Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WYKOPALISKA zamiesc pierwsza (stara) swoja konstrukcje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WYKOPALISKA zamiesc pierwsza (stara) swoja konstrukcje

ten temat jest dla ludzi ktorzy posiadja juz jakis dorobek w swojej karierze zachecam do wrzucenia tu swoich pierwszych nie koniecznie dopracowanych konstrukcji sprzed jakiegos czasu

NIE PISZEMY TU OPINI O KONSTRUKCJACH

post wylacznie po to by przypomniec o czego zaczynalismy

[ Dodano: 2005-11-12, 14:09 ]
    przed nim bylo troche konstrukcji byly suby na 888 i no name

opis jest orginalny jaki wyslalem igodowi pare latek temu by zamiescil na stronie!!
    bardziej doswiadczeni wychwyca smaczki jak impuls przy 36 hz 12 ms do najnizszych nie nalezy

Subwofer aktywny wykonany na przetworniku ALPHARDA DW80K, ma on koło 70 W mocy, membrana jest wykonana z kevlaru. Napęd stanowi wzmacniacz z kitu Norda Elektronika NE 065 z tranzystorami MosFET, zwrotnica jest pasywna bo akurat miałem dostęp do cewek, obcina w grnicach 80Hz co idealnie odpowiada moim preferęcją. Za zasilanie odpowiada transformator z rdzeniem EI, który dostarcza około 150W, mostek prostowniczy 25A i 4 kondensatory po 4800uF/50V. Zwrotnica jest o nachyleniu 12dB i została nawinieta drutem z miedzi bez tlenowej, kondensator to wysokiej jakosci polipropylen. Kable łaczace głośnik z wzmacniaczem to Harmonic technology 3mm^2 , sygnalowe zwykłe ekranowane kabelki czinczowe. Radiator został wypuszczony na zewnątrz gdyż naprawde mocno się grzeje, i mi bardzo podoba się gdy jest widoczny. Cała skrzynia zostala wykonana z MDFu przednią ścianką wykonaną jest z dwoch sklejonych ze soba płyt 18mm, reszta z 22mm. Skręcona wkretami i sklejona żywicą epoksydową.
    Wymiary obudowy:
    Wys:35
    Szer:33
    Gł:34
    Pojemność wewnętrzna to około 33l. Głośnik i kanał BS zostały zamontowane na przedniej ściance, rurka ma średnice 7 cm i długość 18, jest wyprofilowana z obu stron.Niestety nie dołączam zdjęć przedniej ścianki ale dlaczego, o tym napisze dalej. Całą elektronikę zamocowałem na 1,5mm blasze o wymiarach 25x 20cm i dobrze uszczelnilem silikonem, zastosowałem gniazdo sieciowe takie jak do komputera, pare złoconych czincz i wyłącznik sieciowy. Nie zastosowałem sumatora ponieważ sub pracuje z ampilitunerem Technicsa, który posiada specjalne wyjscie z sumowanym sygnałem. Blacha została przykręcona wkrętami do płyt gipsowych co 3cm i uszczelniona od srodka wikolem.Na przedniej ściance wyprowadzilem dwukolorowa diode 10mm, gdy wzmacniacz pracuje jest czeronwa a gdy jest wyłaczony zielona.
    Na przedniej ściance zastosowałem maskownicę wykonaną z frezowanej listewki 2x2 cm obciągniętą czarnym materiałem.
    Miałem jeszcze napisać dlaczego nie pokazałem przedniej scianki. Obudowy wykańczam troche inaczej jak wiekszość, przednią ściankę maluje czarnym matowym sprayem i tak miało być i tym razem. Ale w połowie malowania cos stalo się ze sprayem i przestał pryskac.Wiec kupiłem ferbe innej firmy też matowa pomalowalem, jak przyszedłem zobaczyc nastepnego dnia cała przednia ścianka się „zmarszczyła” farba rozpusciła poprzednią warstwę.zeszlifowałem to i pomalowałem ale i tak gładkie już nie jest wiec zastosowalem maskownice. Dlatego nie zamieścilem zdjeć przedniej ścianki bez maskownicy.
    Całą obudowe (oprócz przednij ścianki) okleiłem czarną pół połyskowa okleiną samoprzylepną. I pokryłem warstwą lakieru poliuretanowego co dodatkowo ja utwardziło

