Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    A jeśli jedziesz tylko na kartach katalogowych producenta? Ile jest warta taka "symulacja"?
    No przecież piszę. Do d... z taką symulacją

Skomentuj

Ok, źle Cię zrozumiałem w takim razie Mnie bardziej zastanawia co to za robienie tajemnic z takich "obliczeń" na kartce papieru z informacji od producenta... I to trzymanie się tonsila. Faktem jest, że obudowy ładne - ale czy to nadrobi dźwięk, jeśli wyjdzie kaszana...

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
        Ok, źle Cię zrozumiałem w takim razie Mnie bardziej zastanawia co to za robienie tajemnic z takich "obliczeń" na kartce papieru z informacji od producenta... I to trzymanie się tonsila. Faktem jest, że obudowy ładne - ale czy to nadrobi dźwięk, jeśli wyjdzie kaszana...
        Bo jeszcze ktos ukradnie pomysl, zgapi dopieszczony produkt i wypusci swoja wersje Atlusa TL i wykosi cala konkurencje, nie dzielac sie zyskami z autorem projektu :)

Skomentuj

1) Trzymanie się Tonsila to tak jak pisałem bo takie były w zapasach
          2) Zamówione mam głośniki STX pewnie jutro będą
          - W.18.200.8.FGX
          - T.10.200.8.PCX
          oraz na zapas testowo
          - W.12.100.8.WMC
          3) Nie maiłem nigdy atlasów

Skomentuj

Nie na temat...
            A ja mam lekkie wrażenie, że ten temat to rzadki przypadek czegoś w rodzaju... sympatycznego, pozytywnego trollowania
            I te kolumny - a również poprzednie - buduje ktoś znający się jednak na rzeczy (ów wielce tajemniczy Wojtek ), tylko robi sobie żarty - ale niezłośliwie, tylko wesoło i rozrywkowo.
            Ciekawe, czy mam rację?

Skomentuj

E tam, sympatycznie trolluje to niech sobie troluje. Jak zobaczy że z nas też sympatyczne chłopaki to może się otworzy i straci na tajemniczości :)
              To jak z oswajaniem zwięrzątka w Małym Księciu :)

Skomentuj

W sumie to mi się to kojarzy z podejściem jednej osoby(a nawet dwóch)... Symulacje nikomu do niczego nie są potrzebne, ma grać i to na głośnikach tonsila.

Skomentuj

Panowie piszę w imieniu dwóch osób i nikogo tu nie troluje, choć rozumie nie ufność w stadzie :) (Głupio by mi było pisać autonomicznie bo moja wiedza jeszcze jest marna a nie chciałbym sobie przypisywać tego co bezpośrednio Wojtek mi chwilkę wcześniej powiedział) Tak jak już pisałem Wojtek od lat robi i sporo kolumn już zrobił, dla siebie i dla innych, na zupełne zlecenie z powierzoną konstrukcją ale i na podstawie swoich przeliczeń. Nie robił symulacji bo z komputerami mu nie po drodze. Ja natomiast symulowałem sobie te jego konstrukcje i wychodziły różnice niuansami. Oczywiście ma wszystko policzone ale tak jak mówiliście na kartce, a jak coś wyszło nie tak to idzie do śmieci bo świadomy jest tego że błędy można popełnić. Teraz mamy na warsztacie dwa komplety jeden na Tonsilu i teraz na STX, Jeden komplet zupełnie na papierze oprócz frontu który umieściłem w pierwszym wpisie tego wątku a dugi komplet jeszcze jest tylko na komputerze bo chyba na razie jest za szeroki. Robimy TUNELE nie linie. Rysunek poniżej dodam tylko że komora ma jakieś 22 litry i powiedzcie jakie wy byście zrobili i dlaczego? Zgodne z litrażem który jest Vas=28l bo tu opinie są podzielone w sieci. Wojtek natomiast twierdzi że 2/3 w zupełności wystarczy bo tak naprawdę sporo jest tego kanału.
                  Długość tunelu to 2,32m dla częstotliwości 37Hz

Last edited by MarekMitonski; 09.02.2023, 08:36.

Skomentuj

To wytłumacz proszę jaka jest logika robienia takiego bass reflexu, bo ja tego kompletnie nie rozumiem.

