Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG1 2020 pcb 80mm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skomentuj

Skomentuj

Luty po poprawkach

Skomentuj

Widok z góry

Na wejściu chwilowo 1uF kemet.

Skomentuj

Wyślij zdjęcie tak jak masz to połączone na bg1, jak mam sprawdzić czy masz dobrze podłączone?

Bias skręciłes na minimum?
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ok. Czyli luty mogą być i mogę odpalać .
              Wrzucę zdjęcia, gdy już przełożę końcówki czyli zamienię iAmpa na BG1.
              Dodatkowo będę łączył masę sygnałowa z gniazd wejściowych do zasilacza bo obecnie tego nie mam zrobionego.
              Oczywiście bias skręcam na minimum.

Skomentuj

Pierwszy kanał .

Skomentuj

Regulacje działają . Powinno być OK.

Skomentuj

Na wyjściu też nieźle.

Skomentuj

Zagrało jest sukces.
                      Podziękowania za wsparcie dla wszystkich a przede wszystkim dla Gavron04.

Tak to mniej więcej wyglada w obudowie.
                      Trochę chyba przesadzone te ledy, całość świeci jak choinka. Najważniejsze że gra !

Skomentuj

Zrób zdjęcie z góry, trzeba to trochę inaczej rozmieścić, żeby trafo było z dala od końcówek i potencjometru w rogu jeśli dobrze widziałem z dolutowanymi kondensatorami.

"Dodatkowo będę łączył masę sygnałowa z gniazd wejściowych do zasilacza bo obecnie tego nie mam zrobionego." to nie jest dodatkowo tylko tak musi być! Po to jest schemat i na 99% przez to miałeś problemy, bo masy nigdzie nie były spięte.. (sygnałowa z prądową)

"Trochę chyba przesadzone te ledy, całość świeci jak choinka." - LEDy od sygnalizacji napięcia V+,V- możesz zmienić - R29, R30. LED przy BD139-16 z nim nic nie zrobisz. Kwestia samego leda. Kiedyś sam narzekałem na ledy u borysa w projektach iamp, że choinka i po co to, a po kilku latach doceniam, bo można szybko zdiagnozować co nie działa.
                        Last edited by gavron04; 06.12.2021, 07:55.

Skomentuj

Z góry patrząc - chyba odwrócę moduły tak aby wejścia kanałów były po stronie zewnętrznej dalej od trafo.
                          Kondensatory planuje wcisnąć na płytkę , wiec nie będzie ich przy potencjometrze.
                          Ledy niech świecą, na święta jak znalazł

Skomentuj

Wczoraj nie było czasu na odsłuchy, dziś pierwsze przesłuchania.
                            Wstępne wrażenia głęboko pozytywne.
                            Super prezent na Mikołaja ! .

Skomentuj

Świetnie! Czekamy na dalsze opinie. Właśnie jestem na etapie składania Bg 1 na nowych pcb . Jeszcze parę części muszę zdobyć i do dzieła . Proszę opisz szerzej wrażenie odsłuchowe ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                Wczoraj nie było czasu na odsłuchy, dziś pierwsze przesłuchania.
                                Wstępne wrażenia głęboko pozytywne.
                                Super prezent na Mikołaja ! .
                                Zmień tego 1uF na wejściu na 4u7 :) Mogę ci podesłać mundorfy.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta

Zmień tego 1uF na wejściu na 4u7 :) Mogę ci podesłać mundorfy.

Dzięki Gavron, ale mam mundki 6,8 uF i 3,3u ze zwrotnicy i jak będzie chwila to je podmienię, jest trochę mało miejsca na płytce na te kondy jakoś chcę je upchać na płytce

Dodatkowo czekam na dostawę docelowego potencjometra drabinkowego.

Do zrobienia prawie na nowo kabelki zasilając + jakies małe radiatorki na BD139/140 ,wymiana potencjometra, mocowanie radiatorów do obudowy, itp.

Jeśli chodzi o wrażenia to chcialbym zrobić jakies porównanie w weekend, gdy już będzie kompletny wzmacniacz.

Wstępnie mogę powiedzieć że jestem zadowolony na tyle, że to już będzie najpewniej mój ostateczny wzmak.

Skomentuj

Zanim zrobisz porównania to zamontuj minimum 3u3 na wejściu.

Skomentuj

Wiesiek990 jak Bg1 gra ? coś napiszesz więcej ?

Skomentuj

BG1 z tematu zawitał do mnie.

Pisałem już o tym nie raz w tematach z iAMPem , zwracałem uwagę na pochodzenie tranzystorów.

1) Drivery - malowanki, nie mam pojęcia po co takie tranzystory ktoś kupuje jak są nowe, oryginalne, świeżo produkowane zamienniki opisane w bomie (TTA,TTC). Wlutowane malowanki 2SC5171/2SA1930. Spalony 2SA1930.

2) Końcowe - musiałbym je rozłupać i pewnie to zrobię, jeden mosfet jest spalony.

3) BD139-16/140-16 - zdecydowanie polecam ONSEMI. tutaj miks ST + CDIL - jeśli nie są dostępne - mam zapas, jeśli nie mam to na pewno będę zamawiać z farnella, mousera.

4) BC546B/556B - nie mam pojęcia skąd są te z PCB, ale można je kupić z pewnego źródła np. z TME, https://www.tme.eu/pl/details/bc546b...pn-tht/onsemi/ , spalone Q5, Q6 / https://www.tme.eu/pl/details/bc556b...np-tht/onsemi/ , jeśli ich nie ma to ja zazwyczaj mam zapas. Jeśli ktoś ma jakieś swoje zapasy warto mieć miernik do tranzystorów czy po prostu uniwersalny chińczyk " multi-function tester t7 ", jakieś 80-100zł na ali i sprawdzamy tranzystory, czy parametry się zgadzają..

5) Montaż PCB - nie mam pojęcia jak, ale jedna PCB jest wygięta w banan, bardzo duże naprężenia

6) W temacie głównym z BG1 jest opis jak montować tranzystory + info o używaniu pasty termoprzewodzącej. Tutaj nie wiem co zostało zastosowane, bardziej to wygląda na jakiś rozwodniony klej, który przewodzi!!!!!!!!!!!!!!

7) R16 nie mam pojęcia dlaczego został wlutowany 47k zamiast 22k - nie miało to wpływu na usterkę

8) C5, C6, w bomie jest informacja o zakresie 470uF - 1000uF. Wlutowany został 1500uF - nie miało to wpływu na usterkę

Mam wielką prośbę do wszystkich składających. Ten projekt jest prosty, wystarczy go dobrze złożyć, nie oszczędzać na elementach, kupujcie ze sprawdzonych źródeł a nie tam gdzie jest i byle taniej. Później się kończy tak jak tutaj.

Jeśli chodzi o usterkę:
                                        - zwarte Q5, Q6, pociągnęły przez Q2 rezystory R4, R7, idąc dalej, przez Q10 przeszedł duży prąd, przez co go uszkodziło i efekt gotowy.

Do odratowania, ale w obu końcówkach konieczna wymiana wszystkich tranzystorów na takie ze sprawdzonego źródła.

Skomentuj

Tranzystory przelutowane.
                                          Założona została pasta silikonowa termoprzewodząca. Na pare Bd139 Bd140 założony radiator z fragmentu PCB dwustronnie pokrytego miedzią.
                                          Wzmak ruszył już bez problemów.

Gra na tyle dobrze że dalej już nie szukam innych konstrukcji.
                                          Podziękowania dla Gavron04 za diagnozę uszkodzenia i wsparcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X