Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe Bliesma + Purifi + Peerless

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino Domowe Bliesma + Purifi + Peerless

Jak napomknalem w relacjach z budowy, zamierzam zbudowac kino domowe raz na "zawsze" z dobrych przetwornikow - wystarczy mi konfiguracja 5.4, bez atmosa.
    pogadalem chwile z wlascicielem Bliesmy i dostalem dobry deal na Bliesmy T34b, wiec tych uzyje, wraz z waveguide Augerpro (okragly 6.5)
    Postaram sie tu wrzucac postepy z prac i prosic o pomoc jesli bede mial watpliwosci.
    Wszystko aktywne z modulami Hypex FA252, w obudowach zamknietych.
    Na basie beda graly 4 subwoofery na 2xPeerless XLS10 w obudowach zamknietych, odcinane przy 60 lub 80Hz.

Na poczatek, wciaz mam watpliwosci nt. ksztaltu frontu:
    -obrysy glosnikow wystajace poza obrys glosnika - tutaj mam watpliwosci czy nie bedzie to prowadzilo do problemow z dyfrakcja - wydajac takie pieniadze chce by to gralo dobrze :)

-druga opcja to klasyczna, jak zaproponowal Pogromca, w stylu March Audio Sointuva - tutaj watpliwosci nie ma, bedzie gralo dobrze.

Probowalem szukac jakichs publikacji nt. wplywu opcji nr 1 na dyfrakcje, ale bez rezultatu - jakby ktos cos o tym wiedzial to bardzo chetnie poczytam.

Na wooferach planuje dodac filtr zaproponowany przez Purifi by zapobiec breakupowi membrany, tweetery troche przycisze L-Padem(bez niczego slychac szum wzmacniacza dosc mocno) i 200uF kondensator w ramach ubezpieczenia, reszta aktywnie.

https://purifi-audio.com/blog/app-no...t6-5x04-naa-11

Druga sprawa to zlecilem wydrukowanie probnego WG, ale efekt nie wyglada dobrze - warto to probowac szpachlowac i szlifowac czy raczej zmienic material/ustawienia?

Last edited by srekal34; 27.02.2024, 16:21.

Jak się decydujesz na wykonanie WG metoda druku, to polecam to zrobić za pomocą wydruku 3d proszkiem nylonu. Nie jest to tanie, wiec trzeba przeliczyć czy może toczenie z aluminium i anoda nie wyjdzie taniej, a z pewnością jeszcze solidniej i estetyczniej niż druk.

Skomentuj

Dzieki, czyli SLS? Dostalem kwotowanie na 46f ta metoda, wiec chyba aluminium przy obecnych cenach nie wyjdzie taniej, choc poszukam czy ktos sie podejmie. W Polsce jest jakas firma ktora robi takie rzeczy dla osob indywidualnych?

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
        Dzieki, czyli SLS? Dostalem kwotowanie na 46f ta metoda, wiec chyba aluminium przy obecnych cenach nie wyjdzie taniej, choc poszukam czy ktos sie podejmie. W Polsce jest jakas firma ktora robi takie rzeczy dla osob indywidualnych?
        Hmm... coś strasznie grubo to wydrukowali :( Puszczone na warstwie 0.1mm z łączeniem w jednej linii, z suchego filamentu... no powinno być gładkie, w sam raz do lekkiego szlifnięcia i malowania.
        W żywicy też wyszło by idealnie, tylko nie wiem czy to nie za wielkie - nie mam skali. Jaką ma średnicę i wysokość ten detal?
        Poślij model, albo kawałek - wycinek, puszczę i zobaczymy jaka jakość wyjdzie, tak z ciekawości.

Miłego.
        Irek.N.

Skomentuj

Zamieszczone przez Irek_N Zobacz posta

Hmm... coś strasznie grubo to wydrukowali :( Puszczone na warstwie 0.1mm z łączeniem w jednej linii, z suchego filamentu... no powinno być gładkie, w sam raz do lekkiego szlifnięcia i malowania.
          W żywicy też wyszło by idealnie, tylko nie wiem czy to nie za wielkie - nie mam skali. Jaką ma średnicę i wysokość ten detal?
          Poślij model, albo kawałek - wycinek, puszczę i zobaczymy jaka jakość wyjdzie, tak z ciekawości.

Miłego.
          Irek.N.
          Sprawdz prosze:
          https://www.somasonus.net/_files/arc...lar%20step.zip

Chetnie zlece jesli wyjdzie dobrze bo niedlugo bede w Polsce :)
          wymiary okolo 190x190mm

Skomentuj

No to tak: wydrukowałem kawałek (wycinek) z warstwą 0.2mm. Trwało to półtora godziny. Wydrukowanie całości to 12 godzin, a w wersji 0.1mm ponad 20 godzin. Mam bardzo powolną drukarkę, jeżeli wydruk ma być przyzwoitej jakości.
            Przykładowe zdjęcia... o ile uda mi się je wrzucić :)
            Miłego.
            Irek.N.
            Załączone pliki

Skomentuj

image_8888.jpg image_8889.jpg Zdjęcia...
              Last edited by Irek_N; 27.02.2024, 22:57.

