Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt znaleziony w necie na jakiejś niemieckiej stronie... Lampy: na wejściu ECC83, lampy mocy KT88 i dodatkowo magiczne oczka na EM80(u mnie odpowiedniki 6E1P). Z czasem jak opanuje parę rzeczy to przerobię pcb(dodam przede wszystkim opóźnione załączanie napięcia anodowego i może klika innych bajerów- może nawet zrobię tutorial coś na wzór tych z audiotonu)
    Zamieszczone przez marian
    ile cały wzmak wyniesie :)
    Nie wiem kwestia użytych elementów itd... W 1000zł za elektronikę się powinienem zmieścić- dużo taniej się nie da ale drożej jak najbardziej(choćby lampy można kupić 2 i nawet 3 razy droższe) tak samo z trafami czy drobnicą ale voodoo mnie nie interesuje(z czasem może coś potestuję z kondami na wejściu)

[ Dodano: 2010-09-29, 22:22 ]
    Zamieszczone przez Jq
    Ja mam 2 x 1800 uf przy 400V i diody bez problemu to znoszą od roku.
    a jakie masz diody bo nie pamiętam? u mnie siedzą 1n4007

Skomentuj

Bez problemu wytrzymają, trafo przy tym napięciu nie ma takiej mocy aby uszkodzić diody. Dobry kondensator masz , nie wiem skąd ale nowy taki pewnie fortunę kosztuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
        Bez problemu wytrzymają, trafo przy tym napięciu nie ma takiej mocy aby uszkodzić diody. Dobry kondensator masz , nie wiem skąd ale nowy taki pewnie fortunę kosztuje.
        kupiłem używany i myślę że za grosze. To chyba tego konda jednak zostawię, najwyżej coś dupnie to wtedy go wymienię :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          Mam nadzieję że bezie fajna, zbyt droga zabawa żeby potem miała być nie fajna :wink: Tego byczego konda jednak wywalę - trochę mnie poniosło i dałem 2200uF zamiast 330uF :twisted: Niby na plus że większa pojemność ale w rzeczywistości same problemy bo raz, że długo się będzie rozładowywał, a dwa to taka pojemność to duży prąd udarowy i diody by mogły nie wstrzymać(to mi uświadomił kolega z forum )
          Pojemności w filtrze nigdy za dużo :mrgreen: (chociaż 2.2mF to już sporo energii dla porównania w 1KW przetworce mam połowę tego na wejściu :) ) Dla bezpieczeństwa wymień te 1n4.. na większe 1n5408 (czy jakoś tak). Dodatkowo możesz wsadzić termistor rozruchowy NTC przed trafem ograniczy on udar prądowy przy włączeniu. Jakiś rez rozładowujący też by się przydał zostawianie naładowanego takiego konda może być nie bezpieczne.
          Projekt znaleziony w necie na jakiejś niemieckiej stronie... Lampy: na wejściu ECC83, lampy mocy KT88 i dodatkowo magiczne oczka na EM80(u mnie odpowiedniki 6E1P). Z czasem jak opanuje parę rzeczy to przerobię pcb(dodam przede wszystkim opóźnione załączanie napięcia anodowego i może klika innych bajerów- może nawet zrobię tutorial coś na wzór tych z audiotonu)
          Chyba wiem nawet który :)
          Nie wiem kwestia użytych elementów itd... W 1000zł za elektronikę się powinienem zmieścić- dużo taniej się nie da ale drożej jak najbardziej(choćby lampy można kupić 2 i nawet 3 razy droższe) tak samo z trafami czy drobnicą ale voodoo mnie nie interesuje(z czasem może coś potestuję z kondami na wejściu)
          Tylko na tafach wy. nie wato oszczędzać. Ogonowski robi na rdzeniach zwijanych tanio nie jest ale myślę że warto :) Z kondów ważne są elektrolity w katodach lampy mocy (C4, C10).

Grać na pewno będzie fajnie. Z KT88 będzie już sporo mocy więc piecyk powinien sobie poradzić z większością kolumn.