Jeżeli chodzi o bas to jest on dosyc głeboki ok. 36Hz przy –3 db, impuls do najnizszych nie należy bo przy 60 Hz wynosi 12ms
    przy 40 Hz tylko 8 ms. Nie są to może najlepsze wyniki ale do zaakceptowania. Subwoofer pracuje w pokoju o 16m^2, i jest w zupełnosci wystarczajacy do jego nagłosnienia.
    Według mnie jest on raczej skierowany jako jedna z pierwszych konstrukcji, jego koszt wyniósł mnie koło 200zł jednak dużo elementów miałem jeżeli miałbym wszystko kupować wyniosło by mniej jak 300zł.Subwoofer pracuje jako uzupełnienie kina domowego i spisuje się całkiem dobrze.

Moje przygody z diyaudio zaczeły się całkiem niedawno jakieś 2 lata temu jednak od niecałego 1,5 roku jestem użytkownikiem tej strony (pod obecnym nikiem rok) i to właśnie z tej strony czerpałem i wciąż czerpię dużą cześć mojej skromnej wiedzy. W porównaniu z niektórymi użytkownikami to ja jeszcze ssałem mleko matki kiedy oni budowali pierwsze konstrukcje.

1.Moja całkowicie pierwsza konstrukcja jakieś 2 lata temu, kiedy nie małem dostępu na forum a nawet do netu, był to subwoofer na alphardzie sw807 20cm głośnik w budzie 80 litrów (całkowicie uwierzyłem symulatorom, że w 80 będzie najlepiej) napędzany ze lęciwego amplitunera jakies 30W i powiem, ze nawet to jakoś grało. Po pewnym czasie znudzila się ta pralka i wsadziłem do w 5x mniejszą obudowe 15 litrów, głośnik skierowany do ziemi dawał czadu było o wiele lepiej niestety zdjęcia nie mam a szkoda bo pewnie wielu by się chętnie pośmaiło.

2.Druga konstrukcja lecz pierwsza w pełni przemyślana, bylem już użytkownikiem skonsultowałem się z kilkoma osobami i tak powstał sub na tonsilu GDN20/80/2 w standardowej obudowie 35 L & 38Hz br, na jednym tda i to było cudo które było ze mną na dobre i na złe przez jakieś 7 miesięcy. Sub był zrobiony z płyt laminowanych poskręcany wkrętami stolarskim i na to zaślepki, pozatym otrzymał seksowną różową nalepkę.

3.Kolejnym krokiem było reaktywowanie starych kolumn unitry zg..coś tam, skrzynki po 16 litrów wysoki gdwk8/40 i 2xalphard lw650, które kupiłem jeszcze przed budową pierwszej konstrukcji kiedy byłem całkowicie zielony do piero po czasie postanowiłem je wykożystać, zwrotka z odzysku po jakiś innych kolumnach, okleina drewdopodobna sosna.

4. i 5. To kolumny "Łezki" i subwoofer "Płaczek" moje najświeższe konstrukcjie nające po jakieś 2 miesiące, można je zobaczyć w dziale konstrukcje wśród innych dzieł.

pozdro

Skomentuj

Historia moich konstrukcji

Historia moich konstrukcji

Subwoofer na głośniku Voice Kraft
      Była to moja pierwsza konstukcja, której już nie mam. Grała jak największe łajno w kosmosie. Wyglądała trochę smutno, ale swój urok miała. Obudowa 16L b-r przypadkowy, wszystko było robione na szybko i bez przemyśleń. Nie będę się rozpisywał, gdyż na myśl o głośniku VK robi mi się niedobrze.

