Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas&Scan Przystanek Ziemia :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas&Scan Przystanek Ziemia :)

Witam,

Na tą chwilę przed czymś poważniejszym jest potrzeba zrobić coś skromnego ale przyziemnego ,sprawdzającego się w mniejszych metrażach...

Jedną z koncepcji było coś na wzór Buchardt audio z membraną bierną z tyłu ale z drugiej strony SB są mi już mocno osłuchane i trzeba coś w życiu zmienić :P
    Finalnie padło na Seasa u 16 którym jest jednym z ulubionych głośników Pana Adama, więc trzeba go wypróbować ... :)
    i hdsa u góry ,który wielokrotnie osłuchiwałem w różnych zestawieniach i za każdym razem dobrze wspominam ...

Początkowo miało być prosto , ale trzeba próbować czegoś nowego

Skrzynka około 14 litrów zrobiona będzie z formatek które już nadadzą kształtu całości ,a wycinane są frezarką od szablonu z założonym frezem kopiującym
    ,na koniec sklejka 4 mm i przygotowanie pod lakierowanie.

Panowie jaki macie pomysł aby ładnie to poskładać w całość by nic się nie rozjechało w momencie gdy będę to układał jeden na drugim??? :)))

Całość w koło musisz ustabilizować, ścisnąć ściskami przez deski czy tam kawałki płyt by formatki nie rozjeżdżały się na boki (przód z tyłem i boki) potem mocno ścisnąć tą kanapkę. Możesz wykonać próbę bez kleju czy będzie spoko by w momencie klejenia nie było rozczarowania

Skomentuj

Albo użyć kołków, które będą centrowały.
      Kto będzie zajmował się projektem zwrotnicy?

Skomentuj

Myślę ,pojedynczo je kleić ,po frezie kopiujacym nie jest idealnie
        ... , zobaczymy jak to zacznę kleić co się będzie działo ...narazie elementy da się z sobą ładnie złożyć ,ale bexie potrdbena szpachla itp Środek wycinałem wyrzynarka i porzezbilem go trochę , to raczej na plus xD

Projektem zwrotnicy będzie zajmował się Pan Adam z Zap audio
        Last edited by Cebanczyk; 01.03.2021, 18:27.

Skomentuj

Popraw zdjęcia, bo wrzuciłeś same minatury.
          Czy projekt będzie udostępniony? Ciekawią mnie te głośniki.

Skomentuj

Po edycji postu w którym są zdjęcia automatycznie ustawia tylko miniaturki. Błąd nowego silnika.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Odnośnie projektu trzeba pytać Adama ,jak skończę napewno coś napiszę ,jakieś porównania zrobię ,może do q21 pojadę ,porównać z https://www.q21.pl/opera-callas.html chociaż tam u 18 seas i lepszy tweeter bo chyba scan 9700 ,ale też inna cena ,wiec porównanie bardzo może być interesujące :))

Skomentuj

Lecę dalej

Formatki kleiłem pojedynczo na patexx express ,za każdym razem czekając aż lekko przystygnie aby już nic się nie przesunęło ,następnie docisk na całej powierzchni.
                Następnie szlif na całej powierzchni nierówności ,szpachla i znowu szlif ,później klejenie sklejki .

Teraz panowie w jaki sposób złapać sklejkę na tym zaokrągleniu ,pasy jakieś ?
                Last edited by Cebanczyk; 05.03.2021, 12:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                  Teraz panowie w jaki sposób złapać sklejkę na tym zaokrągleniu ,pasy jakieś ?
                  Dociąć frezarką kawałki płyt o kształcie jak wewnątrz obudowy, tzn. żeby przylegały dobrze z zewnątrz i złapać ściskami?

Skomentuj

Pasy chyba, że masz dostęp do worka próżniowego. Możesz użyć pasy + ściski, tylko podłuż coś pod mechanizm naciągania pasów aby Ci wgniotek nie zrobił.

Skomentuj

Domowym sposobem możesz zrobić tak... Dotnij formatki sklejki aby były większe niż bok, przy froncie złap przez jakieś listwy na ściski, a w tylnej części nawierć otwory na całej długości i złap jeden bok z drugim trytytkami :) Powinno się też udać.
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Obie już poszlifowane
                        [/url]

Były przymiarki na pasy

Ale średnio to zdaje egzamin ,nadmiar sklejki który ucialem, gdy dociągam pas powoduje ,że wybrzuszalo mi środek :/

Spróbowałem też dociac według sugestii Sylwestra i podpasował mi ten sposób

trdeba tylko więcej płyt uciętych w ten sposób aby podeprzeć też spód...i można by docisnąć całość ....

