Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Rs SimpleAmp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kiedyś też myślałem by zrobić current dumping amplfier.
    To ogólnie jest filtr dla ponad akustycznych częstotliwości, cewka odcina górne częstotliwości których charakterystyka opadania jest regulowana rezystorem równolegle podłączonym, zazwyczaj parę uH i rezystor 10ohm (2/3W na wszelki wypadek). Tak samo jak kondensator z rezystorem szeregowo (100n i 10ohm), kondensator sprowadza wysokie częstotliwości do masy, ale to jak opada charakterystyka reguluje rezystor. Ta sama zasada. Tylko że to są tłumiki na wszelki wypadek gdyby się wzbudzał wzmacniacz, możliwe że problem jest w układzie.
    Jaki opamp tam siedzi?
    Układ sprzężenia zwrotnego mówi o sporych problemach z wysokimi częstotliwościami, tak rzucając okiem, ciekawe czy to ten schemat?

Pytanie, czy układ zobla się nie grzeje jak go zamontowałeś??
    Last edited by Meteo; 06.12.2022, 12:28.

Skomentuj

Schemat ten, opamp AD847J.
      Zacząłem od rezystora 10ohm potem 8.2ohm plus ten kondensator 100nf rezystor sie nie grzeje ale nie jestem zadowolony. Jest lepiej bo przy włączeniu gdy jest podlaczony głośnik nie wzbudza sie ale gdy jest włączony minute odłączę zasilanie podłączę prąd i żarówka delikatnie świeci. Problem dalej jest nie rozwiązany.

Nie wiem czy zmniejszenie wartości rezystora może w tym wypadku jeszcze pomóc, czy szukać innych rozwiązań. Jeszcze potestuje różne wartości rezystora ale po kilku wartościach nie osiągnąłem dobrych rezultatów.

Widziałem też schematy gdzie był rezystor kondensator i duza cewka.

Nie wiem co tu jeszcze mogę z tym zrobić by się pozbyć tego wzbudzania po podłączeniu głośnika.

@@@
      Dodałem jeszcze na próbę drugi kondensator równolegle czyli jest 200nf plus rezystor 10 omów i problem wzbudzania całkowicie znikł, rezystor 5w zimny. Pytanie czy to 200nf nie jest za dużo, czy działa na czestotliwości też nie słyszalne?
      ​​​​​
      Last edited by Flip90; 07.12.2022, 09:56.

Skomentuj

Jest lepiej bo przy włączeniu gdy jest podlaczony głośnik nie wzbudza sie ale gdy jest włączony minute odłączę zasilanie podłączę prąd i żarówka delikatnie świeci.
        Tak jest zawsze jak się wyłączy zasilanie, powstają stany nieustalone? Chyba tak to się nazywa fachowo, stan ten trwa do rozładowania kondensatorów w zasilaniu. Właśnie dla tego wzmacniacz ma zabezpieczenia typu, załącz głośnik po określonym czasie i odłącz po zaniku napięcia AC natychmiast, ponieważ można łatwo spalić głośnik.
        100nF +10ohm, wystarczy, przy 200nf pamiętaj że obcinasz mu pasmo od góry, L1 1mH że co kurka, WTF. Przecież to tnie częstotliwości powyżej 1,2khz. Wzmacniacz operacyjny tego typu nie nadaje się zbytnio do audio Fail RSamp
        Wzmacniacz ten jest za szybki do aplikacji audio, temu pewnie wzbudza się na wysokich częstotliwościach, High Slew Rate: 300 V/ms High, Unity Gain BW: 50 MHz. Wzmacniacz pewnie trzeba spowolnić.
        Ja bym to wywalił ....
        Last edited by Meteo; 07.12.2022, 15:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
          Tak jest zawsze jak się wyłączy zasilanie, powstają stany nieustalone? Chyba tak to się nazywa fachowo, stan ten trwa do rozładowania kondensatorów w zasilaniu. Właśnie dla tego wzmacniacz ma zabezpieczenia typu, załącz głośnik po określonym czasie i odłącz po zaniku napięcia AC natychmiast, ponieważ można łatwo spalić głośnik.
          100nF +10ohm, wystarczy, przy 200nf pamiętaj że obcinasz mu pasmo od góry
          Czyli jeśli odłącze zasilanie po 3 sekundach włączę zasilanie ma prawo sie wzbudzać i załatwi sprawe opóznione załączenie kolumn? To jest już normalne?

Gdybym wiedział dokładnie jaki zakres wycina ten rezystor 10omów i 200nf jeśli wycina wyzej słyszalnego pasma to bym zostawił bo całkowicie jest ok.
          Teoretycznie symulacja z byle jakim glosnikiem wysokotonowyn to pokaze? Nie mam możliwości sprawdzić.
          Może warto by bylo spróbować jeszcze 120nf, 150 nf.

​​​​​Jak wytłumaczyć te stany nieustalobe gdy dodam 200nf problemu żadnego nie ma jak bym nie włączał, na starym głośniku nie czuje wycięcia góry ale też ten głośnik jest lichy do lepszego na razie strach podłączyć :)
          Last edited by Flip90; 07.12.2022, 17:02.

Skomentuj

Bo się wzbudza. Zobel na wyjściu to zabezpieczenie, ale zasadniczo nie powinien wpadać w rezonans. Masz schemat w jakiejś normalnej postaci? Spróbuj jeszcze zwiększyć wartość tych kondow wokół opampa c2 i c12. Nie jestem pewien co ten c12 robi, ale ten opampa pracuje w jakiejś dziwnej konfiguracji. Może pomoże?
            Last edited by Micwoj; 07.12.2022, 19:10.