Skomentuj

A tego SET-a ile będzie mocy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
              Pojemności w filtrze nigdy za dużo :mrgreen: (chociaż 2.2mF to już sporo energii dla porównania w 1KW przetworce mam połowę tego na wejściu :) ) Dla bezpieczeństwa wymień te 1n4.. na większe 1n5408 (czy jakoś tak). Dodatkowo możesz wsadzić termistor rozruchowy NTC przed trafem ograniczy on udar prądowy przy włączeniu. Jakiś rez rozładowujący też by się przydał zostawianie naładowanego takiego konda może być nie bezpieczne.
              mogę dać softstart dla trafa... A diody też wymienię...
              Tylko na tafach wy. nie wato oszczędzać. Ogonowski robi na rdzeniach zwijanych tanio nie jest ale myślę że warto :) Z kondów ważne są elektrolity w katodach lampy mocy (C4, C10).
              trafa mam od 4pietro z allegro- tanie i dobre trafa.
              Z kondów ważne są elektrolity w katodach lampy mocy (C4, C10).
              jakieś przyzwoite mam...
              Grać na pewno będzie fajnie. Z KT88 będzie już sporo mocy więc piecyk powinien sobie poradzić z większością kolumn.
              ok 10W chyba będzie:)

Skomentuj

10W to właściwie spokojnie wystarczy dla każdej kolumny. Ciekaw jestem brzmienia , na pewno będzie inne niż tranzystorowe, te różnice dobrze słychać. Co do kondensatora zasilacza to ludzie kupują hi-end'owe wzmacniacze za 50 000zł i nie takiej dostają takiej filtracji. Ciekawi mnie też kto robi lepsze transformatory 4piętro czy Ogonowski.
                A właściwe to przecież tetroda więc będzie to "tetrodowiec" czy łączysz siatki na triodę ?

Skomentuj

dawno mnie tu nie bylo bo aparatu nie mialem...

tak wiec informuje ze aparat wrocil z naprawy :mrgreen:

tanie panele z allegro
                  poprosilem o sprawdzenie traf - oba sprawne
                  jedynie filtrow brak...

ceweczki :twisted:

regeneracja starych ZGC. jako ze maja wartosc sentymentalna to regeneruje w oryginale...
                  GDWK zregenerowane tym co mialem pod reka. od cursora oczekuje oryginalow

tanie "drewniane" kino domowe brata tesciow - od prawie samego poczatku maja spalone wysokotonowki :P

a tu GDMy ktore dostalem od UKAsza

Skomentuj

Bez problemu wytrzymają, trafo przy tym napięciu nie ma takiej mocy aby uszkodzić diody.
                    Nie chodzi o moc trafa tlyko jego impedancje wewnetrzna. Jak ma gruby drut i dobry rdzen to przy napieciu kilkaset V ładownaia pojemnosci 2200uF jest masakrycznym przedsiewzieciem, przy ktorym prad udarowy trwa nie kilk ms tylko kilkaset a ponad 1A to plynie przez kilka sekund co dla 1N4007 jest zabojstwem.
                    Dodatkowo w omawianym wzmacniaczu sa dodatkowe filty aktywne na mosfetach, wiec pierwszy kondensator moze miec nawet 100uF.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      nie wiem skąd ale nowy taki pewnie fortunę kosztuje.
                      http://allegro.pl/kondensator-impuls...252655729.html :smile:
                      [wygasnie]
                      Z używanymi elektrolitami,tao tak jak by gacie kupić z lumpexu niby wyprane ,a świadomość zostaje :)))

w kt88 nie poleca za dużych kondów ,a propo długiego rozładowania można dać bleede

Skomentuj

ok 10W chyba będzie:)
                        Może nawet z hakiem :)
                        Ciekawi mnie też kto robi lepsze transformatory 4piętro czy Ogonowski.
                        Ogonowski robi na lepszych rdzeniach a czy lepsze ?
                        Zamieszczone przez nowy1
                        Z używanymi elektrolitami,tao tak jak by gacie kupić z lumpexu niby wyprane ,a świadomość zostaje :) ))
                        Ja kupiłem 15000u/63v (demobil wojskowy) 10 sztuk za kilkanaście PLN lata produkcji 95-97 zmierzyłem na razie 6 wszystkie trzymają katalogowe parametry (pojemność, ESR, prąd upływu) Gwarantowana żywotność 350000h przy temp. 40 stopni (20000h przy 85 i katalogowym Ir = 25A !) spełniają ostre normy wojskowe nowy sztuka kosztuje 150-200 euro... opłaca się raczej.

