Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe życie kolumn Braun L710

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wartosc rezystora dobiera sie do wzmacniacza sluchawkowego danego interfejsu. Nalezy sprawdzic jakie jest zalecane minimum obciazenia wyjscia sluchawkowego oraz dac niewiele wiekszy rezystor. Z moja scarlett uzywam rezystora 33 ohm. Nie ma co przesadzac z ta rezystancja, bo ograniczamy w ten sposob moc podawana na glosnik w czasie pomiaru.

Co do pomiaru czestotliwosci to nie ma zadnego prawidla, ktore mowi, ze musimy dostarczyc moc rowna 1W do pomiaru czestotliwosci. Wskaznik wysterowania do niczego nie jest potrzebny, szczegolnie jesli mierzymy w full dual channel.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
      Musisz przystawką połączyć się w taki sposób z kartą jak poniżej Ci narysowałem.
      Dziękuję Ci za ten rysunek ale przyznam, że nie jest on czytelny bo nie są opisane wyprowadzenia z Twojej puszki. Domyślam się, że powinno to wyglądać tak:

Czyli przy pomiarze impedancji kolumny wystarczy słaby sygnał z wyjścia słuchawkowego karty?
      A wzmacniacz używam później gdy kolumna jest już zmontowana i chcę ją pomierzyć mikrofonem?

Pogromca mitów:

Rozumiem, że w pomiarze impedancji generalnie chodzi o wiedzę ile to wyjdzie ale także o przebieg impedancji całego zestawu głośnikowego w funkcji częstotliwości?
      Co to full dual channel? Czy masz na myśli to, że karta z tego pudełka od allure09 mierzy jednym kanałem sygnał w pętli czyli na lewym kanale w tym przypadku, a na prawym kanale sygnał po rezystancji, równolegle z kolumną?

Skomentuj

Bez pomiaru impedancji nie zaprojektujesz filtrow w programie CAD do symulacji. Trzeba ja zmierzyc. Z Presonusem mozna wykorzystac gniazdo sluchawek zgodnie ze schematem ze strony 8 https://www.artalabs.hr/AppNotes/AN1...r2-Rev3Eng.pdf

Osobno trzeba zmierzyc pasmo czestotliwosci mikrofonem. Uzywa sie do tego pomiaru full dual channel lub semi dual channel. Semi dual channel potrzebuje kanalu referencyjnego, schemat na stronie 10. Natomiast full dual channel umozliwia skalibrowanie systemu pod SPL ( nie jest to konieczne ) oraz zapewnia autokalibracje pod katem nierownomiernosci pasma czestotliwosci i fazy. Schemat polaczen na stronie 9.

Trzeba bedzie przepinac kable mierzac impedancje i pasmo czestotliwosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta

Dziękuję Ci za ten rysunek ale przyznam, że nie jest on czytelny bo nie są opisane wyprowadzenia z Twojej puszki. Domyślam się, że powinno to wyglądać tak:

Czyli przy pomiarze impedancji kolumny wystarczy słaby sygnał z wyjścia słuchawkowego karty?
          A wzmacniacz używam później gdy kolumna jest już zmontowana i chcę ją pomierzyć mikrofonem?

Pogromca mitów:

Rozumiem, że w pomiarze impedancji generalnie chodzi o wiedzę ile to wyjdzie ale także o przebieg impedancji całego zestawu głośnikowego w funkcji częstotliwości?
          Co to full dual channel? Czy masz na myśli to, że karta z tego pudełka od allure09 mierzy jednym kanałem sygnał w pętli czyli na lewym kanale w tym przypadku, a na prawym kanale sygnał po rezystancji, równolegle z kolumną?

Nie, powinieneś ustawić sygnał tak aby przy kalibracji gdy włączysz w LIMP-ie generator słupki wysterowania były na granicy zapalania się na żółto. Potem klikasz "calibrate" i przechodzisz do pomiaru. Kalibrujesz oczywiście na rozwartych przewodach głośnikowych.

Co do wcześniejszego pytania - tak schemat rozrysowania pokrywa się ze schematem przystawki jaką stosuje.