Skomentuj

Schemat dodał wyżej Meteo, innych w sieci nie ma.
              Te układy zobla są też w schematach na Lm innych tranzystorowych, zapobiegają wzbudzenią, obciążają wzmacniac na wysokich tonach i teoretycznie nic nie wycinają. Czemu by tu miały się nie sprawdzić?

Każdy schemat wzmacniacza ma na wejściu kondensator 470pF w schemacie RS nic nie ma po dodaniu kondensatora 330pF nie ma wzbudzeń gdy nie ma podłączonego sygnału na wejściu. To pomogło.

Został problem wzbudzania gdy jest podłączony głośnik.
              No nie powinien się wzbudzać ale się wzbudza i ciężko będzie w inny sposób to poprawić.
              Mi nic do głowy nie przychodzi jeśli by po dodaniu kondensatora 200nF czy nawet mniej koło 120-150nF nie wzbudzał się i nie wycinał pasma z góry zostawił bym tak.

Na te inne schematy nie patrz bo to są przykładowe aplikacje.
              Schemat Rs simpleamp to ten:

Kondensator C3 i drugi filtr kaskadowo z kondensatorem C1 może być też na to wzbudzanie.

Ewentualnie wymienił bym oampa na inny tylko jaki?

​​​​
              Last edited by Flip90; 07.12.2022, 23:27.

Skomentuj

Dokładnie tak, spróbuj pożonglować c1 i c3, ale na ślepo to tak sobie, jak nie widzisz na oscyloskopie efektów. Brakuje też dolnoprzepustowego filtra na wejściu. niby C3 za niego może robić, ale po co wzmacniać śmieci i wycinać je dopiero na wejściu negatywnym, skoro można w ogóle nie wpuścić do układu? Ewentualnie możesz jeszcze powachlować R7 R8 i puścić więcej przez kondensator niż dookoła.
                Jakiegoś wolnego opampa mógłbyś włożyć, ale to nie jest normalne zastosowanie dla niego, przecież sygnał tu leci przez zasilanie. A we wnętrzu opampa na liniach zasilających są jakieś źródła prądowe, jakieś maluśkie pojemności.. Przestaję się odzywać, ja tego w ogóle nie rozumiem...
                Ale ja bym na twoim miejscu powiedział stop i jeszcze raz poszukał błędu między krzesłem i lutownicą. Potężna większość moich problemów zwykłe polegało na błędach w montażu..

Skomentuj

Powiedzcie mi czy po wlutowaniu rezystora mierząc go na nóżkach można zbagać jego rezystancje bo wszystkie rezystory udało mi sie pomierzyć i wartości się zgadzają.
                  Podejrzany jest R8, po zmierzeniu na nóżkach zamiast 22k ma 1.9k ale też tam on jest połączony równolegle z rezystorem R7 27k. Zdaje sobie sprawę, że dlatego może być zafauszowany pomiar.

Przed lutowanien dokładnie sprawdzałem i wszystko mi pasowało.
                  Po kolorach kalkulator pokazuje mi czerwony czerwony czarny czerwony brązowy 22k.
                  Last edited by Flip90; 08.12.2022, 11:53.

Skomentuj

Równolegle do niego masz jeszcze R14 zdaje się? Coś jeszcze idzie do masy, jeśli masz głośnik podłączony...Wylutuj jedną nóżkę.

Skomentuj

Bez sprawdzenia oscyloskopem, to wróżenie z kart, co tam się dzieje nikt nie jest w stanie powiedzieć, tym bardziej jak ktoś nie ma doświadczenia.

Skomentuj

Ogólnie powinno być coś by wzbudzenia na wysokich czestotliwosciach wyelminować wcześniej nie na wyjściu.
                        Chętnie bym spróbował coś zmienić przed opampem czy za. Prawdopodobnie dodanie niepozornego malego kondensatora moglo by załatwić sprawę być może wymiana kondensatora w filtrze kaskadowym za opampem 100pF na większej pojemności by pomogła ale dla mnie początkującego troche magia bo nie wiem co od czego jest.
                        Widac te dwa filtry maja pewnie przeciwdziałać a nie robią nic.

Nie ma raczej przeciw wskazań by obciążyć wzmacniacz na wysokich tonach układem zobla. To 200pF też raczej nie wycina górnego pasma.

W miedzy czasie spróbuję jednak dodać tam większy kondensator nie powinno miec to negatywnego wpływu za pewne ta wartość dobierana jest doświadczalne.

Nie wiedziałem, że na taka kose trafie. Chetnie bym wyslal odpłatnie do kogoś kto ma oscyloskop i pomógł.
                        Last edited by Flip90; 09.12.2022, 12:28.

Skomentuj

Projekt padł. Moduły zareklamowałem, sklep bez problemu zwrócił mi pieniądze.
                          ​​Powstała przez to modyfikacja - zmianie uległa wartość pozycji C3. Jednak w niektórych przypadkach tę wartość trzeba jeszcze zwiększyć.
                          Luty i elementy były w porządku.

Skomentuj

Panowie to jest Gówno.!
                            Nie kupujcie tego to strata kasy, jest to tak błędnie zaprojektowane że nawet dzieciak z zawodówki by to lepiej zrobił.
                            Bubel i tyle a autora tegoż projekciku odsyłam do szkoły i lektury.

Skomentuj

Błędów nie będę wymieniał gołym okiem je widać

Skomentuj

Zamieszczone przez Darodff Zobacz posta
                                Błędów nie będę wymieniał gołym okiem je widać
                                Komu widać, temu widać... Powymieniaj trochę, zostanie wiedzą dla potomności. Po to forum żeby się powymieniaj wiedzą.

Skomentuj

Czaruję...
                                X