Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Dudeusz
    replied
    no Panie !!!!! pelna profeska

Zostaw komentarz:

• daniel69
    replied
    Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

a jak mocujesz siatke metalowa od srodka ? na jakies listweki ?
    Zostały zrobione w mdf frezy w nie włożone siatki następnie wklejone ramki i całość wylakierowana

oczywiście to co widzimy na zdjęciu to od spodu czyli wewnątrz obudowy. Środkowa kratka celowo nie do końca widoczna, ładnie przysłania wewnątrz coś ale potrzebny był frez bo nie wchodziła część zasilacza w niektórych projektach na wysokość :) a pokrywy robiłem wszystkie takie same.
    Last edited by daniel69; 24.06.2025, 15:09.

Zostaw komentarz:

• Dudeusz
    replied
    Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
    . Od spodu i od góry kratki wentylacyjne wklejone od wewnątrz i całość jak wspomniałem wylakierowana. Radiatory do przodu przykręcone są za pomocą kawałka mdf dzięki czemu nie ma przejścia między aluminiowym radiatorem lewym i prawym. Masy będą podpięte do radiatorów osobno. Rozwiązanie sprawdzone i wykorzystane przeze mnie w wielu projektach. Np i tym:
    a jak mocujesz siatke metalowa od srodka ? na jakies listweki ?

Zostaw komentarz:

• Wilczan
    replied
    daniel69 Nice, piękny clean look. Przedni panel jakiś gotowy, czy na zamówienie frezowany i pokrywany czarną anodą? Co to za kratki?chciałbym kiedyś dojść do takiego ogarniania wyglądu... Dobra robota!

Zostaw komentarz:

• daniel69
    replied

jesli mozna to podziel sie takze wskazowkami jak skladasz obudowe i jakich materialow uzywasz
    Zatem tak. Wszystko jest skręcane i łatwo rozkładalne na poszczególne moduły. Tył przykręcony do radiatorów od tyłu , przód tak samo do radiatorów ale już od wewnątrz obudowy spód do tyłu i przodu od spodu wzmacniacza góra będzie na takich dystansach przykręcana również od spodu do dołu obudowy. Wszystko solidnie i z najmniejszą ilością widocznych śrubowych połączeń. Co do materiałów:
    radiatory alu, przód alu, góra dół i tył mdf frezowany i lakierowany. Od spodu i od góry kratki wentylacyjne wklejone od wewnątrz i całość jak wspomniałem wylakierowana. Radiatory do przodu przykręcone są za pomocą kawałka mdf dzięki czemu nie ma przejścia między aluminiowym radiatorem lewym i prawym. Masy będą podpięte do radiatorów osobno. Rozwiązanie sprawdzone i wykorzystane przeze mnie w wielu projektach. Np i tym:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...al-mono-hi-end

a tutaj trochę galerii z produkcji tego obecnego:

Last edited by daniel69; 17.06.2025, 21:23.

Zostaw komentarz:

• toopcool
    replied
    To i ja pobudzę ciekawość :)

kto zgadnie co to za końcówka ? Będzie dual mono xlr. Kondensatory mundorf, rezystory dale itd. Jak skończę to będzie szczegółowy opis
    U mnie bardziej budżetowo :- .

Zostaw komentarz:

• daniel69
    replied

jesli mozna to podziel sie takze wskazowkami jak skladasz obudowe i jakich materialow uzywasz
    Tak, jutro dam więcej szczegółów, ale użyte materiały są różne, alu, mdf lakierowany i frezowany, trochę stali :) mdf ze względu na oddzielenie części obudów należących do jednego i do drugiego kanału.

Zostaw komentarz:

• Dudeusz
    replied

kto zgadnie co to za końcówka ? Będzie dual mono xlr. Kondensatory mundorf, rezystory dale itd. Jak skończę to będzie szczegółowy opis
    Last edited by Dudeusz; 16.06.2025, 15:11.

Zostaw komentarz:

• daniel69
    replied

Zostaw komentarz:

• toopcool
    replied
    Subik na poczciwym 10 cali od STX

Zostaw komentarz:

• marian
    replied
    Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
    Słoje się ładnie zgrywają ,pełna profeska .
    Staram się

Zostaw komentarz:

• toopcool
    replied
    Słoje się ładnie zgrywają ,pełna profeska .

Zostaw komentarz:

• marian
    replied

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    dla mnie te wszystkie drukarki maja wiecej wad niz zalet :P
    dlatego nadal ich nie mam

montowalem drogie wydruki 3d od basser https://sklep.basser.pl/pl/dystanse-...124-coupe.html
    to cholerstwo sie ciagle rozrarstwialo i rozpadalo :/
    a to kosztuje 500zl :(
    To po prostu nie potrafią obsługiwać sprzętu, który mają. Dobrze wydrukowane nie będzie się rozwarstwiać.

Zostaw komentarz:

• Marco3M
    replied
    Ad - jjurek: ... Może warto pomyśleć o zasilaczu impulsowym- te dobre jakościowo są niegorsze od klasycznych. - ale poziom zakłóceń mają nadal znacznie wyższy od tradycyjnych i trudniej odfiltrować. Pytanie co ważniejsze - ekonomia czy jakość?

Zostaw komentarz:

• Dudeusz
    replied
    Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    Szkoda tylko, że nie mówi się o minusach Na przykład ile obróbki wymaga taki drukowany waveguide.
    akurat tu to moj brak doswiadczenia z drukowaniem - osoba ktora drukowala myslala ze wazniejszy jest tyl - niz ryjek - dlatego tyl ma ladna "morke" a przod wyglada jak wyglada

Zostaw komentarz:

• YasiekCorp
    replied
    Jurek mi uzmysłowił mój błąd, nie założyłem, że to dwa trafa na sobie. Tak, to zły pomysł, jedno trafo będzie mniej siało, choć dobry zasilacz do audio to koszt ze trzech takich trafek, nowych.

Zostaw komentarz:

• jjurek
    replied
    Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
    Podpowiecie przed pocięciem kabli, czy taki układ wewnątrz obudowy jest w porządku?

1. Planuję wykonać metalową puszkę na IPS, która będzie pełnić funkcję ekranu.
    2. Dwa trafa umieszczone jeden nad drugim (proszę się nie śmiać z modelu gabarytowego :P ).

Jaką maksymalną moc mają płytki wyjściowe? Trafo nie będzie mocno przewymiarowane? Kanapka z traf to nie jest dobry pomysł. Może warto pomyśleć o zasilaczu impulsowym- te dobre jakościowo są niegorsze od klasycznych.
    Last edited by jjurek; 29.05.2025, 10:07.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    dla mnie te wszystkie drukarki maja wiecej wad niz zalet :P
    dlatego nadal ich nie mam

montowalem drogie wydruki 3d od basser https://sklep.basser.pl/pl/dystanse-...124-coupe.html
    to cholerstwo sie ciagle rozrarstwialo i rozpadalo :/
    a to kosztuje 500zl :(

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    plus drukarek 3d
    Szkoda tylko, że nie mówi się o minusach Na przykład ile obróbki wymaga taki drukowany waveguide.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X