Skomentuj

Ja kupiłem 15000u/63v (demobil wojskowy) 10 sztuk za kilkanaście PLN lata produkcji 95-97 zmierzyłem na razie 6 wszystkie trzymają katalogowe parametry (pojemność, ESR, prąd upływu) Gwarantowana żywotność 350000h przy temp. 40 stopni (20000h przy 85 i katalogowym Ir = 25A !) spełniają ostre normy wojskowe nowy sztuka kosztuje 150-200 euro... opłaca się raczej.
                          Może powiesz gdzie kupiłeś te kondy? Jakaś giełda czy co ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                            Nie chodzi o moc trafa tlyko jego impedancje wewnetrzna. Jak ma gruby drut i dobry rdzen to przy napieciu kilkaset V ładownaia pojemnosci 2200uF jest masakrycznym przedsiewzieciem, przy ktorym prad udarowy trwa nie kilk ms tylko kilkaset a ponad 1A to plynie przez kilka sekund co dla 1N4007 jest zabojstwem.
                            źle się wyraziłem, o to samo mi chodziło :wink: , ale sam mam w zasilaczu impulsowym kondensator 680uF zasilany bezpośrednio z sieci poprzez termistor NTC , niestety nie wytrzymał on i wybuchł po kilku miesiącach włączania, zrezygnowałem z niego i diody 3A wytrzymały, światło przygasało ale do wybuchu przez następne 3 lata nie doszło , jednak ostatnio dałem w szereg cermetowy 5W 1ohm rezystor aby nie kusić usterki no i światło nie przygasa prawie wcale podczas włączenia.

Idąc dalej tym wątkiem, dawno temu mostki selenowe w zasilaczach anodowych 250V z kondensatorem 100uF miały obciążalność 70-80mA i wytrzymywały start.
                            Oczywiście lepiej dawać zapas, nie ma sensu się wystawiać na awarię i latające w pokoju części obudowy mostka.

Kondensatory wojskowe i przemysłowe są super, po 30 latach potrafią być lepsze niż nowe markowe cywilne, a te niemarkowe to już w ogóle "szrot" jest.
                            Ja mam kondensator "ERIE" 50V z 70r. i obecnie ma nieco więcej ponad deklarowane 5000uF.

Skomentuj

Może nie DIYaudio ale też DIY i blisko audio :)

Stolik RTV :) zeby na nim stały monitorki i ampli a zamiast niego na biurku monitorek do pary :)

Skomentuj

Temat, który męczę (a on męczy mnie) od niemal roku. Obecna wersja to 18-AWX w TL'ce i szerokopasmówka BG13P z Visatona. Na AWX'ie II rząd, na BG13P I rząd + RLC, podział w okolicy 1kHz

Podkreślam, że design zewnętrzny obudowy "mocno testowy"
                                Dobór głośników i zwrotka już na bardziej zaawansowanym etapie.

Skomentuj

dabyl, Odpowiada Ci takie brzmienie z wypchnietymi niskimi wysokimi tonami ? Ogolnie roznica 10dB pomiedzy 500 a 5000 Hz musi byc slyszalna i to bardzo..... Taka prezentacja dzwieku bedzie bardzo meczaca dla ucha, szczegolnie, gdy juz dostarczymy z 1W . Chyba, ze planujesz odsluch pod katami wiekszymi niz 30st, wtedy to juz troche lepiej wyglada.

Skomentuj

pharoh, wykres zaczyna się od 100Hz i podziałka jest logarytmiczna. 500Hz wypada tuż przed "przegibkiem" (odległość 500Hz - 1kHz jest taka sama jak 1kHz - 2kHz ale to jest chyba oczywiste). Mój pomiar OnAxis to pomiar przy pomocy "standardowego" systemu pomiarowego i programu SW, w warunkach domowych z jakimś tam czasem bramki (chyba coś w okolicach 9ms z tego co pamiętam). Podobno taki pomiar jest wiarygodny powyżej ~600Hz - nie wiem na ile to prawda i jak to zweryfikować bo nie robiłem nigdy pomiarów w innych warunkach więc opieram się tylko na opiniach bardziej doświadczonych kolegów. Na każdym pomiarze wykonanym w ten sposób mam spadek w dole pasma. No a w przedziale 600Hz-21kHz wykres mieści się w zakresie ~6dB - ale o czym to niby ma świadczyć

A tak na poważnie - wykresy wykresami. Moim zdaniem pokazują głównie, że nie ma jakichś większych anomalii w paśmie i że impedancja nie spada za mocno i tyle. Słuchałem tego dopiero przez jakieś 2 godziny wczoraj wieczorem więc opinia pewnie mocno emocjonalna ale powiem Ci, że brzmi bardzo fajnie a zmęczenia dźwiękiem nie zaobserwowałem i nie wyłapałem raczej żadnych niechcianych podbić (TL'ka jeszcze czasami coś burknie ale mam ją jeszcze nie do końca dopracowaną). W poprzednich wersjach zwrotnicy próbowałem trochę obniżać zakres średnich tonów ale stwierdzam, że to co jest teraz bardziej mi odpowiada i jest optymalne dla muzyki, jakiej słucham i dla mojego ucha.