Subwoofer na głośniku STX 20-80-4-SC
      Nie była to rewelacja, ale o kilkadziesiąt nawet razy lepiej to grało od VK. Do głośnika są wszystkie parametry, dostępne na stronie www.stx.pl. Obudowa 16L b-r strojony na 55Hz po Voice Krafcie. Pojawiły się imbusy i wata. W sam raz do małego samochodu. F6 uzyskiwane wychodziło ok. 46Hz, a kickbass był mocny.

Zestaw ZG-15-C – reaktywacja
      Stare kolumny od dziadka odremontowałem całkowicie. Okleiłem, dołożyłem waty, zregenerowałem głośniki basowe. Jakość dźwięku jest na dobrym poziomie, dźwięk lepszy od wieży z hipermarketu na 100%!

Zestaw kolumn na sprzedaż – kolumny stereo 30W
      Żadna rewelacja, jednak czystość dźwięku na wysokim poziomie. Basu w ogóle nie było. Sprzedane za cenę 89zł.

Kolumny podłogowe trójdrożne na głośnikach TVM-Tesla

Opis można znaleźć w dziale konstrukcje, "Kolumny Dj'a SmS'a"

Małe monitory do kompletu z kolumnami podłogowymi

Głośniki: Tonsil GDN 10/30 8ohm + Tonsil GDWK 9/40 8ohm

Gra to bardzo przejrzyście, jednak powinienem dać obudowę b-r – głośnik wymiata powietrze wszędzie gdzie się da, a starałem się wykonać solidne i szczelne obudowy... Nic na to nie poradzę, bas trzeba ściszać.

Obudowy: ok. 4L zamknięte, przód MDF.

Zwrotnice: dwudrożne, Tonsil.

Subwoofer „wymiatacz” na głośniku STX 17-80-8-SS

Małe a dobre... Obudowa 17L b-r strojony na chyba 58Hz. Super! Nic lepszego do małego pokoju.

Zasilanie: Unitra Diora Amator 2 Stereo (2*10W), korzystam z jednego kanału.

Skomentuj

Ja też kiedyś popełnikłem kolumny podłogowe nawet nieźle grające na ARN 5684.
        Każdy głośnik pracuje w osobnej komorze o objętości 22l strojone na jakieś 42Hz, komory wytłumione 2cm gąbką na ściankach. Zwrotnica z podziałem w okolicach 3300Hz.
        Wymiary zewnętrzne: wysokość - 104cm; szerokość - 22cm; głębokość 28cm.
        Pierwotnie w kolunach siedziały GDWT 9/70/1 8ohm ale musiałem je wymienić na jakieś "tytanowe" szajsy, bo mi przy połowie mocy "pykały" okazało sie że w zwrotnicy był jeden kabelek luźny ale sie kapłem dopiero po zakupie wyżej wymienionego shajsu :]

PS. kolumny chętnie sprzedam, można sobie na ich bazie nieźle pokombinować, sprzedaje po kosztach "produktów" http://allegro.pl/show_item.php?item=84468090

Skomentuj

Pierwszy sub na ARN 226-03 4 Ohm

No co tu się rozpisywać obudowa ok. 40L. Grał cicho ale tak jakoś fajnie...
          [img][/img]
          [img][/img]
          [img][/img]

Skomentuj

Moje pierwsze..

