Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży monitor, Scan Speak 22W i vifa XT25

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duży monitor, Scan Speak 22W i vifa XT25

Na zrealizowanie czeka sobie zestaw jak na focie:

- obudowa ze sklejki 21mm o wymiarach zew 347x267x598 co daje 38 litrów pojemnosći
    - Scan Speak Scan-Speak 22W/4534G00 czyli wersja 4 omowa
    - vifa XT25TG30-04 wersja 4 omy

Ma to być docelowo konstrukcja zamknięta, dwudrożna, dodatkowo pomalowana tylko bezbarwnym (w pokoju jest dużo czystej sosny i sklejki więc tego łądu psuł nie będę). Pomieszczenie odsłuchowe jest dosyć mocno wygłuszone, wszystkie ściany łącznie z sufitem. Może nie jak w studiu nagraniowym ale mocno.

Cel to jak najniższe zejście basu, nawet kosztem efektywności. Więc zanim zepsuję mam pytania:

1. Czy mocne wygłuszenie różnymi materiałami da mi ten efekt sporego zejścia basu? Jeśli tak to co proponujecie? Czy np. 1cm filc na ściankach, potem stożkowa gąbka będzie ok?
    2. Zwrotnicę mogę policzyć za pomocą jakiegoś kalkulatora online. Ale wolę zapytać fachowców, którzy znają w/w przetworniki. Co proponujecie, 12dB, 18, 24? Jaki podział. Jakbym dostał jakiś schemat to stawiam wirtualnego browara, a nawet całą skrzynkę. Budżet za 2 zwrotnice do 1000zł, +/- 200 bez problemu.
    3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
    Last edited by tomekk_; 28.04.2021, 13:25.

Jeśli sklejka ma być malowana bezbarwnym po co skręcasz na wkręty? Sam klej by w zupełności wystarczył.

1. Wygłuszenie zniweluje drgania i rezonanse. Filc na ściankach plus owata, obudowa zamknięta więc można jej więcej.
    2. Nie licz na kalkulator online, to nie będzie dobra zwrotnica. Trzeba wykonać pomiary w docelowej obudowie. Podstawić wszystkie dane do programu w którym będzie można symulować projekt zwrotnicy.
    3. Poczytaj o zjawisku dyfrakcji, pomocne mogą być skosy czy też rozmieszczenie tweetera do boku ścianki frontowej. Wzmocnienia wewnątrz obudowy.

Skomentuj

Do sklejki mam dobraną szpachlę, nie będzie nic widać, już tak robiłem z meblami. Mam też od stolarza z odrzutu kilkadziesiąt trójkątnych kawałków (dwa krótsze boki około 10cm) na wzmocnienia, i to wraz z obudową zostanie solidnie sklejone. Więcej nic tam już nie wrzucę niestety.

Na pomiary niestety nie mam kompletnie żadnego sprzętu.

Skomentuj

Coś mi się źle obrazek wkleił. Więc:

https://diyaudio.pl/i/17240/4803bc6b...1617626947.jpg

Skomentuj

Niskiego basu z tego nie będzie. Dla tego głośnika obudowa zamknięta powinna mieć około 20-30 litrów.
          Zwrotnica do tych głośników będzie wymagała wykonania pomiarów i zaprojektowania precyzyjnej zwrotnicy, szczególnie jeśli do tweetera nie będzie użyty waveguide. Bez niego trzeba będzie zrobić zwrotnice LR4, z dość niskim podziałem, który Vifie XT niezbyt dobrze służy.

Generalnie odradzam dalsze grzebanie, bo widzę, że nie zrobisz ani pomiarów ani zwrotnicy. Sprzedaj głosniki, lub znajdź gotowy projekt, w którym możesz je użyć lub dokup niezbędne elementy dla gotowego projektu.

Skomentuj

Pogromca na rację. To w ogóle jest hit: specjalnie wrzuciłem znaleziona ofertę tych Scanów w wątku KOMPLETNYM, POMIERZONYM, GOTOWYM do skopiowania projekcie i... Taka historia. Czemu szybciej się robi niż myśli?

Skomentuj

Mam wrażenie, że strasznie dużo jest właśnie takich postów, że ktoś najpierw kupuje jakieś głośniki, coś tam zaczyna dłubać, a dopiero potem zaczyna się zastanawiać, jak to dobrze zrobić i pyta o poradę.
              Najlepsza rada jest taka, żeby korzystać z gotowych projektów. Bez wiedzy i sprzętu pomiarowego nic dobrego się nie stworzy

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                Pogromca na rację. To w ogóle jest hit: specjalnie wrzuciłem znaleziona ofertę tych Scanów w wątku KOMPLETNYM, POMIERZONYM, GOTOWYM do skopiowania projekcie i... Taka historia. Czemu szybciej się robi niż myśli?
                Nie jestem aż takim laikiem żeby sobie nie poradzić jednak z całkiem INNYM projektem. No ale ok rozumiem, po temacie, można zamknąć. Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Niezależnie od poziomu wiedzy, bez sprzętu pomiarowego dobrych kolumn nie zrobisz :( Porad w ciemno nikt Ci zatem nie udzieli, bo właściwie nie ma do czego sie odnieść. To nie jest zła wola kolegów piszących powyżej, tylko chłodne spojrzenie na rzeczywistość

Skomentuj

Całym szacunkiem, ale jeśli piszesz, że policzysz sobie zwrotnice z kalkulatora online, to jesteś w tym temacie laikiem. Nie zmienia to faktu, że wiedzę można nadrobić, oraz zdobyć doświadczenie. W razie potrzeby - służymy pomocą.

