Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Długość i przekrój linii transmisyjnej determinuje taki litraż przy właśnie strojeniu na poziomie 37Hz

Co do ciśnienia i oddychania...

Co do programów to na ten moment w dwoma miałem wcześniej styczność więc reszta do sprawdzenia w ramach testów.
    Last edited by MarekMitonski; 11.02.2023, 10:53.

Skomentuj

Kopiowanie na pałę i brak optymalizacji kształtu tunelu w procesie symulacji komputerowej, kończy się właśnie takimi mastodontami. :)

Skomentuj

Oj tam oj tam dobry mastodat nie jest zły...
        Zastanawiam sie czy mikrofon pomiarowy na USB do pomiarow głośników to dobry pomysł czy zwyczajnie nie ma to sensu.

Poniżej kilka fotek z sobotniej pracy...

Skomentuj

Obawiam się, że raczej nie, jakość tego jako całości jest tandetna i czasem ciężko zrozumieć co kto mówi, a co dopiero pomiary...

Skomentuj

Myślałem o czymś lepszym... tylko one nie mają wejścia dodatkowego pomiarowego

np. MiniDSP UMIK-1 mikrofon pomiarowy USB

Skomentuj

Umik jest ok, da sie tym pomierzyc glosniki, ale do bardziej zaawansownych pomiarow, w celu projektowania zwrotnicy w programach CAD, mikrofony USB sie nie nadaja.

Jesli myslisz przyszlosciowo, to kup dobry mikrofon pomiarowy XLR z indywidualnym plikiem kalibracji oraz interfejs studyjny z wbudowanym preampem mikrofonowym, dwoma, niezaleznymi kanalami stereo.

Skomentuj

No przedewszystkim o zwronicach myślę. Tak myślałem że tu brakuje tego dodatkowego gniazda do porównania sygnałów...

Masz jakieś typy na taki sprzęt ale raczej w normalnych cenach?...

Mikrofon pojemnościowy Behringer ECM8000 coś takiego?

Skomentuj

ECM8000 nie nadaje sie, bo nie posiada indywidualnego pliku kalibracji, a do tego te mikrofony maja duzy rozrzut parametrow. W zasadzie tym mikrofonem mozna mierzyc jedynie akustyke pomieszczenia.

Najtanszy mikrofon z kalibracja to Sonarworks xref20 lub w nowej wersji SoundID

Skomentuj

Jak tak patrzę to chyba poniżej tysiaka będzie ciężko coś skompletować...

Skomentuj

Poszperam może coś używanego... Szkoda ze te na USB mają ograniczenia bo 600zl i było by z głowy...

No ale albo grubo albo wcale :)

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                        Jak tak patrzę to chyba poniżej tysiaka będzie ciężko coś skompletować...
                        Około 1000 zł trzeba wydać.

Behringer UMC202HD -399 zł
                        Sonaworks XREF20 - 350/400 zł

Do tego kable, statyw, przystawka do pomiaru impedancji. Wzmacniacz + zasilacz. Zbierze się 1000 zł
                        Lepiej kupić raz a porządnie i mieć gwarancję że wykona pomiar jak najdokładniej, to jest sprzęt który posłuży latami jeśli się o niego będzie dbało.
                        Last edited by allure09; 12.02.2023, 19:18.

Skomentuj

No tak, aczkolwiek gdyby ktoś chciał się pobawić z ciekawości, żeby zobaczyć jak to wygląda to to już średnio ma sens. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo a tym bardziej, że diy to tania zabawa

Skomentuj

Jest tak, że nikt nikomu nie da gwarancji na to, że złapie bakcyla w tym temacie :)

To jest hobby i zabawa, którą uprawia ułamek społeczeństwa. Jednych to nie pociąga, inni nie bardzo się na tym znają i nie chcą poznać a inni wolą po prostu gotowy produkt.
                            Ale są tacy co drążą, sprawdzają, próbują i ich to wciąga. Myślę, że lepiej spróbować i żałować, niż żałować że się nie spróbowało :)

Każdy od czegoś zaczynał. Ja zaczynałem pewnie jak 90 % audio hobbystów od Tonsila. Kupowałem różne modele, regenerowałem zawieszenia, później zacząłem odnawiać obudowy gdy były zniszczone, czytałem jak to robić poprawnie i metodą prób i błędów poprawiałem się w tym aspekcie, choć początki były trudne i nerwowe. Później szukało się używanych dobrych kolumn z zachodu żeby posłuchać muzyki na wyższym "levelu". Następnie zaczęło szperać w sieci o kolumnach DIY i sensie ich budowania, a następnie robiło kolejny krok i złożyło gotowy projekt. Apetyt rośnie w miarę jedzenia więc zaczęło się szukać informacji, czytać, uczyć co z czym się je, bo była chęć zrobienia kroku w przód. Nadal się uczę tego hobby choć z moich projektów jestem dumny, bo kilka osób które słuchały moich "wypocin" było zadowolonych a to dla mnie najlepsza recenzja i ocena wykonanej pracy. Są projekty, o których wolałbym zapomnieć ale na takich też człowiek się uczy, bo najlepiej uczyć się na błędach. Grunt to się nie zniechęcać, gdyby każdy się zniechęcał to do dziś mieszkalibyśmy w jaskiniach i polowali dzidami na szczupaki.