To są pierwsze kolumny jakie popełnilem, zauważycie pewno fascynację kolorystyką jak w b&w. Głosniki to Allfred bodajże tw302 a niskośredniotonowy to STX 18-80-SS. Skrzynia ok 25litrów (nie pamiętam dokladnie ile) strojenie ok 45hz. Komora na wysokotonowca ok 4litrów (przedobrzyłem z objętoscią i musialem jakos zabrać pare litrów :-))
            Kolumienki wciaz u mnie grają (mam nadzieję ze już niedługo bo sprzedaję..) brzmienie jak na tak tanie glosniki jest zaskakująco dobre, bas nie muli i jest nawet głęboki, srednica trochę wycofana, góra spokojna. Jestem z nich ciagle zadowolony.
            Wymiary (WxSxG) 85x22x27

Skomentuj

I...

...Moją pierwszą konstrukcją był "psełdo subwofer" na przetworniku GRUNDIG GDN 16/30/8 wziętym od kumpla w starym pudle ze spalonym niskotonowcem i zwrotką...
              ...Wtedy ja zupełnie zielony bez wiedzy fizycznej, zwrotka wylądowała w koszu[mozliwe że była sprawna], a głośnik otrzymał nowy dom...

...Po paru godzinach pracy powsatł konstrukcja zamknięta o przybliżonych wymiarach zewnetrznych 250/250/500mm[wys/gł/szer] na oko 30l[nie wiedziałem wtedy że pojemność skrzyni ma jakieś znaczenie]...Jako że byłem i jestem[to się niedługo zmieni] uradowanym po uszy posiadaczem wolnostojaków o przeuroczej nazwie sound box-jakaś imitacja Tonsila[qumpel ma identyczne kolumny ale insygnowane tą marką :grin: ]...
              ...Po wcześniejszym obejżeniu ich wnętrzności i tak zdobytej wiedzy moja konstrucja została porządnie uszczelniona sylikonem sanitarnym hyhy:) i konkretnie wygłuszona włóknami bawełnianymi, które zostały pozyskane ze zlikwidowanego wytłumienia jakiś drzwi...nie miałem dostępu do takich wynalazków jak terminal więc tyłem przez "dziurke" wypuszczone kable o śmiesznym przekroju...
              ...Z czasem pozyskiwania bezcennej wiedzy akustycznej, metodą prób i błedów oraz odsłuchów został dobrana cewka o nie znanych parametrach[z jakiegoś spalonego zasilacza pecetowego :mrgreen: ]

...Skrzynka została obłożona starannie białą okleiną imitującą słoje drewniane[pod kolor moich wolnostajaków:grin: ], a że te miały białe mębrany to ów Grundiczek został pomalowany pod kolor białą olejnicą :mrgreen: [wcześniej był maźnięty czerwonym Hameraidem hyhy :sad: ] osłonięt grilem koloru czarnego z białym ringiem :wink: i na koncu zostały zamontowane gumowe stópki o śmiesznej wys. 2mm :grin: :lol:[były to mocowania maskownicy z orginalnej kolumny hyhy]

...Wrażenia odsłuchowe były jak na owe czasy pozytywne[czyli nic nie charczało] bass jeżeli można to tak nazwać był mięki i wmiare głośny lecz nie za niski...
              ...po dłuższym odtwarzaniu muzyki na nim i nie złym skatowaniu go po odkręceniu potencjometru w wzmaku na połowę głośnik zaczynał nie miłośernie napier...uderzać w nadbiegunnik co oznaczało kres jego życia...

...Wypust mej fantazji obecnie jest w posiadaniu kolegi razem z moją III konstrukcja...c.d.n...

II...

...Drugi projekt, równie ambitny i nie przemyślany został wykonany na szybko z głowy...
              ...Poniewasz miałem popalone średnie i niskie w sound box-ach[były 1 przewijane i następnie zostały wymienione na jakieś no-name :mrgreen: ]...
              ...Postanowiłem zrobić monitorki...
              ...Wyrzebrałem od kuzyna śmieszne ekranowane głośniczki z TV SONY[ale prestige hyhy :mrgreen: ], 2x 8/3/8 i 2x 5/4/16...
              ...Na mniejszych są fabrycze kondesatory o poj. 1ľF do nich doszedł kondesator z sound boxów o poj. 2ľF, który odcina równiesz psełdo basowe 8,[patrz schemat, takiego cuda nigdzie nie znajdziecie hyhy :mrgreen: kondesatory na dwóch biegunach {pod czas pisania tego postu brat je przerabiał teraz grają do 70Hz sprawdzone generatorem niżej to już hałas zawieszenia i powietrza uciekającego ze szczelin hyhy :lol: }]...jak w I przypadku brak terminala...

