z nich to ta, że słucham teraz stosunkowo nisko i przy odległości ponad 3m od kolumny i wysokiej paczce z wysoko umieszczonym tweeterem i pochylonej mocno do tyłu jestem zdecydowanie poza osią tweetera. Ponadto wybór średniaka - MR18 wymusiłby bardzo mocne pochylenie kolumny celem zgrania fazowego.
    Więc po długich rozmowach z LuSzTim postanowiłem zastosować kolumnę pionową z przesunięciem mechanicznym - czyli zagłębieniem wysokotonówki. To tego, na podstawie opinii Krzyśka i jego doświadczeń, z jednego ze strojonych projektów, przyjąłem układ ze średniakiem na samej górze.
    Teraz dobór głośników:
    - SB MW19 moim zdaniem idealnie nadaje się na sekcję basową do kolumny. Oczywiście nie zejdzie tak nisko jak większe woofery ale gra szybki, ładny bas i można go stosunkowo wysoko podzielić jeśli zajdzie taka konieczność. Po odsłuchu konstrukcji brata brakowało mi w 24,5 m2 (wysokich na 3m - przez co o dużej kubaturze) nieco "masy" dźwięku więc postanowiłem dać parę 2x19 cm. Ponadto kupiłem je jeszcze poniżej 500 zł za sztukę, więc tak już zostało.
    - wysokotonowy - lubię kiedy góra się "skrzy" - niesie dużo szczegółów i ma nieco zadziorności. W mojej konstrukcji na berylowym SB brakowało mi nieco "zadziorności", miała to bez wątpienia Bliesma T32A w brata paczkach. Chciałem by konstrukcja była w miarę ekonomiczna i pod długich konsultacjach wybrałem Audaxa tytanowego. Paczka jest tak zaprojektowana, że w dowolnym momencie mogę włożyć dowolny wysokotonowy do 105 mm średnicy - czyli w zasadzie większość tego co jest na rynku,
    - średniakiem pierwotnie miały być PHL 1120, ale niechcący trafiła się para SS M18, które Krzysiek ocenił jako bardzo dobry głośnik, więc je przytuliłem i zamieszkały już u mnie Rozwiązało to problem mało kształtnego kosza PHL i zapewnia lepszą spójność kolorystyczną membram głośników.

Teraz kiedy dobór głośników i ich układ był znany pojawił się problem projektu wzorniczego kolumn. Dodatkowym utrudnieniem była kwestia tego, że kolumny miały być lakierowane - w związku z tym musiały mieć taki układ ścianek i klejenia, by nie było widać klawiszowania. Po długich bojach Krzysiek podpowiedział mega ciekawe rozwiązanie ze specjalnym filcem. Wiedząc, że mogę liczyć na takie rozwiązanie problemu z dyfrakcją wysokotonówki, przyjąłem kolumny Marten Mingus jako luźną inspirację co do kształtów mojej nowej konstrukcji. Do tego kilka moich patentów i powstaje właśnie to co powstaje. Drewniane "czapeczki" oprócz estetyki zapewniają zamaskowanie klawiszowania MDF, tam gdzie mogło by być ono widoczne.

Przekrój pionowy kolumny i układ ścianek zapewniający uniknięcie klawiszowania:

Układ wzmocnień i widok sklejonych ścianek od góry:

Projekt jednego z najważniejszych elementów tej kolumny autorstwa LuSzTiego:

Kolumny na różnych etapach powstawania - robota Marcina https://www.facebook.com/Loudspeaker...9484427080103/ :

Obecnie mogę być z nimi tylko duchem ale cieszy moje serce to co obserwuję i widzę, że mój zamysł przeradza się w ciało :)
    Last edited by jaro4444; 18.10.2020, 11:17.

Szykuje się bardzo ciekawy projekt. Audax to bardzo fajny głośnik, jednak ma spory rezonans w okolicy 26 kHz i niestety potrafi to dokuczać przy odsłuchu. Warto to wyciąć, dokładną częstotliwość można łatwo ustalić mierząc impedancję kolumny w Limp. Można się bardzo dokładnie wstrzelić w rezonans, kupując trochę większą cewkę i ją powoli odwijać do uzyskania potrzebnej częstotliwości. Wszystko można na bieżąco sprawdzać pomiarem impedancji, nie jest potrzebny system pomiarowy powyżej 20 kHz.

Skomentuj

Lepiej powiedz skad te sztachety masz ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Lepiej powiedz skad te sztachety masz ;-)
        Tomek z Sosnowca :flapper:

A tak poważnie to podam Ci przepis skąd sobie takie zrobić - jedziesz do hurtowni z podłogami egzotycznymi, szukasz deski litej albo parkietu miń. 19 mm grubej. Potem obcinasz pióro i wpust na heblarce zbierasz tyle, by zlikwidować frezy rozprężne albo klejołapacze na spodzie deski. Potem z tego robisz klejonkę, szlifujesz na szlifierce taśmowej do dużych płaszczyzn i już :) Wychodzi przeważnie taka ok. 16 mm grubości z deski 19 mm.
        Mi akurat zostało parę desek po projekcie na 18 cm Usherach i teraz doczekały się użycia. Poniżej widzisz jak układałem np. parkiet lakierowany z orzecha amerykańskiego i deski z palisandru tak by powstały odpowiednie układy słojów. Parkiet jak jest lakierowany to nie przeszkadza - szlifierka taśmowa to zbierze.

