Zamieszczone przez Quester
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
WYKOPALISKA zamiesc pierwsza (stara) swoja konstrukcje
Collapse
X
-
DIGIPROCOMP,Zamieszczone przez QuesterMonitorki na LW65H81 + jakiś wysokotonowiec Alpharda (nie pamiętam jaki), a do tego subwoofer na LW800, końcówka mocy na TDA7294 + filtr z płynną regulacją odcięcia + wejścia nisko i wysokopoziomow. Wykończenie: fornir mahoń + bezbarwny lakier wodny hartzlack mat
Skomentuj
-
Moje absolutnie pierwsze DIY popełniłem będąc jeszcze uczniem którejś z klas szkoły podstawowej ( to były czasy !). Rodzice wtedy zmieniali samochód, ze starego zostały jakieś głośniki (miały iść na tył do nowego auta ale nie pasowały. marka, typ, moc, bliżej nieokreślona) Postanowiłem się nimi zaopiekować :twisted: Tak się jakoś szczęśliwie złożyło że w moim posiadaniu były dwie rury (ze 2m) z jakiegoś gąbczastego materiału (jak do mnie trafiły, z kąt pochodziły ani w jakim celu były w moim posiadaniu tego niestety nie pamiętam :twisted: ) z otworami idealnie pasującymi do tych głośników. Długo się nie zastanawiałem. Głośnik w rurę i kolumna gotowa :) Na początku stały bezpośrednio na podłodze ale zauważyłem że bas jest dużo lepszy jak otwór jest otwarty i na odpowiedniej wysokości od podłogi więc odpowiednio zaadaptowałem jakieś druciane stojaki na kwiatki :) Nie ma co rasowe TL :)
Na początku "kolumny" zasilane były z mojego "jamnika", za jakiś czas postanowiłem dorobić do nich wzmacniacz :twisted: i to był ich koniec. Kupiłem kit Norda (TDA2030 dopalany jakimiś turbo dopalaczem tranzystorowy) . Na wzmacniaczu pisało dumnie 100W. Zasilałem to z tarfa o prawie idealnym napięciu - 2*24VAC :twisted: i mocy
630VA :twisted: (ogromny transformator bezpieczeństwa, mam go do dzisiaj) zresztą w instrukcji pisali że transformator powinien mieć "dużą moc". Pisali też o jakimś radiatorze, ale uznałem ten element za zbędny (nie miałem wtedy bladego pojęcia o co im chodziło). Wszystko działo do puki nie dałem głośnej...
Skomentuj
-
Moja pierwsza konstrukcja to był Alhard z modeli na Y 12". Siedział on w 120l obudowie z dwoma 10cm br, strojenia nie znam bo wtedy nawet nie wiedziałem co to jest:d. Sadząc po dwóch krótkich wylotach strojenie było na pewno wysokie, grało to z Zodiakiem 2x15watt. Miałem wtedy tylko sub i jeden wysoki typu piezo,niestety zdjęcia nie mam. Moja kolejna konstrukcja była już bardziej przemyślana, cel- jak najniższy bas. Głośnik to starszy Earthquake 15"modelu nie pamietam, ale byl cały papierowy z małym zawieszeniem i magnesem. Siedział on w obudowie 200l, wylot szczelinowy strojony na 17hz, oczywiście bardzo dużo watoliny w środku hehe. Grało to nisko, ale niski bas był ledwo slyszalny. Nie wspomnę jak to muliło bo to sobie może każdy wyobrazić, wszystko się totalnie zlewało. Najśmieszniejszę było zachowanie głośnika gdy go się pukneło dłonią, mocno i długo drgał. To poniżej to testowy sub 130litrów dla tego samego głośnika.
Załączone pliki
Skomentuj
-
Mój jeden z pierwszych wzmacniaczy, zrobiony z 10lat temu, gra do dziś i mam do niego wielki sentyment, grał na wielu imprezach i nadal czasem go podłączam do zestawu.
-Końcówki mocy TDA7294
-przedwzmacniacz wyjęty z jakiegoś spalonego klocka technicsa.
-podświetlenie niebieskie LED, wówczas to była totalna nowość i kosztowały chyba z połowę wartości całego wzmacniacza.
W sumie powstały 2 egzemplarze, różniące się nieznaczenie od siebie, drugi gra u kumpla :)
Skomentuj
-
Widzę, że w porównaniu z moimi pierwszymi konstrukcjami to tutaj hi-end powstawał :)
Moje pierwsze kolumny powstały z tego co było wtedy pod ręką czyli... paneli podłogowych.
Każda kolumna miała po dwa głośniki i pamiętam tyle, że jednym z nich był GDN16/cośtam.
Grało to pod radiem samochodowym Unitra Safari zasilanym akumulatorem również samochodowym.
Po pewnym czasie zakupiłem jakiś wzmacniacz DIY z bardzo bardzo dawnych lat... w drewnie. Ale bas był niesamowity nawet jak na panel podłogowy. Przynajmniej tak mi się wtedy wydawało.
Potem zrobiłem subwoofer. Był to prostopadłościan o kwadracie w podstawie. Sięgał mi do pasa.
Siedział tam jakiś GDN 16cm 20W jak dobrze kojarzę. Skrzynka była baaardzo nieszczelna i góra i dół też z paneli podłogowych. Basu nie było wcale ale coś tam brzdąkał średnicą.
Wszystko było na tyle paskudne, że nie postawiłbym tego w mieszkaniu lub gdzieś na widoku.
Potem jak poszedłem do technikum to konstrukcje były już troszkę bardziej udane.
Skomentuj
-
To ja coś także dorzucę. Moja stara konstrukcja z około 2001/2 roku chyba. Buda około 130l. Wszystko było jeszcze liczone na kartce a tunel BR z wykresu :). 0 pojęcia o konstrukcji kolumn. Br toczony ze sklejonych desek ze starej szafy, Oklejany wewnątrz fornirem. Rozkład głośników nieco komiczny, ale kto wtedy o tym myślał? Grały całkiem całkiem a w filmach potrafiły zatrząść oknami i drzwiami. Dzisiaj schowane do piwnicy - niedługo jadą do kolegi. Niech je katuje.
starekolumny.jpg
Skomentuj
-
Moje pierwsze kolumienki :) Rok bodajże 2004. Konstrukcja oparta na ARN188 i ARV104. Cołość oklejona folią winylową. Sprzedane do kolegi kolegi. Ahh fajne były.
PICT0078.JPGPICT0072.jpg
Skomentuj
Skomentuj