Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Aloha.

W tym temacie zaprezentuję projekt tanich i prostych do wykonania monitorów MTM, w oparciu o przetworniki z bardzo atrakcyjnej półki cenowej. Za midbas posłuży nam SB Acoustics SB13PFCR25-8 oraz tweeter z niewielkim waveguide Dayton ND25FW-4.
    Wybrałem te przetworniki, aby otrzymać określone cechy i właściwości akustyczne, którymi będą :

- wyrównane pasmo częstotliwości przenoszenia
    - możliwie równomierne promieniowanie głośników osi poziomej ( Constant directivity )
    - zgranie czasowe i fazowe przetworników na płaskim froncie, które umożliwi zastosowanie dość prostej zwrotnicy
    - przebieg modułu impedancji przyjazny dla wzmacniaczy lampowych

Obudową będzie klasyczny monitor MTM z BR, w najprostszej formie do wykonania, nawet przez początkujących konstruktorów.

Wstępny rysunek prezentuje zarys obudowy

Zanim polecą pierwsze wióry z formatek, trzeba wykonać trochę pomiarów. Na pierwszy rzut sprawdziłem powtarzalność produkcyjna glosnikow, mierząc ich impedancję.

Właściwie nie ma się do czego przyczepić. Jak na tak niską półkę cenową, uważam że jest znakomicie. Wstępne pomiary TSP midwooferów pokazują duża zbieżność z danymi producenta, wiec chyba odpuszczę pełne pomiary parametrów TSP i symulację obudowy oprę o dane producenta.

Skomentuj

Nie znam Dayton ND25FW-4 . Jak go wypozycjonujesz względem oferty SB łakustic ?

Skomentuj

Nie słyszałem całej oferty Sba. Wiesz, to jest tweeter za 60 zł z WG i niezłym osiągnięciem jest to, ze w jego brzmieniu nie ma nic natarczywego. Pasmo jest równe, bez rezonansów, wodospad czysty. Fs dość wysoko, ale to malutki głośnik z magnesem neodymowym.
        U nas nie jest popularny, ale za oceanem powstało kilka już kultowych projektów, jak np C-Note https://www.audiosciencereview.com/f...-review.12693/

Skomentuj

Zastanawiałem się czy on nie będzie za kiepski dla tych SB13 bo to dość fajne głośniki.

Skomentuj

Co masz na myśli pisząc, że będzie za kiepski? Nie znam innego tweetera z WG w tej klasie cenowej. Mógłbym użyć WG Visatona, ale same tuby sa droze od Daytona, a do tego glosnik to ponad 100zl.

Skomentuj

Zgadzam się z Toba , że w tej cenie ( jak i sporo większej ) nie ma alternatywy jeśli chodzi o głośnik z WG.
              Ale czy mimo wyjątkowości tego Daytona pod tym względem , jest on odpowiedni do tych SB13 , czy może będzie zaniżał klasę całego projektu.
              To jest pytanie bo nie znam tego głośnika , a SB13 znam i w mojej ocenie są "kompanem " dla głośników w cenie 100-150 zł szczególnie gdy ma to być MTM.

Jest na forum projekt "SB na start" opary o SB13 i SB26.
              Projekt bardzo udany i popularny wśród forumowiczów.
              Może rozwinięcie tego projektu do układu MTM było by fajną opcją i zdobyło by również dużą popularność .
              Wtedy dla tych co chcą stereo było by do wyboru klasyczne monitorki lub MTM .
              A dla tych co będą chcieli kino będzie opcja na budżetowe 5.0 z dobrym dźwiękiem.
              Last edited by toopcool; 10.01.2022, 18:51.

Skomentuj

Mozesz Łukasz wrzucić poglądowe wymiary paczek?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Zgadzam się z Toba , że w tej cenie ( jak i sporo większej ) nie ma alternatywy jeśli chodzi o głośnik z WG.
                  Ale czy mimo wyjątkowości tego Daytona pod tym względem , jest on odpowiedni do tych SB13 , czy może będzie zaniżał klasę całego projektu.
                  To jest pytanie bo nie znam tego głośnika , a SB13 znam i w mojej ocenie są "kompanem " dla głośników w cenie 100-150 zł szczególnie gdy ma to być MTM.

Jest na forum projekt "SB na start" opary o SB13 i SB26.
                  Projekt bardzo udany i popularny wśród forumowiczów.
                  Może rozwinięcie tego projektu do układu MTM było by fajną opcją i zdobyło by również dużą popularność .
                  Wtedy dla tych co chcą stereo było by do wyboru klasyczne monitorki lub MTM .
                  A dla tych co będą chcieli kino będzie opcja na budżetowe 5.0 z dobrym dźwiękiem.
                  Zmiana tweetera pociągnęłaby za sobą porzucenie cech konstrukcyjnych, które nie byłyby możliwe do przemycenia z tradycyjnym tweeterem. Mój projekt z projektem "SB na start" łączy właściwie tylko midwoofer. Nie jest on rozwinięciem tego popularnego projektu. Tutaj trzeba by było kierować zapytanie do Lusztiego o ewentualna rozbudowę jego projektu do MTM.

Ten projekt wrzucam niejako przy okazji, ponieważ zakupione midwoofery są przeznaczone do zupełnie innego projektu z innym tweeterem, ale skoro już je mam, to mogę zrobić coś prostego dla forum.

