Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas&Scan Przystanek Ziemia :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

takie coś:
    http://iamp.diyaudio.pl/files/usher_mot2_fot.jpg
    Last edited by Pteterycz; 09.03.2021, 16:44.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Musiałbym otwory zrobić w sklejce ,to wtedy Miało by sens ,ale dzięki za zaangażowanie , piasek dobrze się dopasowuje do krawędzi i zdał egzamin , ciekawią mnie jeszcze opinie jak poradzić sobie z nadmiarem materiału i jak wy byście to zrobili ?:)

Skomentuj

http://iamp.diyaudio.pl/?usher-2-way

Skomentuj

Którą płaszczyznę chcesz obrobić?
          podstawy frez z łożyskiem spokojnie weźmie.
          Czyzby chodzilo o frontowa scianke?

Skomentuj

Kazda z tych płaszczyzn jak przykładam stope frezarki jest pod skosem ,tylko górna płyta i dolna da się normalnie obrobić

Skomentuj

Takie skosy można by Makitą RT0700CX2J z przystawką kątową dociąć. Ale tutaj nie ma aż tak dużo i równie dobrze można by uciąć zwykłą piłką i doszlifować np. papierem ściernym na kawałku MDF, jak borys w tutorialu pisze.

Skomentuj

Ja to robiłem takie obróbki tak:
                płytę docinałem z naddatkiem aczkolwiek nie dużym np. 3mm, Następnie dawałem pod połowe stopy frezarki płytę 18mm wtedy frez wystawał. Później ustawiałem wysokość freza tak aby był zlicowany ze płaszczyzną do której ma być obrobiona i ogień!

Mam nadzieję, że w miarę jest to zrozumiałe :)
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dzięki Pany za sugestie :)

Próbowałem sposób Pterycza ,ale jakos nie mogłem stabilnie utrzymać frezarki i bałem się ,że mogę przeorać za dużo płyty ... xD

Zrobiłem to inaczej ,piłka do drewna i z grubsza ,potem szlifierka ,ustawiałem gradację taka która nie szarpie i szlifowalem prawie do krawędzi , reszta ręcznie klockiem z papierem ściernym 60 i na końcu jeszcze raz szlifierka .

Telefon mi się rozładował i zrobiłem taka jedna fotkę na szybko

Last edited by Cebanczyk; 18.03.2021, 05:15.

Skomentuj

Walczę dalej

,Nawet sklejka nie najgorzej wygląda ...

. Bardzo dużo szlifowania , tym razem nie rzeźbiłem
                    ​​​​ piłką tylko szlifierka taśmowa prawie do zera i dopiero mimośrodową ...

Skomentuj

Teraz czekam na głośniki i zostaje frezowanie

Skomentuj

Już jakoś to zaczyna wyglądać :)

Ciekawostką jest ,że katalogowe 104,2 hdsa w realu jest 103,7 , więc rozbieżność spora ...
                        Last edited by Cebanczyk; 01.04.2021, 17:08.

Skomentuj

Wygląda extra, ciekawy projekt

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                            Ciekawostką jest ,że katalogowe 104,2 hdsa w realu jest 103,7 , więc rozbieżność spora ...
                            Bo najnowszy datasheet dla HDS-a podaje wymiar 104,0 -0,3 a ten stary podawał 104,0 +-0,2 mm
                            https://www.scan-speak.dk/datasheet/...608-913000.pdf
                            Last edited by pawel_luk1; 03.04.2021, 09:39.
                            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jak Pany widzicie cewkę taśmowa do takiego projektu oraz lepsze kondy pokroju superiory ?

Skomentuj

Jak Pany widzicie cewkę taśmowa do takiego projektu oraz lepsze kondy pokroju superiory ?
                                Póki sam nie sprawdzisz, to się nie przekonasz czy warto.

Skomentuj

Dlatego pytam bardziej obeznanych pogromco i też na forum aby kto chce się wypowiedział i jakie ma spostrzeżenia

Skomentuj

Jeden rabin powie, że to dużo daje. Drugi powie, że niewiele zmienia :)

Skomentuj

Dlatego pytam bardziej obeznanych pogromco i też na forum aby kto chce się wypowiedział i jakie ma spostrzeżenia
                                      Jeśli zwrotnica jest dopracowana i wymianą elementów na inne wartości nie da się już dźwięku poprawić, to można zacząć się bawić w wymianę tych elementów na droższe (specjalnie nie pisze "lepsze") o tej samej wartości.

W przypadku gdy nie mamy dopracowanej zwrotnicy, nie ma sensu kupować droższych elementów.

Nie wierz w to co piszą na Audiostereo, że po wymianie kondensatora wysokotonówki na droższy, sprzęt zagrał o klasę wyżej, bo to nie prawda.
                                      Różnice są subtelne, czasem trzeba słuchać długimi godzinami aby usłyszeć "w którym miejscu" jeden kondensator jest lepszy od drugiego.
                                      A na sam koniec, w ślepym teście (nawet AB) nie wychwycisz różnicy... bo jest zbyt mała.

Skomentuj

Jest taki koleś na YT, który przerabia zwrotnice w kolumnach.
                                        Ostatnio dał Alumeny w tor wysokotonówki, twierdząc że to dzięki nim teraz tak dobrze gra.
                                        Ciekawe czy też by się tak podniecał, gdyby nie przerobił zwrotnicy i tylko wymienił kondensatory na Alumeny... w torze wysokotonówki tubowej która moim zdaniem od startu gra kiepsko w oryginalnych kolumnach, bo jest "słabo" filtrowana.
                                        Po raz pierwszy słuchałem tych kolumn na AudioShow dawno temu... od tamtej pory gdy tylko widzę je w pokoju danego wystawcy, nie wchodzę, nie chcę ogłuchnąć :)

Wystarczyło wykonać inny filtr, ale koleś wciska drogie elementy zwrotnic aby być PRO.
                                        Zieloni klienci łykają to jak młode pelikany :)
                                        Last edited by marian; 24.06.2021, 07:51.

Skomentuj

​​
                                          ​​​​​​:)
                                          Last edited by Cebanczyk; 14.07.2021, 21:31.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X