Skomentuj

No dobra, wyślij załączniki nie działa :(

Skomentuj

Na strony dole masz link na czerwono ("Obrazki dodajemy przez forumowy uploader: tutaj"). Musisz najpierw tam wgrać obrazek, wygenerować link i skopiować go do posta.

Skomentuj

No to próba...

Skomentuj

No i zadziałało. Dzięki, nie wymyślił bym takiego uploadu :)

Skomentuj

A nie lepiej wyciąć coś takiego z mdf frezem stożkowym, a potem zewnętrzne krawędzie zeszlifować, żeby było łagodniejsze przejście? Wyjdzie najtaniej.
                        Coś podobnie jak tutaj zrobiłem, tyle że u mnie jest bez zaokrąglania:
                        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...urko#post23157
                        Last edited by Granat; 28.02.2024, 20:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Irek_N Zobacz posta
                          No to tak: wydrukowałem kawałek (wycinek) z warstwą 0.2mm. Trwało to półtora godziny. Wydrukowanie całości to 12 godzin, a w wersji 0.1mm ponad 20 godzin.
                          Ale chyba wkradł się błąd, który wielokrotnie wydłużył ten czas drukowania i zużycie materiału - nawet kilka razy (szacunkowo).
                          Wydrukowałeś wycinek, że tak to nazwę, "massive wave guide" - cały taki ważyłby chyba kilogram i bardzo trudno byłoby go zamocować do kolumny.
                          Nigdy nie stosowałem WG, ale wydaje się że to w rzeczywistości jest jakby płytki lejek o grubości ścianki 6-8mm i tylko w miejscu, gdzie trzeba przykręcić tweeter od spodu (typowa średnica to 104mm) musi być pogrubiony; powiedziałbym że wystarczyłyby być może nawet tylko masywne słupki z otworem na wkręty - ta Bliesma z pierwszego postu ma 6 otworów, oczywiście WG musi być opracowany/pasujący do określonego tweetera, aby krzywa tworząca "lejek" i średnica mocowania pasowały do niego).
                          Wydrukowanie tak opracowanego WG nie zabrałoby tyle czasu i materiału - a znacznie mniej.
                          Last edited by pavyan; 28.02.2024, 22:41.

Skomentuj

Ale wiesz... wydruki 3D to w zasadzie puste w środku są :) Taki element to około 95 gram materiału. Jak wypełnienie zrobić gęstsze, ścianki grubsze, to pewnie z 110 się uzbiera i tyle.

Ten kawałek też jest ażurem w środku, waży... cholera go wie ile, ale leciutki jest :)

Miłego.
                            Irek.N.

edit: chyba wiem co miałeś na myśli. Kształt jaki podesłał srekal34 wymaga podpór przy drukowaniu, a mnie się nie chciało z nimi babrać, dlatego "dopełniłem" wycinek od spodu. Czasy i wagę jakie podałem są dla oryginalnego kształtu.
                            Last edited by Irek_N; 29.02.2024, 06:34.

Skomentuj

Nie wiedziałem, że te wydruki (z wyglądu masywne) są ażurowe "przestrzennie" - jestem analogowy, nie mam styczności z 3D. Myślałem, że to masywny klocek.
                              W każdym razie, mówiąc o "słupkach" do mocowania głośnika i ogólnym odchudzeniu wydruku takiego "lejka" (bez większej utraty sztywności) oraz oszczędności czasu i materiału miałem na myśli tego rodzaju rozwiązanie:

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
                                Nie wiedziałem, że te wydruki (z wyglądu masywne) są ażurowe "przestrzennie" - jestem analogowy, nie mam styczności z 3D. Myślałem, że to masywny klocek.
                                W każdym razie, mówiąc o "słupkach" do mocowania głośnika i ogólnym odchudzeniu wydruku takiego "lejka" (bez większej utraty sztywności) oraz oszczędności czasu i materiału miałem na myśli tego rodzaju rozwiązanie:

Z ta Bliesma to nie jest dobre rozwiazanie, szczegolnie przy obudowie zamknietej - nie mozesz jej za mocno dociskac bo zawieszenie jest delikatne, kleic glosnika za 400eur tez troche szkoda.
                                Koniec koncow chyba zamowie SLA z JLCPCB, polecane na diyaudio.com. cena 3x nizsza niz lokalnie. Wysylka przy 5 sztukach nie straszy, jak bede mial troche szczescia to nie dolicza vatu na granicy
                                https://jlc3dp.com/3d-printing-quote

Skomentuj

Problem z tym WG Monacora jest taki, ze przez swoja delikatna konstrukcje wymaga dodatkowego tlumienia. Dlatego trudno zastąpić druk SLA, SLS, lub toczenie z aluminium.

Skomentuj

Też mi się wydaje, że kawałek z aluminium może być najlepszym wyjściem. Z ciekawostek za około tydzień będzie wykonywany podobny kształt, ale o średnicy 620mm, gruby 100mm z jednego kawałka :) Aż jestem ciekaw jak dobrze będzie toto udawało kamerton :)

Miłego.
                                    Irek.N.

Skomentuj

Jednak wydrukowalem z SLA z wypelnieniem 50%. Wyszlo super:

Skomentuj

U mnie toczone z alu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X