Skomentuj

Ale to nie jest bass reflex a tunel. (Taka linia transmisyjna o stałym przekroju) Jest tego mało w sieci i chcę usłyszeć, ot cała logika. Będzie możliwość to przerobie na linie transmisyjną, oczywiście jak będzie wybitnie słabe.

Skomentuj

Koledzy z liniami transmisyjnymi walczyli i to z pozytywnym skutkiem https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...tki#post654094

Skomentuj

Kolego Marku: nie ma znaczenia czy kanał jest o stałym przekroju czy zmiennym. Korzystasz z rezonansu ćwierćfalowego, więc traktujemy to jako linię transmisyjną. Jeśli budujesz obudowę bass-reflex wtedy korzystasz z rezonansu Helmholtza. Zauważ, że wtedy rezonans kanału wychodzi znacznie niższy niż wynikałoby to z obliczeń dla rezonansu ćwierćfalowego.
                          P.s. wypełnienie kanału wodą to nie najlepszy pomysł (taki żarcik, no tak to wygląda na rysunku )

Skomentuj

No coz, kolega Wojtek chyba przehibernowal gdzies pod lodem 20 lat i nie zna obecnych metod symulacji linii transmisyjnych. Z tego, co widze, to bazujecie na starych zaleceniach, konstrukcyjnych, ktore siegaja lat 70, albo i dalej. Stosowanie wzoru na cwiartke rezonansu falowego jest dokladne wylacznie przy zalozeniu, ze cala obudowa, caly tunel linii transmisyjniej ma staly przekroj, bez zadnych komor sprzegajacych. Zastosowanie dodatkowej komory sprzegajacej spowoduje obnizenie rezonansu obudowy. O ile? to wskazuje symulacja komputerowa.
                            Takie projekty zaczyna sie przede wszystkim od pomiaru parametrow TSP glosnika, poniewaz producenci czasami moga podawac dosc rozjechane dane, a tutaj zdaje sie uzyto glosnika Tonsila, ktore w obecnej produkcji maja katastrofalna powtarzalnosc i zupelnie niezgodne parametry TSP ze starymi notami Tonsila. Dopiero po pomiarze rzeczywistych parametrow konkretnego glosnika mozna przejsc do projektu tunelu.

To co robicie szanowni koledzy, to strata czasu, kasy, materialu i energii na wykonanie kolejnych prototypow, ktorych projekt powstaje na kartce papieru, zatem moze zawierac bardzo duze bledy. Oczywiscie sa pewne arkusze kalkulacyjne, np Georga Augspurgera, ale one rowniez wymagaja konkretnych danych TSP.

Linie transmisyjne z komora sprzegajaca sa trudne do przewidzenia bez symulacji komputerowych. Dawniej poswiecano wiele czasu na ich dostrajanie i korygowanie. Dzisiaj 99% odpowiedzi obudowy mozna przewidziec w komputerze.
                            Do projektowania obudow BR uzywa sie symulacji komputerowej, poniewaz ten uklad rezonansowy moze byc trudny do obliczenia ze wzorow ( choc oczywiscie jest to wykonanalne) ale taki proste obliczenia nie biora pod uwage innych, istotnych parametrow akustycznych. Obudowa typu linia transmisyjna jest jeszcze bardziej skomplikowanym ukladem rezonansowym niz BR i jakos tutaj ludzie probuja isc na skroty, uzywajac prostych wzorow i obliczen, ktore po prostu nie sa wstanie zapewnic wlasciwiej dokladnosci.

Linia transmisyjna nie jest zadna magiczna obudowa. Dosc dawno zostala rozlozona matematycznie, dzieki czemu mogly powstac prezycyjne programy symulacji, z ktorych nalezy korzystac, jesli zalezy nam na dobrze zaprojektowanej obudowie TL.

Skomentuj

Wojtek to razem z Kopacz rzucali kamieniami do dinozaurów....

Czy jakieś konkretny programy do zasymulowania takiej linii możesz polecić? (Nie koniecznie płatny)

Na ten moment to policzyłem z wzorów długość ćwierć fali i obudowę dopasowałem wstępnie.