...Pamiętam że podczas docinania płyt meblowych zpaliłem szlifierke LOL...
              ...I to wszystko dla wymiaru zew. 200/120/120mm [wys/gł/szer]...
              ...Wyszpachlowane i oszlifowane przyjeły nową skóre z czarnej emali do mebli :grin:...

...Grają wysoko i głośno[przed zdjęciem kondesatora] jak na tak małą moc, ciężko powiedzić ile moga mieć efektywności, czasami potrafią zakłuć w ucho lecz i tak przydało by się jakich średniaków więcej zrobić [next mision]...

...Narazie muszą mi wystarczyć, żyje nam się ze sobą dobrze, a co dalej pożyjemy zobaczymy...

III...

...Ten wynalazek był już na większą skale, rozmiarowo jak i finansowo...
              ...Przez przypadek jak zawsze zresztą zakupiłem 2 trójdrożne samochodowe kikery Blaupunkta 165/100/4 i narodził się diabelski pomysł hyhy dokupiłem do nich głośnik "666"[no-name] o mocy max. 200[jasne] i 4Ω i podobnej średnicy co poprzednicy...
              ...Do tego dokupiłem dwa BR nie znanych wymiarów i 2 terminale i pare drobiazgów[halogen 12V]...

...Tym razem poszło gładko i bez strat...i tak wykluła się kolumna o wymiarach zew. 1500/340/200mm [wys/gł/szer] przeważała tu prostota, u góry 3 przetworniki, a przy ziemi 2 BR a na przeciw nich w środku halogen połączony rónolegle z głośnikami[nie zbyt mądre udziwnienie, ale jak ładnie błyskał hehehe] z tyłłu 2 terminalki...
              ...Ten klocek solidnie ważył i nie został niczym wykończony[płyty meblowe z laminatem heheh] uczelniłem porządnie i gra muzyka...

...Podpiełem ją pod 4 kanałowego wzmaka SABA o mocy max. 140W i impedancji 4-16Ω, sprzet robiłu dużo chałasu, szczególnie w wyższych zakresach...
              ...Bas jako taki był, lecz bardziej można było to nazwać pukaniem młotka w deski hehehe, za to jakim głośnym i ta fala stojąca :neutral: [ale dało się tego nawet słuchać po cichu hyhy]...

...grałem moim sprzętem na osiemnastce kumpla nad jezioekiem na jego domku, było tak głośno że zagłuszyliśmy impreze obok, a wiara zaczeła schodzić się do nas, ale się działo...
              ...miałe ze soba PCeta, SABA, szafke ze wzmakiem jakiś no-name niemiecki, Sound Boxy, monitorki i GRUNDICZKA[patrz wyż.], no i wentylator heheh, ale i tak SABuś nie wytrzymał...

...Tak więc kolumienka została podarowana kaledze razem z I projektem{patrz wyż.]...
              ....Da End...

