Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakiego kleju użyłeś do forniru?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jakiego kleju użyłeś do forniru?
      Kleiberit 303.2 ( Wikol ) na żelazko.

Skomentuj

Fajną tę piłę masz :) przydałaby mi się taka... Okazało się, że mam tak równo przycięte formatki, że chyba będę musiał tam silikonem wjechać, żeby to uszczelnić

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
          Fajną tę piłę masz :) przydałaby mi się taka... Okazało się, że mam tak równo przycięte formatki, że chyba będę musiał tam silikonem wjechać, żeby to uszczelnić
          Czyli widzę że pojęcie dokładność przy zamawianych ciętych formatach jest uzależniona od trzeźwości operatora u mnie to raz nawet silikon i HDF nie dał rady.

Skomentuj

Trzeźwy 100%. Prędzej bym powiedział o umiejętnościach cięcia... Średnio pomierzone, ze 199 wyszło 200 no i pod taki wymiar cięliśmy wszystko. Mierzę a tu niespodzianka - 198... Ręce mi opadły.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              Trzeźwy 100%. Prędzej bym powiedział o umiejętnościach cięcia... Średnio pomierzone, ze 199 wyszło 200 no i pod taki wymiar cięliśmy wszystko. Mierzę a tu niespodzianka - 198... Ręce mi opadły.
              Ja do tej pory brałem w takim lokalnym sklepie gdzie zawsze mi z łaską cięli z odpadów (płyty wypaczone, różne rodzaje od surowych po zielone). Teraz poszło zamówienie na całą płytę z pełnym rozkrojem. Będzie zapas elementów na cały przyszły rok pod kolejne projekty a cenowo wyjdzie nawet lepiej :)

Skomentuj

Hej, dawno mnie tu nie było. Udało się odzyskać konto. Mam "nie audiofilskie" pytanie: jaką obciążalność mocową zestawu przewidujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
                  Ja do tej pory brałem w takim lokalnym sklepie gdzie zawsze mi z łaską cięli z odpadów (płyty wypaczone, różne rodzaje od surowych po zielone). Teraz poszło zamówienie na całą płytę z pełnym rozkrojem. Będzie zapas elementów na cały przyszły rok pod kolejne projekty a cenowo wyjdzie nawet lepiej :)
                  To ja takiego u siebie nie kojarzę. Co najwyżej mógłbym zamówić cięte i podfrezowane na cnc, no ale koszty... Wyszło tyle, że za niewiele więcej kupię pilarkę tarczową :| Kupiłem, finalnie za namową oddałem do cięcia gościowi, który ma prowadnicę - i chyba wyjdzie na to, że będę musiał jednak pociąć sam i z kolejnej płyty... Trochę kaszana, no ale co zrobić. Trzeba było samemu ciąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
                    Hej, dawno mnie tu nie było. Udało się odzyskać konto. Mam "nie audiofilskie" pytanie: jaką obciążalność mocową zestawu przewidujesz?
                    Tak naprawdę nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ można do tego problemu podejść z różnej strony. Oczywiście można wyznaczyć wytrzymałość mechaniczna głośników w obudowie, w pewnym zakresie częstotliwości, ale te obliczenia nie mówią nic o poziomie zniekształceń, jaki będzie przy określonym wysterowaniu i czy ten poziom będzie umożliwiał odsłuch z w miarę akceptowalną jakością dźwięku. Można też wyznaczyć maksymalny spl głośników, przed przekroczeniem Xmax głośników w obudowie, przy określonym strojeniu obudowy BR.

W tym filmie jest opisany właśnie taki przykład wyznaczenia teoretycznej mocy zestawu głośnikowego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Tak naprawdę nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie,]
                      Zgadzam się, zwłaszcza w tym przypadku. Tak nieśmiało spytałem, gdyż jednak ten wysokotonowy Dayton w nocie katalogowej ma podane 20W. I teraz przy dwóch wooferach może być wąskim gardłem mocowo. Nawet uwzględniając jakieś tłumienie na filtrze to raczej niski podział może być problematyczny ze względu na wytrzymałość mocową właśnie. Będzie chęć do dawania głośniej, bo woofery jeszcze dają radę a tu psyk....spalony tweeter.

Skomentuj

...ale w datasheet masz podaną moc 20W w RMS a moc maksymalna będzie pewnie oscylować w okolicy 50W.