Głośniki jak pisałem W.18.200.8.FGX

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                                Wojtek to razem z Kopacz rzucali kamieniami do dinozaurów....

Czy jakieś konkretny programy do zasymulowania takiej linii możesz polecić? (Nie koniecznie płatny)

Na ten moment to policzyłem z wzorów długość ćwierć fali i obudowę dopasowałem wstępnie.

Głośniki jak pisałem W.18.200.8.FGX
                                https://www.diyaudio.com/community/t...1#post-5160274
                                To program darmowy nie wspierany już przez autora. Instalka skompilowana przez użytkownika tamtego forum za zgodą autora.
                                Program wiesza się czasem przy niektórych operacjach (trzeba się nauczyć, czego lepiej nie dotykać).
                                Dość łatwy do nauczenia się.

Skomentuj

Dziękuje sprawdzę.

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                  Kolego Marku: P.s. wypełnienie kanału wodą to nie najlepszy pomysł (taki żarcik, no tak to wygląda na rysunku )
                                  Marzyłem by poczuć prawdziwy dźwięk podwodnego sonaru w Fugees - Ready or Not

Skomentuj

Możesz też użyć Hornresp
                                    https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...558318#9558318

Skomentuj

Z darmowych programow mozna uzyc:

- Hornresp
                                      - TLwrx
                                      - Leonard audio
                                      - SpicyTL
                                      - Akabak (trudny w nauce, lecz mozliwosci ogromne)
                                      - stare arkusze kalkulacyjne MJK

Skomentuj

Który program wg Ciebie jest najlepszy a raczej który preferujesz?
                                        Raz pisałeś że tych komór sprzęgających nie robić a wcześniej że za mała, Wojtek robił zawsze z i zastanawiamy się, od czuciowo jaka będzie różnica? Pewnie kolumna mniej oddycha a to będzie plus bo ostatecznie chyba zdecydujemy się przerobić front na taki by zrobić 30..35 cm szczelinę pionową tak dla estetyki... no i przy tak długim otworze raczej bezpiecznie będzie zrobić by ciśnienie było niższe.
                                        Czytałem gdzieś że też wolisz robić taki tunel bez wypełnienia całościowego, też tak będziemy robić.

Skomentuj

Nie ma najlepszego programu. Kazdy z wymienionych ma swoje mocne i slabsze strony. Trzeba samemu sprawdzic, co nam lepiej odpowiada.

Komora sprzegajaca ma zasadniczo dwa zadania. Pierwsze to obnizenie czestotliwosci rezonansowej linii transmisyjnej i drugie to filtrowanie rezonansow harmonicznych. Aby to moglo miec miejsce, musi zachodzic wlasciwia roznica miedzy objetoscia komory w stosunku do dalszego tunelu, oraz jej odpowiedni ksztalt. Bez tego nie bedzie ona dzialac poprawnie. Mowi sie rowniez o pewnym dopasowaniu impedancji akustycznej powietrza w komorze do powietrza w dalszej czesci falowodu.

Nie wiem, co to znaczy, ze kolumna ma mniej lub bardziej oddychac? To nie pacjent pod respiratorem, zeby mial dobrze oddychac.

Nizsze cisnienie? Cisnienie czego?

Nigdy nie wypelnia sie tunelu w calosci, poniewaz material tlumiacy na koncu tunelu oslabia efektywnosc rezonansu cwiercfalowego, a na tym nam przeciez zalezy, aby ten tunel mial odpowiednia sprawnosc. Wyjatkiem sa tunele wypelnione piankami, gdzie pianka moze byc na calej dlugosci tunelu (i tutaj jest to korzystne), lecz ilosc zastosowanej pianki nigdy nie moze przyslaniac przeswitu tunelu, szczegolnie na jego koncu.

Z tego, co piszesz mozna wywnioskowac, ze sie ostro motacie i wlasciwie nie wiecie, co robicie. Powielacie sporo bledow, czego wynikiem sa kiepsko zaprojektowane falowody. Zaprojektowaliscie obudowe, ktora ma jakies 60 litrow dla glosnika W.18.200.8.FGX dla ktorego producent przewiduje obudowe BR o objetosci 18 litrów i strojeniu 40 hz...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X