Jeszcze jedna opcja to piasek , dognie się ładnie do krawędzi ale czy starczy nie zbyt duży docisk? przy patexxie express, w poniedziałek będę coś próbował ,dzięki ....:)

Skomentuj

Masochista NIe mając tyle cierpliwości ponacinałem ścianki boczne i dostałem ładne owale
                          Zrobione z ciekawości. Sprawdzałem jak to będzie wyglądało...

Załączone pliki
                          Last edited by Basdoctor; 06.03.2021, 22:25.

Skomentuj

Kolega widzę swój pierwszy post napisał ,witaj :p

Fajny sposób wyginania :) , chociaż ten owal jest bardzo subtelny , uważam,że powienies dać trochę węższą tą ściankę tylna aby do niej trochę bardziej wygiąć .

Noo metoda którą robię napewno jest czasochłonna,ale ma swoje zalety , moim zdaniem to o to w tym wszystkim chodzi , żeby podumać posiedzieć nad czymś co sprawia przyjemność ,przy okazji cały czas się czegoś ucząc :)
                            Last edited by Cebanczyk; 07.03.2021, 10:13.

Skomentuj

Bardzo podoba mi się projekt (kształt obudowy). Gdybym robił coś podobnego rozważył bym doklejany szlifowany trochę mniejszy front ze skosami ale to kwestia indywidualna, jestem ciekawy efektu końcowego

Skomentuj

Dzięki Filip ,mi też się spodobała koncepcja :P
                                No mam nadzieję ,że wszystko się uda :)
                                Bardziej jakoś widzę zaokrąglone krawędzie ,nie pod skosem, ale nie wykluczam na przyszłość niczego ,spróbuje coś naszkicować i zobaczymy jak to będzie wyglądać.
                                Dyfrakcja nie jest obojętnym tematem na pewno...

Scythe ,a co myślisz o https://allegro.pl/oferta/worki-proz...SABEgJ1kvD_BwE

Zda to egzamin?...
                                Last edited by Cebanczyk; 07.03.2021, 16:46.

Skomentuj

Jestem raczej obserwatorem. Spodobała mi się Twoja koncepcja obudowy a że to co robię nawiązuje do niej kształtem, więc tak jakoś się wychyliłem ...nieśmiało IMG_20170901_201103.jpg

To tylko prototyp koncepcji. Właśnie pracuję nad jej rozwinięciem.

Last edited by Basdoctor; 07.03.2021, 19:00.

Skomentuj

Walczę dalej

Piasek zdał egzamin , tam gdzie się dało złapałem na sciski ,resztę płyty doginałem workami z piaskiem, na to jeszcze dodatkowe obciążenie .

Jedną przeszkodę pokonałem i pojawia się druga ,o której nie pomyślałem

Panowie jak według was obrobić najlepiej nadmiar materiału ,frezarka z łożyskiem mi nie podejdzie bo tam jest łuk i wszytko jest pod skosem ...

Skomentuj

Panowie jak według was obrobić najlepiej nadmiar materiału ,frezarka z łożyskiem mi nie podejdzie bo tam jest łuk i wszytko jest pod skosem ...
                                      Można by to np. piłą japońską ciachnąć...
                                      Sam używam czasem "KATABA Speed ZETSAW" i jest to bardzo wdzięczne narzędzie.

Skomentuj

Obie już poszlifowane
                                        [/url]

Były przymiarki na pasy

Ale średnio to zdaje egzamin ,nadmiar sklejki który ucialem, gdy dociągam pas powoduje ,że wybrzuszalo mi środek :/

Spróbowałem też dociac według sugestii Sylwestra i podpasował mi ten sposób

trdeba tylko więcej płyt uciętych w ten sposób aby podeprzeć też spód...i można by docisnąć całość ....

Jeszcze jedna opcja to piasek , dognie się ładnie do krawędzi ale czy starczy nie zbyt duży docisk? przy patexxie express, w poniedziałek będę coś próbował ,dzięki ....:)
                                        Nie do końca mi o to chodziło jak łapałeś, kiedyś był fajny tutorial borysa ale nie moge teraz tego namierzyć jak trytytkami łapał boki z tyłu....
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X