Skomentuj

Doskonale Was rozumiem, ale... projekt jest budżetowy a nie jakiś super audiofilski, a ja nie mam i nie zamierzam analogicznie kupować całej fabryki żeby jeździć autem. Dlatego trafiłem tutaj z nadzieją, że jednak się uda zaprojektować tą zwrotnicę. Można przecież z góry założyć kilka parametrów, ot chociażby, że w zamkniętej budzie 22W nie będzie miał takiej efektywności jak w B-R.

Mimo wszystko konstrukcję wykonam. Tak jak pisałem, temat można zakmnąć. Pozdrawiam

Skomentuj

Analogicznie, jak założysz do samochodu każde koło w innym rozmiarze i szerokości, to auto przecież będzie jeździć...

Skomentuj

A tu panie kolego to możemy podyskutować, bo oprócz mechanikowania (gównie motocykli), mam prawdziwego pierd.... tzn. hopla na punkcie rozmiarów felg, opon, doboru ET itp.

Tak jak pisałem, zwrotnicę robię w ciemno, bo nie mam wyjścia. Albo komuś zlecę. Zwrotnicę przecież też można modyfikować.

Skomentuj

Zatem rozumiesz, że kół i opon na pałe się nie zakłada. Zwrotnice oczywiście się modyfikuje, ale na podstawie pomiarów.

Skomentuj

Się nie zakłada owszem, ale mnóstwo rzeczy można obliczyć zanim nawet auto zaobaczę na oczy, uwzględniając oczywiście również preferencję "kierownika".

Te przetworniki są chyba dosyć Wam znane przecież, ja mam to pierwszy raz w ręku. Czy tak trudno jest podpowiedzieć jaki zrobić tu podział? I czy warto pchać się tu w drogie zwrotnice ze stromym zboczem?

Skomentuj

Twoje pytania wynikają bezpośrednio z dość ubogiej wiedzy w temacie. Nikt takiego zestawienia głośników tutaj nie projektował, wiec żaden odpowiedzialny konstruktor nie poda Ci gotowego rozwiązania, ponieważ zdaje sobie sprawę z potencjalnych problemów przy takim wróżeniu z fusów.
                                Nawet zmiana szerokości obudowy oraz miejsce głośników w obudowie ma znaczenie dla poprawnego zestrojenia obudowy.
                                Powtórzę zatem. Czy da sie polaczyc te glosniki? Da sie, choc bedzie to rozwiazanie niezbyt optymalne. Natomiast nie da się tego zrobić bez wykonania pomiarów głośników w docelowej obudowie. Koniec, kropka.

Oczywiście to, gdzie znajda się glosniki na froncie kolumny, będzie miało ogromne znacznie w procesie projektowania zwrotnicy. Jeśli ich miejsce będzie nieoptymalnie obliczone, to zwrotnica będzie jeszcze trudniejsza w zaprojektowaniu.

Skomentuj

Ok rozumiem konkrety, zero improwizacji. Na szczęście mam do tego dystans, jestem tym mniej odpowiedzialnym konstruktorem.

Skomentuj

Robson ,a nie możesz zlecić komuś wykonanie pomiarów itp ?
                                    przecież przy dwóch drogach to nie jest ogromny koszt :p

Skomentuj

Tzn. wiesz, jakiś tam słuch mam, sprzęt do odsłuchu też się znajdzie (obecnie hegel h80 i parę innch). Nie jedna konstrukcja DIY w domu stała na testy (kumpel tym handluje), więc przychodzi czas na własną, normalna kolej rzeczy. Ja tylko na początku chciałem się dowiedzieć podstawowych tematów zanim wezmę frezarkę i wietrarkę do ręki. Takich podstawowych od praktyków, żebym nie spiepszył doszczętnie już na początku. Kilka już uzyskałem owszem i to doceniam. W tym jedna żeby to pod grom sprzedać.

Po prostu biorę się za robotę. Co najciekawsze mam info z przed chwili od kumpla, że podobna konstrukcja (głośniki identyczne ale B-R) wyszła właśnie ze stajni Strussa, więc się da. Jak się uda, i będa widoczne oznaczenia elementów, będę miał schemat zwrotnicy.

Skomentuj

Ściana...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X