Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży monitor, Scan Speak 22W i vifa XT25

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tzn. wiesz, jakiś tam słuch mam, sprzęt do odsłuchu też się znajdzie (obecnie hegel h80 i parę innch). Nie jedna konstrukcja DIY w domu stała na testy (kumpel tym handluje), więc przychodzi czas na własną, normalna kolej rzeczy. Ja tylko na początku chciałem się dowiedzieć podstawowych tematów zanim wezmę frezarkę i wietrarkę do ręki. Takich podstawowych od praktyków, żebym nie spiepszył doszczętnie już na początku. Kilka już uzyskałem owszem i to doceniam. W tym jedna żeby to pod grom sprzedać.

Po prostu biorę się za robotę. Co najciekawsze mam info z przed chwili od kumpla, że podobna konstrukcja (głośniki identyczne ale B-R) wyszła właśnie ze stajni Strussa, więc się da. Jak się uda, i będa widoczne oznaczenia elementów, będę miał schemat zwrotnicy.
    Jak to będzie konstrukcja podobna do Rebel Classic 10 i będzie miała podobna zwrotnice, to lepiej się na tym nie wzoruj...
    Last edited by tomekk_; 28.04.2021, 13:25.

Skomentuj

Szczerze to nie wiem co to za konstrukcja, nie widziałem tego, mam tylko info.

Może to i dobry pomysł pomierzyć. Mam fajnych sąsiadów muzyków, mają w domu oddzielne pomieszczenie/studio b.mocno wygłuszone, robią tam nagrania itp. Pokieruje ktoś gdzie znajdę info na forum jak się do tych pomiarów przygotować (hardware + software)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Jak to będzie konstrukcja podobna do Rebel Classic 10 i będzie miała podobna zwrotnice, to lepiej się na tym nie wzoruj...
        https://hi-fi.com.pl/kolumny-testy-l...lassic-10.html

Czy ja dobrze widzę, że zwrotnica w nich składa się z dwóch elementów? Czy to jest tylko część niskotonowa?
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta

https://hi-fi.com.pl/kolumny-testy-l...lassic-10.html

Czy ja dobrze widzę, że zwrotnica w nich składa się z dwóch elementów? Czy to jest tylko część niskotonowa?
          O tym właśnie pisałem. Taka zwrotnica po prostu nie ma prawa działać, a że audiofile i recenzenci będą cmokać - no będą, jak zwykle...

Albo taka sytuacja http://highfidelity.pl/@main-3223&lang= " jakosc dzwieku 10/10 "

Kurtyna.

Skomentuj

Bo przecież każdy element w zwrotnicy psuje dźwięk, więc im mniej tym lepiej
            ​​​​​

Skomentuj

No faktycznie....

Układ MTM i "Wybrano zwrotnicę 1. rzędu (6 dB/okt.)"....
              ale najważniejsze, że "głośniki nisko-średniotonowe łączone są linką miedzianą OFC – z dodatkiem srebrzonej miedzi – o przekroju 2,5 mm2, a wysokotonowy Mundorf MConnect SilverGold, srebrnym drutem solid-core z 1% domieszką złota firmy."

... czyli standard. Kabelki ważniejsze od zwrotnicy.

No i na koniec najważniejsze: "Zwrotnica zmontowana jest na płytce drukowanej.... I rzeczywiście – jest ekstremalnie prosta. Taka prostota wydaje się czymś łatwym, aby jednak wszystko działało jak należy, wymaga dużego doświadczenia."

Chciałbym posłuchać i zobaczyć pomiary tych kolumn.

Jedyne recenzje, jakie szanuje, są w AUDIO Kisiela. Nie ma gwiazdek ani punktów, ale za to są pomiary SPL i impedancji. No i prawie zawsze Kisiel przemyca w opisie, co konstruktor zrobił w kolumnie zgodnie ze sztuką a gdzie poszedł na skróty.
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zwrotnica 1 rzędu, bez wyrównania czasowego po prostu nie ma prawa działać, a tutaj jest taka właśnie kombinacja. Typowe audiofilskie bzdety. Co prawda tam jest bardzo duza wartosc kodensatora na tweeterze, ale to nie zmienia problemow takiej konfiguracji.

Skomentuj

Ponoć tam jest właśnie coś prostego.

Tymczasem z braku aparatury pomiarowej, po prostu zrobię zwrotnicę z elementów, które mam, będzie jakiś punkt odniesienia. Przynajmniej przekonam się czy ten głośnik w ogóle będzie grał w tej budzie czy nie. 3kHz podział chyba powinien być na początek dobry. Na razie mam tylko wgląd w wykresy z programu winISD. Jeśli mam wklejać do analizy, to które są najważniesze?

