Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówki mocy BG1 i preamp Gavron04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówki mocy BG1 i preamp Gavron04

Cześć.
    Jakiś czas temu Gavron udostepnil mi na testy swojego egzemplarza bg1 i preampa. Byłem pod wrażeniem i od razu zdecydowałem się złożyć dla siebie.
    ​​​​​​Wygląda to mniej więcej tak

Końcówki złożone na dość budżetowych elektrolitach lecz ja OSOBIŚCIE nie zauważyłem różnicy jeśli chodzi o grę mojej końcówki a końcówki Gavrona(dość kosztownej). Foliowe dałem vishay i kemet. Gra świetnie ale mimo to, zdecydowałem się złożyć drugą wersję. Nieco bogatsza że względu na to, iż ma to już być sprzęt docelowy do którego robię obudowę.
    Początek konstrukcji
    Last edited by PanJarek; 07.10.2021, 19:23.

Gratuluję zacięcia do budowy kolejnej wersji BG1.
    Jeśli chodzi o kondensatory ( zwłaszcza kondensator wejściowy ) to ja na przykład słyszę różnicę.
    Wg jednego z audioholików wszystkie kondensatory przez które przepływa sygnał powinny być dobrej jakości.
    Mnie np. odpowiadają białe mundorfy mkp. inni zachwalają miflex-y mkp itp.

Skomentuj

Pomyślę, wątpię jednak bym usłyszał różnicę.

Skomentuj

Skomentuj

Hej, jak kosztowo wychodzi budowa BG1?

Fajnie, że trafiłeś w swój gust ze wzmacniaczem, choć szkoda że przed sprzedażą i100 nie odsluchales ips bg7, mi też nie przyszło do głowy by ci pożyczyć .

Skomentuj

W takiej budżetowej wersji jak moja pierwsza coś około 300zl + trafo + zasilacz.
            Jakoś nie żałuję tego iampa. Zawsze chodziła mi po głowie sama końcówka mocy aby można było użyć dowolnego przedwzmacniacza lub bez przedwzmacniacza (tylko potencjometr).
            ​​​​Tak jak na przykład tutaj mam preamp gavrona (za jakiś czas chce skonstruowac z ciekawości lampowy, klon Conrad Johnson) to w iampie byłoby to bez sensu jeśli jest IPS. Generalnie to cały czas zastanawiam się czy preamp jest potrzebny. Bg1 trafia idealnie pod mój gust. Preamp daje super opcje zmiany barwy ale to bardziej jako zabawa. Przy słuchaniu rytmów klubowych minimalnie podnoszę tony niskie. Jednak ogólnie do słuchania muzyki najlepiej odpowiada mi w trybie direct - i myślę, że moi sąsiedzi również wolą, gdy bas jest na umiarkowanym poziomie
            Last edited by PanJarek; 08.10.2021, 19:21.

Skomentuj

[QUOTE=PanJarek;n644987]Pomyślę, wątpię jednak bym usłyszał różnicę.
              A mozna wiedzieć jakie pozostałe elementy toru audio czyli przede wszystkim:
              DAC
              oraz kolumny
              może to jest problem ( na słabym sprzęcie ,w mojej opinii nie uslyszy się zmian kondensatorów w torze sygnałowym)

Skomentuj

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ojekt-by-borys

Jako źródło dźwięku służy qudelix q5 lub raspberry z nakładka hifiberry dac plus pro.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
                  jedynie uwaga ode mnie w sprawie gniazd bezpiecznikowych - te same miał użytkownik i200 - https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...5%82adzie-i200 , gdzieś w połowie postu jest zdjęcie + opis, że piny od gniazda słabo łapał cynę. Może użytkownik i200 miał jakieś stare, w każdym bądź razie warto zwrócić uwagę na to
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta

jedynie uwaga ode mnie w sprawie gniazd bezpiecznikowych
                    Rzeczywiście coś w tym jest. Musiałem podnieść temperaturę lutownicy i dłużej przytrzymać aby dobrze złapało. Wydaje mi się jednak, że to kwestia dużego kawałka metalu który dobrze odprowadza temperaturę.

Skomentuj

Zdecydowanie nie.

Skomentuj

Skomentuj

Panie Jarku.
                          WoW
                          Już prawie wszystko polutowane !

Ja może dziś spróbuje uruchomić pierwszy kanał BG1 na Mosfetach .
                          Jednak do końca to jeszcze trochę brakuje.

Skomentuj

Gdyby radiatory dotarły wtedy kiedy je zamówiłem to wzmacniacz już dawno by grał...

Skomentuj

Panie Jarku, udało się Panu odpalić bg1 ?
                              U mnie dziś wystartował 1 kanał jednak wprowadziłem zmianę - R26 mam zworę.

Skomentuj

Nie próbowałem. Czekam na radiatory.
                                To chyba nie był dobry pomysł wstawiać tam zworkę. Rób jak w bom i będzie działać.

Skomentuj

Generalnie wszystkie wzmaki, które do tej pory składałem mają w tym miejscu zworę - wystarczy zerknąć na inne schematy.

Odpuszczam tę wersję BG1 bo spaliły się ścieżki na 1 płytce, czekam na nową wersję od Gavrona
                                  Może Gavron się zlituje i niedługo pojawi się odnowiony projekt, a do świąt uda się poskładać nową wersję BG1.
                                  Przy okazji gdzie Pan kupił takie ładne rezystory ?

Skomentuj

Pierwszy kanał już działa. Reguluje bias. Niestety dziś już nie złożę drugiej gdyż skończyły mi się Ledy ;/
                                    Last edited by PanJarek; 16.10.2021, 16:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                      Generalnie wszystkie wzmaki, które do tej pory składałem mają w tym miejscu zworę - wystarczy zerknąć na inne schematy.

Odpuszczam tę wersję BG1 bo spaliły się ścieżki na 1 płytce, czekam na nową wersję od Gavrona
                                      Może Gavron się zlituje i niedługo pojawi się odnowiony projekt, a do świąt uda się poskładać nową wersję BG1.
                                      Przy okazji gdzie Pan kupił takie ładne rezystory ?
                                      No, ale gdybyś przeczytał temat BG1 to jest tam wspomniane, dlaczego nie ma tam być rezystora, zworki - jest w dokumentacji schemat połączeń, który jest sprawdzony. Mimo wszystko ze zworką będzie to działać. Nie wiem co tam namieszałeś, ale to jest do uruchomienia bez problemu.

Muszę pozbierać pomysły i na święta będzie. Myślę tylko czy integrować zabezpieczenia i zasilacz, czy zrobić same końcówki tak jak aktualnie
                                      Last edited by gavron04; 16.10.2021, 17:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
                                        Pierwszy kanał już działa. Reguluje bias. Niestety dziś już nie złożę drugiej gdyż skończyły mi się Ledy ;/
                                        Bardzo ładnie :) Jedynie uważaj na te złączki - jak za mocno wykręcisz śrubki to wypadają - najtańsze gniazda.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X