[ Dodano: 2010-10-01, 07:22 ]
                                    PS: oczywiście nie stwierdzam, że jest super i lepiej się nie da ale jednak kierunek oceniam jako właściwy

Skomentuj

Faktycznie pomiar z krótką bramką nie jest w pełni wiarygodny na najnizszych czestotliwosciach. Najniższa zarestrowana czestotliwosc na wykresie to jest własnie długość bramki, dla tego punktu doszedł jedne okres sygnału wiec generlanie bład moze byc duzy bo nie ma z czego uśrednić.

Jednak w pewnym sensie jest tam dużo prawdy. Aby sie o tym przekoanć ja robię pomiar farfield i wykonuję wygładzanie np 1/3 oktawy. Na szczegóły sie nie patrzy ale gólną linię trendu jak przebiega ch-ka. Generalnie taki pomiar bedzie bardzo prawdopodobny z tą różnicą, że nie ma na nim szczegółów.

Ten spadek który widzimy na basie może być błedem pomiarowym lub efektem baffle step. Ogólnie ch-ka nie jest zła i powinno grac przyjemnie chociaż faktycznie też mi sie wydaje że będzie dośc skąpo na basie :wink:

Skomentuj

dabyl A wrzuć jak możesz przebieg NF głośnika z odległości 1cm i odpowiedz "portu" (czyli końca tunelu) z tej samej odległości, oczywiście jak chcesz i możesz to zrobić....
                                        Polecam Ci program HOLMImpulse - bardzo fajny prosty programik do którego podłączasz tylko mic pod kartę i kolumnę pod wzmak i ściąga ch-ke następnie możesz w okienku "impulse respons" sobie jeździć bramką np. na dystans...... (na okł. 18m masz 20Hz..... - sprawdź jak chcesz )

[ Dodano: 2010-10-01, 08:45 ]
                                        Zamieszczone przez Yoshi_80
                                        Ogólnie ch-ka nie jest zła i powinno grac przyjemnie chociaż faktycznie też mi sie wydaje że będzie dośc skąpo na basie :wink:
                                        No o tym właśnie myślałem, dlatego dabyl jak możesz to zapodaj "port respons"

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                          No o tym właśnie myślałem, dlatego dabyl jak możesz to zapodaj "port respons"
                                          Zamieściłem przecież te pomiary - nawet opisane

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                          Jednak w pewnym sensie jest tam dużo prawdy. Aby sie o tym przekoanć ja robię pomiar farfield i wykonuję wygładzanie np 1/3 oktawy. Na szczegóły sie nie patrzy ale gólną linię trendu jak przebiega ch-ka. Generalnie taki pomiar bedzie bardzo prawdopodobny z tą różnicą, że nie ma na nim szczegółów.

Ten spadek który widzimy na basie może być błedem pomiarowym lub efektem baffle step. Ogólnie ch-ka nie jest zła i powinno grac przyjemnie chociaż faktycznie też mi sie wydaje że będzie dośc skąpo na basie
                                          Przeważnie też wykonuję farfield i wygładzam bo to faktycznie daje lepszy pogląd na całość - tutaj jakoś o tym zapomniałem ale zamieszczę pomiar wieczorem. W pomiarach farfield w samym dole pasma (praktycznie tak poniżej ~40 Hz) mam zawsze nienormalne podbicie basu - nie wiem czy to wpływ pomieszczenia czy ponownie jakiś błąd pomiaru?

Yoshi_80, na bas akurat nie mogę "psioczyć" Co prawda przyznaję, że momentami jeszcze coś tam z tunelu zarezonuje (jeszcze pracuję nad linią) ale jeśli chodzi o efektywność dołu pasma to jest bardzo dobrze (20m2, póki co jedna kolumna).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X