Kompletowanie instrumentarium do pomiarów tanie nie jest a to ze względu na to, że to hobby jest ciągle rozwojowe. Wystarczy spojrzeć na stare projekty tego forum. Kiedyś byle wkładka WM61 wpuszczona w rurkę po karniszu i spięta z prostym jigiem, kartą i laptopem wystarczyła by coś skleić sensownego pomimo tego, że pomiary prezentowały się mocno przeciętnie a niektóre były mocno nieczytelne. To oczywiście nie dyskwalifikowało projektu ale praca na takich pomiarach na pewno była trudniejsza. Do tego programy miały mniejsze możliwości, niż dzisiejszy VituixCAD, który jest bardziej przyjazny w użytkowaniu i pozwala na bardziej precyzyjne symulacje ale żeby wykorzystać w pełni jego potencjał, to trzeba zapewnić mu też odpowiednie wyniki pomiarów a do nich potrzebny już jest w miarę przyzwoity sprzęt czyli bardziej zaawansowany interfejs, bardziej zaawansowany mikrofon pomiarowy, porządne kable (chodzi o jakość ich wykonania). Niestety to już kosztuje więcej i tanieć nie będzie.
                            Last edited by allure09; 12.02.2023, 23:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                              No przedewszystkim o zwronicach myślę. Tak myślałem że tu brakuje tego dodatkowego gniazda do porównania sygnałów...

Masz jakieś typy na taki sprzęt ale raczej w normalnych cenach?...

Mikrofon pojemnościowy Behringer ECM8000 coś takiego?

Do Jaworzna masz blisko, po zwrotnice zapraszam do mnie. To najlepsza opcja jeśli poprostu potrzebujesz zwrotnic, a nie zamierzasz się tym zajmować profesjonalnie.

Skomentuj

Trochę mam problem z dostępnością tego SONARWORKS XREF20 R5 - MIKROFON POMIAROWY a jak już jest dostępny to 70zł więcej niż w innych sklepach.
                                Może coś o podobnej jakości z łatwiejszą dostępności?

O co chodzi z tym 5R Na jednej ze stron można przeczytać "Każdy mikrofon XREF20 posiada własny plik kalibracyjny, który można załadować ze strony producenta za pomocą numeru seryjnego w celu uzyskania maksymalnych rezultatów końcowych. Termin „R5" odnosi się wyłącznie do zmiany marki i ponownego pakowania. Technicznie produkt jest identyczny z XREF20."

Karta dźwiękowa już zamówiona.

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                Do Jaworzna masz blisko, po zwrotnice zapraszam do mnie. To najlepsza opcja jeśli poprostu potrzebujesz zwrotnic, a nie zamierzasz się tym zajmować profesjonalnie.
                                Dziękuje ale wiesz jak to jest czasami ważniejsze coś jest robić niż zrobić :)
                                Last edited by MarekMitonski; 13.02.2023, 13:53.

Skomentuj

Tu jest za 375 mikrofon pomiarowy z plikiem kalibracyjnym
                                  https://blackdotaudio.eu/dayton-audi...,236,9969.html
                                  Mam taki mikrofon i jest ok.

Skomentuj

Widziałem właśnie się nad tym zastanawiałem :)
                                    Dayton Audio EMM-6 Electret Measurement Microphone
                                    Czy ktoś może potwierdzić że to będzie coś oki. XREF20 chyba jakieś problemy z produkcją są

Skomentuj

Chodza sluchy po sieci, ze mikrofon Daytona nie ma faktycznej kalibracji. Swego czasu mozna bylo kupic ten mikrofon z zewnetrzna, potwierdzona protokolem kalibracja. https://www.cross-spectrum.com/

Skomentuj

​ja z moim daytonem dostałem taki certyfikat ładnie obdarty w połowie kartki

czy ktoś z daytonem może potwierdzić ze wykres na jego certyfikacie wygląda inaczej - czy tez dają każdemu te same kartki ręcznie obdarte ​

Skomentuj

Ja kartki nie dostałem tylko numer(8644) na mikrofonie dla którego ściąga się plik kalibracyjny.
                                          Mierzyłem APS AEON - monitory studyjne i wygląda na to, że są równe (co potwierdza też liniowość mikrofonu). Oczywiście w tym zakresie, w którym nie oddziałuje akustyka pokoju (z 1m jest idealnie do około 300hz). Trzeba by zmierzyć w idealnych warunkach, by być pewnym liniowości w niższym zakresie.
                                          Last edited by Adams77; 13.02.2023, 20:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X