Jakbyś chciał grubsze okładziny to w składzie z egzotykami mają deski 2". Po oheblowaniu można robić z nich klepki ok. 45-47 mm szerokie. U mnie V-fuga ma tylko 45 stopni, dlatego albo robi się ją frezem stożkowym po sklejeniu, albo przed sklejeniem fazuje krawędzie deski na kąt 22,5 stopnia na głębokość ok. 3-4 mm.

Z tego orzecha mam sklejone 4 deski o wymiarze ok. 60x30 cm ale bez V-fugi :cool:
        Kiedyś może wykorzystam je na ścianki boczne w monitorach np. podobnych do tych, ale ładniejszych stylistycznie. Choć jest to zagrożone bo żona zażądała bym wyciął z nich deskę do serów :o

Niektóre egzotyki są wredne w obróbce, tłuste i nawet trujące - tak jak palisander. Dużo łatwiejszy jest orzech amerykański, amazoque, afromozja, zebrano. Jak dobrze poszukasz to są też pięknie usłojone i po oleju są śliczne.
        Last edited by jaro4444; 18.10.2020, 20:47.

Skomentuj

W sumie spoko sposób.
          Ładne

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
            Projekt jednego z najważniejszych elementów tej kolumny autorstwa LuSzTiego:

Jak będzie wykonany ten element ?
            Kilka warstw wycinane na CNC ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
              Jak będzie wykonany ten element ?
              Kilka warstw wycinane na CNC ?
              Pewnie kanapka z filcu. Coś jak w monitorach Lipińskiego.

Skomentuj

Nie na temat...

Niektóre egzotyki są wredne w obróbce, tłuste i nawet trujące - tak jak palisander
                Albo iroko. To wyłączyło mnie z oddychania nosem na 3 tygodnie a sam nos zamieniło w kran, pył czuć z daleka aż blokuje oddech. Oczywiście to wszystko jak sie ma doczynienia z hurtowymi ilościami przy obróbce.

Wychodzi przeważnie taka ok. 16 mm grubości z deski 19 mm
                Czemu aż tyle odchodzi?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
                  Nie na temat...

Albo iroko. To wyłączyło mnie z oddychania nosem na 3 tygodnie a sam nos zamieniło w kran, pył czuć z daleka aż blokuje oddech. Oczywiście to wszystko jak sie ma doczynienia z hurtowymi ilościami przy obróbce.

Czemu aż tyle odchodzi?

"Potem obcinasz pióro i wpust na heblarce zbierasz tyle, by zlikwidować frezy rozprężne albo klejołapacze na spodzie deski." - ile ma rowek odprężny? :>
                  Last edited by jaro4444; 24.10.2020, 10:46.

Skomentuj

Ale wtopa No tak, nacięcia.

Skomentuj

Prace postępują non stop. W sobotę Marcin kładzie lakier a na dziś dokończył nóżki

Skomentuj

Skąd takie nóżki ? Wygladają jak od amplitunera :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                          Skąd takie nóżki ? Wygladają jak od amplitunera :)
                          Wyglądają jak uchwyty punktowe do szkła

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                            Wyglądają jak uchwyty punktowe do szkła
                            Bo to są mocowania punktowe do szkła. Najlepsze są takie z inoxy, fi 40-50 w zależności od wielkości kolumn. Środek dorabia się z MDF. Płaskownik dajesz do tego 10x20-25 mm i masz gotowe nóżki.

Skomentuj

Bo to są mocowania punktowe do szkła. Najlepsze są takie z inoxy, fi 40-50 w zależności od wielkości kolumn. Środek dorabia się z MDF. Płaskownik dajesz do tego 10x20-25 mm i masz gotowe nóżki.
                              Można by pomyśleć o podkładkach z gumy lub jakiegoś elastomeru, żeby ograniczyć przenoszenie drgań.

Skomentuj

Pod nóżkami będą krążki z filcu technicznego i dają radę. Jak kleiłem ten płaskownik ze zdjęć do czarnego MDF to dawałem cienką warstwę kleju do szyb w akwariach. Robi dobrą robotę. Postawienie kolumny na takich nóżkach mega zmniejsza drgania względem bezpośredniego postawienia paczki na podłodze.

Dobrze też sprawdzają się takie silikonowe, przeźroczyste, duże podkładki jak stosuje się do montażu szyb. Nie brudzą jak guma i ładnie amortyzują.
                                Last edited by jaro4444; 29.10.2020, 17:43.

Skomentuj

Witam wszystkich zainteresowanych tematem. Mam pytnko do jaro4444, Jaki jest koszt na gotowo takich paczuszek z filcowa kanapka i orginalnymi stopami?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                    o podkładkach z gumy lub jakiegoś elastomeru
                                    Jak dasz z filcu to można przesunąć i odkurzyć pod spodem. U mnie pod kolumnami regularnie się kłaki kurzu zbierają..

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      Jak dasz z filcu to można przesunąć i odkurzyć pod spodem. U mnie pod kolumnami regularnie się kłaki kurzu zbierają..
                                      Jasne, mnie chodziło o podkładkę pomiędzy talerzykiem aluminiowym i czarną stopką.

Skomentuj

Żeby nie było, że temat umarł. Na razie zdjęcia robocze, ostateczny koniec robót przy obudowie przewidywany na koniec stycznia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X