Skomentuj

I najsmutniejsze, że takie coś dostaje potem takie recenzje, a ludzie kupują i interes się kręci. Za to zdolni ludzie z wiedzą i pasją tworzą świetne sprzęty, których prawie nikt nigdy nie usłyszy, a to ich dzieła powinny zbierać takie opisy :(

Skomentuj

Uparty jestes.

Wykresy z winISD nie maja zadnej wartosci w procesie projektowania zwrotnicy.

Oczywiscie mozesz uzyc zwrotnicy zlepionej z jakis przypadkowych elementow, ale jak na jej podstawie chcesz osiagnac punkt odniesienia? Punktem odniesienia jest cos referencyjnego, czyli musialbys miec dobrze zaprojektowana zwrotnice, i do niej mozesz porownac to, co sam bedziesz chcial dlubac.

Juz kilka osob probuje Cie odciagnac od bezsensownego tracenia czasu i pieniedzy na budowanie czegos, co nie zagra, ale moze takiej sciezki potrzebujesz aby sie czegos nauczyc...

Skomentuj

Niech robi i się uczy. Może nawet będzie zadowolony z tego co stworzy. Nie będzie to obiektywnie dobre, ale własne Zresztą jak i tak ma juz głośniki to niech się bawi. Ponoć najlepiej uczy się na swoich błędach. A patrząc po zwrotce z Rebela, to w sumie można żonglować różnymi wartościami cewki i kondensatora, aż będzie znośnie

Skomentuj

Szczerze to nie wiem co to za konstrukcja, nie widziałem tego, mam tylko info.

Może to i dobry pomysł pomierzyć. Mam fajnych sąsiadów muzyków, mają w domu oddzielne pomieszczenie/studio b.mocno wygłuszone, robią tam nagrania itp. Pokieruje ktoś gdzie znajdę info na forum jak się do tych pomiarów przygotować (hardware + software)?
                          Przykładowy hardware i software potrzebny do wykonania pomiarów i symulacji zwrotnic:

Tzw, JIG czyli interfejs pomiędzy głośnikiem a kartą muzyczną https://diyaudio.pl/articles/archiwu...-krok-po-kroku
                          Karta muzyczna do pomiarów https://www.artalabs.hr/requirements.htm
                          Oprogramowanie do pomiarów https://www.artalabs.hr/download.htm
                          Mikrofon pomiarowy https://www.daytonaudio.com/product/...ent-microphone
                          Wzmacniacz mikrofonowy https://monacor.pl/produkty/mpa-102
                          Program do symulacji zwrotnic https://kimmosaunisto.net

do tego jeszcze będzie potrzebny statyw do mikrofonu, kabelki RCA i XLR do mikrofonu
                          i bez takiego zestawu, to ani rusz.

Skomentuj

Mam wrażenie, że nieco opacznie odbierasz rady kolegów z forum, tym bardziej że są doświadczeni w tym co robią i chcą pomóc a nie zaszkodzić a Ty niepotrzebnie się obrażasz a przynajmniej tak to się czyta i wnioskuje że jesteś obrażony, że nie otrzymujesz gotowej recepty na swój projekt.

Fajnie, że chcesz stworzyć swój zestaw, budżetowy czy też nie to nie ma znaczenia, bo jeżeli będzie to dobrze złożone a nie na podstawie kalkulatorów to będziesz zaskoczony co można z niedrogich przetworników wycisnąć.

Też kilka lat temu próbowałem liczyć z kalkulatora i to nie był dobry pomysł. To najgorsza z możliwych dróg

Dziś jestem sporo mądrzejszy o wiedzę w tym temacie ale dzięki koledze który w tym siedzi i nauczył mnie pewnych rzeczy i uwierz mi, że nie wszystko jest łatwe w tej materii, pewnie za jakiś czas podzielę się na forum gotowym i nietypowym projektem plus modyfikacją znanych zestawów ale to była długa i wyboista droga.

Nie ma czegoś takiego jak droga na skróty. Jeżeli chcesz wycisnąć maksimum z tego projektu to zleć komuś pomiary lub poczytaj nieco, zaopatrz się w sprzęt tylko uważaj - to jest wciągające :)

Skomentuj

Ja się w rzadnym wypadku nie obrażam, wręcz przeciwnie, mam do tego dystans i krytyka mnie motywuję. Ale na razie nie mam czasu nic więcej napisać bo sporo jak widać czytania.

Skomentuj

Czaruję...
                              X