Skomentuj

to i ja sie pochwale :

od tego zaczynalem a teraz graja one w barze :razz: :wink:

Skomentuj

Glośniki niby szerokopasmowe, firmy noname :p. Obudowa zamknieta bardzo mocno wytłumiona gabką, objętość oczywiście na oko. Jakość gry tragiczna ;p wykończenie jak widać również ale na tle białego kocyka wygladaja całkiem nieźle <lol>

Skomentuj

Pamiętam jak pojechałem na giełdę z kumplem za czasów gówniarza nakupiliśmy przetworników, każdy innej firmy wkręciliśmy je do jakiejś starej obudowy po estradówce odszukanej na strychu, zworkę która była w tej estradówce podłączyliśmy na czuja tak by grało dobrze ( a była to zwora 3 drożna) i jakoś grało podpięte pod starą unitrę hehehe pograło kilka miesięcy po czym po większej imprezce unitra się spaliła :lol: ale głośnik do dziś gdzieś tam się poniewiera hehe.

a to któraś tam z moich konstrukcji DIY do samochodu, subik JBL'a w obudowie zamkniętej, do tego wzmacniacz, fajnie grało i dobrze się sprzedało :)

Skomentuj

Mój pierwszy subwoofer w mojej karierze. Pamiętam że złamałem 5 ostrzy do wyrzynarki jak ciołem deski głośnik to Silverstar Admar 4 Ω 250w gra fajne i pobił firmowego subwoofera voice kraft
                      oto film :
                      http://www.youtube.com/watch?v=5MkGF...e=channel_page

Skomentuj

Odświeżę temat bo coś tu cicho(przypomniało mi się o tym temacie gdy zobaczyłem pewien wynalazek w gotowych konstrukcjach), a chcę pokazać mój pierwszy wymysł bo to co zobaczyłem dziś to jest porażka(i nie rozumiem tłumaczeń: każdy od czegoś zaczynał). Każdy od czegoś zaczynał to się zgadza, ale nie tłumaczy to faktu że zaczyna się od wywalenia pieniędzy w błoto i to tak konkretnie...
                        Są to moje pierwsze kolumny: obudowy ,,byle duże" lub ,,na oko" zrobione z drewna sosnowego o ile mnie pamięć nie myli...
                        Głośniki na dole alphard LW1000, średni też jakiś alphard i na górze tonsil ale modelu nie pamiętam(coś jak w altusach siedzi) no i oczywiście zwrotka uniwersalna :twisted: Młody byłem i byłem zadowolony, z czasem poczułem niedosyt i powstał obecny (popularny na forum) 3way na stx. Kolumny kupił chłopaczek który jest z nich zadowolony do dziś :mrgreen:
                        No i oczywiście fota:

Skomentuj

W poszukiwaniu zdjęć i pomiarów mojej linii transmisyjnej trafiłem przez przypadek na swoje pierwsze konstrukcje, a zatem:

1. Subwoofer na dwóch głośnikach Thump 1032 w układzie izobarycznym. Buda ogromna. Zejście całkiem przyzwoite za sprawą dużej masy dodanej (objętość komory izobarycznej). Zupełnie nie pamiętam objętości i innych parametrów... pamiętam natomiast jedno: bas miał takiego muła jakiego wcześniej i później nie udało mi się nigdzie usłyszeć :lol: Wykończenie: farba ftalowa czarna i zielona (wbrew temu co widać na zdjęciach idealnie dopasowana do koloru zawieszenia Thump'a)

2. Zestaw 2.1 superbudżetówka :) Monitorki na LW65H81 + jakiś wysokotonowiec Alpharda (nie pamiętam jaki), a do tego subwoofer na LW800, końcówka mocy na TDA7294 + filtr z płynną regulacją odcięcia + wejścia nisko i wysokopoziomow. Wykończenie: fornir mahoń + bezbarwny lakier wodny hartzlack mat

Skomentuj

Noo Quester ty pokazujesz tu niezły wypas jak na wykopalisko . Teraz to sobie przypominam tego suba :twisted:

Patrzcie co gra u mojej mamy w kuchni :

Konstrukcja sprzed ponad 10 lat.
                            (Nie)sławne 888 w rozmiarze 8 cali + piezo za 2 marki niemieckie czyli jakies 4-5zł.
                            Zrobione ze sklejki i jakiejś płyty paździerzowej, bas reflex na oko z rurki pcv 1,5 cala, nawet nie wiem ile L ma obudowa bo była robiona na oko. Oczywiscie nieskalane żadna zwrotnica, oba głosniki pelnym pasmem. Pomalowane farbą do mebli - kolor do poprzedniego koloru membli w kuchni :mrgreen:

Co ciekawe moja mama twierdzi, że gra to lepiej niż orginalne kolumienki od wieży soniaka do której również są podpiete te hi-endy (jest przełącznik sygnału na pokój lub na kuchnie).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Noo Quester ty pokazujesz tu niezły wypas jak na wykopalisko
                              Bo ja wówczas byłem tym zboczeńcem, co najpierw rok czytał forum zanim cokolwiek postanowił zrobić, a potem kolejny rok zanim zrobił No cóż... moje początki nie były tak spektakularne jak innych Forumowiczów ale nie da się ukryć, że to moje absolutnie pierwsze konstrukcje :cool:
                              Co by jednak nie mówić mój pierwszy sub nadal jest dla mnie powodem niezłego ubawu jak go sobie przypomnę :razz:

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Teraz to sobie przypominam tego suba
                              Jak dobrze pamiętam, to ten sub większości forumowej braci przypominał latrynę, to też otrzymał dźwięczne miano "kibloleus" (analogia jest chyba oczywista ? :lol: )

Aha... przypomniało mi się, że w zestawie 2.1 na wysokie tony poszedł TW318, którego brake-up zaczynał się przy ~17kHz :twisted:

Swoją drogą szkoda, że tak mało osób ma na tyle dystansu do siebie i swoich dokonań, by zamieścić swoje pierwsze "gnioty" :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                Swoją drogą szkoda, że tak mało osób ma na tyle dystansu do siebie i swoich dokonań, by zamieścić swoje pierwsze "gnioty" :roll:
                                myślałem że wstawiłem tu :razz: do mojej nawet opis miałem na elce :lol: Fakt że strojenie z d*** bo miałem lipny br nietypoty 90mm którego nie wiedziałem wtedy jak przedłużyć :lol: I było to całkiem niedawno :wink: Postępy widać chyba.. :roll:
                                http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504624.html

Skomentuj

moich pierwszych kolumn (robionych razem z ojcem) nie moge pokazac bo wtedy o aparatach cyfrowych nawet sie nie snilo a kolumn juz dawno niemamy

kolumny skladaly sie z szerokopasmowego tonsilowego "jaja" wsadzonego w skrzynke po narzedziach (niewiele wieksze od glosnika)
                                  front byl zrobiony ze sklejki i glosnik byl mocowany od dolu
                                  front byl obciagniety czarnym materialem w gwiazdki (mamy stary fartuch :P )

wygladalo to dosc dobrze ale najwazniejsze ze to bylo DIY

pozniej jako maly majsterkowicz przezywalem bum na diody LED (koledzy tez :lol: )
                                  kupilem kilka kolorowych diod i wmontowalem je dookola glosnika. diody podlaczone byly pod glosnik wiec mrygaly wraz z muzyka - bardzo fajny bajer ktory robil furore wsrod kolegow :cool:
                                  zabieg bardzo prosty ale mialem wtedy chyba 9-10 lat :P

Skomentuj

przypomniało mi się że chciałem tego mojego pierwszego suba fornirować na rakol... :lol:

Skomentuj

Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie zestawu 2.1 na Alpierdach :)

Skomentuj

To i moja pierwsza kontrukcja :)

Głośniki z plastikowego zestawu "FIRST" obudowa zamknięta, wytłumiona gąbką, niezbyt szczelna :twisted: :twisted: , zwrotka (kondensator), buda to sklejka na wkrętach i listewkach :P pomalowana drewnochronem w kolorze teak "tik", front z pilśni białej.... :lol: Pod głośnikami pianka pod panele :lol: :lol:

Kiedy to było?? ... a z 6 lat temu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X