Kolejna sprawa, to interpretacja tego co masz na myśli pisząc "Będzie chęć do dawania głośniej" ? Można słuchać głośno i nie przeforsowywać przy tym głośników. Podając 5W już robi się głośno mając zestawy z efektywnością na poziomie 88-89db . Można też słuchać głośno dając potocznie mówiąc "w palnik" ale wtedy zaczyna się robić jazgot bez przyjemności ze słuchania i na dłuższą metę żaden tweeter kopułkowy takiego forsowania nie wytrzyma.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                          ...ale w datasheet masz podaną moc 20W w RMS a moc maksymalna będzie pewnie oscylować w okolicy 50W.
                          Idąc tym tropem woofer ma 40W RMS, 2 woofery 80W ...czyli maksymalna 200W? Tak naprawdę Dayton nie ma nawet 5W mocy. Pytanie tylko czy producent podaje moc via 2,5kHz/12dB czy też inaczej, bo w sumie nie widziałem żeby to było podane. Jeśli tak to stosując taki teoretyczny podział plus ewentualnie 3dB tłumienie tweetera mamy 40W RMS do dyspozycji. Czyli połowę możliwości wooferów o ile obudowy pozwolą im pracę z taką mocą.

Nie neguję wcale tego że będą to fajne budżetowe kolumienki do cieszenia się muzyką. Ale dla świadomego użytkownika. A z tą świadomością bywa różnie w klasie budżet. Niektórzy mają wysokie podkręcone na wzmacniaczu co jeszcze pogarsza sprawę. Gdyby to był produkt masowy to serwis miałby co robić

Skomentuj

Idąc tym tropem woofer ma 40W RMS, 2 woofery 80W ...czyli maksymalna 200W? Tak naprawdę Dayton nie ma nawet 5W mocy. Pytanie tylko czy producent podaje moc via 2,5kHz/12dB czy też inaczej, bo w sumie nie widziałem żeby to było podane. Jeśli tak to stosując taki teoretyczny podział plus ewentualnie 3dB tłumienie tweetera mamy 40W RMS do dyspozycji. Czyli połowę możliwości wooferów o ile obudowy pozwolą im pracę z taką mocą.

Nie neguję wcale tego że będą to fajne budżetowe kolumienki do cieszenia się muzyką. Ale dla świadomego użytkownika. A z tą świadomością bywa różnie w klasie budżet. Niektórzy mają wysokie podkręcone na wzmacniaczu co jeszcze pogarsza sprawę. Gdyby to był produkt masowy to serwis miałby co robić
                            Myślę, ze kolega błędnie zakłada, że celem budowy "taniego MTM dla każdego" jest zaproponowanie zestawu dla zupełnie początkujących amatorów nagłaśniania 4 kątów, a co gorsze dla użytkowników, którym przeszła przez myśl zmiana swoich Altusów do chałtury i katowania sąsiadów na coś bardziej cywilizowanego. Otóż nie. Ten projekt jest skierowany dla początkujących miłośników dobrego dźwięku. W projekcie są zastosowane rozwiązania, które w znaczny sposób będą wpływać na jakość odtwarzania dźwięku, szczególnie w porównaniu do innych, tanich projektów, lub gotowych, sklepowych rozwiązań.
                            Przy obecnych cenach bardziej zaawansowanych przetworników, ten projekt wg mnie nabiera jeszcze większego sensu, ponieważ nie każdy dysponuje odpowiednimi funduszami, aby pozwolić sobie na znacznie droższe przetworniki, a budując samodzielnie, również da się sporo zaoszczędzić.

Pochylmy się jednak nad sprawami technicznymi. Nie podzielam zdania, ze tweeter Daytona jest zbyt słaby do pary małych Sba. Midwoofery będą pracować w objętości około 15-16 litrów przy strojeniu około 50 hz. Przy tak zestrojonym układzie rezonansowym, dźwięki niskich częstotliwości będą znacznie obciążać mechanicznie midwoofery, których Xmax nie wynosi więcej niż 4mm. Jeśli przyjmiemy użytkowy zakres pasma od około 48hz w gore, to układ dwóch Sba powinien przyjąć około 60 watów, bez mechanicznego i termicznego uszkodzenia.

