Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WYKOPALISKA zamiesc pierwsza (stara) swoja konstrukcje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze konstrukcje z czasów podstawówki się nie zachowały ... Z tego okresu pierwszą konstrukcją audio był wzmacniacz na polskim układzie scalonym ul1497 na podstawie schematu z książki "Proste radioodbiorniki" G.Zalota i R.Wacławka. To było około 25 lat temu :-)
    Ku radości mojej siostry płytkę przed wytrawianiem malowałem lakierem do paznokci od siostry a wytrawiałem takiż żółtym cholerstwem co wyżarło emalię w wannie i nie tylko ku uciesze matki ( to były takie żółte kulki co rozpuszczały się w wodzie ). Później były kolumny z głośnikami samochodowymi i tubami Tonsil włożone do przypadkowego puda i pierwszymi lepszymi zwrotnicami ze lokalnego sklepu z antenami i akcesoriami TV. Na ówczesne standardy "jamników" to i tak była jakościowa przepaść.

Jedyna konstrukcja, która zachowała się sprzed bardzo długiego okresu kiedy nie miałem styczności z elektroniką ( ponad 10 lat ) to na szybko zrobiony do garażu wzmacniacz. Powstał około 20 lat temu ( nie pamiętam dokładnie kiedy ).
    Wówczas byłem z jego brzmienia zadowolony :-) Dzisiaj uważam, że gra FATALNIE w każdym aspekcie ...

W czasach podstawówki robiłem jeszcze wzmacniacz z układem w obudowie CB109 a ja nie wiedziałem do czego są te wystające blaszki. Wzmacniacz nie podział długo ale wówczas dowiedziałem się i zrozumiałem, że do pracy niektórych układów wymagane są radiatory :-)
    Last edited by katakrowa; 13.01.2019, 14:14.

Skomentuj

Czaruję...
    X