Co do wykorzystania wskaźnika wysterowania - ja wolę wiedzieć jaką moc na wyjście podaje i staram się trzymać 1W choć taka jak Pogromca pisał nie jest to prawidło, którego trzeba się sztywno trzymać.

Wzmacniacz słuchawkowy w UMC202HD przyjmuje minimalną impedancję 30ohm, oczywiście można dać rezystor 47R (nawet Arta taki zaleca) ale nie wydaje mi się, żeby rezystor 99R w znaczący sposób na tyle ograniczył moc głośnika aby pomiar nie był w pełni czytelny. Jak najbardziej można dać rezystor o niższej wartości tylko trzeba wprowadzić daną wartość do programu.

Skomentuj

Ok, świetnie, to już znam teorię, do praktyki planuję przejść za około dwa tygodnie, wcześniej... życie... rozumiecie :)

Na początek pomyślałem, że zmontuję na nowo jedną z kolumn i zmierzę ARTA charakterystykę przenoszenia oryginalnej kolumny.
            Później wymienię kondy w zwrotnicy i też zmierzę (to tak dla ciekawości co się zmieniło), a następnie wymienię niskotonowce i dopasuję do nich otwór lub otwory bass reflex, wyliczając je z pomocą Win ISD lub innego programu. Na koniec będę dopieszczał zwrotnicę.

Czy do pomiaru charakterystyki powinienem w jakiś sposób wytłumić otoczenie?
            W jakiej odległości powinien być mikrofon od kolumny?
            I czy ARTA w wersji demo ma jakieś znaczące dla mnie ograniczenia?

Skomentuj

Możesz zmierzyć zarówno w Arta jak i HOLMimpulse, ja generalnie korzystam z Holma jesli chodzi o pomiar a symulacje robię w XSim i VituixCAD i w zasadzie symulacje jakie wykonuje w obu programach w pełni się pokrywają z tym, że VituixCAD jest bardziej intuicyjny i przejrzystszy.

Najlepiej pomiar wykonać na polu (jestem z małopolski więc mówię na polu ) i przy bezwietrznej pogodzie no i oczywiście jak najmniej hałasów z otoczenia typu szczekający pies czy sąsiad z kosiarką . Jesli ktoś mieszka na wsi to wieczorne pomiary są bajeczne, wtedy panuje niemal absolutna cisza.

Musisz mieć kolumnę ustawioną jak najwyżej od podłoża żeby złapać jak najwięcej dołu (2,5-3m takie minimum).
              Dobrze jest też wykonać pomiar w dużym pomieszczeniu typu jakaś hala magazynowa czy sala gimnastyczna gdzie masz daleko od ścian, sufit wysoko etc.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                Możesz zmierzyć zarówno w Arta jak i HOLMimpulse, ja generalnie korzystam z Holma jesli chodzi o pomiar a symulacje robię w XSim i VituixCAD i w zasadzie symulacje jakie wykonuje w obu programach w pełni się pokrywają z tym, że VituixCAD jest bardziej intuicyjny i przejrzystszy.

Najlepiej pomiar wykonać na polu (jestem z małopolski więc mówię na polu ) i przy bezwietrznej pogodzie no i oczywiście jak najmniej hałasów z otoczenia typu szczekający pies czy sąsiad z kosiarką . Jesli ktoś mieszka na wsi to wieczorne pomiary są bajeczne, wtedy panuje niemal absolutna cisza.

Musisz mieć kolumnę ustawioną jak najwyżej od podłoża żeby złapać jak najwięcej dołu (2,5-3m takie minimum).
                Dobrze jest też wykonać pomiar w dużym pomieszczeniu typu jakaś hala magazynowa czy sala gimnastyczna gdzie masz daleko od ścian, sufit wysoko etc.
                A ja z podkarpacia więc u nas też jest pole
                Widzę że trochę zabawy z tym będzie i pewnie wycieczka do rodziny na wieś.
                Ale nie mogę się już doczekać!
                Pozdrawiam i do zobaczenia/przeczytania jak będą wyniki... Albo problemy z pomiarami

Skomentuj

Czaruję...
                X