Przy tej mocy, po uwzględnieniu utraty efektywności na skutek dyfrakcji, para midwooferow powinna wygenerować około 102 dB na odległości jednego metra. W rzeczywistości jest to wartość zupełnie nierealna, ponieważ częstotliwości niższe od 50hz przeciąża mechanicznie głośniki znacznie wcześniej, czego efektem będzie wyraźnie słyszalny, zniekształcony dźwięk — o ile midwoofery przeżyją od strony mechanicznej takie katowanie. Dlatego zdecydowanie bardziej realistyczne moce, które ten zestaw będzie mógł przyjąć, bez słyszalnych zniekształceń to raczej nie więcej niż 30-40 Watów, a z taka mocą Tweeter Daytona po właściwiej filtracji nie będzie miał żadnych problemów. Natomiast moc, jaka będzie konieczna dla osiągnięcia SPL na poziomie 90 dB, co śmiało, można uznać, za zupełnie typowy w trakcie odsłuchu, nie będzie wymagała więcej niż 5 Watów.

Skomentuj

Dlatego zdecydowanie bardziej realistyczne moce, które ten zestaw będzie mógł przyjąć, bez słyszalnych zniekształceń to raczej nie więcej niż 30-40 Watów,
                              No nie wiem, może rzeczywiście trochę asekuracyjnie podchodzę do sprawy. Natomiast tutaj zestawiasz też najgorszy przypadek dla woofera z najlepszym dla tweetera. Z noty nie bardzo tą moc tweetera znamy bo nie ma normy pomiaru podanej. A jak nie ma podanej to pewnie nie jest to 2,5kHz/ 12dB. A wiesz już ile wyjdzie tłumienia dla tweetera na zwrotnicy?
                              Co do cen to rzeczywiście to wszystko powariowało. Miałem robić coś w zimę nowego (bo tylko wtedy mam czas na to hobby) ale musiałbym dużo dołożyć, żeby zrobić progres. Będę więc szlifował to co mam, ewentualnie poproszę Was o opinie i sugestie co do zmian, ale to jak przyjdzie czas i w innym wątku.

Skomentuj

Te głośniki mam pomierzone z różnymi zwrotnicami, lecz w zupełnie innych projektach testowych. Filtr dla Tweetera będzie miął nachylenie bliskie LR4 ( nawet bardziej strome ), lecz elektrycznie będzie to prostsza filtracja. Do tego mamy waveguide, wiec o wytrzymałość Daytona się nie boję. Oczywiście każdy głośnik można spalić, szczególnie jak się daje w palnik słabej jakości, niskiej mocy wzmacniaczem, który ubije tweeter szybciej niż woofery zdarza się zagrzać ( kto nie spalił tweeterow Tonsila, grzejąc na maxa starą Tosca czy inną Unitrą niech pierwszy rzuci głośnikiem).

Skomentuj

Kurde...ja nie spaliłem ! Rzucam w Ciebie GDWK, łap !

Skomentuj

Ja to raz przy pomiarach pomyliłem przewody i puściłem ze sporą mocą pełne pasmo na gołego tweetera. Nie spodziewałem się, że membrana w nim jest w stanie tyle się wychylić:) Ale przeżył bo trwało to krótko. Nic się nie nadpaliło...pomiarowo wychodził tak samo jak drugi z kompletu.

Skomentuj

T( kto nie spalił tweeterow Tonsila, grzejąc na maxa starą Tosca czy inną Unitrą niech pierwszy rzuci głośnikiem).
                                      No ja nie rzucę. Miałe Toscę. Miałem space 86. I wymieniałem wysokotonówki po domówce :)

Skomentuj

Ja to raz przy pomiarach pomyliłem przewody i puściłem ze sporą mocą pełne pasmo na gołego tweetera. Nie spodziewałem się, że membrana w nim jest w stanie tyle się wychylić:) Ale przeżył bo trwało to krótko. Nic się nie nadpaliło...pomiarowo wychodził tak samo jak drugi z kompletu.
                                        Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        No ja nie rzucę. Miałe Toscę. Miałem space 86. I wymieniałem wysokotonówki po domówce :)
                                        Pomiar tweetera pełnym pasmem to zupełnie naturalna rzecz i nie ma prawa się spalić. Upalanie tweeterów, to zwykle albo nagły strzał sygnału w kolumny ( jakieś zwarcie, przepięcie ) lub odkręcanie słabego wzmacniacza do granic możliwości, gdzie ucięte sinusy sygnału generują już stale napięcie, które przepala cewkę głośnika.

Skomentuj

Pogromco a jak oceniasz granie tego MTM w porównaniu do MTM który zaprojektowałes dla audiohobby na ameliniowych 17 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X