Kuba, obudowa to na chwilę obecną tylko szkic, wymiary docelowe dopiero podam. To co jest na rysunku ma szerokość 20cm, wysokość 44 cm i głębokość około 30 cm. Dwa midwoofery będą wymagać objętości netto minimum 14-15 litrów, wiec gdzieś to trzeba upchać.

Skomentuj

Na Parts Express są opinie użytkowników o głośnikach. Czasem bywają pomocne. Czasem wprowadzają w błąd. https://www.parts-express.com/Dayton...ith-Wa-275-051
                    Można też zadawać pytania sprzedawcom.
                    https://www.parts-express.com/Dayton...ith-Wa-275-051

Używałem zaledwie kilku głośników Dayton Audio. Z tanich najbardziej jestem zadowolony z DC130B-4 5-1/4, który użyłem jako średnio-tonowy w zestawie trójdrożnym (na tym forum sklepu miał bardzo dużo pozytywnych recenzji).

DC1 30B­4 5­1 /4

DC1 30B­4 5­1 /4

Skomentuj

Zobaczymy jak Łukaszowi wyjdą pomiary, ale ND25FW-4 pewnie będzie trzeba przyciąć około 3k by się nie ksztusil gdy się podkręci regulator. Mnie raczej interesują same tuby, bo mam same przetworniki bazowane na starym tweeterze CSS LD25X, Fs w granicy 500Hz bez komory, które może pasowałyby do obudowy Daytona.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                        Zobaczymy jak Łukaszowi wyjdą pomiary, ale ND25FW-4 pewnie będzie trzeba przyciąć około 3k by się nie ksztusil gdy się podkręci regulator. Mnie raczej interesują same tuby, bo mam same przetworniki bazowane na starym tweeterze CSS LD25X, Fs w granicy 500Hz bez komory, które może pasowałyby do obudowy Daytona.
                        Myślę, że spokojnie uda się Pogromcy zrobić podział na 2500Hz tym bardziej, że w założeniu jest prosta filtracja a te SB patrząc na charakterystykę powyżej 3,5kHz już tak sobie średnio radzą
                        Last edited by allure09; 17.03.2022, 12:34.

Skomentuj

Projekt obudowy jest już właściwie skończony. Ostatnio trochę chorowałem, to był czas na podłubanie w Cadzie. Ponieważ nie jest to super priorytetowy projekt, to w wolnym czasie, z doskoku będę docinał materiał na obudowy. Mam jeszcze jeden pomysl co do rozwiazania obudowy, powiedzialbym mocno kontrowersyjny, ale muszę to jeszcze przemyśleć :)

Skomentuj

To wrzuć, podyskutujemy chociaż..

Skomentuj

Wymiary zew to 440mm x 200mm x 300mm. Plyta 18-19mm. Macie jakieś sugestie, poprawki, to piszcie śmiało.

Last edited by Pogromca mitow; 02.06.2022, 09:13.

Skomentuj

Terminala brakuje

Można by było pokusić się o kratownicę poprzeczną ale nie za bardzo jest gdzie ją umiejscowić i pytanie czy rzeczywiście jest konieczna skoro jest już pionowa.
                                Trzeba by było port BR przenieść wyżej i wtedy kratownicę mniej więcej pomiędzy TW a górny MW dać.

Skomentuj

Terminal i jego miejsce to juz kwestia wyboru przez osobe wykonujaca projekt. U mnie pewnie beda tylko gniazda bananowe bez plytki, czy terminala.

Tak naprawde, tutaj mogloby nie byc zadnych wzmocnien i projekt by na tym nie ucierpial. W zasadzie mialem taki pomysl, aby zrobic obudowe na modłe kolumn BBC z cienkimi sciankami, obciazonymi materialami bitumicznymi, ale to byloby dalekie od prostoty wykonania.Te wzmocnienia zastosowalem raczej dla zaspokojenia duszy bardziej wymagajacych diyowcow :)

Pojedyncze, srodkowe wzmocnienie, z otworami bedzie rowniez pomagac w umieszczeniu materialu tlumiacego fale stojace. Port umieszczony jest po srodku obudowy, w celu minimalizacji wplywu fal stojacych.
                                  Zwrotnica bedzie prosta i zmiesci sie na niewielkiej powierzchni. Mozna bedzie ja zamocowac na duzym terminalu, z tylu obudowy, lub bezposredniow obudowie.

Skomentuj

Spokojnie, z terminalem to był taki żart

Sama koncepcja tego projektu bardzo dobra - tanie w wykonaniu czyli idealne DIY dla początkującego amatora tej zabawy a przy okazji szukającego swojego pierwszego konkretnego Hi-Fi.
                                    W dodatku w układzie MTM więc czego chcieć więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Macie jakieś sugestie, poprawki, to piszcie śmiało.
                                      Myślę że dawać więcej wzmocnień nie ma sensu.
                                      Te co są w dodatku łatwo wykonać.

Plus za projekt który składa się w ten sposób (boki nachodzą na front, tył, góra, dół).
                                      Potem łatwiej i taniej okleić HDF-em aby zminimalizować klawiszowanie.

Skomentuj

W sławnych kiedyś Focal PointSource 5.1 był szczelinowy BR z tyłu ktory jednocześnie pełnił rolę wzmocnienia.
                                        Fajne rozwiązanie w/g mnie

Last edited by Ape--; 07.06.2022, 21:02.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X